Water of vet drinken?

WATER OF VET DRINKEN?
Vraag: Heb ik goed gehoord dat Nora in deel 2 van het interview wel voor veel water drinken is en niet voor het supplementeren van jodium indien je een auto-immuun ziekte hebt?

Ja, dat heb je goed. Ik weet ook niet of ik het daar mee eens ben, hoewel ik me in vrijwel alles wat ze zegt kan vinden. Dat hele gedoe van 2-3 liter water per dag drinken, daar ben ik het in ieder geval niet mee eens.

Gedgaudas stelt terecht dat menigeen ernstig uitgedroogd is op celniveau, omdat men voornamelijk uitdrogende dranken drinkt (frisdrank, koffie, alcohol e.d.) en dat simpelweg water drinken al een wereld van verschil kan betekenen voor die mensen. Dit hangt ook samen met haar opmerking dat je niet teveel eiwitten zou moeten eten. Ze legt dit eigenlijk niet goed genoeg uit, maar consumptie van verhitte eiwitten onttrekt veel water aan de spijsvertering en kan om die reden leiden tot stagnatie (verstopping). Verzadigde vetten zijn hittebestendig (en maken onverzadigde vetten ook hittebestendiger), maar de structuur van eiwitten heeft wel te lijden onder verhitting. Bij de consumptie van rauwe eiwitten speelt dit probleem niet. Grote hoeveelheden verhitte eiwitten kunnen dus een bron van uitdroging en verstopping zijn en dan kan simpelweg voldoende water drinken een simpele en effectieve uitkomst bieden. Bedenk ook dat als de boel verstopt raakt er ook verstikking plaatsvindt en naast uitdroging ook zuurstoftekort op celniveau. De meesten van ons vertonen in meer of mindere mate op celniveau dan ook naast uitdroging ook verstikking. Zuurstoftekort en waterstoftekort dus. Dat laatste aspect benadrukt Gedgaudas ook niet of nauwelijks, helaas.

Moeten we daarom 2-3 liter water per dag drinken? Welnee! Net zoals Nora benadrukt dat je simpelweg voldoende vet moet eten moet je ook simpelweg voldoende water drinken en niet meer dan dat. Nog beter is een vloeistof gebaseerd op verzadigde vetten, zoals bijv. rauwe melk of beestenbottenbouillon. Water is een informatiedrager en hoe meer positieve informatie je aan water toevoegt hoe effectiever de inname van dergelijke vloeistoffen is. De negatieve informatie in koffie en frisdrank is helaas even effectief, het is maar net welke informatie je aan water toevoegt. Een drank die rijk is aan verzadigd vet is rijk aan waterstof. Waterstof is de bouwsteen van water en levert volledige hydratatie op, zonder enig verlies, de overdracht naar de cellen is 100%. Verzadigd vet hydrateert dus beter dan water! Vandaar dat verzadigde vetten de vertering van verhitte eiwitten (waar veel water voor nodig is) ondersteunen. Daarnaast verhoogt verzadigd vet de zuurstoftoevoer naar de cellen, waardoor je zowel het tekort aan vocht als aan zuurstof effectief kunt oplossen.

Zelf drink ik minimaal 1 liter, vaak zelfs 2 liter of meer, rauwe melk per dag. Als ik dergelijke hoeveelheden water drink, moet ik om de haverklap naar de WC en krijg ik alsmaar meer dorst, maar mijn lichaam beloont me met geen dorst en geen voortdurende toilet bezoekjes als ik rauwe melk drink. Mijn lichaam vertelt me: wat moet ik met al dat water? Ik raak er zelfs meer door uitgedroogd! Water is vaak basisch en een basische vloeistof in je maag zonder toegevoegde voedingsstoffen is geen goed idee, want daarmee verdun je voortdurend je spijsverteringssappen, waarvan maagzuur er een is met juist een zeer zure pH (pH staat trouwens voor ‘potential of hydrogen’, de mate waarin iets waterstof bevat en waterstof is een zuur). Rauwe melk is eveneens basisch, maar is rijk aan voedingsstoffen en dat werkt anders uit in je maag.

Nog even iets over eiwitten. Een voedingspatroon dat rijk is aan eiwitten, maar arm aan vet, kost enorm veel spijsverteringscapaciteit. Aangezien de schildklier de snelheid van de spijsvertering bepaalt kost het zeer veel schildklierhormoon om eiwitten zonder ondersteunende vetten te verteren. De schildklier verzamelt ook veel vit. A en dus gaat een eiwitrijk voedingspatroon zonder ondersteunende vetten ook ten koste van je reserves aan vit. A. Nora heeft dus volkomen gelijk als ze waarschuwt voor de consumptie van al te veel eiwitten. De WAPF stelt – eveneens terecht – dat je altijd meer vetten moet eten dan eiwitten. Hiermee kom je op de top 3 uit die ik ook veelvuldig propageer:

1. vetten
2. eiwitten
3. koolhydraten

Heel zwart-wit gezegd is nr. 3 niet eens nodig, maar we weten allemaal dat menigeen dit niet trekt, omdat we in onze moderne maatschappij nu eenmaal zijn grootgebracht op koolhydraten en het lichaam dit niet zo makkelijk en snel ontwent. Vanuit een perspectief van voedingsstoffen zijn er echter geen essentiële koolhydraten, maar wel essentiële aminozuren (voorlopers van eiwitten) en vetzuren. Deze moeten we uit voeding verkrijgen, omdat het menselijk lichaam deze niet kan aanmaken. Dit is het zoveelste bewijs dat de vroege mens zich ruimschoots aan dierlijke vetten en eiwitten tegoed heeft gedaan en niet of nauwelijks koolhydraten at. Er is nooit enige evolutionaire noodzaak geweest voor de aanmaak van essentiële aminozuren en vetzuren, omdat deze volop voorradig waren in ons voedsel. Er was ook geen noodzaak voor essentiële suikers, omdat ons lichaam deze wel perfect kan maken uit vetten en eiwitten, zoals Gedgaudas ook terecht opmerkt. Hiervoor moeten we voor onze brandstof echter niet afhankelijk zijn van onze eigen bloedsuiker, zoals ze eveneens terecht stelt.

