Vitamine E

PLANTAARDIGE VITAMINE OF DIERLIJKE:
D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Deze is voor de mens niet opneembaar. D3 wordt ofwel door de mens direct aangemaakt uit zonlicht via de huid (mits je deze niet bedekt met zonnebrandcreme) en omgezet d.m.v. cholesterol (een goed argument om cholesterol te eten!), ofwel in dierlijke vetten, evenals andere vetoplosbare vitamines, zoals A en K.

Vaak wordt gedacht dat betacaroteen vitamine A is. Dit klopt niet, betacaroteen is een plantaardige voorloper van vitamine A (pro-vitamine A) die pas door omzetting door dieren echte vitamine A wordt. Dit zie je ook met vitamine K, die in plantaardige vorm K1 (voor de mens niet opneembaar) is en in dierlijke vorm K2. Van de vetoplosbare vitamines is alleen vit. E in zowel plantaardige als dierlijke vorm gelijk.
—–

Vitamine E: Tocopherole
Werkgebied: Bescherming van huid en bloedvaten, hart en bloedvaten, immuunsysteem, metabolisme, huid, gezond haar en gezonde nagels. Het beschermt de cellen en weefsels tegen schadelijke substanties en vrije radicalen. Het kan kanker voorkomen. 

Klachten: zenuwbeschadigingen, bloedarmoede, hartklachten, vruchtbaarheidsproblemen, nervositeit, verminderde reflexen, verlies van evenwicht, problemen bij het lopen.

Vind je o.a. in: Orgaanvlees, koudgeperste oliën, rode palmolie, noten, zaden, tarwekiem, spinazie, groene bladgroente, asperges.

Terug naar ‘vitamine