Wim Hof Methode

Waarom zou je de Wim Hof Methode toepassen in je dagelijkse leven?
Wil je gezond, sterk en gelukkig zijn, nou daarom dus…….

Sinds december 2021 douchen wij, Co en Lia, koud na, door langzamerhand de kraan steeds kouder te draaien en ook langer er onder te blijven staan. Het douchewater was op dat moment 9º.
Sinds 2 maart 2022 dippen/zwemmen we in natuurwater. De eerste keer toen we het koude water in gingen was het 6º, brrrr, maar oh wat was dat lekker. Toen zaten we stil in het water, als we nu na de zomer en herfst weer in de winter belanden met lage watertemperaturen hopen we dat we kunnen zwemmen, want dat is ook zo lekker.
Persoonlijk vinden wij het zwemmen in koud water lekkerder en intenser dan koud douchen. Je wordt veel meer omringd door het water als onder de douche.

Als je de koude in gaat (middels douchen of dippen/zwemmen) is het heel belangrijk dat je je ademhaling onder controle krijgt. Door van tevoren al rustig te ademen werk je daar naar toe. Als je het koude water in gaat, of onder een koude douche stapt stokt je adem, vanwege het schokmoment. Focus je op je ademhaling, adem rustig in en blaas het in iets langere tijd uit. Je zult merken dat je ontspannen raakt en dat je de kou minder gaat voelen. Overigens is 1,5 minuut in de kou al voldoende voor je gezondheid.

Mijn zus (van Lia) heeft een Icetub gekocht, dat is niet een goedkoop apparaat maar het is een functioneel en goed apparaat. Het koelt tot 3º en filtert het water. Verder zijn er veel mensen die een vrieskist kopen, die vullen met water en het op een lage temperatuur houden. Wel even de stekker eruit halen voor je er in gaat zitten. Of er zijn er zelfs, die (’s winters) in een koude streek wonen en gewoon in een kliko gaan zitten. Daar is het zelfs zo koud dat ze een pompje erin hebben om het water in beweging te houden, zodat het niet bevriest. 😉

Wat hebben wij inmiddels ervaren sinds we deze methode toepassen?
* Lia heeft minder opvliegers, ’s nacht is het nagenoeg weg en overdag een paar
keer, en ze zijn niet meer zo hevig.
* We voelen ons fit, de hele dag door.
* Lia slaapt beter.
* Co wordt fitter wakker, niet meer uitgewoond. Als het wel zo is voelt hij zich
fitter na het zwemmen.
* Het is heerlijk als je uit het water komt, je voelt je gewoon erg goed.
* Een zachte huid.
* We voelen ons blij en gelukkig.
* Lia heeft een lichte ontsteking onder een kies, maar die speelt bijna niet meer
op.

De Wim Hof Methode biedt veel voordelen, mentaal en fysiek. Er zijn veel mensen die baat hebben bij dagelijkse beoefening, vooral mensen met stressgerelateerde klachten, auto-immuunaandoeningen en met ontstekingsziekten (de 2 laatsten zijn ook vaak stressgerelateerd).

In een notendop, zijn de voordelen van de methode:

 1. Het immuunsysteem wordt versterkt
 2. Je verbetert de werking en de flexibiliteit van je zenuwstelsel, je lichaam leert beter schakelen tussen inspanning en ontspanning
 3. Je remt ontstekingen
 4. Je krijgt meer mentale kracht, een helder hoofd en optimale focus
 5. Je voelt je energieker, blijer en gelukkiger.

De onderstaande informatie komt van de website van Wim Hof. De website is geheel in het Engels.
Wij geven ons enthousiasme door aan veel mensen, vooral aan mensen waar de methode enorm veel voor zou kunnen betekenen. Vaak kunnen deze mensen geen Engels lezen en kunnen ze daardoor de informatie niet tot zich nemen. Vandaar dat wij heel wat pagina’s hebben vertaald naar het Nederlands.

Middels de kiesknoppen hieronder kun je rechtstreeks naar de gewenste informatie gaan. Of je gaat de uitdaging aan en leest gewoon van het begin af aan. 😉

Voor je begint kun je hier een filmpje bekijken over veiligheid tijdens het beoefenen van de Wim Hof Methode.

 • Neem de methode en technieken niet te licht op, ze gaan diep en de effecten kunnen een enorme impact hebben.
 • Doe de ademhalingsoefeningen niet in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt, zonder goed toezicht. Oefen altijd in een veilige omgeving.
 • Houd er rekening mee dat je de oefeningen doet zonder ze te forceren, geleidelijk opbouwt en je grenzen niet overschrijdt.
 • Houd er rekening mee dat tinnitussymptomen kunnen optreden als gevolg van te krachtig duwen tijdens de ademhalingsoefeningen. Als dit gebeurt, doe dan een stap terug in je volgende oefening, het is belangrijk om geleidelijk te verhogen, niet geforceerd.

  Op de website van Wim Hof vind je een aantal betaalde cursussen die je kunt volgen, of je doet eerst de gratis miniclass.

  Verder vind je hieronder drie filmpjes waarin Wim ingaat op:
  Ademhaling
  Koude training
  Mindset
  De filmpjes zijn Engels gesproken, maar bij Youtube kun je ondertiteling aanzetten, ook in het Nederlands.

Als je na deze informatie aan de slag wilt gaan bekijk dan dit filmpje waarin Wim je begeleidt met 3 rondes ademhaling (NL gesproken)
Er zijn ook diverse boeken die over de methode gaan. Zelf hebben wij dit boek gelezen, bijzonder informatie.
Ook zijn er diverse filmpjes met wetenschappelijk bewijs van de Wim Hof Methode.

Wij van voedingisgezondheid.nl geven geen cursussen in de Wim Hof Methode, die kun je doen bij gecertificeerde mensen, die hun opleiding bij Wim Hof hebben gedaan. Wij verdienen hier ook niets aan, we zijn gewoon onwijs enthousiast over deze methode omdat het voor veel mensen heel veel kan betekenen. Dus wacht niet langer en ga het gewoon doen, het kost niets en je kunt het thuis en op je eigen moment doen.

Bovenkant pagina


Hieronder knoppen naar ziektes waarbij de Wim Hof Methode soelaas kan bieden:

ADEMHALING EN KOU:

Zijn één van de manieren om o.a. ontstekingsziektes te bedwingen.

Wordt sterk, gelukkig en gezond op verschillende manieren.

De voordelen die hieronder vermeld staan, hebben specifiek betrekking op de Wim Hof-methode en op ademhalingsoefeningen, koude-blootstelling-training en meditatie.
Ze zijn samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek of gedurende vele jaren verzameld uit ervaringen van mensen die dit hebben toegepast.

Let op: ieders lichaam is anders en zal daarom anders reageren op verschillende soorten behandelingen en interventies. Als jij een ernstig of specifiek medisch probleem hebt, raden we jou ten zeerste aan om met een zorgverlener te praten.

Wetenschappelijk onderzoek (met Wim Hof in de hoofdrol) heeft aangetoond dat ademhaling en koude-training een grote invloed heeft op het immuunsysteem en tevens ontstekingsgraad verlagend werkt. Dat zal veel mensen hoop geven.
En mocht je wel gezond zijn dan werkt het preventief, je zet immers je immuunsysteem op standje goed, beter, best.

Ga terug naar boven

DE DRIE PIJLERS

De krachtige principes achter de Wim Hof Methode zijn ademhalingsoefeningen, toewijding en gecontroleerde blootstelling aan kou. Wim Hof leert je deze principes te combineren op een manier die je controle geeft over je geest en je lichaam in een mate die voorheen voor onmogelijk werd gehouden. Dit zal je uiteindelijk helpen om een sterker, gelukkiger en gezonder persoon te worden. De Wim Hof Methode heeft tal van voordelen en toepassingen, die op hun website uitgebreid worden beschreven: 

ADEMHALING 
De manier waarop je ademt is erg belangrijk; veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende emoties verband houden met ademhalingspatronen. Ademhaling is een belangrijke factor bij het reguleren en beheersen van je geest. Gecontroleerde ademhalingsoefeningen kunnen je helpen te kalmeren, stress te verlichten en je een comfortabeler gevoel te geven. Dit betekent dus dat je door te ademen je emoties kunt beïnvloeden en beheersen en je geluk kunt vergroten. Met de ademhalingstechnieken van de Wim Hof Methode  ben je in staat om bewust je geest-lichaam verbinding te activeren en diepe ontspanning te vinden.

Focus 
Het leven van vandaag kan erg hectisch en druk zijn, waardoor onze geest voortdurend wordt afgeleid. Door al deze chaos kun je je ongelukkig voelen. Gelukkig kun je je aandacht trainen om een ​​meer ontspannen mindset te creëren. Met behulp van meditatie- of yoga-oefeningen ben je in staat om een ​​hoger niveau van bewustzijn en vrije ruimte in je geest tot stand te brengen. Door een krachtige focus op te bouwen, kun je je geest ‘herprogrammeren’, waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

De kou 
De derde pijler van de Wim Hof ​​Methode is blootstelling aan kou. De wetenschap heeft ons geleerd dat blootstelling aan kou heel gezond is en een boost geeft aan het immuunsysteem. Naast deze voordelen heeft blootstelling aan kou nog veel meer voordelen. Koude douches beïnvloeden bijvoorbeeld de ontwikkeling van positieve emoties en verlagen een depressieve toestand. Dit komt door het effect van de stimulatie van dopaminetransmissies in de mesocorticolimbische en nigrostriatale routes. Simpel gezegd, koud water creëert veel stemmingsgevoelige neurotransmitters die je een gelukkig gevoel geven.

KOUDE
Koude douches zijn een belangrijk onderdeel van de Wim Hof Methode. Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, zijn deze douches in feite gunstig voor zowel je geest als je lichaam. Neem voor de beste voordelen koude douches op in jouw dagelijkse routine. Omdat dit kracht en toewijding vraagt, adviseert Wim om de duur en intensiteit geleidelijk op te bouwen. Als je geen ervaring hebt met koude douches, begin dan met een gewone douche en eindig de laatste 30 seconden koud. Je merkt al snel dat je de kou steeds beter kunt verdragen, en uiteindelijk worden koude douches en zelfs ijsbaden dingen waar je naar uitkijkt (Het is echt waar, geloof ons).

Bekende voordelen van koude douches
Duizenden mensen van over de hele wereld nemen koude douches al op in hun dagelijkse routines. De belangrijkste voordelen die worden gemeld door mensen die regelmatig koud douchen, worden hieronder vermeld:

Verminderde stressniveaus.
Regelmatig koud douchen brengt een kleine hoeveelheid stress in je lichaam, wat leidt tot een proces dat verharding wordt genoemd. Dit betekent dat je zenuwstelsel geleidelijk aan gewend raakt aan het omgaan met gematigde niveaus van stress. Het uithardingsproces helpt je om het hoofd koel te houden, de volgende keer dat je in een stressvolle situatie komt.

Hogere alertheid.
Koude douches maken je lichaam wakker en zorgen voor een hogere staat van alertheid. De kou stimuleert je ook om dieper in te ademen, waardoor het CO2-niveau in het hele lichaam afneemt en je je beter kunt concentreren. Koude douches houden je dus de hele dag voorbereid en gefocust.

Meer robuuste immuunrespons.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het nemen van een koude douche het aantal witte bloedcellen in je lichaam verhoogt. Deze bloedcellen beschermen je lichaam tegen ziektes. Onderzoekers geloven dat dit proces verband houdt met een verhoogde stofwisseling, die de immuunrespons stimuleert.

Verhoogde wilskracht.
Er is een sterke geest voor nodig om de kou voor langere tijd te doorstaan. Door koude douches in je dagelijkse routine op te nemen, versterk je je wilskracht, wat veel aspecten van je dagelijks leven ten goede komt.

Gewichtsverlies.
Onderzoek heeft aangetoond dat koude douches (en blootstelling aan kou in het algemeen), naast het direct verhogen van de stofwisseling, de aanmaak van bruin vet stimuleert. Bruin vet is een specifiek type vetweefsel dat op zijn beurt energie genereert door calorieën te verbranden. Koude douches zijn dus een effectief hulpmiddel voor mensen die een paar kilo willen afvallen.

Ga terug naar boven

VOORDELEN VAN DE METHODE

MEER ENERGIE:
In de huidige samenleving zijn we altijd druk. De meesten van ons balanceren voortdurend tussen relaties, hobby’s en werk. Om de dingen die we moeten doen en de dingen die we willen doen te managen, is het belangrijk dat we genoeg energie hebben. Met onvoldoende energie voel je je moe en zal je motivatie om gewoon de dingen te doen die je zou moeten doen afnemen. Je weinig energiek voelen kan vele oorzaken hebben, variërend van slaaptekort tot depressie. Door de Wim Hof Methode te volgen leer je je te focussen op de dingen die er toe doen en stress los te laten, dat kost je alleen maar veel energie. Honderdduizenden mensen over de hele wereld profiteren in hun dagelijks leven van de voordelen van de Wim Hof Methode.

Natuurlijke manieren om je energieniveau te verhogen:
Wanneer je weinig energie hebt, kun je je energieniveau verhogen door de onderliggende oorzaken weg te nemen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er veel dingen die je kunt proberen om jouw energieniveau op natuurlijke wijze te verhogen.

Je bent uitgedroogd:
Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die lange tijd niet drinken, twee keer zo moe zijn in vergelijking met mensen die goed gehydrateerd zijn. Als je voldoende water drinkt, kom je de dag goed door.

Maak een Sole: doe in een potje 1/3 ongeraffineerd Keltisch zeezout en vul het aan met (gefilterd) water. Doe hiervan 1 theelepel in een glas water en drink dit op. Deze samenstelling is nagenoeg gelijk aan het bloed en wordt daardoor snel opgenomen. Ongeraffineerd Keltisch zeezout bevat 80 mineralen en spoorelementen, die we veelal tekort komen. Ze zorgen mede voor een snel herstel.

Je eet niet goed:
Als je goed eet, zal je lichaam je belonen met meer energie. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met veel suiker. Zo voorkom je later een energie dip.

Je bent de hele tijd gestrest:
Stress brengt je lichaam in een staat van vechten of vluchten. Dit verbruikt grote hoeveelheden energie. Bovendien kunnen stresshormonen je lichaamsritme uit balans brengen en een negatief effect hebben op je slaap. Daarom kan chronische stress schadelijk zijn voor je energieniveau. Een goede stressbeheersing is de sleutel om negatieve effecten van stress te voorkomen.

Je krijgt niet genoeg kwaliteitsslaap:
De meesten van ons halen niet de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap per dag. Aan de andere kant hoeft meer slaap niet altijd beter te zijn voor je energieniveau. Wanneer jouw slaapcycli voortdurend worden onderbroken, kunt je vermoeider wakker worden dan voordat je in slaap viel. Een gezond voedingspatroon en weinig stress kunnen wonderen doen voor je slaapkwaliteit.

Je sport niet:
Tegenwoordig leiden veel mensen een zittend leven. We zitten op het werk, we zitten in het verkeer en we zitten op de bank als we thuis zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die wekelijks 75 tot 150 minuten aan lichaamsbeweging doen, meer energie ervaren dan mensen die dat niet doen. Maar overdrijf het niet – overtraining kan een nadelig effect hebben op jouw energiebalans.

Ga terug naar boven

5 TIPS OM JE TE HELPEN MET DE WIM HOF METHODE

Door Bo van Alst

Sommige mensen zijn van nature gedisciplineerd om te doen waar ze zich toe hebben verplicht. Anderen hebben wat extra hulp nodig om aan de slag te gaan en door te gaan. Welnu, als er één ding is dat de WHM me heeft geleerd, is het discipline – op een brute en mooie manier. Omdat de methode een deel van mijn wezen begint te worden, deel ik graag mijn ervaring door middel van 5 tips die je op weg kunnen helpen.

1. Allereerst: Commit / toewijding. Beslis dat dit is wat je wilt doen, en beslis het volledig. Dit kun je alleen doen als je weet wat je doet. Bezoek dus het YouTube-kanaal van WIm Hof; probeer de gratis MiniClass; scroll door de Wim Hof ​​Methode Facebook pagina; lees het uitgebreide e-book over de wetenschap achter de ademhaling en verkoudheid. Duik erin – dit is een leuke, interessante en voortdurende reis.

2. Begin met een enkele stap en neem indien nodig de tijd. Misschien wilt u om de dag beginnen met een ademhalingssessie. Of twee keer per week een koude douche. Zolang je betrokken blijft, kun je de tijd nemen. De methode is geen middel om een ​​doel te bereiken – het is het aanleren van nieuwe gezonde gewoonten.

3. Maak ruimte en tijd vrij. Dit is vooral belangrijk als je eenmaal hebt besloten om de methode dagelijks te oefenen. Kijk of je ’s ochtends een rustige plek kunt vinden om te ademen. Communiceer met de mensen om je heen hoe belangrijk het voor je is om je eigen ademruimte te hebben (letterlijk). Sta 20 minuten eerder op en creëer die ruimte. Je verdient het.

4. Wees er klaar voor. Wim Hof ​​zegt het vaak: de methode is eenvoudig, maar niet per se gemakkelijk. Na een paar weken kunt u zich onwel voelen of overweldigd worden door gevoelens van verdriet. Je dromen kunnen intenser zijn. Dit is volkomen normaal en als dit het geval is, werkt de methode echt. Gedurende deze tijd moet u geduld hebben met uw lichaam en geest. Ze genezen, dus observeer; weet dat dit onderdeel is van het proces en ga door. Het zal gemakkelijker worden.

5. Maak het leuk. Last but not least: geniet ervan! Zing gekke liedjes om die eerste koude douches te doorstaan; deel je doelen en kleine overwinningen op de Wim Hof Facebook-pagina; luister naar mooie muziek tijdens ademhalingsoefeningen. Voor mij is het schrijven van deze blogs en het inspireren van anderen een leuk onderdeel van de methode. Bedenk manieren waarop je plezier en gelach in de methode kunt opnemen. Immers: Wim wil dat je sterk, gelukkig en gezond bent!