Wat betreft de opmerking van Dennis over de gezichtsstructuur van Nora Gedgaudas, is het interessant om te beseffen dat zij de dochter is van immigranten uit Litouwen. In Litouwen houdt men er nog steeds een redelijk traditioneel voedingspatroon op na en dat verklaart waarom haar gezicht meer beantwoordt aan de blauwdruk dan dat van de meeste mensen. Het verklaart eveneens waarom het met haar zo heftig mis ging onder invloed van de verkeerde voedingsmiddelen. Hoe korter de blootstelling in een cultuur aan moderne, bewerkte voedingsmiddelen, hoe heftiger deze uitwerken op lichaam en geest. Vandaar dat je jager-verzamelaars als de indianen, aboriginals en Maori ook zo razendsnel ziet degenereren onder invloed van modern voedsel (met name diabetes en alcoholisme). In het geval van Nora uitte dit zich in depressie en het bracht haar op het spoor van neurofeedback en daarna voeding. Gelukkig zat in haar genen ook een enorm vermogen tot herstel opgesloten, het kan dus heftig fout gaan maar ook heftig goed, afhankelijk van de informatie die de cellen krijgen.

Zelf pas ik ‘caloric restriction’ (caloriebeperking) op basis van uiterst voedzaam voedsel ook al een aantal jaren toe, overigens zonder dat ik van haar ideeën hierover op de hoogte was (het voelde gewoon goed om minder te eten, maar wel voedsel van optimale kwaliteit). Zo ochtendvast ik regelmatig, waarbij ik soms de hele ochtend niet eet of anders pas laat in de ochtend. Ik leef grotendeels op vloeibaar voedsel, in de vorm van rauwe melk en/of smoothies en mijn grootste maaltijd is mijn avondmaaltijd, die tevens vaak mijn enige vaste voedsel vormt. Net als Nora voel ik me alsmaar beter naarmate ik minder koolhydraten tot me neem.

Voordat iedereen mij echter meteen hierin gaat navolgen, wil ik ook even wijzen op mijn eigen gezichtsstructuur en lichaamsbouw. Ook ik ben breed gebouwd en heb een breed en rond gezicht. Ook ik ben gezegend met sterke genen, waardoor het met mij snel heel erg fout kan gaan (op basis van verkeerde voeding) of heel erg goed (op basis van de juiste voeding). Je moet sterke bijnieren hebben om goed te kunnen vasten en langere tijd zonder voedsel te kunnen. Dat is helaas niet iedereen gegeven, vooral niet als je een smal gezicht en een smalle, tengere lichaamsbouw hebt en de neiging hebt mager en dun te zijn.

Dit soort maatwerk mis ik een beetje in de verder ongelooflijk belangrijke informatie die Nora verkondigt. Ik maakte een paar jaar geleden ook de fout door voortdurend van mijn eigen, persoonlijke ervaringen uit te gaan, maar ben daar snel op teruggekomen, toen ik feedback kreeg van talloze mensen die juist het tegenovergestelde ervaarden als ik. Het heeft me veel geleerd over de weg terug naar de blauwdruk. Die blauwdruk is weliswaar gemeenschappelijk, maar de weg ernaar terug is een persoonlijke en individuele, afhankelijk van de opgebouwde schade. Hierdoor ben ik genuanceerder tegen dingen aan gaan kijken en daar hoort ook koolhydraatinname bij. In ieder geval kan ik wegkomen met caloriebeperking op basis van zeer voedzaam voedsel, net als Nora Gedgaudas. Wat een fantastisch idee, om weinig te eten en je toch optimaal te kunnen voeden! Zet dit af tegen de maagvulling die de moderne mens tot zich neemt, waarbij men (te) veel eet en toch ondervoed blijft. Hoezo wereldhongervraagstuk? Hoe beter ik eet, hoe minder ik eet, het gaat om kwaliteit boven kwantiteit!

Wat betreft haar opmerkingen over jodium, daar wil ik me meer in gaan verdiepen. Feit is dat ik van meerdere mensen te horen heb gekregen dat suppletie met jodium een averechts effect oplevert. Volgens Gedgaudas hebben deze mensen een auto-immuunreactie die de schildklier treft. Het zou kunnen, ik weet het simpelweg nog niet. Feit is ook dat de schildklier hoe dan ook jodium nodig heeft om goed op te kunnen draaien. Ik vermoed dat voor mensen die slecht reageren op jodiumsuppletie de oplossing ligt in het consumeren van jodiumrijke voeding (producten uit de zee, rauwmelkse zuivel) i.p.v. suppletie met geconcentreerde en geïsoleerde jodium i.v.m. de co-factoren in voeding die ontbreken in het supplement.
Mike

Terug naar ‘waterstof in vet