Voeding volgens Weston Price

Juiste voeding, wat kan ik wel, wat kan ik beter niet eten.

Zie hier een lijst over voeding die Weston Price voorstaat.

Persoonlijk plaats ik (Lia) kanttekeningen bij de volgende punten. 
Punt 9. Als je al granen eet neem dan glutenvrije granen. Je kunt nl. uit granen nooit alle fytinezuur eruit werken. Rogge is nog redelijk ongemanipuleerd.
Punt 12: Drink je water met sole en/of H2O2.
Punt 15: Zoetmiddelen: Een goede suiker is Billington’s melasse suiker maar dit net als de honing en stevia slechts met mate gebruiken. Ahorn siroop is vaak zwaar bewerkt en drijft de bloedsuikerspiegel op. Stevia
Punt 16: kookpannen: volgens Haydarpasa van het forum is een geglazuurde pan niet zo’n goed idee, hij heeft van een arts gehoord dat het giftig is. Glazuur is een mengsel van klei en loodhydroxide (gemalen schuim van koken lood, zeer giftig).

1.    Eet onverwerkt natuurlijk voedsel.
2.    Eet rundvlees. Lam, orgaanvlees, gevogelte en eieren van op de weide lopende dieren.
3.    Eet wilde vis (niet commercieel gekweekte) en schaaldieren van onvervuild water.
4.    Eet volvette melkproducten van met gras gevoerde koeien, bij voorkeur rauw of gefermenteerd, zoals onverwerkte yoghurt, gefermenteerde boter, onverwerkte kaas en verse en zure room (geïmporteerde kazen waarvan op het etiket staat “melk” of “verse melk” zijn rauw).
5.    Gebruik rijkelijk dierlijke vetten, in het bijzonder boter.
6.    Gebruik alleen traditionele vetten en olie inclusief boter en ander dierlijk vet, extra Virgin olijf olie, koudgeperste sesam-en lijnzaadolie en de tropische olie – kokos en palmolie.
7.    Neem regelmatig levertraan – 1 theelepel per dag voor volwassenen, ½ theelepel per dag voor kinderen onder de 12 jaar.
8.    Eet vers fruit en groenten, bij voorkeur biologisch in salades en soepen, of licht gebakken met boter.
9.    Gebruik onverwerkte granen en noten die voorbereid werden door ze te weken, te kiemen of te laten verzuren ter neutralisatie van het fytine zuur en andere antivoedingsstoffen.
10.    Neem op regelmatige basis enzymenverhoogde groenten, fruit, dranken en condimenten in je dieet.
11.    Bereid thuisgemaakte bouillons van de botten van kip, rund, lam of vis en gebruik die vrijelijk in soepen, gerechten en sauzen.
12.    Gebruik gefilterd water om te koken of te drinken.
13.    Gebruik ongeraffineerd Keltisch zeezout en een variëteit aan kruiden en spijzen ter stimulatie van de smaak.
14.    Maak je eigen saladedressings met rauwe azijn, extra Virgin olijfolie en koudgeperste lijnzaadolie.
15.    Gebruik natuurlijke zoetmakers met mate, zoals rauwe honing, ahorn siroop, gedroogd rietsuikersap en steviapoeder.
16.    Gebruik alleen ongepasteuriseerde wijn of bier in strikt matige hoeveelheden bij de maaltijden.
17.    Kook alleen in roestvrij staal, gietijzer, glas of een goede kwaliteit emaille.
18.    Gebruik alleen natuurlijke supplementen.
19.    Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en natuurlijk licht.
20.    Denk positieve gedachten, minimaliseer en wees vergevingsgezind.