Ga terug naar boven

ONTSTEKINGEN

Ontsteking is de manier waarop het lichaam schadelijke prikkels bestrijdt die letsel en infectie veroorzaken. Het is een proces dat is ontworpen om de oorzaak van celbeschadiging, zoals ziekteverwekkers, weg te nemen en om het herstel van beschadigd weefsel te initiëren. Omdat ontsteking een algemene reactie is, die geen verband houdt met een specifieke oorzaak, wordt het beschouwd als een onderdeel van het aangeboren immuunsysteem. Een nadeel van de generieke ontstekingsreactie is dat langdurige ontsteking uiteindelijk gezonde cellen kan beschadigen.

Langdurige of chronische ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals een aanhoudende infectie, stress of zelfs een slecht dieet. Omdat het verband houdt met ernstige gezondheidsproblemen zoals artritis, MS, astma, allergieën, diabetes en fibromyalgie, schrijven artsen vaak niet-steroïdale anti-onstekings-geneesmiddelen (NSAID’s) of corticosteroïden voor om te voorkomen dat ontstekingen gaan woekeren en gezonde cellen aanvallen. Geneesmiddelen uit deze categorieën kunnen ernstige bijwerkingen hebben, zoals hypertensie, nierfalen, maagzweren, angst en depressie. Gelukkig bestaan ​​er verschillende natuurlijke manieren om ontstekingen te bestrijden. Een groeiend aantal mensen gebruikt met succes de Wim Hof-methode om ontstekingen in hun hele lichaam te verminderen. Je kunt de methode zelf uitproberen door de gratis miniles te volgen.

Natuurlijke manieren om chronische ontstekingen te bestrijden
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn ernstige bijwerkingen kunnen hebben, terwijl ze ook de genezende effecten van ontstekingen op spieren, pezen en kraakbeen ernstig kunnen verstoren. Het overmatig gebruik van NSAID’s zoals aspirine wordt zelfs in verband gebracht met ongeveer tien procent van alle nierfalen per jaar. Omdat natuurlijke manieren om langdurige ontstekingen te bestrijden geen ernstige bijwerkingen hebben, wordt dit gedrag aanbevolen bij langdurig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen. Hieronder staan ​​enkele natuurlijke manieren die u kunnen helpen bij chronische ontstekingen.

Een ontstekingsremmend dieet:
Een gezond dieet kan u helpen de ontstekingsniveaus in uw hele lichaam binnen een normaal bereik te houden. Vooral voedingsmiddelen met veel antioxidanten vertonen ontstekingsremmende effecten. Enkele voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn broccoli, avocado’s, artisjokken en bessen.

Visolie / Omega-3:
Visolie kan ontstekingen voorkomen door de omzetting van zuren in het pro-inflammatoire prostaglandine te remmen. De werkende componenten van visolie zijn Omega-3-zuren. Naast vis en visolie zijn chiazaden en lijnzaad rijk aan Omega-3.

Slaap:
Wetenschappers hebben aangetoond dat een gebrek aan slaap de ontstekingsniveaus in het lichaam kan verhogen. Bovendien is slaapgebrek een recept voor stress, wat op zichzelf een belangrijke oorzaak is van verhoogde ontstekingsniveaus. Daarom is het belangrijk om een ​​goede nachtrust te krijgen om ontstekingen te verminderen.

Beweging:
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positief effect op de afgifte van het IL-6-eiwit. Dit eiwit werkt als een ontstekingsremmende myokine die de afgifte van cytokinen remt, die normaal gesproken ontstekingen zouden veroorzaken. Hoe langer u oefent, hoe sterker het een positieve effect heeft op uw IL-6-niveaus.

Bekijk op YouTube een getuigenis van Ben uit Duitsland. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

KOUDE TRAINING

Het blootstellen van het lichaam aan koude temperaturen is een van de drie pijlers van de Wim Hof Methode. In de afgelopen jaren is koude lichaamstherapie enorm populair geworden, omdat het gekoppeld is aan tal van gezondheidsvoordelen. Sommige mensen, waaronder professionele atleten, bodybuilders en beroemdheden, zweren zelfs bij cryotherapie voor het hele lichaam. Dit soort therapie wordt gekenmerkt door korte tijd in een afgesloten container te staan, terwijl extreem koude lucht door het lichaam wordt gecirculeerd. Omdat cryotherapie voor het hele lichaam relatief duur is en niet algemeen verkrijgbaar, bieden methoden zoals de Wim Hof-methode een betaalbaar alternatief. Je kunt de methode vanuit het comfort van je huis oefenen door een koude douche te nemen, zodat je vandaag al kunt beginnen met het plukken van de voordelen van koude lichaamstherapie!

Voordelen van koudetherapie
Frequente blootstelling aan kou is gekoppeld aan een aantal verschillende gezondheidsvoordelen. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld bewijs gevonden dat blootstelling aan koude de stofwisseling versnelt. Een ander voordeel van het blootstellen van je lichaam aan kou is dat het ontstekingen, zwellingen en pijnlijke spieren vermindert. Daarom gebruiken veel atleten ijsbaden en andere vormen van blootstelling aan kou als middel om het herstel na lichamelijke inspanning te versnellen. Bovendien is koude-lichaamstherapie ook gekoppeld aan een verbeterde slaapkwaliteit, meer focus en zelfs een verbeterde immuunrespons.

Kou is een belangrijk onderdeel van de Wim Hof Methode, die wordt toegepast in de vorm van koude douches en ijsbaden. Deelnemers aan de Wim Hof Methode rapporteren gezondheidsvoordelen die variëren van hogere energieniveaus tot verlichting van symptomen veroorzaakt door auto-immuunziekten.

Wetenschappelijk bewijs koude therapie
Door zijn methode is Wim Hof ​​tot bijzondere dingen in staat, zoals staan ​​in een bak gevuld met ijsblokjes en op blote voeten een halve marathon in de sneeuw lopen. De afgelopen jaren hebben verschillende wetenschappers gecontroleerde experimenten uitgevoerd om de kracht van de Wim Hof-methode te bewijzen en de mechanismen erachter te ontrafelen. In een onderzoek van de Radboud Universiteit werden zowel aanhangers van de Wim Hof-methode als niet-volgers blootgesteld aan een ziekteverwekker, onder nauwlettend toezicht. De deelnemers die de Wim Hof-methode beoefenden, vertoonden een verhoogde immuunrespons en minder ziektesymptomen. In een ander experiment werd Wim zelf nauwlettend gevolgd in een koude omgeving en in een neutrale omgeving. De resultaten van dit specifieke onderzoek toonden aan dat Wims niveaus van bruin vet erg hoog zijn voor een man van zijn leeftijd, maar alleen wanneer gemeten in een koude omgeving. Er worden momenteel veel meer onderzoeken uitgevoerd om de effecten van de Wim Hof-methode bloot te leggen op gebieden zoals stress, stofwisseling en ontsteking

Wim Hof is niet meer alleen, kijk maar naar dit filmpje, haha.
Wetenschappelijk bewijs van koude training.

Ga terug naar boven

BRUIN VET

Bruin vet is een donker gekleurd weefsel dat in verband wordt gebracht met snelle warmteontwikkeling. Terwijl wit vet energie opslaat, verbruikt bruin vet energie. In de afgelopen jaren is de interesse voor bruin vet aangewakkerd, omdat het wordt geassocieerd met een verhoogd metabolisme en zelfs een middel kan zijn om obesitas en diabetes type 2 te bestrijden. Menselijke baby’s hebben relatief veel bruin vet. Dit bruine vetweefsel verbrandt calorieën om ze warm te houden, omdat ze niet kunnen rillen.

Naarmate we ouder worden, neemt de behoefte aan bruin vet af en daarom hebben volwassenen gewoonlijk aanzienlijk minder bruin vet dan baby’s en tieners. In plaats daarvan wordt het bruine weefsel vervangen door wit weefsel dat ons dik maakt. Het activeren van bruin vet bij volwassenen kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Gecontroleerde blootstelling aan kou, een belangrijk onderdeel van de Wim Hof-methode, wordt in verband gebracht met de activering van bruin vet.

Ga terug naar boven

HET IMMUUNSYSTEEM:

Het immuunsysteem is een belangrijk verdedigingsmechanisme dat ons lichaam beschermt tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het is een complex systeem dat bestaat uit meerdere verschillende structuren en processen. Wanneer uw immuunsysteem zwak of overactief is, wordt u ziek. Daarom is een gezond immuunsysteem essentieel om ziekten te bestrijden.

Omdat het immuunsysteem met veel verschillende aspecten van je lichaam is verbonden, kan het worden gemanipuleerd door op bepaalde manieren voor je lichaam te zorgen. Wetenschappelijk onderzoek heeft het bewijs opgeleverd dat beoefenaars van de Wim Hof-methode een sterkere immuunrespons hebben op pathogenen dan anderen.

Manieren om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren
Als je jouw immuunrespons wilt versterken, zijn er een aantal verschillende manieren om jouw immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken. Een sterke immuunrespons hangt bijvoorbeeld samen met gezonde voeding, voldoende slaap, voldoende beweging, bepaalde vitamines en bepaalde hormonen. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen om je immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken.

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt.
Met behulp van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat goed uitgeslapen mensen minder snel ziek worden. Mensen die bijvoorbeeld de aanbevolen zeven tot negen uur per nacht sliepen, reageerden beter op het griepvaccin in vergelijking met een controlegroep.

Volg een gezond dieet.
Een dieet met weinig (liever geen) bewerkte voedingsmiddelen en suiker is gerelateerd aan een gezonder immuunsysteem.

Beweeg regelmatig.
Bewegen wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Door voldoende te bewegen verlaag je jouw bloeddruk, brengt je jouw lichaamsgewicht in evenwicht en verbetert jouw cardiovasculaire gezondheid.

Vermijd chronische stress.
Stresshormonen onderdrukken je immuunsysteem. Daarom moet worden vermeden om gedurende een langere periode onder emotionele stress te staan.

Vitamine D.
Lage vitamine D-waarden zijn gerelateerd aan een hogere vatbaarheid voor infecties en auto-immuunziekten. Ons lichaam maakt vitamine D aan via blootstelling aan zonlicht. In de herfst en winter, wanneer relatief weinig zonneschijn onze huid bereikt, is het aan te raden vitamine D aan te vullen. (Neem dan vitamine D3, Vitamine D2 is de plantaardige variant en D3 is de dierlijke variant. D2 wordt door het dier omgezet in D3 en die vorm is goed door de mens op te nemen in het lichaam.)

Zorg voor goede bacteriën.
Veel belangrijke processen die verband houden met je immuunsysteem vinden plaats in je darmen. Door probiotische voedingsmiddelen te consumeren, stimuleer je de vertering van voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen. (Denk hierbij aan rauwmelkse zuivel zoals rauwe melk en rauwmelkse kefir)

Bekijk hier een filmpje op YouTube over hoe je het immuunsysteem kunt beïnvloeden. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

HET AUTONOME ZENUWSTELSEL

Aansturing van het autonome zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel controleert en regelt alle functies van onze interne organen, en zelfs sommige spieren. Bovendien stuurt dit systeem ons immuunsysteem aan. Meestal zijn we ons niet bewust van ons autonome zenuwstelsel. We voelen bijvoorbeeld geen hoge bloeddruk of een ongezonde hartslag, maar beide kunnen op de lange termijn zeer schadelijk zijn voor ons lichaam. Daarom is een gezond zenuwstelsel essentieel. Lange tijd geloofden we dat het autonome zenuwstelsel niet vrijwillig kon worden beïnvloed. Wim Hof heeft echter wetenschappelijk bewezen het autonome zenuwstelsel te kunnen beheersen met de Wim Hof Methode. Volg de gratis Wim Hof Methode Mini les om kennis te maken met de methode.

Hoe het autonome zenuwstelsel te beheersen?
Ademen is een onderdeel van het proces binnen het autonome zenuwstelsel en kan worden gecontroleerd om verschillende positieve resultaten te bereiken. Met de juiste techniek kun je leren hoe je je adem in je voordeel kunt manipuleren. De ademhalingstechnieken van de Wim Hof ​​Methode helpen je om je autonome zenuwstelsel in vorm te houden. Je krijgt controle over je autonome zenuwstelsel en leeft gezonder, gelukkiger en meer ontspannen.

Met uitgebreide training en blootstelling aan kou (die leidt tot een kunstmatige stressreactie die door het lichaam wordt gecreëerd), heeft Wim Hof ​​het vermogen ontwikkeld om zijn ademhaling, hartslag en bloedcirculatie te beheersen. Resultaten van een wetenschappelijk onderzoek laten zien dat met de technieken van Wim Hof ​​het zenuwstelsel en het immuunsysteem vrijwillig kunnen worden beïnvloed. Een voorbeeld van waar dit zeer nuttig is, is bij de behandeling van auto-immuunziekten. Omdat het de hersenen zijn die de kunstmatige stressreactie creëren, zou iedereen met hersenen moeten kunnen leren hoe ze hun autonome zenuwstelsel kunnen beheersen. Het is gewoon een kwestie van de juiste methode en toegewijde training gebruiken!

Effecten van de Wim Hof Methode op je autonome zenuwstelsel
Wereldwijd ervaren duizenden en duizenden mensen al de voordelen en gezondheidsverbeteringen die worden gecreëerd door het beoefenen van de Wim Hof-methode. Door consequent te oefenen, is het mogelijk om uw autonome zenuwstelsel onder controle te houden, wat zal leiden tot een sterker immuunsysteem, lagere bloeddruk, minder stress en een algemeen beter welzijn.

De inzet, koudetherapie en ademhalingsoefeningen die deel uitmaken van de Wim Hof Methode zorgen ervoor dat je de controle over je lichaam krijgt. Gecombineerd vormen deze componenten een zeer krachtig hulpmiddel dat u tot buitengewone prestaties zal brengen.

In dit filmpje legt Wim Hof zijn methode uit.

Ga terug naar boven

EEN GOEDE NACHTRUST:

Een goede nachtrust heeft een directe invloed op ons fysieke en mentale welzijn. Als we ’s nachts niet goed slapen, kunnen we overdag niet maximaal presteren. Slaaptekort heeft een ernstige, negatieve invloed op ons energieniveau, onze emoties en zelfs op ons lichaamsgewicht. Wil je de positieve effecten van de tijd die je slaapt maximaal benutten, dan is een goede slaaphygiëne aan te raden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter te slapen. Het beoefenen van de Wim Hof Methode is er één van. Mensen die de methode van Wim toepassen, melden vaak dat hun slaapkwaliteit is verbeterd en dat ze zich overdag energieker voelen.

Manieren om uw slaapkwaliteit op natuurlijke wijze te verbeteren
Er zijn een aantal manieren om jouw slaapkwaliteit op natuurlijke wijze te verbeteren. Deze natuurlijke slaapmiddelen kunnen je helpen beter te slapen zonder dat je slaappillen of supplementen zoals melatonine of valeriaanwortel nodig hebt.

Optimaliseer je Circadiaans ritme.
Je haalt het meeste uit jouw slaaptijd als jouw slaap wordt gesynchroniseerd met de slaap-waakcyclus van jouw lichaam. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit vast te stellen. Je kunt je lichaam bijvoorbeeld voorbereiden op de slaap door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en wakker te worden. Wanneer je door de week slaap op achter raakt, is het verleidelijk om in het weekend uit te slapen. Het is echter beter om je aan je normale Circadiaans ritme te houden en je verloren tijd in te halen met korte dutjes gedurende de dag.

Sport regelmatig.
Een andere manier om de slaapkwaliteit te stimuleren, is door dagelijks te sporten. Door te sporten stimuleer je je lichaam om in een diepere slaaptoestand te komen. Het is aan te raden om een ​​paar uur voordat je gaat slapen je work-outs af te ronden. Omdat sporten een aantal effecten op je lichaam heeft, zoals een verandering in hormoonspiegels, lichaamstemperatuur en metabolisme, wil je niet dat deze effecten jouw Circadiaans ritme verstoren.

Optimaliseer je dieet.
De dingen die je overdag eet en drinkt, kunnen je slaapkwaliteit beïnvloeden. Stoffen als cafeïne en nicotine kunnen een ernstig negatief effect hebben op hoe je ’s nachts slaapt. Het wordt aangeraden om de inname van cafeïne na de ochtend te beperken en het roken van sigaretten ’s avonds laat te vermijden. Een ander ding om op te letten zijn zware maaltijden in de avond. Het beste is om een ​​paar uur voor het slapengaan te eten en een lichte snack te eten voordat je gaat slapen.

Een goede stressbeheersing.
Overdag stimuleren de meesten van ons onze hersenen voortdurend door nieuwe impulsen te zoeken en aan meerdere taken tegelijk te werken. Dit maakt het moeilijk om ’s nachts tot rust te komen en uit de ‘werkmodus’ te komen. Voeg daar wat stress of angst aan toe en het bovenstaande kan een ernstige negatieve invloed hebben op jouw slaapkwaliteit. Wanneer je dit ervaart, kunnen een aantal ontspanningstechnieken helpen om je geest tot rust te brengen en om in slaap te vallen.

Optimaliseer je slaapkamer.
De omgeving waarin je slaapt heeft een significant effect op de kwaliteit van je slaap. Zo is het belangrijk om je slaapkamer donker, koel en stil te houden. Om je geest te helpen je slaapkamer te associëren met slapen, is het raadzaam om het aantal activiteiten dat je in je slaapkamer onderneemt te beperken. Verwijder daarom afleiding zoals een tv of een computer. Als je in je bed ligt en je kunt niet slapen, ga dan naar een andere kamer en doe iets ontspannends totdat je moe wordt.

Blootstelling aan licht.
Blootstelling aan licht heeft een diepgaand effect op de productie van melatonine, een hormoon dat je Circadiaans ritme regelt. Om je slaapkwaliteit te verbeteren, moet je proberen de perioden waarin je jouw lichaam aan licht blootstelt te reguleren. Het is het beste om overdag zoveel mogelijk aan fel licht te worden blootgesteld. In de avond is het andersom. Beperk je blootstelling aan fel licht tijdens de avonduren.

