Wat is Keltisch Zeezout?
Keltisch zeezout komt uit de Guérandestreek in Bretagne, Frankrijk. Keltisch zeezout is in twee verschillende vormen verkrijgbaar:
*Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
*Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd
Beide vormen zijn zeer rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk. Lees meer…….
———-
Er gaan verontrustende berichten over het internet over de vervuiling van Keltisch zeezout, m.n. uit de Guerande streek. Lees hier de mening van Mike Donkers en Jüglen Zwaan.
———-
Luister hier naar een interview met Mike Donkers over Keltisch zeezout.
———
TOEPASSINGEN VAN KELTISCH ZEEZOUT:
Keltisch zeezout kent meer toepassingen dan je in eerste instantie zou verwachten. Hieronder zet ik er een aantal uiteen. Lees meer…….
———-
Hier een artikel over Keltisch zeezout en toepassingen in de veeteelt, het stuk is geplaatst in ‘Melkveemagazine: nr. 2 februari 2013, het is geschreven door Anne Hiemstra.
En in mei 2014 is er een tweede artikel geplaatst, wederom geschreven door Anne Hiemstra van Melkveemagazine.
Zie hieronder een filmpje over de levering en het uitrijden van het ongeraffineerd Keltisch zeezout.
———-
Vraag en antwoord
Er bestaan veel onwaarheden of halve waarheden omtrent zout, waar zowel reguliere als alternatieve ‘deskundigen’ zich aan schuldig maken. Deze pagina is bedoeld om de waarheid van de leugen te onderscheiden. Lees meer……
———-
DE VELE MOGELIJKHEDEN VAN KELTISCH ZEEZOUT
Door Mike Donkers
Zeemineralen en koolstofchemie
Wij mensen zijn ontworpen om spoorelementen tot ons te nemen. Hoe werkt het? Planten voeden zich met mineralen uit de bodem. De plant gebruikt van die mineralen wat nodig is voor z’n groei en ontwikkeling. De vertering door de plant vindt plaats door middel van een koolstofatoom dat de plant toevoegt. Op het moment dat wij zo’n plant eten, eten we wat de plant nog bevat aan mineraalresten (spoorelementen) plus het koolstofatoom. De mineralen vinden hun weg in ons systeem en de koolstof ademen wij weer uit. Planten gebruiken de koolstof op hun beurt weer als zuurstof. Zo vormen we een kringloop met de natuur en met de planten. Dit is simpele koolstofchemie.
Lees meer……..
——–
Vraag: Is er een maximum wat je aan Keltisch zout kan innemen? Ik vind het heerlijk!
Ja. Totdat je zo’n dorst krijgt dat je alleen nog maar drinkt. Je lichaam streeft dan naar verdunning van het overtollige zout. M.a.w. je lichaam geeft zelf aan wanneer je te veel zout hebt ingenomen. Hetzelfde met vet, bij een teveel word je misselijk. Je lichaam heeft een natuurlijke rem met echte voedingsstoffen, maar met ‘vullingsstoffen’ (koolhydraten) niet. Dat is het verschil tussen voeding en vulling.
Mike
——–
OVER DE OPNEEMBAARHEID VAN DE ZEEMINERALEN IN ONGERAFFINEERD KELTISCH ZEEZOUT:
Er zijn 3 manieren om zeemineralen binnen te krijgen:
