Water en zout

Onderstaande teksten komen uit een boek van Dr. Batmanghelidj: 
Water – het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek, je hebt dorst.

Wij onderschrijven het belang van water en ongeraffineerd Keltisch zeezout, alleen niet dat je perse minimaal 2 a 3 liter water per dag moet drinken. Nog beter is een vloeistof tot je te nemen gebaseerd op verzadigde vetten, zoals bijv. rauwe melk of beestenbottenbouillon. Water is een informatiedrager en hoe meer positieve informatie je aan water toevoegt hoe effectiever de inname van dergelijke vloeistoffen is. Dus kruidenthee is ook prima. 
——-

ENKELE VERBORGEN WONDEREN VAN ZOUT:
Behalve het regelen van het watergehalte in het lichaam heeft zout nog meer belangrijke functies.

 1. *Zout is een sterk, natuurlijk antihistamine. Het kan gebruikt worden om astma te verminderen: leg wat op de 
  tong na twee of drie glazen water gedronken te hebben. Het is net zo effectief als een inhalator, zonder de giftige bestanddelen. Je moet twee of drie glazen water drinken voordat je zout op je tong legt. Deze manier van het gebruik van zout is alleen in geval van nood. Normaal moet je het door het eten doen of in een glas water voordat je dat opdrinkt.
 2. *Zout is een sterke stress verminderende stof.
 3. *Zout is onmisbaar om de overmaat aan zuur uit de cellen te halen, met name de hersencellen. Als je niet de ziekte van Alzheimer wilt krijgen, ga dan niet op een zoutarm dieet en laat je geen plaspillen voorschrijven.
 4. *Zout is onmisbaar voor de nieren om de overmaat aan zuur te kunnen verwijderen en die zuren in de urine te kunnen stoppen. Zonder voldoende zout wordt het lichaam steeds zuurder.
 5. *Zout is noodzakelijk bij de behandeling van emotionele stoornissen. Lithium is een vervanger van zout die gebruikt wordt bij de behandeling van depressie.
 6. *Zout is noodzakelijk voor het handhaven van het gehalte van serotonine en melatonine in de hersenen. Wanneer water en zout normaal hun werk als antioxidanten (vitaminen die het oxideren/roesten van de celwand tegengaan – red.) doen en het giftige afval uit ons lichaam verwijderen, dan hoeven essentiële aminozuren, zoals tryptofaan en tyrosine, niet opgeofferd te worden als chemische antioxidanten. In een met water verzadigd lichaam wordt tryptofaan gespaard en kan in de hersenen komen waar het gebruikt wordt om serotonine, melatonine en tryptamine aan te maken  noodzakelijke neurotransmitters tegen een depressie.
 7. *Zout is naar mijn mening onmisbaar voor het voorkomen en behandelen van kanker. Kankercellen gaan dood door zuurstof – het zijn anaerobe organismes. Ze moeten in een zuurstofarme omgeving leven. Wanneer het lichaam goed met water verzadigd is en zout de bloedsomloop uitbreidt tot alle delen van het lichaam, zullen zuurstof en actieve immuuncellen in het bloed het kankerweefsel bereiken en vernietigen. Zoals ik heb uitgelegd, onderdrukt uitdroging, een tekort aan water en zout, het immuunsysteem en dus de cellen die ziekten bestrijden.
 8. *Zout is onmisbaar voor het behoud van spierspanning en spierkracht. Moeite met het ophouden van urine en urineverlies kunnen een gevolg zijn van een tekort aan zout.
 9. *Zout kan zeer effectief zijn bij het stabiliseren van een onregelmatige hartslag. In tegenstelling tot de misvatting dat het een hoge bloeddruk veroorzaakt, is zout eigenlijk zeer noodzakelijk voor het regelen van de bloeddruk, in samenwerking met water en de al eerder genoemde mineralen.
  Natuurlijk zijn de hoeveelheden van uiterst belang. Een zoutarm dieet met het drinken van veel water, zal bij sommige mensen juist een hoge bloeddruk veroorzaken.
  De logica daarachter is eenvoudig. Als je water drinkt en geen zout neemt, zal er niet voldoende water in de bloedbaan aanwezig blijven om alle bloedvaten volledig te vullen. Bij sommigen veroorzaakt dat een flauwte, bij anderen veroorzaakt het een samentrekken van de bloedvaten, tot op het punt van een meetbaar hoge bloeddruk.