Zorg ervoor dat je ontspant
Het is belangrijk om ontspannen te zijn als je naar bed gaat. Probeer dus van je zorgen af te komen. Stressmanagement kan je hierbij helpen. Ook is het beter om niet te druk te zijn voordat je gaat slapen. Vermijd tv-kijken of het gebruik van je smartphone in bed. Het felle licht van de schermen heeft een negatief effect op de slaap. Creëer een donkere, ontspannende en rustige slaapkamer, met een aangename temperatuur. Verder kun je kalmerende activiteiten doen, zoals ademhalingsoefeningen, die slaperigheid stimuleren.

Blijf gezond
Beweeg regelmatig en breng elke dag tijd buiten door. Wanneer je  overdag lichamelijk actief bent, kan het je helpen gemakkelijker in slaap te vallen. Ook is het belangrijk om gezond te eten en grote maaltijden, cafeïne en alcohol te vermijden voordat je naar bed gaat. En als je honger hebt tegen bedtijd, kun je beter een lichte snack eten.

Ga terug naar boven

ENERGIE BOOST

We hebben allemaal energie nodig voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. We hebben het nodig om onze balans met onze hobby’s in evenwicht te brengen, en we hebben het nodig voor activiteiten zoals lichaamsbeweging en werk. Als je last hebt van onvoldoende energie, neemt je motivatie om deze dingen te doen af. De drang om een extra kopje koffie, energiedrank of reep te pakken voor een boost is aantrekkelijk. Deze neigingen kunnen echter jouw slaapcyclus verstoren, waardoor je uiteindelijk vermoeider wordt. Gelukkig geeft de Wim Hof Methode je de tools die je nodig hebt om op natuurlijke wijze energie te geven.

Natuurlijke energieboosters
Er zijn veel natuurlijke energieboosters om je te helpen van vreselijke vermoeidheid af te komen. Maar eerst moeten we beginnen met het herkennen van de onderliggende oorzaken die per persoon verschillen. Door deze problemen op te sporen en op te lossen, verhoog je op natuurlijke wijze jouw energieniveau. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende onderliggende oorzaken onderzocht.

Je bent de hele tijd gestrest
Stress kan positief zijn, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat. Dit is eigenlijk heel gezond. Negatieve stress daarentegen is uiterst schadelijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, aangezien stresshormonen het ritme van je lichaam uit balans brengen. Als zodanig is stress een van de vele oorzaken van energietekort.

Je beweegt te weinig
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die wekelijks 75 tot 150 minuten bewegen, meer energie hebben dan mensen die dat niet doen. Helaas is een op de vier volwassenen wereldwijd fysiek inactief, wat leidt tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een constant gebrek aan energie.

Je krijgt niet genoeg kwaliteitsslaap
Als we moe zijn, slapen we om onszelf op te laden. Wereldwijd krijgt echter meer dan de helft van de mensen minder slaap dan ze daadwerkelijk nodig hebben (7-9 uur per nacht). Niet alleen de hoeveelheid slaap is essentieel voor het stimuleren van energie, maar ook de kwaliteit van je slaap is cruciaal. Wanneer jouw slaapcycli worden onderbroken, word je vermoeider wakker dan voordat je in slaap viel. Een onregelmatig slaapritme hebben of te veel cafeïne of alcohol consumeren zijn enkele voorbeelden van factoren die je slaapcyclus onderbreken.

We begrijpen dat het niet altijd gemakkelijk is om te stoppen met stressen of om in één keer beter te gaan slapen. Gelukkig helpt de Wim Hof ​​Methode je om controle over je lichaam en geest te krijgen. De methode biedt verschillende voordelen die helpen de energie te verhogen. Enkele voordelen zijn:

Verminderde stress
De Wim Hof-methode leert je hoe je je kunt verplichten om regelmatig ademhalingsoefeningen te doen en koude douches te nemen, die je helpen stress onder controle te houden en te verminderen om energie te stimuleren.

Verbeterde sportprestaties
We weten dat het cruciaal is om een ​​gewoonte te maken van lichaamsbeweging om meer energie te krijgen, maar wat als je blessuregevoelig bent? Duizenden mensen over de hele wereld, waaronder professionele en amateursporters, gebruiken de Wim Hof-methode voor hun sportprestatietraining en trainingsherstel. Ze herstellen sneller van lichamelijke inspanning, verkleinen de kans op blessures en voelen zich energieker.

Verbeterde slaapkwaliteit
Mensen die de Wim Hof-methode toepassen, melden vaak dat hun slaapkwaliteit is verbeterd en dat ze zich overdag energieker voelen. Ze zijn in staat om hun stress onder controle te houden, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van hun slaap.

Samenvattend ervaar je door het beoefenen van de Wim Hof ​​Methode allerlei voordelen die dienen als natuurlijke energieboosters.

GEZONDE ENERGIENIVEAUS
Ervoor zorgen dat je lichaam voldoende energie heeft, is belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. De juiste hoeveelheid energie voorkomt dat je ziek wordt en ondersteunt jouw algehele fysieke welzijn. Daarom is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en je energieniveau zo goed mogelijk te behouden. Gelukkig biedt de Wim Hof Methode verschillende hulpmiddelen die je helpen je energieniveau in evenwicht te brengen voor een perfect gezond lichaam.

Hoe je je energieniveau in evenwicht kunt brengen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je energieniveau te verhogen. Voldoende slapen, gezond eten en het verminderen van stress zijn bijvoorbeeld elementen die een enorm effect hebben op je energieniveau en daarmee op je lichamelijke gezondheid. Bovendien zorgen het beoefenen van meditatie en het doen van yoga ook voor een uitstekende energieverdeling door je lichaam. Hieronder zullen we nader bekijken hoe de Wim Hof-methode een geweldige manier is om het meeste uit je meditatie- en yogabeoefening te halen.

Meditatie om energie vrij te maken in je lichaam
Het eerste dat je kunt doen om je energie in balans te brengen, is door ademhalingsmeditatie te beoefenen. Omdat ademen essentieel is voor ons fysieke welzijn, is ademhalingsmeditatie een belangrijk onderdeel van de Wim Hof ​​Methode. Het dagelijks beoefenen van meditatie biedt veel positieve effecten. Het kan bijvoorbeeld je bloeddruk verlagen en hart-onregelmatigheden verminderen. De specifieke ademhalingsoefeningen die de methode gebruikt, delen aspecten met oude technieken zoals Tummo-meditatie. Tummo betekent ‘innerlijk vuur’ en combineert ademhalings- en visualisatietechnieken om iemand in staat te stellen zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden. Als je de ademhalingsoefeningen van de methode eenmaal onder de knie hebt, kun je energie in je lichaam vrijmaken om je fysieke gezondheid te helpen verbeteren.

De kracht van yoga
Een andere geweldige manier om voor je lichaam te zorgen, is door yoga te beoefenen. Yogahoudingen gecombineerd met diepe ademhalingsoefeningen brengen je in harmonie met je energie, verhogen de bloedstroom in je lichaam en verwarmen je spieren, wat resulteert in het opbouwen van kracht en flexibiliteit in je spieren. Het kan zelfs chronische pijn verminderen, zoals artritis, pijn en lage rugpijn. De Wim Hof-methode omvat ademhalingstechnieken die vergelijkbaar zijn met de ademhalingstechnieken van Pranayama, die je energie verhogen en deze door je hele lichaam laten stromen. Deze technieken zijn een uitstekende manier om het meeste uit je yogabeoefening te halen.

ADEMHALINGSMEDITATIE
Meditatie is geweldig om stress te verlichten, je concentratie te stimuleren en het kan je zelfs helpen om beter te slapen. Goed ademen is een belangrijk onderdeel van elke vorm van meditatie, omdat het helpt om je lichaam te kalmeren, waardoor je in een staat van ontspanning komt. Focussen op je ademhaling tijdens het mediteren heeft twee doelen: het zorgt ervoor dat je geest niet afdwaalt en het geeft je de mogelijkheid om je ademhalingstechniek te verbeteren. De Wim Hof-methode kan je helpen om het meeste uit je ademhaling te halen en je kunt de Wim Hof-ademhalingsoefeningen gemakkelijk in je meditatieroutine opnemen.

Hoe goed ademen tijdens meditatie?
Een andere term voor ademmeditatie is bewuste ademhaling. Het is een van de meest basale vormen van meditatie en het stelt je uiteindelijk in staat om je ademhaling in het dagelijks leven bewust te beïnvloeden. Ademhalingsmeditatie is gericht op hoe diep je ademt, hoe vaak je ademt, en de delen van je lichaam die door je ademhaling worden bereikt. Hieronder vind je een eenvoudige oefening die jou kan helpen om aan de slag te gaan met bewuste ademhaling.

De eerste stap is het vinden van een rustige plek waar je in alle rust kunt mediteren. De beste houding voor dit type meditatie is zittend in een stoel of op de grond. Zorg ervoor dat je tijdens de oefening een rechte en comfortabele houding aanhoudt.

Adem gewoon door je neus. Let op de lengte van je ademhalingen en waar ze heen gaan in je lichaam. Adem je door je buik of je borst? Voel je je adem door je  neusgaten en je keel gaan?

Blijf gefocust op de sensaties die worden veroorzaakt door je ademhaling en zorg ervoor dat je geest niet afdwaalt. Het is belangrijk om je aandacht onmiddellijk weer op je ademhaling te richten als je merkt dat je in gedachten verzonken bent.

Na een tijdje zullen afleidende gedachten verdwijnen en wordt je geest helder. Als je een gevoel van innerlijke vrede ervaart, verdwijnt stress en ontspant je lichaam.

Ga terug naar boven

IMMUNITEITS BOOSTER

Ben je de hele tijd moe? Ben je altijd verkouden? Merk je dat wanneer je een infectie hebt, je symptomen ernstiger zijn? Dan heb je een immuniteits booster nodig! Deze term heeft meerdere betekenissen en je denkt misschien meteen aan dure producten die beweren je immuunsysteem te versterken. Daar denken we echter niet aan als we het hebben over een immuniteits booster. Er zijn op dit moment talloze natuurlijke immuniteits boosters binnen handbereik en we willen je graag leren hoe je ze kunt gebruiken.

Hoe de immuniteit te verhogen?
Je hoeft geen speciale pillen, gummies of andere supplementen te kopen om de immuniteit te verhogen. Door slechts een paar veranderingen in je dagelijks leven aan te brengen, kun je hulpmiddelen creëren om jouw immuunsysteem te versterken die je niets kosten. Krijg je bijvoorbeeld voldoende kwaliteitsslaap? Zo niet, probeer dan een schema op te stellen. Dit helpt je interne klok om te wennen aan je gewenste slaappatroon. Idealiter heeft een gemiddelde volwassene tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Gedurende deze tijd worden jouw lichaam en geest opgeladen, terwijl tegelijkertijd infectiebestrijdende moleculen worden aangemaakt.

Net als een goed slaapschema, verhoogt regelmatige lichaamsbeweging ook je immuniteit. Lichaamsbeweging draagt ​​bij aan de algemene gezondheid, omdat het helpt om het lichaamsgewicht onder controle te houden en de bloedcirculatie verhoogt, wat een ontstekingsremmend effect op het lichaam heeft. Je hoeft geen kilometers te rennen of uren naar de sportschool te gaan (tenzij je dat wilt). Een wandeling van minstens 30 minuten per dag is ook voldoende. Zorg er echter wel voor dat je voldoende tijd neemt om goed te herstellen van je training. Anders kan dit leiden tot overtraining, wat uiteindelijk kan leiden tot blessures.

Last but not least, zorg ervoor dat je voedsel eet dat rijk is aan vitamines, want het is het beste om je vitamines en mineralen uit je voedsel te halen in plaats van een pil of ander supplement. Vette vis, vet vlees, oliën die rijk zijn aan verzadigde vetten, volle zuivel, fruit, groenten, zuurdesembrood, noten en peulvruchten zijn enkele voorbeelden van producten die perfect zouden passen in een gezond voedingspatroon.

Wim Hof ​​Methode als immuniteitsbooster
De Wim Hof ​​Methode is ook een uitstekende immuniteitsbooster. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat we ons immuunsysteem kunnen beheersen met behulp van de WHM. De methode maakt gebruik van specifieke ademhalingsoefeningen en stimuleert je om jezelf regelmatig bloot te stellen aan ijskoude temperaturen. Blootstelling aan kou draagt ​​bij aan de aanmaak van ziektebestrijdende witte bloedcellen. En je hoeft echt niet naar dure cryotherapiesessies. Door simpelweg koud te douchen krijg je een even goed resultaat. Een koude douche kan in het begin misschien niet prettig aanvoelen, dus begin met het geleidelijk verlagen van de temperatuur elke keer dat je een douche neemt. Je zult merken dat je in een mum van tijd echt uitkijkt naar je koude douches. Een ander voorbeeld van hoe de WHM bijdraagt ​​aan je immuunsysteem, is door te kijken naar de voordelen die de specifieke ademhalingsoefeningen bieden. Ze houden onder meer het autonome zenuwstelsel in vorm, verlagen de bloeddruk en verminderen stress.

Ga terug naar boven

ENDORFINES

Boost je endorfine
Endorfines worden van nature geproduceerd door het autonome zenuwstelsel om pijn en stress te doorstaan. Daarom worden ze ook wel de ‘feel-good’ chemicaliën van het lichaam genoemd. Ze verlichten pijn en vergroten je geluk. Het basisniveau van endorfines is voor iedereen anders. Maar mensen met een laag endorfinegehalte hebben een grotere kans op depressie of fibromyalgie. De Wim Hof Methode helpt je lichaam een boost te geven en je endorfine op natuurlijke wijze te verhogen. Leer meer over de Wim Hof Methode in de gratis Mini les.

Boost je endorfine op natuurlijke wijze
Endorfines zijn natuurlijke chemicaliën om pijn en stress te verlichten. Door uitgebreid onderzoek weten we inmiddels veel over het belang van stressvermindering voor de gezondheid van het lichaam. Stress op zich is niet per se slecht, maar te veel stress is onmiskenbaar gerelateerd aan hoge bloeddruk, auto-immuunziekten, chronische vermoeidheid en zelfs emotionele en fysieke uitputting (burn-out). Wanneer het lichaam stress of pijn ervaart, reageert het door endorfine vrij te maken. Deze endorfines helpen je om je stressniveau te verminderen en zorgen er zo voor dat je gezonder leeft. Dus, hoe kun je je endorfines op natuurlijke wijze stimuleren?

Beweeg je lichaam 
Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je endorfine op natuurlijke wijze te stimuleren. Oefening, zoals cardio- en krachttraining, kan je hersenen een signaal geven om endorfine vrij te maken. De effecten van deze oefeningen zijn voor iedereen anders, dus het kan zijn dat je je training moet aanpassen (personaliseren). Als je na het sporten geen blij gevoel ervaart, moet je waarschijnlijk de intensiteit van de training verhogen.

Hardop lachen 
Als je lekker eet, stijgt je endorfinegehalte. Vooral donkere chocolade en pittig eten staan ​​bekend als goede endorfine-releasers. Daarnaast hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat lachen ook een positief effect heeft op het endorfinegehalte. Diepe, langdurige buiklachen zijn ultieme endorfine-boosters. Plan daarom een ​​avond met vrienden, lach hardop en eet lekker eten. Je endorfinegehalte zal zeker een boost krijgen!

Relax 
Yoga, meditatie en ademhalingstechnieken helpen je om stress te verlichten en te ontspannen. Dit soort fysieke activiteiten verlagen stressmarkers en verhogen de endorfine. Regelmatig ‘feel-good’ oefeningen doen, zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen, leidt je naar een gezonder en gelukkiger leven.

Ondersteunend filmpje.

Ga terug naar boven

HORMETISCHE HYPOXIE

Door Matthias Wittfoth

Drie onafhankelijke arts-wetenschappers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – William G. Kaelin Jr., Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza – ontvingen onlangs de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde “voor hun ontdekkingen over hoe cellen zuurstof waarnemen en zich aanpassen aan beschikbaarheid.”

Bij het lezen van dit nieuws vragen veel beoefenaars van de Wim Hof-methode zich waarschijnlijk af hoe deze ontdekkingen zich verhouden tot de ademhalingstechnieken die we gebruiken. Als je de Wim Hof Methode-ademhalingstechnieken hebt geleerd — in een workshop of in de videocursus — weet je dat we spelen met verschillende zuurstofniveaus (O2). Dit doen we door het lichaam meer O2 te geven tijdens diep ademhalen, terwijl de toevoer tijdens ademretentie wordt afgesneden.

filmpje

Wetenschap is niet altijd begrijpelijk voor niet-wetenschappers. Hier zal ik proberen om in gewone termen te verwoorden wat de drie Nobelprijswinnaars ontdekten over de ongelooflijk complexe cascade van moleculaire gebeurtenissen die cellen in staat stellen om verschillende zuurstofniveaus te detecteren en erop te reageren, en wat dit zou kunnen betekenen voor Wim Hof Methode-beoefenaars.

Laten we eerst eens kijken naar wat Kaelin, Ratcliffe en Semanza de afgelopen dertig jaar hebben ontdekt.

Elk kind leert dat zuurstof absoluut noodzakelijk is om energie uit voedingsstoffen te halen. Alle menselijke cellen hebben een constante toevoer van O2 nodig om iets uit te voeren dat oxidatieve fosforylering wordt genoemd, wat een mooie manier is om te zeggen dat de mitochondriën – de celmotoren – ATP genereren, een boodschapperstof die nodig is voor duizenden biochemische reacties in elke cel.

De zuurstoftoevoer kan echter aanzienlijk variëren, of dit nu komt door fysieke activiteit, het inhouden van de adem tijdens het duiken of door ziekte. Wanneer de zuurstofbeschikbaarheid laag is, komt het organisme in een toestand die hypoxie wordt genoemd. De Nobelprijswinnaars van dit jaar hebben hun loopbaan gewijd aan het verdiepen van ons begrip van hoe cellen hypoxische aandoeningen waarnemen en erop reageren.

Je kunt dit terugvoeren tot het begin van de jaren negentig, toen Semenza genen identificeerde die aangingen als het zuurstofgehalte laag was. (Terzijde wat betreft wetenschappelijke ontdekkingen en hun impact: het baanbrekende wetenschappelijke artikel van Semenza is duizenden keren geciteerd. Maar het is ook meerdere keren afgewezen door toptijdschriften, voordat het werd geaccepteerd voor publicatie.)