1. Rechtstreeks over het eten doen.
2. In een bepaalde verdunning drinken.
3. Planten eten die met zeemineralen gekweekt zijn.
4. Opname door de huid (bijv. voetenbad)
De voor- en nadelen van elke manier:
1. De mineralen zijn op deze manier niet verdund en dus krijg je de volle dosis binnen. Ons bloed en lymfevocht zijn echter een verdunde oceaan. Zeemineralen onverdund en in vaste, niet vloeibare vorm binnenkrijgen is dus de minst effectieve manier voor je lichaam om daadwerkelijk ook iets te doen met die mineralen. Gewoonlijk eet je echter maar kleine beetjes, dus het is niet dusdanig toxisch dat het gevaarlijk is, want je maagbacteriën kunnen hier wel mee omgaan. Dit is waarom er geen gevallen bekend zijn van vergiftiging na het eten van zeezout. Daarnaast geeft het eten van zeezout vaak een natuurlijke dorstimpuls dus je lichaam geeft zelf al aan dat het verdund moet worden. Door te drinken verdun je dan alsnog de mineralen en worden ze effectiever voor het lichaam. Je laat echter de inname van mineralen wel via de spijsvertering lopen en dat is niet zo effectief aangezien de mineralen anorganisch zijn en je spijsvertering zit te wachten op organische mineralen. Kortom, dit is de minst effectieve manier.
2. Dit is de op een na beste manier om zeemineralen binnen te krijgen. Door de mineralen te drinken in de juiste verdunning komt er geen spijsvertering aan te pas. Bovendien is het een vloeibare oplossing, net als je bloed en lymfevocht. Vanwege het gebrek aan spijsvertering komt deze vloeibare zeemineralenverdunning direct in je bloed en lymfevocht terecht en is daarmee dan ook direct beschikbaar voor de cellen. De mineralen zijn weliswaar anorganisch en hebben dus grotere moleculen maar vanwege de verdunning in water voegen ze hun informatie toe aan het water en je lichaam weet precies wat het ermee moet doen. Dit is vooral ook handig voor mensen die spijsverteringsproblemen hebben en daardoor de mineralen niet optimaal kunnen opnemen.
Dit is ook waarom paarden en koeien extra mineralen tot zich kunnen nemen via een liksteen. Ook de mineralen op de liksteen zijn anorganisch maar ze veroorzaken een dorstimpuls bij het dier waardoor het gaat drinken en zo zijn eigen verdunning maakt. Paarden en koeien eten om die reden ook vaak grond om zo aan extra mineralen te komen, waarna ze eveneens gaan drinken. Een zeer effectieve therapie om het menselijke lichaam te zuiveren en van mineralen te voorzien is eveneens het drinken van bepaalde zand-, leem- of kleisoorten. Dit zijn anorganische landmineralen die al vele eeuwen een therapeutisch effect hebben. Het lichaam zit te wachten op mineralen en heeft meerdere mechanismes om hieraan te komen. De spijsvertering van anorganische mineralen is het minst effectief, het drinken ervan is een goede tweede keus. Voor paarden, koeien en andere dieren zouden zeemineralen oplossen in hun drinkwater ook veel effectiever zijn dan een liksteen.
3. Door planten te kweken met zeemineralen gaan de mineralen door een organisme heen en worden daardoor van anorganisch naar organisch. De moleculen worden kleiner en ultiem opneembaar voor het lichaam, mits je beschikt over een goede spijsvertering en opnamecapaciteit. De zeemineralen zijn nu onderdeel van de plant geworden die ze gebruikt voor zijn eigen groei en ontwikkeling. De restjes eten wij als we de plant plukken en eten. Selderij is een zeer zoutrijke plant, drie keer raden hoe deze plant aan haar naam is gekomen! Voorwaarde is wel dat we de planten rauw eten om de mineralen maximaal in ons op te nemen. Uiteindelijk is dit de meest effectieve manier voor je lichaam om zeemineralen op te kunnen nemen. Zoals gezegd, voor mensen met spijsverteringsklachten is de tweede methode beter omdat ze dan de spijsvertering omzeilen. De mineralen zijn dan weliswaar anorganisch en hebben grotere moleculen maar net als bij paarden en koeien weet het menselijk lichaam daar wel raad mee omdat het zit te wachten op deze perfecte balans, samenstelling en verhouding van mineralen en spoorelementen. De verdunning werkt homeopathisch en het gaat vooral om de energie van de materie, niet de materie zelf. Water neemt deze energetische informatie in zich op en communiceert rechtstreeks met je bloed en je cellen.