  Met een of twee glazen water en een beetje zout, een klein beetje op je tong, zullen hartkloppingen snel verdwijnen en de bloeddruk zal lager worden. Vraag aan je arts wat de juiste verhouding is bij jouw voedingspatroon.
 10. *Zout is onmisbaar voor het regelen van de slaap. Het is een natuurlijk hypnose middel. Als je een groot glas water drinkt en je legt een paar korrels zout op je tong en je laat ze daar liggen, dan zul je in een natuurlijke, diepe slaap vallen. Doe alleen zout op je tong als je ook water drinkt. Herhaald gebruik van alleen maar zout kan neusbloedingen veroorzaken. Het uit gewoonte drinken van water en het toevoegen van wat zout aan het eten zal het slaappatroon regelen.
 11. *Zout is een onmisbare stof voor mensen met diabetes. Het helpt de suikerspiegel in het bloed in balans te brengen. Het vermindert de behoefte aan insuline bij diegene die het moeten spuiten om hun suikerspiegel te regelen. Water en zout kunnen de ernst van de bijkomende beschadigingen van de ogen en bloedvaten verminderen. 
 12. *Zout is onmisbaar voor het opwekken van hydro-elektrische energie in de cellen. Het wordt gebruikt voor het opwekken van energie op plaatsen waar dat nodig is.
 13. *Zout is onmisbaar voor de communicatie en informatieverwerking van de zenuwcellen gedurende de tijd dat de hersencellen werken – van de bevruchting tot aan de dood.
 14. *Zout is onmisbaar bij het reinigen van de longen van slijmproppen en taai slijm, met name bij astma, emfyseem en patiënten met de taaislijmziekte.
 15. *Zout op de tong kan aanhoudende droge hoest verminderen.
 16. *Zout is onmisbaar voor het opheffen van slijmvliesontsteking en verstopte kaak- en voorhoofdholtes.
 17. *Zout kan helpen bij het voorkomen van jicht.
 18. *Zout is noodzakelijk om kramp in spieren te voorkomen.
 19. *Zout is onmisbaar bij het voorkomen van een overproductie van speeksel, die zich kenmerkt door het kwijlen tijdens de slaap. Als je steeds een teveel aan speeksel moet weg deppen, duidt dat op een zouttekort.
 20. *Botontkalking kan een gevolg zijn van een water- en zouttekort in het lichaam.
 21. *Zout is absoluut onmisbaar voor een sterke botstructuur.
 22. *Zout kan je helpen bij het krijgen en hebben van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld – een persoonlijkheidsstijl die door melatonine en serotonine wordt gecontroleerd.
 23. *Zout kan helpen bij het behouden van je libido.
 24. *Zout kan helpen bij het verminderen van een onderkin. Wanneer er een zouttekort in het lichaam is, betekent dat dat het lichaam eigenlijk een tekort aan water heeft. De speekselklieren bemerken een zouttekort en worden daardoor gedwongen tot het produceren van meer speeksel om ervoor te zorgen dat het kauwen en slikken gesmeerd wordt en om de maag van water te voorzien voor het afbreken van voedsel. De doorbloeding van de speekselklieren neemt toe en de bloedvaten gaan ‘lekken’ om de klieren van meer water te voorzien voor de speekselproductie. Dit lekken verspreidt ook water in de gebieden rond de speekselklieren en veroorzaakt daarmee onderhuidse zwelling onder de kin, van de wangen en in de nek.
 25. *Zout kan spataderen en couperose (kleine spinnenwebachtige spatadertjes – red.) in de benen voorkomen.
 26. *Zeezout bevat vierentachtig mineralen die het lichaam nodig heeft. Enkele daarvan zijn sporenelementen waarvan we maar een heel klein beetje nodig hebben. Ongeraffineerd zeezout is een betere keus dan andere soorten zout die aangeboden worden. Gewoon tafelzout dat in de supermarkt verkocht wordt, is van de bijbehorende mineralen ontdaan en kan toevoegingen bevatten, zoals aluminiumsilicaat, die het zout droog en poederig houden. Aluminium is een zeer giftige stof voor ons zenuwstelsel. Het wordt als een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte van Alzheimer gezien. Zeezout bevat maar weinig jodium en dat moet dan als supplement genomen worden.