Deze genen verhogen de niveaus van erytropoëtine (EPO), een eiwit dat wordt gesynthetiseerd door de nieren en, in mindere mate, de lever. EPO zelf verhoogt de productie van zuurstofdragende rode bloedcellen. Verhoogde niveaus van rode bloedcellen beïnvloeden de beschikbaarheid van O2 in het lichaam, omdat rode bloedcellen verantwoordelijk zijn voor het transport van O2 van de longen naar alle lichaamsweefsels. (Dit is ook de reden waarom sommige duursporters EPO gebruiken voor doping – het verhoogt hun toevoer van zuurstofdragende rode bloedcellen). Daarom maakt EPO deel uit van een zeer gevoelige feedback lus die de productie van rode bloedcellen regelt als reactie op veranderingen in de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed.

Binnen deze feedbackloop vinden we ook een specifieke klasse van eiwitten, de zogenaamde HIF (hypoxie-induceerbare factoren). Deze HIF hopen zich op in cellen onder hypoxische omstandigheden, d.w.z. wanneer de zuurstoftoevoer laag is. Ze hebben geen lange overlevingskansen in zuurstofrijke omstandigheden. De HIF’s binden aan hypoxie-induceerbare elementen (HIE) in honderden, mogelijk zelfs duizenden doelwitgenen. Deze doelgenen fungeren als een schakelaar om EPO te produceren, wat nodig is om vraag en aanbod van O2 op elkaar af te stemmen. Dus in zekere zin zou je kunnen zeggen dat de HIF de hoofdregulatoren zijn van zuurstofhomeostase.

Een ander belangrijk inzicht dat we kunnen halen uit Kaelin, Ratcliffe en Semenza is dat hypoxie niet gelijk staat aan een specifieke zuurstofconcentratie, aangezien veel weefsels fysiologisch functioneren op niveaus die gelijk zijn aan een atmosfeer van 5% zuurstof, sommige zelfs bij niveaus zo laag als 1% zuurstof. De conclusie hier is dat we naar het grotere geheel moeten kijken: mechanismen die de zuurstofhomeostase in stand houden, moeten werken over een zeer breed bereik van zuurstofconcentraties, en als reactie op tijdelijke uitdagingen die variëren van seconden (bijvoorbeeld bij de dynamische controle van de ademhaling ) tot dagen, weken of maanden (bijvoorbeeld in metabole en ontwikkelingsadaptatie).

Bovendien zijn enkele van de meest opwindende toepassingen van dit onderzoek tegenwoordig in kanker. Bij een tumor hebben we te maken met een heel ander en tegengesteld probleem. Doordat ze ver weg zitten van bloedvaten die voedende zuurstof vervoeren, kunnen cellen in het centrum van een tumor vaak gedijen in een zuurstofarme omgeving. Traditionele chemotherapie- of bestralingsbehandelingen doden meestal de tumorcellen aan de periferie, niet die in het centrum. Deze overlevingskunstenaars hebben zich aangepast aan een zuurstofarme omgeving en lopen het gevaar van uitzaaiing en het zaaien van nieuwe kankers. Dit is een van de grootste uitdagingen voor zowel patiënten als oncologen. Een belangrijk toekomstig belang zal dus zijn om te begrijpen hoe deze cellen reageren op het ontvangen van minder zuurstof

Ik hoop dat je nu het grotere plaatje hier kunt zien. Er is sprake van een complexe cascade van processen wanneer de O2-toevoer niet op een normaal niveau is. HIF accumuleert; specifieke genen worden aangezet die vervolgens EPO verhogen; dit verhoogt op zijn beurt de effectiviteit van cruciale zuurstoftoevoer op cellulair niveau. Ademhalingstechnieken zijn een zeer interessant hulpmiddel om de O2-niveaus in het lichaam te manipuleren, en is het zeer aannemelijk – hoewel dit nog niet is aangetoond – dat een ademhalingssessie deze biochemische kettingreacties veroorzaakt.

Als je de afgelopen jaren de discussies rond de Wim Hof-methode hebt gevolgd, zul je ongetwijfeld de term “hormesis” tegenkomen. Dit is een van de meest fundamentele biologische principes die steeds meer aandacht krijgt (mijn interview met Ed Calabrese, een van de toonaangevende onderzoekers van dit groeiende veld, vindt u hier).

Een groot deel van de Wim Hof Methode is gebaseerd op het idee dat wanneer je de overlevingsmechanismen van je lichaam in een gecontroleerde omgeving gebruikt, je jezelf pusht naar een betere gezondheid. Wat je niet doodt, maakt je sterker. Dus als je een paar minuten je adem inhoudt, voelen je lichaamscellen dit en reageren ze op een manier die ervoor zorgt dat ze geschikt zijn voor toekomstige zuurstoftekorten. Ze passen zich gewoon aan. En jij bent de controller die hen hiertoe kan dwingen

Ga terug naar boven

VERBETEREN VAN SPORTPRESTATIES:

Met sportprestatietraining kun je je fysieke en mentale fitheid naar een ander niveau tillen. Professionele atleten van over de hele wereld, in veel verschillende sporten, voeren sportprestatietrainingen uit om hun kracht te vergroten, sneller te worden, hun risico op blessures te verminderen en hun mentaliteit te verbeteren. Sportprestatietraining verschilt van algemene fitness, omdat het specifiek is voor een bepaalde sport. De Wim Hof Methode bevat veel componenten die kunnen worden gebruikt om sportprestaties te verbeteren. Professionele atleten als Laird Hamilton en Alistair Overeem passen de principes van Wim al toe om op hoog niveau te  kunnen blijven presteren.

Effecten van de Wim Hof Methode op sportprestaties
De Wim Hof Methode is een krachtige en bewezen methode die door duizenden mensen over de hele wereld wordt beoefend. De methode van Wim is een combinatie van ademhalingsoefeningen, koudetherapie en commitment/wilskracht, waarmee je alle handvatten krijgt om controle over je eigen lichaam te krijgen. Veel professionele atleten nemen de Wim Hof-methode op in hun sportprestatietraining, omdat het hen helpt harder en langer te trainen, sneller te herstellen en de mentaliteit te creëren om grenzen te verleggen.

Voordelen van de Wim Hof-methode voor professionele atleten zijn onder meer:
– Sneller herstel van lichamelijke inspanning
– Verhoogde focus en mentale kalmte
– Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
– Verhoogd spieruithoudingsvermogen

Bekijk dit filmpje van Janneke van der Meulen, topsportster (roeien) hoe je je sportprestaties kunt verbeteren. (NL gesproken)
Een filmpje waarin Maarten Hermans, Kano slalom, waarom hij de Wim Hof Methode toepast.

Ga terug naar boven

HERSTEL NA TRAINING:

Herstel van een training is net zo belangrijk als de training zelf. Zonder goed herstel bouwt je lichaam stress op. Na verloop van tijd resulteert dit in overtraining, wat op zijn beurt leidt tot pijnlijke spieren, ontstekingen en uiteindelijk letsel. Dit kan al je harde werk ongedaan maken en je voortgang resetten, wat je waarschijnlijk koste wat kost wilt vermijden. Voor een goed herstel zijn voldoende slaap, gehydrateerd blijven en gezond eten essentieel. Sneller herstel zorgt voor meer training, en dat is waar de Wim Hof-methode zijn vruchten afwerpt. Veel sportliefhebbers en professionele atleten van over de hele wereld profiteren al van deze unieke methode, omdat het hen helpt om harder te trainen en sneller te herstellen.

Tips voor sneller herstel na de training
Na elke training, of het nu cardio- of krachttraining is, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Tijdens trainingen raakt spierweefsel beschadigd en raakt de energievoorraad uitgeput. Je lichaam moet rust krijgen, zodat het kan herstellen.

De volgende principes kunnen je helpen wanneer je sneller wilt herstellen van zware trainingen:

Meer slapen.
Tijdens de slaap maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die helpen om te herstellen van de training. De hypofyse verhoogt de productie van HGH en de testosteron niveaus nemen toe tijdens de REM-slaap. Optimaliseer jouw trainingsherstel door ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt en een goede slaaphygiëne toepast.

Goed eten.
Na de training heeft je lichaam eiwitten nodig om spierweefsel te herstellen en vetten en/of koolhydraten om de energievoorraad te herstellen. Door een gezond voedingspatroon aan te houden dat alle vetten, eiwitten, koolhydraten bevat die je lichaam nodig heeft, wordt een snel herstel gegarandeerd.

Gehydrateerd blijven.
Water is een essentieel onderdeel van het herstel van de training, omdat het de metabolische functie ondersteunt. Door goed gehydrateerd te blijven, bevorder je de overdracht van voedingsstoffen door jouw hele lichaam. Zorg ervoor dat je ook goed gehydrateerd blijft tijdens je trainingen, want sporten terwijl je uitgedroogd bent, kan je spieren beschadigen.

Maak een Sole: doe in een potje 1/3 ongeraffineerd Keltisch zeezout en vul het aan met (gefilterd) water. Doe hiervan 1 theelepel in een glas water en drink dit op. Deze samenstelling is nagenoeg gelijk aan het bloed en wordt daardoor snel opgenomen. Ongeraffineerd Keltisch zeezout bevat 80 mineralen en spoorelementen, die we veelal tekort komen. Ze zorgen mede voor een snel herstel.

In dit filmpje vertelt Alistair Overeem, professioneel vechter, hoe je je herstel kunt verbeteren na het sporten. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

POSITIEVE STRESS

Stress wordt meestal geassocieerd met negatieve ervaringen, maar stress kan ook positief zijn. Positieve stressoren, of ‘eustress’, is eigenlijk goed voor je lichaam. Eustress is een product van de zenuwen en kan ontstaan door het ervaren van spannende dingen, zoals het krijgen van een promotie op het werk, het starten van een nieuwe baan of het nemen van vakantie. Eustress wekt gevoelens van opwinding, welzijn en tevredenheid op. Bovendien, als je jezelf uitdaagt, zorgt eustress ervoor dat je je zelfverzekerd en gemotiveerd voelt. Positieve stress teweegbrengen is trouwens een reden te meer om jezelf uit te blijven dagen. Leer alles over de positieve stress die je uit de Wim Hof Methode kunt halen in hun online gratis Wim Hof Methode Mini-les.

Hoe kan positieve stress jou helpen?
Uit je comfort zone gaan en positieve stress ervaren is een goede zaak, maar slechts voor een korte duur. Wanneer de ‘positieve’ stress te lang duurt, raakt het lichaam overweldigd en wordt de stress negatief. Daarom moet je oppassen met te veel stress. Als je langdurig te veel stress ervaart, moet je even uitrusten en een stapje terug doen.

Een gezond niveau van positieve stress geeft je op drie manieren kracht. 

 1. Eustress helpt je emotioneel: positieve gevoelens van motivatie, inspiratie en zelfvertrouwen nemen toe. 
 2. Het helpt je psychologisch: de eustress helpt je namelijk om onafhankelijkheid en optimisme op te bouwen. 
 3. Positieve stress brengt je voordelen op fysiek niveau: het helpt je om je lichaam op te bouwen en te versterken.

Meestal ervaar je de effecten van eustress al in je leven. Desalniettemin is het goed voor je mentale gezondheid en lichaam om manieren te vinden om eustress een normaal onderdeel van je dagelijks leven te maken. Je kunt jezelf bijvoorbeeld uitdagen door elke dag iets nieuws te leren. Dit hoeft niet altijd iets groots te zijn. Ook kleinere dingen zorgen voor het gewenste effect. Zet jezelf buiten je comfort zone en blijf oefenen. Daarnaast helpt het om een ​​aantal persoonlijke en professionele doelen te stellen om jezelf uit te dagen!

De Wim Hof Methode helpt je om met positieve stress om te gaan
Wist je dat de Wim Hof Methode ook helpt om je positieve stress te beheersen en te vergroten? Door een koude douche te nemen of een ijsbad te nemen, stijgt je niveau van eustress onmiddellijk. De oefeningen van de methode leren je je te concentreren en jezelf te kalmeren van de directe stress van de kou. Wanneer je veel oefent, en je lichaam onder controle krijgt, zul je merken dat je ook minder last krijgt van andere stressoren. Nadat je je oefeningen hebt gedaan, voel je je meteen zelfverzekerder, gemotiveerder en sterker. Met de Wim Hof Methode daag je je lichaam uit en verhoog je het niveau van eustress om je immuunsysteem een boost te geven!

Een YouTube filmpje ‘Find yourself’ waarin Wim voor ons zingt, over positiviteit gesproken.

Ga terug naar boven

WILSKRACHT

Hoe de wilskracht te vergroten?
Wilskracht en zelfbeheersing zijn zeer belangrijke factoren voor een succesvol en gelukkig leven. In de moderne wereld zijn veel mensen gewend om alledaagse routines en patronen te volgen. Je zou kunnen zeggen dat moderne mensen een gewoontebrein hebben ontwikkeld. Zijn we langzaamaan onze wilskracht kwijt? De hoeveelheid wilskracht is voor iedereen verschillend, maar iedereen heeft wel wat wilskracht. We doen heel hard ons best om er goed uit te zien, af te vallen, een opleiding te volgen, enz. De meeste mensen proberen de beste versie van zichzelf te worden. Maar als je echt een betere versie van jezelf wilt worden, dan is het vergroten van wilskracht een van de meest essentiële dingen om te doen. Wij geloven dat wilskracht kan worden getraind. Vergroot je wilskracht door onze wetenschappelijk onderbouwde methode toe te passen. Negeer je vastgeroeste gedachten en begin vandaag nog!

Oorzaken en gevolgen van wilskracht
Mensen met een lage wilskracht hebben de neiging om slechte keuzes in het leven te maken, omdat ze toegeven aan kortetermijndoelen ten koste van langetermijndoelen. Mensen met meer wilskracht zijn gelukkiger, gezonder, tevredener in relaties, hebben een betere loopbaan en kunnen gemakkelijker omgaan met stress, conflicten en tegenslagen. Dus het vergroten van je wilskracht zal je veel voordelen opleveren. Stop met twijfelen en neem de controle over je lichaam en geest!

Verhoog de wilskracht met de Wim Hof Methode
Wilskracht, zelfbeheersing en inzet zijn zeer belangrijke onderdelen van de Wim Hof Methode, omdat bewust ademhalen en koudetherapie geduld en toewijding vergen. Wij geloven dat je je hersenen kunt trainen om wilskracht en zelfbeheersing te vergroten. De oefeningen die Wim geeft hebben allemaal een krachtig effect op vaardigheden die te maken hebben met zelfbeheersing. Ze verbeteren je focus, verminderen je stressniveau en maken je zelfbewuster. Door meditatie en bewuste ademhaling kun je je gedachten, emoties en impulsen observeren, zonder ze te identificeren of ernaar te handelen.

Wanneer je concentratieproblemen hebt, heb je moeite om je te concentreren op een bepaalde taak of activiteit. Iedereen heeft wel eens concentratieproblemen, maar in sommige gevallen zijn concentratieproblemen van blijvende aard. De meeste concentratieproblemen zijn stress-gerelateerd. Dit kan stress op het werk zijn, maar ook stress in je persoonlijke leven. Te veel stress is niet alleen slecht voor je focus, maar ook voor je gezondheid in het algemeen.

Als je permanente concentratieproblemen hebt, zullen eenvoudige concentratieoefeningen, zoals een korte wandeling, ontspannen of een mind-sweep (je hoofd leegmaken), je op de lange termijn waarschijnlijk niet helpen. In dit geval is het beter om te werken aan een permanente oplossing, zoals een regelmatige meditatieroutine.

Veel mensen ervaren een enorme boost in concentratie na het beoefenen van de Wim Hof Methode. Ontdek wat de Wim Hof Methode voor jou kan doen! Verhoog de concentratie

Manieren om je concentratie te verhogen

Er zijn veel natuurlijke manieren om je concentratie en focus te verbeteren. We geven je enkele tips die je kunnen helpen om op een natuurlijke manier je concentratie te verhogen.

1. Begin allereerst met gezond eten en drinken. Zo heeft je lichaam genoeg energie om gefocust te blijven.

2. Zorg dat je voldoende slaapt. Je hersenen hebben rust nodig om de dingen die je overdag hebt meegemaakt te verwerken.

3. Ga naar buiten en ga sporten. Door te sporten maak je hormonen aan die goed voor je zijn. Bovendien, terwijl je toch bezig bent, kun je je concentreren op je ademhaling.

4. Probeer elke dag te ontspannen en iets te doen wat je leuk vindt. Door je dagelijkse routine te doorbreken en afleiding na te streven, heb je minder tijd om je zorgen te maken over stressvolle situaties.

Wim Hof Methode concentratie oefeningen

De Wim Hof Methode leert je technieken die je helpen je focus terug te krijgen. Je leert hoe je je dag goed kunt beginnen met meditatie, ademhalingsoefeningen en daarna een koude douche, zodat je je de hele dag energieker en gefocust voelt. Deze technieken verminderen stress, wat belangrijk is omdat stress de meest voorkomende oorzaak is van concentratieproblemen.

Maar een betere focus is niet het enige voordeel van de Wim Hof Methode.
Bekende voordelen zijn ook:

 • Verminderde stress-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals angst, depressie, hoge bloeddruk en hartafwijkingen
 • Beter slapen
 • Verbeterde lichamelijke gezondheid
 • Meer zelfvertrouwen

Mark Chesters vertelt in dit filmpje hoe hij omgaat met de Wim Hof Methode ten aanzien van wilskracht. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

MIND-BODY CONNECTIE / GEEST-LICHAAM VERBINDING

Geest-lichaam verbinding
De verbinding tussen lichaam en geest is essentieel voor je welzijn. Met een solide verbinding tussen lichaam en geest ben je beter in staat om je gevoelens te beheersen en moeilijkheden het hoofd te bieden. Helaas zijn veel mensen niet in staat om hun verbinding tussen geest en lichaam te beheersen, en als gevolg daarvan worden ze geconfronteerd met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals stress en angst. Wanneer deze chronisch worden, vormen ze een gevaar voor uw gezondheid. Met de Wim Hof ​​Methode kunt u deze problemen eenvoudig oplossen. Door zijn wetenschappelijk onderbouwde methode toe te passen, kun je je geest-lichaam verbinding versterken. Mensen die de methode hebben beoefend, melden dat hun verbinding tussen lichaam en geest aanzienlijk is verbeterd. Ze voelen zich sterker, gelukkiger, gezonder en voelen een enorme boost in concentratie. Met een combinatie van ademhalingsoefeningen, meditatie en blootstelling aan kou, voel je je beter. De oefeningen helpen mensen de kracht van hun geest te gebruiken en stellen hen in staat hun zenuwstelsel en immuunrespons te beheersen. De kracht van de Wim Hof ​​Methode kun je zelf ervaren door hun gratis Wim Hof ​​Methode mini-les te volgen.

