Vitamine K

Vit K is de factor X waar Weston Price het altijd over had, pas later kwam men erachter dat dit vitamine K is.

Dit haal je het makkelijkst (lees is het best opneembaar) uit boterolie! Maar dan wel de boterolie die gemaakt is van melk van grasgrazende koeien die het jonge voorjaarsgras eten. Je komt dan automatisch uit bij dit product van Green Pasture: boterolie. Daarnaast ontdekte Weston Price dat botervet en gefermenteerde levertraan synergetisch werkten, waarbij het geheel groter was dan de som der delen.

Voor zover je dit kunt verdragen, neem ook zoveel mogelijk grasboter, drink rauwe melk etc.

Nattokinase bevat ook veel vitamine K, en op zich is deze vorm niet erg, het komt van natto, een gefermenteerde soja, zolang soja maar gefermenteerd is dan is het zeer voedingsrijk!

De beste combi is die boterolie met gefermenteerde levertraan, die vitamine K is nodig om de levertraan goed te laten opnemen.

Je vindt K2 in dierlijke voeding, met name orgaanvlees, en gefermenteerde dierlijke en plantaardige voeding (K2 is een bijproduct van fermentatie). Goede bronnen van K2 zijn inderdaad die natto, orgaanvlees, boterolie en gefermenteerde levertraan.

Verschil tussen Ghee (geklaarde boter) en boterolie:

Boterolie is gecentrifugeerde boter waarbij de olie wordt gescheiden van de eiwitten. Ghee is een soortgelijk proces, maar wordt op een andere manier verkregen, door verhitting.
—–

ZIEKTES ZIJN O.A. EEN GEVOLG VAN EEN HORMONALE DISBALANS:
Inmiddels ben ik er wel achter dat ALLE ziektes het gevolg zijn van hormonale disbalans. Bij de een is er een insuline- en/of leptineprobleem, bij de ander een bijnierprobleem, weer iemand anders heeft een schildklierprobleem of een hypofyseprobleem. De hormonen zijn de chemische boodschappers van het lichaam die de cellen vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Als deze boodschappen verstoord zijn, heeft dit een uitwerking op het totale systeem. Vandaar dat ziekte zich op zoveel verschillende, wijd uiteenlopende manieren uit. Per hormoonklier zijn er misschien wel honderden of duizenden ziektebeelden aan verbonden!

Weston Price noemde de vetoplosbare vitamines (A, D, E, Activator X, alias vit. K) niet voor niets ‘activators’. Deze vitamines activeren en voeden de hormoonklieren. Daarnaast waren mineralen een tweede pijler van het onderzoek van Price. Tekorten aan vetoplosbare vitamines en mineralen wisten zelfs de sterkste, meest trotse natuurvolkeren te verzwakken en zelfs uit te roeien. Je kunt dus gerust zeggen dat de allergrootste voedingstekorten die de moderne mens al vanaf zijn geboorte meekrijgt tekorten aan vetoplosbare vitamines en mineralen zijn. Vind je het gek dat we met z’n allen neigen naar vet en zout? En hoe triest is het dan dat we juist voor deze twee essentiële voedingsstoffen bang worden gemaakt?

Overigens wil ik aan de twee pijlers van Price ook nog wel toevoegen waterstof en zuurstof. Dus het draait om vetten, mineralen, water en zuurstof. Nu is er een studie die aantoont dat K2 insulineresistentie tegengaat. Dat is hormonale disbalans, logisch dat een vetoplosbare vitamine als K2 dit tegengaat! Wedden dat we nog studies gaan zien die aantonen dat ook vit. A, D en E hier een positieve rol in kunnen spelen? Wedden dat we gaan zien dat alle vetoplosbare vitamines sowieso een positieve rol spelen in het opheffen van ELKE vorm van hormonale disbalans? Wedden dat het ook veel te maken heeft met tekorten aan mineralen, waterstof en zuurstof? We hebben het hier over de fundamentele bouwstenen van het leven! Logisch toch, als je een of meerdere van deze bouwstenen tekort komt dat dit leidt tot de meest uiteenlopende klachten, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar uiteindelijk allemaal neerkomen op GEBREK AAN VOEDINGSSTOFFEN.