———

46 REDENEN WAAROM JE LICHAAM IEDERE DAG WATER NODIG HEEFT:

 1. 1.Zonder water is er geen leven
 2. 2.Een relatief tekort aan water onderdrukt eerst bepaalde onderdelen van het lichaam en uiteindelijk worden die onderdelen daardoor vernietigd.
 3. 3.Water is de belangrijkste bron van energie; het is de kasstroom van het lichaam.
 4. 4.Water wekt elektrische en magnetische energie op in iedere cel van het lichaam. Het verschaft de kracht om te leven.
 5. 5.Water is het bindende kleefmiddel in het bouwkundig ontwerp van de celstructuur.
 6. 6.Water voorkomt schade aan het DNA en zorgt voor een doelmatigere reparatie, waardoor er minder abnormaal DNA wordt gemaakt.
 7. 7.Water vergroot sterk de doelmatigheid van het immuunsysteem in het beenmerg, inclusief de doeltreffendheid tegen kanker. In het beenmerg worden alle mechanismen van het immuunsysteem gevormd.
 8. 8.Water is het belangrijkste oplosmiddel voor al het voedsel, alle vitaminen en alle mineralen. Het wordt gebruikt bij de vertering van voedsel naar kleinere deeltjes, bij hun uiteindelijke stofwisseling en hun opname.
 9. 9.Water stopt energie in voedsel en de voedseldeeltjes kunnen dan het lichaam van energie voorzien tijdens de spijsvertering. Dat is de reden waarom voedsel zonder water geen enkele energetische waarde heeft voor het lichaam.
 10. 10.Water verhoogt het tempo waarmee het lichaam essentiële stoffen (stoffen die het lichaam zelf niet kan maken – red.) uit het voedsel haalt.
 11. 11.Water wordt gebruikt voor het transport van alle stoffen in het lichaam.
 12. 12.Water verhoogt de doelmatigheid van de rode bloedcellen bij het opnemen van zuurstof in de longen.
 13. 13.Wanneer water een cel bereikt, geeft het zuurstof af en brengt de afvalgassen naar de longen voor verwijdering.
 14. 14.Water haalt giftig afval uit verschillende delen van het lichaam en brengt dat naar de lever en de nieren om verwijderd te worden.
 15. 15.Water is het belangrijkste smeermiddel in de gewrichtsspleten en helpt bij het voorkomen van artritis (gewrichtsontsteking – red) en rugpijn.
 16. 16.Water wordt gebruikt in de tussenwervelschijven om er schokabsorberende waterkussens van te maken.
 17. 17.Water is het beste vloeibare laxeermiddel en het voorkomt verstoppingen.
 18. 18.Water vermindert de kans op een hartinfarct en een beroerte.
 19. 19.Water voorkomt dat de haarvaten van het hart en de hersenen verstopt raken.
 20. 20.Water is uiterst belangrijk voor de koelsystemen (zweten) en voor de (elektrische) verwarmingssystemen van het lichaam.
 21. 21.Water voorziet ons van kracht en elektrische energie voor alle hersenfuncties, met name voor het denken.
 22. 22.Water is vooral nodig voor de doelmatige fabricage van alle neurotransmitters, waaronder serotonine.
 23. 23.Water is vooral nodig voor de productie van alle hormonen die door de hersenen gemaakt worden, waaronder melatonine.
 24. 24.Water kan ADHD helpen voorkomen bij kinderen en volwassen.
 25. 25.Water verhoogt de doelmatigheid op het werk; het vergroot je concentratietijd.
 26. 26.Water is een beter energiedrankje dan welke andere frisdrank dan ook en het heeft geen bijwerkingen.
 27. 27.Water helpt stress, nervositeit en depressie te verminderen.
 28. 28.Water herstelt het normale slaap-waakpatroon.
 29. 29.Water helpt vermoeidheid te verminderen – het geeft ons jeugdige energie.
 30. 30.Water maakt de huid gladder en helpt het effect van veroudering te verminderen.
 31. 31.Water geeft glans en schittering aan de ogen.
 32. 32.Water helpt glaucoom (een oogaandoening die tot blindheid kan leiden – red.) te voorkomen.
 33. 33.Water normaliseert de systemen in het beenmerg voor de aanmaak van bloed – het helpt leukemie en lymfoom (lymfklierkanker – red.) te voorkomen.
 34. 34.Water is absoluut noodzakelijk om het immuunsysteem om diverse gebieden doeltreffender te krijgen, voor het bestrijden van infecties en kankercellen zodra die gevormd worden.
 35. 35.Water verdunt het bloed en voorkomt dat het stolt tijdens de circulatie.
 36. 36.Water vermindert premenstruele pijn en opvliegers.
 37. 37.Water en de hartslag creëren de verdunning en de drukverschillen van de bloedsomloop, die voorkomen dat deeltjes op de vaatwand neerslaan.
 38. 38.Het menselijk lichaam heeft geen watervoorraden van waaruit het tijdens uitdroging kan putten. Dat is de reden waarom je regelmatig en de hele dag door water moet drinken.
 39. 39.Uitdroging remt de productie van geslachtshormonen; een van de belangrijkste oorzaken van impotentie en vermindering van het libido.
 40. 40.Het drinken van water houdt het honger- en dorstgevoel gescheiden.
 41. 41.Om af te vallen is water de beste manier. Drink op tijd water en je valt af zonder veel te hoeven diëten. Ook zul je niet meer te veel eten als je trek hebt, maar eigenlijk dorst hebt.
 42. 42.Uitdroging veroorzaakt afzetting van giftige stoffen in weefsels, gewrichten, nieren, lever, hersenen en huid. Water ruimt die afzetsels op.
 43. 43.Water vermindert het optreden van ochtendmisselijkheid bij zwangerschap.
 44. 44.Water zorgt voor een betere samenwerking tussen de hersen- en lichaamsfunties. Het verhoogt de mogelijkheid om doelen te bereiken en het verhoogt de doelbewustheid.
 45. 45.Water helpt geheugenverlies te voorkomen bij het ouder worden. Het helpt de kans te verminderen op het optreden van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS) en Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
 46. 46.Water helpt de drang bij verslaving te verminderen, zowel bij verslaving aan cafeïne en/of alcohol, als verslaving aan sommige drugs.