Vergroot je geest-lichaam verbinding
Psychische gezondheidsproblemen kunnen zich ontwikkelen door een opeenstapeling van kleine gebeurtenissen, zoals routinematig in de file zitten of hoge stressniveaus op het werk. Wanneer deze problemen groter worden, of wanneer meerdere kleine problemen zich opstapelen, neemt de kans dat ze een negatieve invloed hebben op uw gezondheid dramatisch toe. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Hieronder staan ​​enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om jouw verbinding tussen lichaam en geest te vergroten.

Focus op je ademhaling 
Een van de eenvoudigste maar ook een van de meest fundamentele technieken is focussen op je ademhaling. Het is wetenschappelijk bewezen dat ademhalingsoefeningen de verbinding tussen lichaam en geest stimuleren en stress verminderen. Sluit gewoon je ogen, haal diep adem, adem langzaam uit en herhaal. Probeer dit een paar keer per dag te doen, en je zult ervaren wat voor impact het heeft op je mentale gezondheid.

Stretch it out 
Stretchen is een geweldige oefening om weer in contact te komen met de gewaarwordingen in je lichaam. Wanneer we veel stress hebben, realiseren we ons niet hoe stress ons lichaam negatief kan beïnvloeden. Het manifesteert zich bijvoorbeeld door strakke schouders of opeengeklemde kaken. Neem de tijd om je lichaam te strekken en de spanning los te laten. Zelfs in een drukke vergadering kunt u een snelle schouderrol nemen en onmiddellijk de vermindering van spierspanning voelen.

Hydratatie 
Als gevolg van ons drukke leven kunnen we basisbehoeften zoals hydratatie gemakkelijk vergeten. Het is erg belangrijk om gehydrateerd te blijven en voldoende water te drinken om ons lichaamsafval af te voeren. Neem overal een waterfles mee en drink overdag water.

Geestelijke en lichamelijke oefeningen 
U kunt zelf de verbinding tussen lichaam en geest versterken door regelmatig geestelijke en lichamelijke oefeningen te doen. Als u bijvoorbeeld slechts een paar minuten per dag mediteert, verbetert u uw geheugen, humeur, focus en slaap. Daarnaast kun je je fysieke kracht en flexibiliteit verbeteren door yoga te beoefenen. Yoga is goed voor je algehele gezondheid en stimuleert ook de verbinding tussen lichaam en geest. Als je regelmatig beweegt, merk je al snel verbeteringen.

Vind verlichting van een auto-immuunziekte met de Wim Hof-methode
Wim Hof heeft laten zien dat hij buitengewone dingen kan bereiken door zijn lichaam en geest te beheersen. De Wim Hof Methode is te typeren als koudetherapie gecombineerd met ademhalingsoefeningen en meditatie. De kou heeft een positieve invloed op de geest en helpt je slaap te verbeteren. Wanneer je ademhalingsoefeningen en meditatie doet, maak je verbinding met je lichaam, wat je helpt stress los te laten. Wim Hof is ervan overtuigd dat iedereen de controle over zijn of haar lichaam kan krijgen. Op de juiste manier gebruikt, is de Wim Hof-methode een zeer krachtige techniek en kan het je immuunsysteem versterken.

Wim laat in dit filmpje zien hoe je zijn methode toe kunt passen. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

GELUK

Verhoog je geluk
Geluk en positiviteit zijn voor iedereen essentieel om het meeste uit het leven te halen. Als we ons gelukkig voelen, zijn we eerder geneigd om naar buiten te gaan en met de wereld om te gaan. Helaas is het soms moeilijk om je altijd gelukkig te voelen. Dit is waarom we meestal veel ondernemen om gelukkiger te worden, en waarom we vaak op zoek zijn naar verschillende manieren om ons geluk te vergroten. Gelukkiger worden gaat niet vanzelf, of van de ene op de andere dag. Om je geluk een boost te geven en tegelijkertijd je immuunsysteem, mentale en fysieke gezondheid te verbeteren, kun je beginnen met het beoefenen van de Wim Hof Methode. Meld je aan voor de gratis Wim Hof Methode Mini-les en vergroot je geluk vandaag nog!

Geluk is een individuele ervaring, dus je moet geluk voor jezelf creëren. Maar hoe vergroot je je persoonlijk geluk? De drie pijlers van de Wim Hof ​​Methode kunnen je helpen om je eigen geluksgevoel te ontwikkelen.

Ademhaling 
De manier waarop je ademt is erg belangrijk; veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende emoties verband houden met ademhalingspatronen. Ademhaling is een belangrijke factor bij het reguleren en beheersen van je geest. Gecontroleerde ademhalingsoefeningen kunnen je helpen te kalmeren, stress te verlichten en je een comfortabeler gevoel te geven. Dit betekent dus dat je door te ademen je emoties kunt beïnvloeden en beheersen en je geluk kunt vergroten. Met de ademhalingstechnieken van de Wim Hof Methode  ben je in staat om bewust je geest-lichaam verbinding te activeren en diepe ontspanning te vinden.

Focus 
Het leven van vandaag kan erg hectisch en druk zijn, waardoor onze geest voortdurend wordt afgeleid. Door al deze chaos kun je je ongelukkig voelen. Gelukkig kun je je aandacht trainen om een ​​meer ontspannen mindset te creëren. Met behulp van meditatie- of yoga-oefeningen ben je in staat om een ​​hoger niveau van bewustzijn en vrije ruimte in je geest tot stand te brengen. Door een krachtige focus op te bouwen, kun je je geest ‘herprogrammeren’, waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

De kou 
De derde pijler van de Wim Hof ​​Methode is blootstelling aan kou. De wetenschap heeft ons geleerd dat blootstelling aan kou heel gezond is en een boost geeft aan het immuunsysteem. Naast deze voordelen heeft blootstelling aan kou nog veel meer voordelen. Koude douches beïnvloeden bijvoorbeeld de ontwikkeling van positieve emoties en verlagen een depressieve toestand. Dit komt door het effect van de stimulatie van dopaminetransmissies in de mesocorticolimbische en nigrostriatale routes. Simpel gezegd, koud water creëert veel stemmingsgevoelige neurotransmitters die je een gelukkig gevoel geven.

In dit filmpje vertelt Wim gaat Wim in op vragen hoe je een gelukkig en tevreden mens kunt worden, middels zijn methode. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

CREATIVITEIT

creativiteit verbeteren
Creativiteit is een cruciale vaardigheid voor professionals in veel verschillende branches. Zonder creativiteit is het bijna onmogelijk om bruikbare en originele oplossingen voor problemen te vinden. Creativiteit helpt je om uitdagingen als kansen te zien. Het beste aan creativiteit is dat het kan worden getraind, omdat er veel verschillende technieken zijn die je kunnen helpen je creativiteit te verbeteren. Steeds meer mensen gebruiken de Wim Hof Methode om gelukkiger, gezonder, sterker en creatiever te worden.

Manieren om creativiteit te verbeteren
Sommige mensen denken dat creativiteit niet aan te leren is, maar wij geloven van wel. Wat creativiteit vereist, is het vermogen om vanuit een ander perspectief naar dingen te kijken en verschillende concepten en principes met elkaar te verbinden. Je kunt dit vermogen verbeteren door bepaalde specifieke activiteiten.

Dit zijn enkele activiteiten die jou kunnen helpen jouw creativiteit te ontwikkelen:

 • Meditatie. Meditatie kan je helpen je geest te resetten en dingen op een andere manier te zien.
 • Beweging. Recente onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig sporten beter zijn in het uitvoeren van creatieve taken.
 • Slaap. Een goede nachtrust kan je helpen je herinneringen te herstructureren, wat de creativiteit stimuleert.
 • Positief denken. Onderzoek suggereert dat we creatiever zijn als we in een positieve stemming zijn. Dus alles wat je humeur verbetert, kan je creativiteit verbeteren.

Effecten van de Wim Hof Methode op creativiteit
Vele kunstenaars, schrijvers, ontwerpers en andere professionals profiteren dagelijks van de Wim Hof Methode. Het helpt hen om uit bed te komen, zich energiek te voelen, gefocust te blijven en uiteindelijk hun creativiteit en productiviteit te verbeteren.

Enkele voordelen van de Wim Hof Methode die een positieve invloed hebben op creativiteit zijn:

 • Slaap beter en maak je minder zorgen. Als je met de Wim Hof Methode begint, zul je merken dat je meer uitgerust en energieker bent. Dit zal je helpen om taken die veel creativiteit vereisen, beter uit te voeren, een gezonder, goedkoper en effectiever alternatief voor grote hoeveelheden cafeïne.
 • De Wim Hof Methode geeft je de kracht om je te concentreren op de dingen die er toe doen. Je ervaart minder achtergrondgeluid en krijgt meer (creatief) werk gedaan.
 • Je wordt gezonder en sterker, waardoor je meer energie overhoudt voor langere periodes van creatieve output en langere flow-toestanden.

(Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

AUTO-IMMUUNZIEKTEN:

Auto-immuunziekten worden gekenmerkt door een abnormale reactie van het immuunsysteem op een normaal deel van het lichaam. Bij mensen met een overactief immuunsysteem beginnen antilichamen die bedoeld zijn om ziekteverwekkers te neutraliseren de lichaamseigen, gezonde cellen aan te vallen. 

Een grote verscheidenheid aan eiwitten en weefsels door het hele lichaam kan worden aangezien voor een vreemde substantie, en daarom bestaan ​​er meer dan 80 soorten van deze aandoeningen. MS, reumatoïde artritis, psoriasis, lupus en diabetes type 1 zijn enkele voorbeelden van aandoeningen die als auto-immuunziekten worden beschouwd. Naar schatting lijdt ongeveer zeven procent van de Amerikaanse bevolking aan een ziekte in de categorie auto-immuunziekten. 

De medische wereld heeft geen remedie voor auto-immuunziekten, dus het beheersen van gerelateerde symptomen is de sleutel tot het behouden van een bepaalde kwaliteit van leven. De Wim Hof-methode is bij uitstek geschikt om de symptomen onder controle te houden, omdat de beoefening van de Wim Hof-methode de immuunrespons direct dempt. De kracht van de Wim Hof ​​Methode kun je zelf ervaren door hun gratis Wim Hof ​​Methode MiniClass te volgen.

Symptomen van een auto-immuunziekte
Veel auto-immuunziekten hebben overlappende symptomen, waardoor het moeilijk is om een specifieke auto-immuunziekte te diagnosticeren. Vooral de vroege stadia van de verschillende aandoeningen lijken erg op elkaar en patiënten met auto-immuniteit lijden vaak aan meer dan één aandoening tegelijk.

Enkele van de vroege symptomen van auto-immuniteit zijn:
– spierpijn
– vermoeidheid
– koorts
– haaruitval
– zwelling en roodheid
– slapeloosheid
– mondzweren

Het diagnosticeren van auto-immuunziekten omvat meestal lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoeken die auto-antilichamen detecteren.

Behandeling van auto-immuunziekten:
Bij de diagnose van een auto-immuunziekte, is de behandeling meestal gericht op het beheersen van de gerelateerde symptomen. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ronduit invaliderend, en sommige aandoeningen worden gekenmerkt door opflakkeringen. Artsen schrijven gewoonlijk ontstekingsremmende medicijnen en immunosuppressiva voor om de symptomen van auto-immuniteit te verminderen.

Vind verlichting van een auto-immuunziekte met de Wim Hof-methode.
De Wim Hof ​​Methode is een makkelijk te begrijpen en krachtige methode die mensen van over de hele wereld helpt om controle te krijgen over hun lichaam en geest. De methode is ontwikkeld door ‘Iceman’ Wim Hof, die bekend staat om zijn ongelooflijke verzameling Guinness World Records met betrekking tot koude temperaturen en extreme sporten. Onlangs zijn wetenschappers begonnen met het ontrafelen van de fysiologische mechanismen achter de methode. Ze hebben bewijs gevonden dat de unieke combinatie van ademhalingsoefeningen, toewijding en gecontroleerde blootstelling aan kou kan worden gebruikt om het autonome zenuwstelsel en bij uitbreiding het immuunsysteem te beheersen.

Een wetenschappelijk experiment, waarbij Wim Hof ​​Methode-aanhangers en een groep controlepersonen werden geïnjecteerd met een onschadelijke ziekteverwekker, toonde aan dat de aanhangers van de Wim Hof ​​Methode hun immuunrespons konden beheersen, waardoor ze minder griepachtige symptomen kregen, vergeleken met de controlegroep. Het is niet verwonderlijk dat aanhangers van de Wim Hof-methode met immuungerelateerde aandoeningen zoals MS, astma, fibromyalgie en reumatoïde artritis significante verbeteringen ervaren met betrekking tot symptomen die verband houden met auto-immuniteit.

Bekijk dit filmpje op YouTube van Doug Steiny. Hij raakte door veel stress (zijn vrouw had kanker) en kinkhoest heel erg ziek, raakte zelfs verlamd. Hij werd gediagnosticeerd met Guillane-Barre (vergelijkbaar met MS). Hij werd naar huis gestuurd met de boodschap, we kunnen niets meer voor u doen.
Doug ging de Wim Hof Methode toepassen in zijn dagelijkse leven en 8 maanden later, op 64jarige leeftijd, was hij totaal symptoom vrij. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

REUMATOÏDE ARTRITIS

Artritis is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in de gewrichten, veroorzaakt door een ontsteking. De pijn die gepaard gaat met artritis kan meerdere oorzaken hebben, aangezien er twee soorten artritis zijn: artrose en reumatoïde artritis. Artrose wordt veroorzaakt door versleten gewrichten, terwijl reumatoïde artritis wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem gewrichtsweefsel aanvalt. Artritis is een veel voorkomende aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. De Wim Hof-methode kan mensen helpen die verlichting zoeken van symptomen die verband houden met artritis.

Hoe artritis op een natuurlijke manier te verlichten?
Veel artsen schrijven medicijnen voor, zoals pijnstillers, om de symptomen van artritis te verlichten. Hulp zoeken met medicatie is echter niet altijd zonder risico, omdat medicatie ernstige bijwerkingen kan hebben. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar voor diegenen die artritis op een natuurlijke manier willen beheersen.

Zachte lichaamsbeweging.
Zachte lichaamsbeweging kan op meerdere manieren de symptomen van artritis helpen verlichten. Het helpt je jouw spieren te versterken en een gezond lichaamsgewicht te behouden, waardoor de belasting van jouw gewrichten wordt verminderd. Zorg ervoor dat je oefeningen kiest die geschikt zijn voor jouw specifieke conditie. Dit betekent dat je activiteiten waarbij je moet rennen en springen, ten koste van alles moet vermijden, aangezien deze activiteiten een grote impact hebben op jouw gewrichten. Probeer in plaats daarvan te zwemmen of te fietsen.

Koude therapie.
Koudetherapie kan je helpen gewrichtspijn en -ontsteking te verminderen. Om spierpijn te verlichten, breng je ijspakkingen aan op pijnlijke spieren of neem je een koude douche na lichamelijke inspanning.

Stress management.
Stress veroorzaakt de aanmaak van bepaalde chemicaliën die een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Als gevolg hiervan neemt de ontsteking in jouw hele lichaam toe, wat resulteert in meer pijn. Daarom is een goede stressbeheersing erg belangrijk wanneer je verlichting van artritis probeert te zoeken.

Slaap hygiëne.
Slaap is ook een belangrijke factor bij het op natuurlijke wijze verlichten van artritis, omdat het je lichaam in staat stelt om fysiek en mentaal te herstellen. Wetenschappelijke studies hebben een verband aangetoond tussen slaapgebrek en allerlei soorten pijn, waaronder spierpijn en gewrichtspijn. Een goede slaaphygiëne en een goede nachtrust zijn dus belangrijk bij de bestrijding van artritis.

In dit filmpje op YouTube vertelt Henk van den Bergh over hoe hij zijn ziekte reuma onder de knie kreeg. (NL gesproken)
Wij zijn gecharmeerd van de Icetub, een koudwaterbad die tot 3º kan koelen. Icetub heeft op hun website een verhaal staan van iemand die zijn reuma genas middels de Wim Hof Methode, met gebruik van de Icetub.

Ga terug naar boven

FIBROMYALGIE:

Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door verlammende symptomen zoals pijn in het hele lichaam, vermoeidheid, slaapstoornissen en chronische hoofdpijn. Het is een aandoening die zo moeilijk te lokaliseren is, dat de diagnose wordt gesteld door andere aandoeningen uit te sluiten. De oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar de pijn wordt toegeschreven aan processen in het centrale zenuwstelsel. De behandeling van deze specifieke aandoening kan erg moeilijk zijn en fibromyalgie kan lang aanhouden. Daarom is het belangrijk om verlichting te vinden van de symptomen van fibromyalgie. De Wim Hof-methode kan je handvatten geven om enkele van de symptomen van fibromyalgie te verlichten.

Hoe fibromyalgie op een natuurlijke manier te verlichten?
Naast het nemen van medicijnen, zijn er enkele natuurlijke dingen die jou kunnen helpen om verlichting te vinden van de symptomen die verband houden met fibromyalgie. De volgende methoden kunnen je helpen beter te slapen, jouw energieniveau te verbeteren en een deel van de pijn te verlichten die verband houdt met fibromyalgie.

Yoga.
Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken geweest die de effecten van het beoefenen van yoga op de symptomen van fibromyalgie hebben onderzocht. Een combinatie van yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie verlichtte de pijn, verbeterde de stemming van de deelnemers en zorgde ervoor dat ze zich daarna energieker voelden.