Eens te meer blijkt wel dat het onderzoek van Weston Price, dat hij in 1939 publiceerde in zijn boek, nog lang niet achterhaald is. Wat allang achterhaald is, is de onzin over verzadigd vet, zout en cholesterol die ons de laatste 60 jaar verteld wordt!
Mike
——-

Vitamine K2 bevordert het calciummetabolisme in het lichaam en beschermt tegen insulineresistentie.
——

Voeding waar vitamine K2 in voorkomt:
Natto, harde kaas, zachte kaas, eigeel, boter, kippenlever, salami, kippenborst, gehakt, kefir, rauwe melk (uiteraard van grasgevoerde dieren), natto, orgaanvlees.
—–

Vitamine K suppletie is altijd synthetisch, dus niet goed. Bovendien is de vitamine K2 een versie die voor de mens opneembaar is, dit in tegenstelling tot vitamine K1.
—–

De mens is NIET in staat om zelf vit. C en D aan te maken. En K2 is een vitamine die door fermentatie tot stand komt. Fermentatie van wat? Plantenvezels? We hebben geen dikke darm en blindedarm groot genoeg om goed plantenvezels te fermenteren, we zijn geen achterdarmfermenteerders, zoals paarden (die ook 1 maag hebben). Klinkt theoretisch allemaal goed, net als de gedachte onder vegetariërs dat onze darmen zelf vit. B12 zouden kunnen aanmaken, maar de praktijk wijst keer op keer uit dat er EXTERNE voedingsbronnen nodig zijn voor ons mensen om vitamine C, D, K en B12 binnen te krijgen.
Mike
—–

HUIDIGE DOSIS VITAMINE K IS NIET TE LAAG (het gaat in dit geval over borstvoeding):
De dosis vitamine K die zuigelingen dagelijks ontvangen zou te laag zijn. Dit bericht werd onlangs verspreid en riep bij velen natuurlijk vele vragen op. Zit er dan niet genoeg vitamine K in moedermelk? De uitslag van het onderzoek is ongelukkig in de pers gekomen, want wat blijkt: er zijn uitsluitend borstgevoede baby’s onderzocht met een belemmering van de gal-afvloed. Zieke baby’s dus. De uitslag van dit onderzoek zegt niets over het huidig advies ten aanzien van vitamine K-suppletie.
Lees hier verder….
—–

vitamine K1: Fyllochinon
vitamine K2: Menachinon (K2)
Werkgebied: Coagulatie, botstabiliteit, gezonde tanden, hart en bloedvaten, Insulinegevoeligheid, wondgenezing en vitaliteit, goed voor de ogen. Essentieel voor het bloedstollingsproces, belangrijk bij veel bloedverlies. 

Klachten; zeldzaam omdat vitamine K wordt aangemaakt in het lichaam. Een indicatie kan zijn het snel krijgen van blauwe plekken en lang bloeden bij een verwonding, donkere plekken onder de ogen, droge ogen. 

K1 vind je o.a. in: Groene groente (spinazie, broccoli), algen, lente uitjes, pistache noten.K2 vind je o.a. in: (orgaan)vlees, eieren, gefermenteerde zuivelproducten, natto.
——

Uit de nieuwsbrief van Vitavie (21-09-2015): 
De rol van vitamine K2.

Vitamine K2 heeft een sleutelfunctie om alle voordelen van vitamine D te kunnen ervaren. Deze vitamine is onder andere aanwezig in voeding als rauwmelkse zuivelproducten van 100% grasgevoerde koeien (boter, ghee, melk, kaas), eieren en orgaanvlees.

Vitamine K2 werkt synergetisch met twee andere vet oplosbare vitaminen, vitamine A en vitamine D. Vitamine A en D geven een signaal aan de cellen om bepaalde eiwitten aan te maken, waar vitamine K2 deze eiwitten activeert. 

Terug naar ‘vitamine