De volgende boeken van Dr. Batmanghelidj kun je lezen over water en zout:

Water het goedkoopste medicijn’ van Dr. F. Batmanghelidj. ‘Je bent niet ziek, je hebt dorst’.
Met dit boek is het voor ons begonnen, dit boek was de aanzet tot onze zoektocht naar goede 
gezondheid en hoe kunnen ziektes/kwalen voorkomen. Een boek dat je bepaalde inzichten geeft. Gaandeweg kwamen we er achter dat er meer is dan alleen water en zout. Maar de meeste mensen zijn structureel uitgedroogd en gedemineraliseerd. Dus dan kan water drinken en het juiste zout gebruiken al een hele verandering betekenen. Klik op het boek om te bestellen.

Astma, Lupus & Allergieën’ van Dr. F. Batmanghelidj
Help ze de wereld uit met water. Je bent niet ziek, je hebt dorst. Dit boek introduceert een nieuwe ontdekking dat onopzettelijke uitdroging veel pijnlijke degeneratieve ziekten veroorzaakt. Het verklaart het directe verband tussen een tekort aan water in het lichaam en allergieën, astma en lupus. Maar naast water en zout moet je je lichaam ook goed voeden i.p.v. vullen met chemisch bereide producten. Klik op het boek om te bestellen.

Terug naar ‘water