Ademhalingsoefeningen.
Een goede ademhaling kan mensen die aan fibromyalgie lijden helpen bij het beheersen van pijn en emotionele stress. Bovendien ervaren veel lijders aan fibromyalgie kortademigheid. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen hun ademhalingspatronen te normaliseren.

Slaap hygiëne.
Een goede nachtrust is essentieel om het energieniveau te herstellen. Fibromyalgie verstoort vaak de slaapcycli en veroorzaakt verstoorde slaappatronen. Daarom is het van cruciaal belang om de slaapkwaliteit zo veel mogelijk te optimaliseren. Het toepassen van goede slaaphygiëne, alsook elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en elke dag rond dezelfde tijd wakker worden, kan helpen.

Stress management.
Mensen die aan fibromyalgie lijden, voelen zich de hele tijd moe en hebben weinig energie. Stress kan je energie nog meer afvoeren. Daarom is een goede stressbeheersing belangrijk voor mensen die lijden aan fibromyalgie. Probeer mediteren en biofeedback-training om stressvolle gebeurtenissen aan te kunnen.

Beweging.
Het is erg belangrijk dat lijders aan fibromyalgie zo actief mogelijk blijven. Sporten heeft namelijk een positieve invloed op vermoeidheid, pijn en slaap. Daarom wordt regelmatige lichaamsbeweging aanbevolen, ook al is het misschien moeilijk.

Op Youtube kun je zien en horen hoe Tom uit België zijn fibromyalgie eronder kreeg. (NL gesproken)

Ga terug naar boven

DE ZIEKTE VAN LYME

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. De ziekte kan worden verspreid wanneer een teek die de bacteriën draagt, iemand bijt om zijn/haar bloed te drinken. Naar schatting ontwikkelen jaarlijks ongeveer 365.000 mensen de ziekte van Lyme. De meeste van hen genezen na behandeling met antibiotica, maar sommige patiënten hebben symptomen die maanden of zelfs jaren na de behandeling aanhouden.

Als de symptomen langer dan zes maanden na de behandeling aanhouden, wordt dit Post-Treatment Lyme Disease Syndrome (PTLDS) genoemd. Aangezien er geen bewezen behandeling voor PTLDS is, is het verlichten van de symptomen van groot belang om de kwaliteit van leven te verbeteren. Een groeiend aantal patiënten met PTLDS vindt verlichting in de Wim Hof-methode. Je kunt de methode zelf uitproberen door middel van hun gratis miniles.

Symptomen van PTLDS
Symptomen van de ziekte van Lyme kunnen na de eerste behandeling van de ziekte nog maanden en zelfs jaren aanhouden. Ongeveer 10 procent van alle patiënten met de ziekte van Lyme ontwikkelt Post-Treatment Lyme Disease Syndrome, ook wel chronische ziekte van Lyme genoemd. Het is onduidelijk waarom sommige patiënten PTLDS ontwikkelen en andere niet. Een aantal deskundigen is van mening dat de symptomen worden veroorzaakt door een aanhoudende maar niet-detecteerbare infectie. Anderen geven de schuld aan een auto-immuunreactie, veroorzaakt door de eerste infectie.

Symptomen gerelateerd aan Post-Treatment Ziekte van Lyme Syndroom (PTLDS):

 • een niveau van vermoeidheid vergelijkbaar met chronisch   vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie;
 • Artritis en gewrichtsstijfheid;
 • Hoofdpijn en cognitieve problemen;
 • Gevoelloosheid / verlies van gevoel;
 • Hart problemen.

Behandeling van PTLDS:
Wanneer de ziekte van Lyme in een vroeg stadium wordt ontdekt en met de juiste antibiotica wordt behandeld, verdwijnen gerelateerde symptomen meestal binnen zes maanden na de behandeling. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat langdurige behandeling met antibiotica geen significante positieve effecten heeft wanneer de symptomen aanhouden en een patiënt PTLDS heeft ontwikkeld. Aangezien de oorzaak van het syndroom van de ziekte van Lyme na de behandeling onduidelijk is, is er geen consensus over een aanbevolen behandeling voor deze specifieke aandoening.

Luister en kijk op Youtube hoe diverse mensen met de Wim Hof Methode hun Lyme ziekte konden verhelpen c.q. verminderen. Eerst werden de symptomen erger (vermoeidheid en pijn) maar hoe verder ze kwamen hoe meer ze zich beter gingen voelen. Het is er één van de lange adem. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)
De 60jarige Roula uit Canada vertelt in dit filmpje hoe zij samen met de Wim Hof Methode zichzelf steeds meer beter ging voelen. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

COPD

Wist u dat er behandelingen zijn die de symptomen van COPD kunnen verminderen? Ook al is er geen remedie voor deze ziekte, met de juiste COPD-behandeling kunt u de progressie van deze aandoening vertragen en de symptomen onder controle houden. COPD staat voor chronische obstructieve longziekte. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, omdat het de longen beschadigt. Verschillende omstandigheden kunnen de ontwikkeling van deze ziekte veroorzaken, maar de belangrijkste is roken. Andere oorzaken zijn blootstelling aan stof, chemicaliën en dampen. De kans om het te krijgen kan ook (deels) genetisch bepaald zijn. Gelukkig zijn er verschillende huismiddeltjes voor de behandeling van COPD en daarnaast kun je de Wim Hof Methode toepassen als COPD-behandeling!

Hoe COPD op een natuurlijke manier te verlichten?
In het geval van COPD schrijven artsen meestal een aantal verschillende medicijnen voor, zoals luchtwegverwijders, antibiotica en corticosteroïden. De werkzaamheid van medicatie varieert echter van geval tot geval en er kunnen bijwerkingen optreden zoals stemmingswisselingen, diabetes en staar. Gelukkig zijn er ook een aantal volledig natuurlijke manieren waarop de symptomen van COPD kunnen worden verlicht.

Stoppen met roken.
Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en stoppen is de enige toepassing waarvan bekend is dat het de progressie van de ziekte vertraagt. Gedragsstrategieën, nicotinevervanging en voorlichting kunnen mensen helpen die moeite hebben om te stoppen met roken.

Zorg voor een gezond dieet.
Gezonde voeding is erg belangrijk voor mensen die aan COPD lijden. Zo zal het drinken van voldoende vocht gedurende de dag helpen om het slijm dunner te maken, waardoor het hoesten gemakkelijker wordt. Goed eten is ook van vitaal belang, omdat overgewicht of ondergewicht gerelateerde symptomen kan verergeren. Als je te maken hebt met overgewicht, wordt ademen moeilijker. Aan de andere kant zorgt ondergewicht voor een gebrek aan energie en verbruiken mensen met COPD al extra calorieën vanwege hun moeizame ademhaling.

Wees zo actief als je kunt.
Zoveel mogelijk sporten is een belangrijk onderdeel van het omgaan met COPD. Uw oefeningen moeten gericht zijn op het versterken van het cardiovasculaire systeem, het verlagen van de bloeddruk, het behouden van een gezond gewicht en het opbouwen van energie. Lichaamsbeweging kan COPD-patiënten helpen bij het ondernemen van activiteiten die hen normaal gesproken moe en buiten adem zouden achterlaten.

Voorkom infecties.
Infecties zijn de belangrijkste oorzaak van exacerbaties bij COPD. Exacerbaties zijn episodes van bestaande symptomen die zich manifesteren in een mate die het normale bereik aanzienlijk overschrijdt. In veel gevallen zijn exacerbaties een reden voor ziekenhuisopname. Het versterken van de immuniteit en het vermijden van drukke plaatsen tijdens het griepseizoen kunnen het risico op infecties en exacerbaties verminderen.

COPD-verlichting met de Wim Hof-methode
De wetenschappelijk onderbouwde Wim Hof Methode dient ook als een uitstekende COPD-behandeling. Dit komt omdat de unieke combinatie van ademhalingsoefeningen, gecontroleerde blootstelling aan kou en toewijding veel voordelen biedt. Het helpt je bijvoorbeeld je immuunsysteem te verbeteren, geeft je energie een boost en dient als natuurlijk slaapmiddel. Dit zijn allemaal factoren die het leven met COPD minder uitdagend maken. Daarnaast ontwikkel je door het beoefenen van de Wim Hof Methode een sterke mindset en veel wilskracht, die je nodig hebt voor de eerder genoemde remedies zoals stoppen met roken en het behouden van een gezonde levensstijl.

Ga terug naar boven

MIGRAINE

Migraine-aanvallen kunnen zeer pijnlijke ervaringen zijn die het moeilijk maken om normaal te functioneren. Mensen die last hebben van migraine ervaren vaak een kloppende pijn in hun hoofd, gepaard gaande met een extreme gevoeligheid voor geluid en licht. Migraine kan zo pijnlijk zijn, dat iemand die er last van heeft alleen maar wil gaan liggen tot de aanval over is. Bovendien is migraine een zeer veel voorkomende aandoening. Geschat wordt dat meer dan 10 procent van de westerlingen last heeft van migraineaanvallen. Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om verlichting van migraine te zoeken. Bijvoorbeeld, migraine-lijders die beginnen met het beoefenen van de Wim Hof-methode, melden vaak verlichting van symptomen en ervaren minder migraine-aanvallen.

Hoe migraine op een natuurlijke manier te verlichten?
Wanneer je last hebt van migraine, is het belangrijk om de triggers te identificeren die jouw migraineaanvallen veroorzaken. Er zijn verschillende dingen die het begin van een aanval kunnen veroorzaken. Hierbij kan men denken aan bepaalde voedingsmiddelen, hormonale disbalansen, stress en een verstoord slaappatroon. De volgende dingen kunnen jou helpen migraine te voorkomen:

Beperk stressfactoren.
Stress is een van de meest voorkomende triggers voor migraineaanvallen. Daarom is een goede stressbeheersing belangrijk voor mensen die last hebben van migraine. Vermijd chronische stress en probeer methoden die jou kunnen helpen verlichting te vinden van stressvolle gebeurtenissen.

Regel de slaap.
Mensen die vermoeid zijn, hebben meer kans op migraine. Daarom verlaagt het handhaven van een regelmatig slaappatroon het risico op een migraineaanval. Er zijn talloze oplossingen die jou kunnen helpen je  slaapcyclus te optimaliseren

Koude therapie.
Wanneer je een migraineaanval hebt, kun je verlichting vinden in koudetherapie. De kou verdooft je zenuwen, wat de pijn vermindert. Bovendien heeft de kou een ontstekingsremmende werking. In een recent uitgevoerd onderzoek hadden migrainepatiënten die koudetherapie ondergingen significant minder migraine dan een controlegroep. Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen migraineaanvallen krijgen wanneer hun hoofd in koud water wordt ondergedompeld. Je kunt dit risico verkleinen door alleen je lichaam aan de kou bloot te stellen en toch te profiteren van de ontstekingsremmende effecten.

Optimaliseer je dieet.
De dingen die je eet en drinkt kunnen een enorme impact hebben op je lichaam. Alcohol is vooral bekend als een trigger voor migraine. Behalve alcoholgebruik kan alles wat de fysiologie van jouw lichaam verandert, een migraineaanval veroorzaken. Daarom is regelmaat essentieel en is het raadzaam om gedurende de dag voldoende te eten om een ​​constante bloedsuikerspiegel te behouden.

In dit filmpje legt Wim Hof uit waarom zijn methode werkt bij veel klachten en ziekten. (NL gesproken)

Ga terug naar boven

MS / GUILLAN-BARRE

MS, een afkorting voor Multiple Sclerose, is een ziekte die het zenuwstelsel aantast. Deze ziekte beschadigt de isolerende omhulsels van zenuwcellen, waardoor de verbinding tussen verschillende delen van het zenuwstelsel wordt aangetast. Als gevolg hiervan kunnen neurologische symptomen optreden zoals spierzwakte, verlies van coördinatie en verlies van gevoel. Aangezien er momenteel geen remedie is voor MS, is het beheersen van de ziekte en het verlichten van de symptomen de sleutel tot het verbeteren van de kwaliteit van leven. Een groeiend aantal MS-patiënten gebruikt de Wim Hof-methode om verlichting te vinden van symptomen veroorzaakt door MS. Je kunt meer over de methode leren door onze gratis Wim Hof ​​Methode Mini-les te volgen.

Symptomen van MS
Multiple sclerose is gerelateerd aan veel verschillende neurologische symptomen en hun manifestatie hangt af van de specifieke delen van het zenuwstelsel die op een bepaald moment door de ziekte worden aangetast. Symptomen kunnen in de loop van de tijd geleidelijk verergeren of optreden bij geïsoleerde aanvallen, gevolgd door gedeeltelijk herstel. Mensen met MS hebben zelden dezelfde combinatie van symptomen.

Symptomen van MS zijn onder meer:
– Oogfalen
– Verlies van energie
– Misselijkheid
– Pijnlijke spieren
– Zintuiglijke symptomen (zoals tintelingen)
– Ataxie
– Falen van spraak
– Cognitief falen

MS-behandeling
Aangezien MS niet te genezen is, is de klinische behandeling van MS vooral gericht op het vertragen van de progressie van de ziekte, op het voorkomen van aanvallen en op een spoedig herstel van aanvallen. Dit wordt meestal gedaan met behulp van corticosteroïden en andere soorten medicijnen. Bovendien schrijven artsen vaak spierverslappers voor aan MS-patiënten en medicijnen die vermoeidheid verminderen.

MS-patiënten gebruiken de Wim Hof-methode om hun symptomen op verschillende manieren te verlichten. Om te beginnen is bekend dat de combinatie van specifieke ademhalingsoefeningen en koude douches de immuunrespons van het lichaam versterkt, wat een positief effect heeft op de vermindering van ontstekingen die gepaard gaan met de ontwikkeling en progressie van multiple sclerose. Bovendien is bekend dat beschadigde zenuwen slecht presteren bij hogere temperaturen. Het is niet verwonderlijk dat MS-patiënten die koude douches in hun dagelijkse routine opnemen, ernstige voordelen rapporteren, zoals herwonnen gevoel in lichaamsdelen die het gevoel hadden verloren, meer energie en zelfs herstel van MS-gerelateerde urineproblemen.

Loeke vertelt in dit filmpje over haar ziekte MS, hoe ze het nu beheerst. Ze hoopt dat ze binnenkort van haar medicatie af kan. (NL gesproken)

Anuschka, een violiste die MS heeft. Volgens de neuroloog zou ze nooit meer viool kunnen spelen. Na elke ademhalingsessie en koude douche heeft ze het idee dat ze haar lichaam aan zet, en voelt ze zich elke keer beter. Medicijnen gebruikt ze niet. Ze heeft haar voedingspatroon aangepast en slikt wat vitamines. De Wim Hof Methode doet ze dadelijks. Het is een way-of-life. Bekijk het filmpje. (NL gesproken)

YouTube filmpje van Doug Steiny, over zijn overwinning op Guillan-Barre (vergelijkbaar met MS) (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

ASTMA

Astma is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door symptomen zoals kortademigheid, hoesten en een beklemd gevoel op de borst. De symptomen van astma zijn het gevolg van spiersamentrekkingen die de luchtstroom door de luchtwegen beperken. Deze weeën worden vaak veroorzaakt door een ontsteking van de luchtwegen.

Er zijn tal van triggers die astmatische symptomen kunnen verergeren. Enkele voorbeelden van deze triggers zijn allergenen en (sigaretten)rook. Het vermijden van triggers en zelfmanagement van astma zijn effectieve manieren om de frequentie van astma-aanvallen te verminderen. De Wim Hof-methode kan helpen bij het beheersen van de symptomen van astma. 

Ben je er klaar voor?
Wij geloven dat zelfdiscipline iets is dat je kunt leren, en dat vereist dagelijkse training en herhaling. Het trainen van je zelfdiscipline heeft op veel manieren voordelen voor je, omdat het je helpt om beslissingen op een meer rationele  manier i.p.v. op een emotionele te nemen. Dit geeft je uiteindelijk de kracht om weerstand te overwinnen en je doelen te bereiken. Hieronder geven we je enkele eenvoudige maar effectieve oefeningen die jou kunnen helpen jouw zelfdiscipline te verbeteren.

Koude douches.
De dag beginnen met een koude douche is iets dat veel zelfdiscipline vereist. Het is een eenvoudig gedrag dat je gemakkelijk in jouw dagelijkse routine kunt opnemen. Er zijn veel extra voordelen verbonden aan koude douches; Hier kun je er alles over lezen.

Meditatie.
Meditatie is een zeer krachtig hulpmiddel dat je kan helpen jouw mentale, fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. Zitten terwijl je je geest stil houdt en voorkomt dat deze afdwaalt, vereist zelfbeheersing. Daarom kan regelmatige meditatie een geweldige oefening zijn voor iedereen die zijn zelfdiscipline wil vergroten.

Zorg voor de juiste hoeveelheid slaap.
Als je goed slaapt, is het een stuk makkelijker om de juiste beslissingen te nemen dan wanneer je slaapgebrek hebt. Voldoende slaap verbetert je focus, je humeur en je algehele gezondheid en helpt je indirect wanneer je probeert je zelfdiscipline te vergroten. Meer over het effect van de Wim Hof ​​Methode op slaap lees je hier.

Regelmatige lichaamsbeweging.
Regelmatig sporten is een geweldige manier om je zelfdiscipline te verbeteren. Het leert je hoe je jezelf kunt concentreren op een taak die voor je ligt, en daardoor leer je hoe je kunt volharden en jouw doelen kunt bereiken.

Daniel Beckitt vertelt in dit YouTube filmpje had astma maar na ca. 10 maanden is hij medicijn- en astamvrij.

Ga terug naar boven

BLOEDDRUK VERLAGEN

Je kunt de Wim Hof Methode gebruiken als work-out voor je cardiovasculaire systeem. Het cardiovasculaire systeem, ook wel de bloedsomloop of het vasculaire systeem genoemd, omvat het bloed, het hart en de bloedvaten. De belangrijkste doodsoorzaken in de VS, en 31% van de sterfgevallen wereldwijd, zijn te wijten aan hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk wordt de ‘stille moordenaar’ genoemd, omdat het vaak geen symptomen heeft. Een van de manieren om een lage bloeddruk te helpen behouden, is door een gezonde levensstijl aan te houden. De Wim Hof Methode kan je helpen om je bloeddruk te verlagen. Volg hun gratis Wim Hof Methode Mini-les om aan de slag te gaan.