1.    Eet geen commercieel verwerkt voedsel zoals koekjes, cakes, crackers, tv-hapjes, frisdranken, sausmixen in pakjes, etc. Lees ook de etiketten!
2.    Vermijd alle geraffineerde zoetmakers zoals suiker, dextrose, glucose en hoog fructosehoudende ahornsiroop.
3.    Vermijd producten van witte bloem en witte rijst.
4.    Vermijd alle gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en olie.
5.    Vermijd alle plantaardige olie die gemaakt is van zonnebloemen, soja, maïs, saffloer, koolzaad of katoenzaad.
6.    Gebruik geen meervoudig onverzadigde vetten om mee te koken, sauteren of bakken.
7.    Vermijd gebakken voedsel, in het bijzonder voedsel wat gebakken is in meervoudig onverzadigde olie of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie.
8.    Voer geen strikt vegetarisme door (veganisme); dierlijke producten voorzien in vitale voedingsstoffen die niet worden gevonden in plantaardig voedsel.
9.    Vermijd producten die proteïnepoeders bevatten omdat deze gewoonlijk carcinogenen bevatten die gevormd worden gedurende het verwerken ervan. De consumptie van proteïne zonder de cofactoren die er in de natuur in voorkomen, kan leiden tot gebreken, in het bijzonder aan de vetoplosbare vitamines.
10.    Vermijd gepasteuriseerde melk; drink geen ultragepasteuriseerde melkproducten, magere melk, afgeroomde melk, poedermelk of imitatiemelkproducten.
11.    Vermijd eieren die uit de batterij afkomstig zijn en industrieel gekweekte vlees en vis.
12.    Vermijd verpakt vlees en worstjes die zwaar bewerkt zijn.
13.    Vermijd ranzige en onjuist bereide zaden, noten en granen die in granulaat worden gevonden, snel rijzende broodjes en uitgeperste ontbijtgranen, omdat deze de mineralenabsorptie blokkeren en problemen in de darm veroorzaken.
14.    Vermijd ingeblikt en bespoten, opgeboend of bestraald fruit en groenten. Vermijd genetisch veranderd voedsel (wordt in de meeste soja, koolzaad en mais producten gevonden)
15.    Vermijd kunstmatige voedseladditieven, in het bijzonder MSG (smaakversterker), gehydroliseerde plantaardige proteïne en aspartaam, wat neurotoxines zijn. De meeste soepen en bouillonmixen en commerciële condimenten bevatten MSG, zelfs als het niet op het etiket staat.
16.    Personen die gevoelig zijn voor koffie en gelijkende substanties, zouden koffie, thee en chocolade moeten vermijden.
17.    Vermijd aluminium bevattende voedselsoorten zoals commercieel zout, bakpoeder en antaciden. Gebruik geen aluminium kookpannen etc., of deodoranten die aluminium bevatten.
18.    Drink geen gefluorideerd water.
19.    Vermijd synthetische vitamines en voedsel wat deze bevatten.
20.    Drink geen gedistilleerde likeur.
21.    Gebruik geen magnetron.

“Dietische Gevaren” en “Dietische Richtlijnen” werden ontwikkeld in samewerking met de Price-Pottenger Nutrition Foundation.
Bovenstaande informatie komt van deze website.

  1. Gebruik als bakvet geen margarine of halvarine meer, maar natuurlijke, dierlijke vetten als roomboter, niervet of reuzel. Een gunstige uitzondering onder de plantaardige vetten is niet ontgeurde, extra vergine kokosolie.

  2. Eet ALTIJD meer vetten dan eiwitten. GEEN mager vlees meer en als het vlees toch weinig vet bevat, ruimschoots compenseren voor de magere eiwitten met vet (zie punt 1). De makkelijkste manier is vette stoofpotten en soepen. Als magere dierlijke eiwitten niet worden gecompenseerd door vetten, krijg je ‘rabbit starvation’, dat is bloedvergiftiging door de opbouw van ammoniak. De huidige voedingsadviezen zijn dus ronduit gevaarlijk en ziekmakend en bevorderen een staat van ONDERVOEDING!

  3. Streef ernaar zo vloeibaar mogelijke maaltijden te eten (of drinken). Denk hierbij aan: rauwe melk, rauwmelkse kefir, soepen, bouillons en stoofschotels. Maak vooral gebruik van ‘restproducten’ van de slacht, zoals: mergpijpjes, schenkels, knieën, staart en botten.

  4. Beperk je inname van koolhydraten, suiker en zetmeel. Glutenvrije granen hebben de voorkeur. Denk hierbij aan: witte (basmati)rijst, quinoa, gierst, boekweit en amarant. Vermijd tarweproducten zoveel mogelijk!

  5. Gebruik naar hartenlust Keltisch zeezout. Je hoeft niet bang te zijn voor je bloeddruk, evenmin als dat je bang moet zijn voor verzadigde vetten en cholesterol i.v.m. hart- en vaatziekten. Dit is in overeenstemming met wat onze voorouders altijd hebben gegeten en dankzij hen zijn we er nog. Als we de huidige voedselvoorschriften op blijven volgen, zullen we geen voorouders meer zijn van toekomstige generaties en sterven we uit.

Voeding en fysieke degeneratie – Weston Price

Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen: wat was hún geheim? Op zijn zoektocht reisde dr. Price naar honderden steden in 14 landen.
Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld.
Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten.
Dr. Price kwam erachter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.

terug naar ‘juiste voeding