Vitamine D

Vitamine D2 is de plantaardige variant en D3 is de dierlijke variant. D2 wordt door het dier omgezet in D3 en die vorm is goed door de mens op te nemen in het lichaam.

Vitamine D zorgt bijvoorbeeld voor goede opname van calcium in het lichaam. Als er een tekort is aan vitamine D dan komt het opgenomen calcium in het bloed terecht en het lichaam zal ervoor kiezen deze af te zetten in spieren, gewrichten, organen etc. Het probleem is niet zozeer de calcium maar de opname ervan dus. Voor een goede opname van calcium is vitamine D een absolute vereiste, vandaar dat de chemische naam van vitamine D ook calciferol is. Een gebrekkige opname van calcium is dus daarmee een gebrek aan vitamine D. Dit is een vetoplosbare vitamine en de variant die wij nodig hebben, D3, is een dierlijke variant (de plantaardige variant is D2). Enkel vitamine D3-druppels tot je nemen is NIET goed, omdat je dan de ondersteunende vitamine A niet tot je neemt.


De truc is dus om dierlijke voeding te eten die rijk is aan vitamine D3, oftewel zo vet mogelijke dierlijke voeding. Als jij zo iemand bent die geen moeite heeft met het eten (of drinken) van grote hoeveelheden dierlijk vet, dan moet je dit als muziek in de oren klinken, want de meeste mensen eten uitsluitend zo op feestdagen. Je kunt nu dus ongestraft elke dag eten alsof het kerstmis is! Ben je echter iemand die al heel snel misselijk wordt van vet, dan is je lever duidelijk nog niet klaar voor de vertering van al die vetten en schiet je alsnog je doel voorbij. Je kunt dan denken aan suppletie. Ik raad echter geen losse vitamine D3 aan supplement! Je moet weten dat ALLE vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) samenwerken met elkaar. Zo is er bijv. 10 keer zoveel vit. A nodig om de opname van vit. D mogelijk te maken (verhouding van A tot D van 10:1). Door alleen vitamine D te slikken zul je uiteindelijk je beschikbare voorraad vitamine A opgebruiken en dat is niet de bedoeling! Ik raad dan ook aan om te supplementeren met gefermenteerde levertraan of, nog beter, de combinatie van levertraan en boterolie. Deze producten zijn allemaal hier verkrijgbaar, zowel vloeibaar als in capsulevorm:
www.vitavie.nl
——–

Zonlicht via de huid zorgt voor aanmaak van vitamine D3. Profiteer dus maximaal van het zonnetje maar wel op een verantwoorde wijze. Niet te lang en probeer jezelf niet in te smeren met zonnebrandolie/crème. Dit sluit de huid af waardoor de productie van vitamine D wordt geblokkeerd. Van zonnebaden krijg je geen huidkanker, kanker krijg je van de commerciële zonnebrandcrèmes/oliën. Daar zitten zoveel chemische stoffen in waar je lichaam niets mee kan, erger het brengt schade toe aan de cellen.
Zonlicht zorgt dus voor aanmaak van vitamine D3 er is echter wel cholesterol nodig voor de omzetting van zonlicht naar D3. Alweer een argument om veel dierlijk verzadigd vet te eten of dit te supplementeren. Het mag duidelijk zijn dat de angst die ons wordt aangepraat voor verzadigd vet en cholesterol totaal averechts werkt. Eet echter wel de beste kwaliteit verzadigd vet en cholesterol die je kunt vinden. Dus geen kiloknallers maar vleespakketten bij de lokale biologische of biologisch-dynamische boer.
———-

Mike in antwoord op een vraag over galstenen en vitamine D tekort:
Wat betreft je vraag over een tekort aan vitamine D en galstenen, ik zie dat verband wel. De chemische naam voor vitamine D is calciferol, waaruit blijkt dat vitamine D verantwoordelijk is voor de opname van calcium uit voeding. Wanneer de voeding rijk is aan calcium maar er sprake is van een tekort aan vitamine D kan deze calcium dus niet goed genoeg worden opgenomen. Hierdoor ontstaat vrije calcium in het bloed, dat het lichaam zal willen afzetten in organen, gewrichten en weefsel. Dit zorgt voor verkalking (denk hierbij ook aan bijv. de opgezette knokkels en kromme vingers van reumapatiënten of staar, een verkalking van de ooglens of oogzenuw). Het is dan natuurlijk ook niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot galstenen, wat niets meer is dan verkalkte galzouten.