Verlaag je bloeddruk
Je kunt je bloeddruk verlagen door de Wim Hof ​​Methode te beoefenen. De impact van blootstelling aan kou, evenals de WHM-ademhalingstechnieken, belasten de kleine spieren in je aderen. Ze sluiten (vaatvernauwing) om de warmte binnen te houden, en gaan volledig open (vaatverwijding) om de warmte uit het lichaam te krijgen. Als deze kleine spiertjes in de aderen goed werken, staat er niet veel druk op je hart. Het hoeft niet zo hard te pompen, want de aderen doen al het werk en je bloeddruk blijft laag. Daarnaast helpt de beoefening van de Wim Hof ​​Methode ook om je hartslag te verlagen, je immuunsysteem te versterken, afvalstoffen efficiënter weg te werken en voedingsstoffen en zuurstof beter op te nemen in je cellen.

Je kunt vandaag beginnen. Om snel resultaat te ervaren is het belangrijk om gezond te leven, zodat je jouw cardiovasculaire systeem succesvol kunt verbeteren. Er zijn enkele eenvoudige stappen die jou zullen helpen jouw bloeddruk te verlagen, die je onmiddellijk kunt doen:

1. Afvallen (als je te zwaar bent)
2. Train regelmatig
3. Eet gezond
4. Verminder natrium, suiker en zout
5. Beperk de inname van alcohol
6. Stop met roken
7. Stop met cafeïne
8. Verminder stress

Ga terug naar boven

CARDIOVASCULAIR SYSTEEM

Jouw cardiovasculaire systeem speelt een cruciale rol om je in leven te houden. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, atherosclerose en hoog cholesterol kunnen de werking van het cardiovasculaire systeem beïnvloeden. De Wim Hof ​​Methode is een workout voor je cardiovasculaire systeem en kan je helpen om deze aandoeningen te bestrijden. Leer meer over de methode in de gratis Mini Class!

Antistresstips voor een beter welzijn
Het cardiovasculaire systeem bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Simpel gezegd, het pompt bloed van het hart naar de longen om zuurstof te krijgen, het hart stuurt het zuurstofrijke bloed door de rest van het lichaam en de aderen voeren zuurstofarm bloed terug naar het hart om het circulatieproces opnieuw te starten. De belangrijkste functie van dit systeem is het leveren van zuurstof, voedingsstoffen en hormonen aan weefsels, spieren en organen in jouw lichaam. Het voert ook afvalstoffen af ​​van cellen en organen in jouw lichaam.

Oorzaken van hart- en vaatziekten
De belangrijkste doodsoorzaak in de wereld is hart- en vaatziekten. De oorsprong van hart- en vaatziekten kan heel verschillend zijn. Het kan erfelijk zijn, of chronisch, maar een slechte levensstijl draagt ​​ook enorm bij. Het gebruik van tabak, overmatig alcoholgebruik en een dieet met veel natrium, suiker en verkeerde vetten brengen ernstige risico’s met zich mee voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Hoe hart- en vaatziekten op natuurlijke wijze te behandelen?
Een eenvoudige maar effectieve manier om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, is het aanpassen van je levensstijl. Deze veranderingen in levensstijl kunnen het risico op vele soorten hart- en vaatziekten verminderen en kunnen deze op natuurlijke wijze behandelen. Breng bijvoorbeeld veranderingen aan in jouw dieet, verhoog je lichaamsbeweging en stop met roken en alcohol drinken. Daarnaast kan de Wim Hof ​​Methode je helpen deze ziekten te bestrijden.

Train je cardiovasculaire systeem met de WHM
De combinatie van blootstelling aan koude, ademhalingsoefeningen en toewijding aan de Wim Hof-methode zijn effectieve remedies voor hart- en vaatziekten. Naast andere gunstige effecten op jouw gezondheid, helpt de Wim Hof ​​Methode je om stress te verlichten, jouw bloeddruk te verlagen en een energieker leven te leiden. Dit zorgt op zijn beurt voor positieve invloeden op je cardiovasculaire systeem. Het beoefenen van de methode is een soort workout voor je bloedvaten, hart en spieren. De Wim Hof ​​Methode spant je aderen om volledig te sluiten (vaatvernauwing) om de warmte binnen te houden en om volledig open te gaan (vaatverwijding) om de warmte uit het lichaam te krijgen. Wanneer deze spieren optimaal werken, geef je ook jouw hart een pauze, omdat het niet zo hard hoeft te pompen!

Een gezond cardiovasculair systeem met de Wim Hof Methode
Alle hoge aantallen ziekten en sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten tonen het belang van een gezond cardiovasculair systeem aan. Net zoals we naar de sportschool gaan voor een full body workout, zo krijg je met de Wim Hof Methode een cardiovasculaire workout! Wanneer je begint met het beoefenen van de WHM merk je al snel veel gezondheidsvoordelen, zoals beter slapen, meer energie en minder stress!

Bekijk hier een filmpje van Doug Steiny, hoe hij zijn lichamelijke problemen de baas werd. (Engels gesproken, je kun tin Youtube de ondertiteling aanzetten)

Ga terug naar boven

LAGE HARTSLAG

YouTube filmpje (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)
Gaat over een jongetje van 7 jaar dat een te lage hardslag heeft en eigenlijk een pacemaker zou moeten krijgen.
Zijn moeder ging op zoek naar andere wegen en kwam bij Wim Hof terecht. Een jaar later gaat het erg goed met de jongen en heeft hij geen pacemaker nodig.

Ga terug naar boven

METABOLISME – STOFWISSELING

Het chemische proces dat ‘metabolisme’ wordt genoemd, zorgt ervoor dat onverteerd voedsel wordt omgezet in bruikbare energie voor het menselijk lichaam. Mensen met een snelle stofwisseling hebben de neiging om meer calorieën te verbranden en minder vet op hun lichaam op te slaan. Er zijn verschillende manieren om je metabolisme te verbeteren en het proces van het verbranden van het opgeslagen vet op jouw lichaam te versnellen.

Een geweldige manier om je metabolisme te verbeteren, is door het lichaam bloot te stellen aan een koude omgeving. Wanneer het lichaam vrijwillig wordt blootgesteld aan de kou, dwingt het zichzelf om warmte te genereren en begint het kwetsbare celstructuren en lichaamsfuncties te beschermen. Door de reactie van rillingen, en dus warmteontwikkeling, verbetert het lichaam op natuurlijke wijze zijn stofwisseling. Door het lichaam op een veilige en regelmatige basis aan de kou bloot te stellen, kan de stofwisseling met ongeveer 16 procent toenemen.

Activeer bruin vet
Het lichaam blootstellen aan de kou, door het nemen van een ijsbad of een koude douche, draagt bij aan afvallen. Met een snellere stofwisseling worden er meer calorieën verbrand. Afgezien van het verbranden van calorieën, activeert het blootstellen van het lichaam aan de kou ook bruin vet. Bruin vet, ook wel bekend als bruin vetweefsel, helpt het lichaam om warmte te produceren en de temperatuur te regelen in koude omstandigheden.

Wanneer baby’s worden geboren, hebben ze vaak een relatief hoog gehalte aan bruin vet in hun lichaam. Dit soort vet houdt ze warm, omdat ze niet kunnen rillen. Naarmate we ouder worden, verdwijnt het bruine vet in ons lichaam langzaam en wordt het inactief. Het bruine weefsel wordt vervangen door wit weefsel. Het bruine vet wordt gereactiveerd door het lichaam bloot te stellen aan koude omstandigheden. Activering van bruin vet kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke gezondheidsvoordelen, zoals meer energie, gewichtsverlies en een lagere bloeddruk.

YouTube filmpje (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

HERSTEL NA EEN BURNOUT

Burn-out is een aandoening zonder duidelijke definitie. Het wordt echter gekenmerkt door symptomen die nauw verband houden met klinische depressie. Mensen die een burn-out ervaren, melden dat ze zich lusteloos, uitgeput en constant gestrest voelen. Omdat veel mensen dagelijks worstelen met de balans tussen werk en privé, is burn-out een aandoening die een steeds groter percentage van de bevolking treft. Een volledig herstel van een burn-out kan maanden en soms zelfs jaren duren. Maar er zijn tal van dingen die je kunt doen om met een burn-out om te gaan. De Wim Hof Methode biedt technieken die je kunnen helpen grip te krijgen op je dagelijkse worstelingen, je zenuwstelsel te resetten en je de energie te geven die nodig is om te herstellen van een burn-out.

Natuurlijke manieren om te herstellen van een burn-out
Vooral omdat er geen officiële diagnose voor burn-out is, wordt een hele reeks symptomen geïdentificeerd met deze specifieke aandoening. Het grootste deel van deze symptomen past in drie categorieën: uitputting, niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten en verminderde prestaties. Mensen die aan een burn-out lijden, kunnen zich vaak moeilijk concentreren, hebben een gebrek aan creativiteit en zijn de hele tijd moe. Gelukkig zijn er een aantal activiteiten die je zelf kunt ondernemen om met burn-out en de bijbehorende symptomen om te gaan.

Rustige oefeningen.
Wanneer je een burn-out hebt, is de kans groot dat je je moe voelt en het moeilijk vindt om iets te doen. Rustige lichaamsbeweging kan echter via een lange weg verlichting geven als je te maken krijgt met een burn-out. Het verlicht stress en is gezond voor je hersenen. Overdrijf het niet, want door rigoureuze training kun je je vermoeider voelen dan voorheen.

Krijg genoeg slaap.
Meestal luisteren mensen met een burn-out al langere tijd niet naar hun lichaam. Omdat ze het druk hadden, heeft hun algemene gezondheid geen prioriteit gehad. Daarom moet je het heft in eigen handen nemen en je concentreren op de basis. Begin met ervoor te zorgen dat je voldoende rust en een goede nachtrust krijgt. Je hebt je energie nodig om de dag door te komen.

Beheer jouw stressniveaus.
Mensen die overwerkt zijn en zich ondergewaardeerd voelen, hebben meer kans op hoge niveaus van stress. Daarnaast kan chronische stress een nadelig effect hebben op de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen. Chronische stress kan bijvoorbeeld de niveaus van cortisol afvoeren, wat een belangrijk hormoon is om je wakker en alert te voelen. Daarom is een goede stressbeheersing essentieel voor het herstel van een burn-out.

Zoek sociale steun.
Wanneer je je zwak voelt en de dagelijkse taken niet kunt uitvoeren op het niveau dat je gewend bent, is er een natuurlijke neiging om je terug te trekken en je te schamen. Het zoeken naar steun van anderen kan echter een grote hulp zijn bij het omgaan met een burn-out. Je zult leren dat anderen in het verleden soortgelijke problemen hebben gehad. En gewoon praten met iemand die luistert, kan stress gerelateerd aan burn-out verlichten.

Allan Cant vertelt in dit YouTube filmpje over zijn herstel. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)
Hoe kom je uit stress en terug in een relaxed leven. Bekijk het hier.

Ga terug naar boven

HOE GA JE OM MET DEPRESSIE EN ANGST?

Verdriet is een emotie die een normaal onderdeel is van het dagelijks leven. Er zijn talloze oorzaken die ons verdrietig kunnen maken, variërend van sterfgevallen, baanverlies en dingen die gewoon niet gaan zoals we zouden willen. Als het droevige gevoel echter aanhoudt en uw vermogen om normaal te functioneren en van het leven te genieten in de weg staat, kunt u aan een klinische depressie lijden. Een klinische depressie kan heel lang duren, zelfs jaren, en kan ervoor zorgen dat u zich waardeloos en vermoeid voelt, dat u aankomt of afvalt, en kan zelfs fysieke pijn veroorzaken. Een depressie overwinnen kan erg moeilijk zijn. Er zijn echter natuurlijke manieren die u kunnen helpen om te gaan met depressie. Depressieve mensen die beginnen met de Wim Hof-methode melden vaak verlichting van verschillende symptomen die verband houden met een klinische depressie.

Natuurlijke manieren om met depressie om te gaan
Naast in therapie gaan en medicijnen gebruiken, is er veel dat u zelf kunt doen om depressie te overwinnen. Deze natuurlijke manieren om met depressie om te gaan, kunnen je helpen negatieve gedachten te bestrijden en uiteindelijk ernstige droefheid te overwinnen.

Meditatie
Een analyse van de resultaten van meer dan 18.000 wetenschappelijke onderzoeken onthulde dat meditatie een effectief hulpmiddel is dat mensen met verschillende psychische stoornissen en in het bijzonder depressies kan helpen. Het beoefenen van meditatie heeft een positief effect op serotonine en gamma-aminoboterzuur; neurotransmitters die je een gelukkig en ontspannen gevoel geven. Bovendien verlaagt mediteren het cortisolgehalte; een hormoon dat een significant negatief effect heeft op stress. Meditatie kan op veel verschillende manieren worden beoefend. Verwante technieken zoals yoga en ademhalingsoefeningen worden algemeen erkend vanwege hun positieve resultaten.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging heeft een aantal gunstige effecten bij het omgaan met depressie. In de eerste plaats maakt het endorfines in je hersenen vrij waardoor je je goed voelt. Het stimuleert ook de vorming van nieuwe hersencellen, helpt je beter te slapen en verhoogt het zelfrespect. Het is aan te raden om buiten te sporten, omdat zonlicht de aanmaak van vitamine D stimuleert.

Zoek steun
Als je je de hele tijd depressief voelt, zou je eerste instinct kunnen zijn om je terug te trekken en af ​​te zien van ontmoetingen met andere mensen. Sociale steun van mensen die je leuk vindt en die medelevend zijn, is echter een belangrijk onderdeel van het omgaan met depressie. Gewoon met iemand praten over je depressieve gevoelens kan een grote hulp zijn.

Zorg voor een gezond dieet
Voedsel kan een diepgaand effect hebben op hoe je je voelt. Om u te helpen de dag door te komen, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig eet, geen bewerkte voedingsmiddelen gebruikt en uw suikerinname beperkt. Dit zorgt ervoor dat je dagelijks genoeg energie hebt om je depressie te bestrijden. Sommige voedingsmiddelen worden beschouwd als natuurlijke serotonine-boosters. Dit zijn voedingsmiddelen met veel omega-3-zuren (zoals vette vis) en voedingsmiddelen met veel tryptofaan (zoals kalkoen, tofu of noten).

Effecten van de Wim Hof-methode op depressie
‘Iceman’ Wim Hof ​​staat bekend om zijn ongelooflijke prestaties, waaronder het breken van meer dan 20 Guinness World Records met betrekking tot extreme sporten en extreme kou. Door de jaren heen heeft Wim zijn eigen methode ontwikkeld om om te gaan met wat hij noemt ‘koude harde natuur’. De Wim Hof-methode heeft hem in staat gesteld om buitengewone dingen te bereiken, zoals het beklimmen van de Mount Everest in zijn korte broek en meer dan een uur onder ijsblokjes staan. Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat de Wim Hof-methode zeer krachtig is en een aantal serieuze voordelen heeft voor onze algehele gezondheid. Deze voordelen omvatten een sterkere immuunrespons tegen ziekteverwekkers en een positief effect op de aanmaak van bruin vetweefsel. Bovendien melden aanhangers van de Wim Hof-methode tal van extra voordelen, zoals een verbeterde focus, beter slapen, minder stress en meer energie. De wetenschap laat zien dat er ook een relatie is tussen mensen met depressie en ontstekingen; grotere hoeveelheden ontsteking in het bloed worden gevonden bij depressieve mensen. De Wim Hof ​​Methode heeft wetenschappelijk bewezen ontstekingen te onderdrukken. Dit zijn voordelen die van grote hulp kunnen zijn voor patiënten met klinische depressie.

In dit filmpje op Youtube Luke O’Shea vertelt hoe hij omging met depressie en wat de Wim Hof Methode daarin voor hem betekende. (Engels gesproken, kies voor ondertiteling)

Ga terug naar boven

NERVUS VAGUS

Nervus vagus stimulatie thuis
Stimulatie van de nervus vagus is een medische behandeling waarbij elektrische impulsen worden afgegeven aan de nervus vagus. Deze zenuw is verantwoordelijk voor verschillende taken zoals spijsvertering, hartslag, stemmingsbeheer en ontspanning. Daarom wordt het soms de zenuw van emotie genoemd. Door de nervus vagus te stimuleren, vertel je je lichaam dat het tijd is om te ontspannen en te ontstressen. Dit leidt op zijn beurt tot langetermijnverbeteringen in stemming, welzijn en veerkracht. Om de nervus vagus direct te stimuleren, geeft een geïmplanteerd apparaat elektrische pulsen af. Omdat de zenuw echter met verschillende delen van uw lichaam is verbonden, kunt u deze ook indirect stimuleren door thuis specifieke oefeningen voor nervus vagus stimulatie te doen.

Oefeningen voor de nervus vagus thuis
Het stimuleren van uw vagale toon vanuit het comfort van uw eigen huis kan worden gedaan met verschillende nervus vagus oefeningen. Je vagale toon is de activiteit van de nervus vagus. Het hebben van een lage vagale toon wordt vaak geassocieerd met ontstekingen, hartaandoeningen en een slecht psychologisch welzijn. Gelukkig kun je je nervus vagus indirect vanuit huis stimuleren met onderstaande oefeningen!

Zingen
De eerste oefening die je meteen kunt uitproberen is zingen. Zingen stimuleert de nervus vagus omdat deze in verbinding staat met je stembanden en de spieren achter in je keel. Als je zingt, activeer je deze spieren en stimuleer je op natuurlijke wijze de nervus vagus. Zoemen, zingen en gorgelen hebben hetzelfde effect. Dus, de volgende keer dat je onder de douche staat, probeer je hart uit te zingen!

Meditatie
Verschillende onderzoeken tonen aan dat meditatie onder andere de energie verhoogt en stress verlicht. Wanneer de nervus vagus signalen ontvangt van deze meditatie-effecten, geeft het de hersenen een bericht dat er geen vecht-of-vluchtreactie nodig is. Dit verhoogt de vagale toon. Er zijn verschillende soorten meditatie-oefeningen die je kunt proberen. Tummo-meditatie en Ademhalingsmeditatie zijn enkele voorbeelden. Zoek een rustig en vredig plekje in huis en probeer het uit.