Mike
———–
Het Keltisch zeezout is te koop bij www.keltischzeezout.com, daar vind je ook verkooppunten in Nederland. Je kunt het ook hier bestellen.
———–
Er kan verschil zijn in kwaliteit van het ongeraffineerd Keltisch zeezout uit de Guérande:
Er is daar een soort maffia actief, die de ‘Cooperative’ wordt genoemd. Ooit zal het een goed idee zijn geweest om als kleine zoutwinners de krachten te bundelen in een coöperatie, maar nu doen ze er alles aan om juist kleine, onafhankelijke zoutwinners buitenspel te zetten! Keltisch zeezout is verkrijgbaar in Franse supermarkten, maar deze vragen om zout met een zo licht mogelijke kleur. Voor zoutwinners die zich hebben aangesloten bij de ‘Cooperative’ is er dus geen enkele prikkel om bijv. zoutbergen af te dekken tijdens een regenbui om de mineraal inhoud te behouden en dus zullen er de nodige mineralen en spoorelementen wegspoelen, waardoor het zout lichter van kleur wordt.
Het is een beetje zoals Campina: melk wordt verzameld van diverse boeren en het komt allemaal samen in dezelfde fabriek. De ene boer zal iets beter werken dan de ander, maar dat maakt niets uit als het allemaal bij elkaar komt. Zo ook met het zout van de zoutwinners in de ‘Cooperative’. Het is daarom beter om zout van een echte kleine en onafhankelijke zoutwinner in Guérande te betrekken. Dit is exact wat Breizh Import in Zwolle van Keltisch www.keltischzeezout.com doet. We hebben hier wel te maken met iemand die als het regent naar buiten rent om een zeil over zijn zout te gooien!
Mike
——-
Top vijf van Mike over voeding:
- Gebruik als bakvet geen margarine of halvarine meer, maar natuurlijke, dierlijke vetten als roomboter, niervet of reuzel. Een gunstige uitzondering onder de plantaardige vetten is niet ontgeurde, extra vergine kokosolie.
- Eet ALTIJD meer vetten dan eiwitten. GEEN mager vlees meer en als het vlees toch weinig vet bevat, ruimschoots compenseren voor de magere eiwitten met vet (zie punt 1). De makkelijkste manier is vette stoofpotten en soepen. Als magere dierlijke eiwitten niet worden gecompenseerd door vetten, krijg je ‘rabbit starvation’, dat is bloedvergiftiging door de opbouw van ammoniak. De huidige voedingsadviezen zijn dus ronduit gevaarlijk en ziekmakend en bevorderen een staat van ONDERVOEDING!
- Streef ernaar zo vloeibaar mogelijke maaltijden te eten (of drinken). Denk hierbij aan: rauwe melk, rauwmelkse kefir, soepen, bouillons en stoofschotels. Maak vooral gebruik van ‘restproducten’ van de slacht, zoals: mergpijpjes, schenkels, knieën, staart en botten.
- Beperk je inname van koolhydraten, suiker en zetmeel. Glutenvrije granen hebben de voorkeur. Denk hierbij aan: witte (basmati)rijst, quinoa, gierst, boekweit en amarant. Vermijd tarweproducten zoveel mogelijk!
- Gebruik naar hartenlust Keltisch zeezout. Je hoeft niet bang te zijn voor je bloeddruk, evenmin als dat je bang moet zijn voor verzadigde vetten en cholesterol i.v.m. hart- en vaatziekten. Dit is in overeenstemming met wat onze voorouders altijd hebben gegeten en dankzij hen zijn we er nog. Als we de huidige voedselvoorschriften op blijven volgen, zullen we geen voorouders meer zijn van toekomstige generaties en sterven we uit.
Terug naar ‘Keltisch zeezout‘