De hoofdoorzaak van galstenen is echter een vetarm voedingspatroon. Vet spoort de galblaas aan zich volledig te ledigen. De galblaas produceert basische galzouten die zich vermengen met het maagzuur, waardoor bepaalde spijsverteringsenzymen geactiveerd worden. Het zijn juist de zo gedemoniseerde verzadigde vetten die zorgen voor deze stuwing van de galblaas. Als de galblaas zich nl. niet voldoende ledigt blijven er galzouten achter die op de lange termijn verkalken en de galwegen gaan blokkeren. Interessant genoeg zijn juist die verzadigde vetten die de galblaas aanduwen ook rijk aan vetoplosbare vitamines, waaronder ook vitamine D. En zo is het cirkeltje weer rond!
——–

PLANTAARDIGE VITAMINE OF DIERLIJKE:
D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Deze is voor de mens niet opneembaar. D3 wordt ofwel door de mens direct aangemaakt uit zonlicht via de huid (mits je deze niet bedekt met zonnebrandcreme) en omgezet d.m.v. cholesterol (een goed argument om cholesterol te eten!), ofwel in dierlijke vetten, evenals andere vetoplosbare vitamines, zoals A en K.

Vaak wordt gedacht dat betacaroteen vitamine A is. Dit klopt niet, betacaroteen is een plantaardige voorloper van vitamine A (pro-vitamine A) die pas door omzetting door dieren echte vitamine A wordt. Dit zie je ook met vitamine K, die in plantaardige vorm K1 (voor de mens niet opneembaar) is en in dierlijke vorm K2. Van de vetoplosbare vitamines is alleen vit. E in zowel plantaardige als dierlijke vorm gelijk.
———

VERHOUDING VITAMINE A TOT D:
Om aan te geven hoe belangrijk de vetoplosbare vitamines A en D zijn in de juiste verhouding is het van belang dat je beseft dat de twee belangrijkste mineralen voor je complete skeletstructuur (het raamwerk dat je hele lichaam bij elkaar houdt) het basische calcium en het zuurvormende fosfor zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bouwt calcium geen botten maar breekt deze af en is het de bouwstof fosfor die zorgt voor botvorming. Het leven bestaat voortdurend uit opbouw en afbraak en het is dus van belang dat je beschikt over een evenwichtige calcium-fosforbalans, waarbij zuren (bouwstoffen) even belangrijk zijn als basen (afbraakstoffen). Verder moet je weten dat vitamine D (calciferol, de naam zegt het al) nodig is voor de opname van calcium en vit. A nodig is voor de opname van fosfor. Als de calcium-fosforbalans is verstoord, zal het lichaam calcium of fosfor gaan lenen van zijn eigen skeletstructuur. Dit gaat ten koste van de kracht en vitaliteit van je botten, haar, nagels en gebit. Een goede balans tussen vitamine A en D in een verhouding van 10:1 (aanwezig in gefermenteerde levertraan) betekent dus ook een goede calcium-fosforbalans.
Mike
———

VITAMINE D + MAGNESIUM
Vitamine D heeft magnesium nodig om zijn werkt te doen. Als er een tekort aan magnesium is en dat is vaak het geval, dan kan extra vitamine D voor problemen zorgen doordat er nog meer magnesium nodig is. Vitamine D heeft dan weinig effect en er ontstaan mogelijk zelfs klachten door een nog groter magnesium tekort. Dit artikel gaat ook over magnesiumtekort. Zorg dus altijd voor genoeg magnesium bij vitamine D supplementen.
——–

VITAMINE D:  Vitamine D is nodig voor de productie van insuline. Een dosis levertraan die voorziet in 20.000 I.E. vitamine A, zal voorzien in 2000 I.E. vitamine D. Meerdere recente studies hebben uitgewezen dat baby’s die levertraan krijgen en wiens moeders levertraan namen gedurende de zwangerschap, dat die een veel lager voorkomen van diabetes hadden. Andere voedingsmiddelen waar deze vitamine in voorkomt zijn uitgesmolten varkensvet, schaaldieren (garnalen) orgaanvlees, eidooiers en boter van zich buiten op de weide voedende dieren.
———