Ademyoga en diep ademhalen
De technieken in ademhalingsyoga hebben tot doel de nervus vagus te stimuleren en in evenwicht te brengen. Diep ademhalen, gericht op het vertragen van de uitademing, wordt gezien als de sleutel om de nervus vagus te stimuleren. Als je meer wilt dan de reguliere ademhalingstechnieken van yoga, kun je ook diepe ademhalingsoefeningen doen. Houd er rekening mee dat u deze oefeningen niet moet doen tijdens het sporten. Ga altijd zitten of liggen voordat u deze technieken oefent en oefen nooit tijdens het besturen van een voertuig of als u zich in of in de buurt van water bevindt.

Koude therapie
Onderzoek toont aan dat acute blootstelling aan kou de nervus vagus stimuleert. Als u niet gewend bent aan koudetherapie, kan het even duren voordat u aan de verkoudheid gewend bent. Begin met koud water in je gezicht te spetteren en neem koude douches. Dit zijn twee eenvoudige manieren om de kou in je leven thuis te integreren. Naarmate je lichaam zich aanpast aan de kou, neemt je vecht-of-vluchtreactie af en neemt je parasympathische activiteit (rust en vertering) toe.

Thuis nervus vagus stimulatie met de Wim Hof Methode
Stimulatie van de nervus vagus thuis zal gemakkelijk zijn door de wetenschappelijk onderbouwde Wim Hof-methode toe te passen. Veel aspecten van de methode zijn gerelateerd aan oefeningen van de nervus vagus. De gespecialiseerde ademhalingstechnieken van de methode verminderen bijvoorbeeld het stressniveau en ontwikkelen een sterker immuunsysteem. Jezelf regelmatig blootstellen aan kou is ook een groot deel van de methode. Het bevordert de aanmaak van endorfine en verbetert de kwaliteit van je slaap. Duizenden mensen over de hele wereld, waaronder professionele atleten en beroemdheden, oefenen de methode al uit. Sluit je vandaag nog aan en ervaar de vele voordelen die de Wim Hof Methode jou kan bieden!

Een Youtube filmpje ter ondersteuning.

Ga terug naar boven

HUIDPROBLEMEN

LICHEN PLANOPILARIS

Door Matt

Matts zeldzame huidaandoening verslechterde toen hij zijn medicijnrecept opvolgde. Ten einde raad herinnerde hij zich dat hij een bebaarde Nederlander hoorde praten over het aanboren van het immuunsysteem zonder pillen. Lees hieronder zijn verhaal en hoor hem het in zijn eigen woorden vertellen.

De eerste keer dat ik Wim Hof ​​zag was in 2015, op de Joe Rogan Experience podcast. Ongeveer een maand later dook hij weer op, op Karl Pilkington’s ‘The Moaning Of Life’, en ik herinner me dat ik dacht: “Wauw, deze man komt echt door”. Ik was echt onder de indruk van zijn capaciteiten, maar was tegelijkertijd onvermurwbaar dat ik dat zelf nooit zou doen.

Snel vooruit naar 2017; mijn vader was herstellende van een hartaanval en longontsteking terwijl hij ook met COPD leefde. Hij lag in en uit het ziekenhuis en was erg ziek. Mijn moeder deed haar best om voor hem te zorgen, maar werd daarbij ziek en belandde ook in het ziekenhuis. Alsof dat nog niet genoeg was, was mijn vriendin ook erg ziek en probeerde ik voor alle drie te zorgen terwijl ik twee banen had. Het is gemakkelijk om te zeggen dat ik niet zo lang met zoveel stress had moeten leven, maar ik had echt niet veel keus.

Ik merkte dat ik vermoeid was en in een zeer slechte gezondheid verkeerde. Ik ging naar een dermatoloog voor roodheid en ontsteking die zich over mijn hele hoofdhuid had ontwikkeld en kreeg de diagnose folliculitis. Ik werd toen overgedragen aan een arts voor verder onderzoek. Mijn bloed-testresultaten toonden een verhoging van het aantal witte bloedcellen tot ongeveer 15000. Normale niveaus liggen tussen 4500 en 11000. Dit leidde tot de diagnose van een auto-immuunziekte. Ik kreeg Hydroxychloroquine voorgeschreven en kreeg te horen dat de behandeling tussen de twee en drie jaar kon duren.

Om de een of andere reden besloten mijn hersenen me op dat moment de herinnering voor te leggen aan Wim Hof ​​die met Joe Rogan sprak over het immuunsysteem, en hoe zijn methode er rechtstreeks gebruik van kon maken. Ik had niets te verliezen en begon meteen met de ademhalingstechnieken. De koude douches waren ellendig, maar ik dwong mezelf het elke dag te doen. Ik was aanvankelijk te ziek om iets anders te doen, maar mijn gezondheid ging steeds beter. Uiteindelijk begon ik aan de 10-weekse videocursus en vanaf dat moment was er echt geen weg meer terug. Ik was niet alleen gewend geraakt aan de koude douches, ik keek er nu naar uit en vond zelfs manieren om het kouder te maken. Dit leidde regelmatig tot ijsbaden en ik merkte dat de ontsteking op mijn hoofdhuid langzaam aan het verdwijnen was. Begin juli ging ik nog een bloedonderzoek doen om te kijken hoe het met me ging. Het aantal witte bloedcellen was gedaald tot 8000 en was nu op een normaal niveau, de folliculitis was verdwenen en een geschokte arts vertelde mij dat ik helemaal vrij was van de auto-immuunziekte.

Achteraf ben ik blij dat ik ziek ben geworden. Toen ik dit voor het eerst aan mijn vriendin vertelde, zei ze: “Oh ja, ik veronderstel dat elke wolk een zilveren randje heeft”. Maar het is meer dan dat, veel meer. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor mijn ziekte, omdat het me ertoe bracht de Wim Hof-methode te ontdekken, en het heeft mijn leven echt veranderd.

Ik ben Wim eeuwig dankbaar voor alles wat hij voor mij heeft gedaan. Ik heb een levendigheid en energie die aanstekelijk werkt op de mensen om me heen. Ze lijken allemaal in een veel betere gezondheid te verkeren dan ze in een zeer lange tijd zijn geweest, en ik heb de energie om er voor hen te zijn om steun te verlenen wanneer ze het nodig hebben. Mijn carrière zit weer op de rails en ik merk dat mijn denkpatronen ook positiever zijn. Ik heb lange tijd geleden onder angst en depressie, maar ik heb ontdekt dat deze gevoelens niet langer zo’n controle over mij hebben, en ik ben in staat om het leven met een nieuw perspectief te benaderen.

Ik kan de Wim Hof-methode niet sterk genoeg aanbevelen. De stress waarmee velen van ons in het dagelijks leven worden geconfronteerd, is onnatuurlijk, maar helaas onvermijdelijk. Een stressreactie is iets dat verondersteld wordt voor korte tijd te gebeuren, wanneer ons leven in gevaar is. Langdurige stress is niet iets waar we echt voor gebouwd zijn. Deze methode helpt je jezelf mentaal en fysiek te versterken tot het punt waarop je die stress kunt overwinnen. Ik ben het levende bewijs.

In dit filmpje vertelt Matt over zijn genezing van deze huidziekte.

Ga terug naar boven

ECZEEM

Ook eczeem is te behandelen met de Wim Hof Methode. Bekijk hier het relaas van iemand die zijn eczeem binnen 10 dagen onder controle had.

Ga terug naar boven

IN DE STRIJD TEGEN KANKER

In haar hartverscheurende maar hoopvolle verhaal vertelt Alice over haar kinderen Jace en Jane, die allebei vechten tegen hersenkanker, en hoe ze een reddingslijn vond in de Wim Hof-methode.

Er zijn zoveel van dit soort verhalen die laten zien hoe de kracht van ademhalen en blootstelling aan koude veel verder gaat dan het verlichten van symptomen van auto-immuunziekten. Het verhaal van Alice sluit aan bij dat van Zac Aynsley en zijn vriendin Melody – wier aantal witte bloedcellen te laag was om chemotherapie te ondergaan. Tenminste, totdat ze begon met de Wim Hof ​​Methode.

De resultaten zijn vaak zo diepgaand, en de cijfers zo tastbaar, dat we nalatig zouden zijn om niet te praten over het potentieel van de Wim Hof-methode als aanwinst in de strijd tegen kanker.

Dankzij deze methode kunnen Jace en Jane chemotherapie ondergaan zonder de meeste slopende bijwerkingen die typisch zijn voor deze overweldigende aanval op het lichaam. In dezelfde geest hoefde Melody geen lok van haar blonde haar te verliezen.

Natuurlijk zijn ziekenhuizen en medische professionals op zichzelf van onschatbare waarde. Gelukkig sluiten deze twee methoden elkaar niet uit. Als je de Wim Hof-methode aan jouw behandelplan toevoegt, wordt je rekening $0 verhoogd, terwijl de potentiële voordelen enorm zijn – zoals deze verhalen getuigen.

Hopelijk zullen we meer onderzoek zien om deze belangrijke tool verder te legitimeren. En misschien kan jij ons helpen het bewustzijn te verspreiden door te pleiten voor de praktijk ervan en dit krachtige verhaal te delen.

Zie hier het verhaal van Alice, over haar kinderen die beide vechten tegen hersenkanker.
Zac Aynsley en zijn vriendin Melody vertellen hun verhaal over haar kankerprobleem.
En Marcos Jarvis vertelt zijn overwinning op de kanker, hij is nu gezond.

Ga terug naar boven

PIJNSTILLING

Ook als pijnstilling is de Wim Hof Methode uitermate geschikt. Brad Carson vertelt zijn verhaal. In zijn diensttijd kreeg hij een ongeluk en dat leverde hem heel veel pijn op. Hij leefde op pijnstillers maar toen hij de WHM ontdekt had kon hij op een gegeven moment zonder de pillen.

Ga terug naar boven

BRANDWONDEN

Linda Hochstenbach kreeg heet water over haar rug heen. Ze liep brandwonden op, zowel 1e als diep 2e graad. Ze begon met ademhalingsoefeningen. Na 1 week had ze al verbetering en begon ze ook met koud douchen. Het herstel ging heel snel. Zie haar verhaal hier.

Ga terug naar boven

ADEMHALING & BLOEDSUIKER

Door Azeem Meruani

DISCLAIMER: De auteur vermeldt het beoefenen van WHM-ademhaling tijdens een wandeling. We willen benadrukken dat je de methode altijd zittend of liggend moet oefenen. Intensievere ademhaling brengt een klein risico op tijdelijk bewustzijnsverlies met zich mee, en u wilt liever veilig zijn dan sorry.

Wat als je jouw bloedglucosewaarden zou kunnen beïnvloeden door je manier van ademen te veranderen? Er zijn verschillende onderzoeken die spreken over stress en cortisol, en het vermogen van het lichaam om insuline af te geven en glucose te verwerken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit, en hoeveel inspanning is echt nodig? Ik wil mijn bevindingen delen met behulp van de Wim Hof Methode en een continue glucosemeter.

Suiker en energie
Het eerste inzicht was geen verrassing: de malaise na de lunch was verbonden met een piek in suiker en hoe lang die niveaus in mijn lichaam aanhielden. Zie onderstaande grafiek van 24 februari. Ik had rond 11.30 uur een zware koolhydraatlunch (Biryani). Het hoge suikergehalte hield die avond tot half zes in mijn lichaam aan, en ik had een hersenmist en een gevoel van lage energie, zelfs toen ik 30-40 minuten door de tuin liep en verschillende trappen beklom. Tegen de tijd dat ik thuiskwam, waren de niveaus nog steeds hoog, dus ik besloot om te kijken of ik het kon beïnvloeden met lichaamsbeweging, en wat de minimale dosis zou zijn. Vijf minuten oefenen, op zijn plaats rennen / springende jacks was genoeg om mijn insulinerespons te activeren en de cijfers weer normaal te krijgen. Wat ook interessant is, is dat de respons tijdens het avondeten aanhield en dat er die dag geen piek was na het avondeten.

Een van de dingen die ik had gelezen was dat als je 5 minuten sport voor een zware maaltijd met koolhydraten, je lichaam het een stuk beter kan verwerken. Ik ontdekte dat dit waar was, aangezien ik ’s ochtends over het algemeen 10-15 minuten train en mijn bloedglucose respons het laagst is na het ontbijt na de training. De sleutel die ik vond bij lichaamsbeweging was dat het intens genoeg moest zijn om mijn ademhaling te beïnvloeden, en minstens 5 minuten duurde. Aan de andere kant had 30 minuten tot 1 uur rondlopen een beperkte invloed op mijn insulinerespons, omdat het mijn ademhaling niet veranderde.

Ademhaling en glucose
Dus nu wist ik de duur en intensiteit van de lichaamsbeweging die mijn glucosespiegels en energieniveaus zouden beheersen als ik een koolhydraatrijke maaltijd wilde eten. Maar het probleem was dat ik geen oefening voor of na de lunch wilde doen terwijl ik aan het werk was. Ik had gelezen over verbinding tussen lichaam en geest, dus ik dacht: waarom niet proberen mijn lichaam te laten geloven dat ik aan het sporten ben door te visualiseren en te ademen. Dit is het deel dat me het meest choqueerde. Ik kon de insulinerespons van mijn lichaam aanzienlijk veranderen door te ademen. Zie onderstaande grafiek van 26 februari. Ik had een zeer vergelijkbare koolhydraatrijke maaltijd rond 11.30 uur (weer Biryani) en ik hield mijn bloedglucosewaarden in de gaten. Het was 1,5 uur na de maaltijd nog steeds hoog, dus besloot ik een langzame wandeling te maken met de Wim Hof Methode-basisademhaling: 30 keer diep ademhalen, uitademen en vasthouden. Ik deed dit gedurende 10 minuten en mijn glucosespiegels begonnen te dalen, mijn energieniveaus stabiliseerden en de hersenmist begon op te trekken.

Ik herhaalde het experiment terwijl ik op een stoel zat en ademde tijdens vergaderingen. Mijn bloedglucose spiegel daalde en stabiliseerde, het energieniveau werd hersteld en de hersenmist trok op. Hoewel ik moet toegeven dat ademen veel effectiever is tijdens het lopen versus zitten, denk ik dat het een functie heeft van hoe diep ik kan ademen terwijl ik zit. Ik gebruikte over het algemeen de Wim Hof-methode met 30 ademhalingen en dan vasthouden, maar ik heb ook andere yoga-ademhalingstechnieken geprobeerd. Wat ik ontdekte, is dat diepe ademhalingstechnieken het meest effectief zijn. Ik moet zeggen dat ik echt verrast ben door de grote impact die ademhaling heeft gehad op mijn glucosespiegels. Dit is het deel dat ik heb gemist of waar ik niet zoveel aandacht aan heb besteed in mijn fitnessplannen – hoe groot de impact is van ademen op ons lichaam. Het leven heeft echter een interessante manier om te laten zien dat als je je eenmaal iets realiseert, het meer in je leven begint te verschijnen. De laatste twee voedingsprogramma’s die ik heb bekeken, leggen echt de nadruk op de ademhaling, en nu weet ik waarom. De ene vraagt ​​om een ​​5-5-5 ademhalingspatroon, terwijl de andere om een ​​6-24-12 ademhalingspatroon vraagt ​​(inademen-vasthouden-uitademen)

Suikerziekte
Ik besloot het experiment uit te breiden naar een van mijn vrienden, die diabetes type 2 heeft. Hij begon yoga-ademhalingsoefeningen te doen en hij zag ook een daling van zijn bloedsuikerspiegel. Een ding dat hij naast ademhalen deed, was warm water drinken bij zijn maaltijden. Ik had ook geëxperimenteerd met heet water en merkte ook positieve effecten (½ tot 1 kopje heet water). Ik werk nog steeds met hem en ook aan zijn dieet om te zien of we zijn diabetes kunnen omkeren.

Ik heb de afgelopen 4-5 maanden 4 sensoren geïnstalleerd en heb veel geleerd over de reactie van mijn lichaam. Van suikerniveaus (in mijn geval hypoglykemie – weinig suiker) gekoppeld aan een slechte slaapkwaliteit, tot reacties op verschillende soorten voedsel, stressreacties enz. Koolhydraatrijke maaltijden hebben een grotere piek dan koolhydraatarme maaltijden. Ik heb de impact van lichaamsbeweging begrepen en het feit dat het beperkt is tot 1-2 uur na het sporten. De meeste hiervan heb ik kunnen verifiëren met gepubliceerde artikelen / onderzoek. Waar ik echter de minste of geen informatie over vond, was de invloed van ademhalen op de insulinerespons. Daarom heb ik verschillende groepen benaderd om te zien of iemand geïnteresseerd zou zijn om dit verder te onderzoeken, om te zien of de resultaten herhaalbaar zijn.

Andere nuttige info

31 maart. Dit is de dag dat ik erachter kwam dat een van de medewerkers besmet was geraakt met COVID-19. Als gevolg hiervan waren mijn stressniveaus erg hoog, en dit kwam naar voren toen de meting met de glucosesensor zakte. Zelfs 2 uur na een maaltijd was het terug naar het laagste bereik dat de sensor aangeeft. Dit is echt het bewijs voor mij over stress-eten. Ik beheerde mijn stress en glucosewaarden de volgende dag met meerdere rondes Wim Hof ​​Ademhaling.

Deze scan is van 10 juli. Ik heb een voedingsprogramma gevolgd. Als onderdeel van het programma zijn er een paar weken waarin het lichaam in ketose is – alleen groene groenten, eiwitten en noten. Er is nauwelijks een glucoserespons van het voedsel dat ik eet, en mijn energieniveaus zijn veel stabieler. Dus ja, dat is een extreme maar veel effectievere manier om de glucose- en energieniveaus te beheersen – sommige mensen met diabetes hebben vergelijkbare technieken gebruikt om hun diabetes om te keren. Dit is een veel voorkomende vraag die ik krijg, dus ik dacht dat het goed zou zijn om hier ook te delen

Andrea deelt zijn verhaal over zijn behandeling van diabetes met de WHM.

Ga terug naar boven