Lees hier meer over o.a. vitamine D, de informatie staat verspreidt over de pagina.
———

Keer op keer moet ik er ook op wijzen dat geïsoleerde vit. D absoluut GEEN goed idee is! Waarom mensen dit desondanks hardnekkig blijven doen, is mij een raadsel. Misschien dat deze waarschuwing wel binnenkomt: vit. D zorgt voor calciumopname, maar een overdreven nadruk op vit. D (als geïsoleerd supplement in hoge doseringen) zorgt voor ADERVERKALKING!
Mike
——–

Naar aanleiding van een opmerking over geïsoleerde vitamine D3:

Ook hier hebben we voortdurend mee te maken. Nog 1 keer ten overvloede:

Vit. D3 in geïsoleerde vorm zorgt voor een verhoogde opname van calcium, waardoor er nier- en galstenen kunnen ontstaan. Daarnaast put het de vit. A-voorraad uit. Vit. A en D horen in een natuurlijke verhouding tot elkaar te staan van 10:1, dus 10 eenheden vit. A tot 1 eenheid vit. D. Deze natuurlijke verhouding vind je in….(tromroffel)…Blue Ice levertraan!
Mike
—–

VITAMINE D VOOR MOEDER EN KIND:
De Gezondheidsraad in Nederland stelt dat de aanmaak van vitamine D in de huid bij voldoende zonlichtblootstelling in Nederland de belangrijkste bron van vitamine D vormt, zeker bij mensen met een lichte huidskleur. Bij onvoldoende zonlichtblootstelling of een donkere huid wordt er minder vitamine D aangemaakt. Deze lagere aanmaak is met een gezonde voeding niet volledig te compenseren. Hiervoor is aanvulling nodig. Lees hier meer over de adviezen van de Gezondheidsraad en over het advies van Kenniscentrum Borstvoeding ten aanzien van vitamine D.
Lees hier verder….
—–

VITAMINE D-TEKORT BIJ BABY’S EN ALLOCHTONE VROUWEN:
Ruim de helft (55%) van zwangere Turkse, Marokkaans en andere niet-westerse allochtone vrouwen en 54 procent van de allochtone baby’s heeft een ernstig gebrek aan vitamine D. Dit is veel vaker dan bij ‘witte’ vrouwen en baby’s.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 676 zwangere vrouwen en 523 baby’s uit de regio Amersfoort, waarvan de resultaten zaterdag verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers pleiten voor landelijke screening van deze vrouwen op vitamine D-tekort. Zij vinden dat zwangere vrouwen en baby’s met een tekort extra vitamine D moeten krijgen.
Lees hier verder….
—–

Vitamine D: Calciferol
Werkgebied: Calcium- en fosforhuishouding, botten, tanden, immuunsysteem, gemoedstoestand, preventie diverse chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

Klachten: verweking en verzwakking van botten, slapeloosheid, nervositeit, spierzwakte, trage genezing botbreuken, tandbederf, nierstenen, spierzwakte, vertraagde absorptie van calcium.

Vind je o.a. in: onder invloed van zonlicht, vette vis, eigeel, orgaanvlees, zuivelproducten, oesters en glutenvrije granen.
——

Uit de nieuwsbrief van Vitavie (21 september 2015):
Vergeet ook nu uw vitamine D suppletie niet!

Onderzoek naar het vitamine D niveau bij ouderen toont aan dat een optimaal vitamine D niveau er voor zorgt dat de oudere minder vaak ten val komt1. Wanneer men te weinig aan daglicht wordt blootgesteld en het voedingspatroon te wensen over laat, dan is de kans op een vitamine D tekort aanwezig. Vitamine D tekort kan tot zwakke spieren en een minder goed evenwichtsgevoel leiden. Waardoor de kans op vallen wordt vergroot.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is extra inname van vitamine D van belang. Om calcium op te kunnen nemen uit voeding is vitamine D nodig. Calcium draagt bij aan de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor zowel moeder als kind!

Een laag vitamine D gehalte houdt verband zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een lager geboortegewicht2. Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap overgewicht hebben in combinatie met een vitamine D tekort, verhoogt de kans om suikerziekte-type 2 te ontwikkelen3.

1. Journal of the American Geriatrics Society
2. British Medical Journal
3.Onderzoek AMC

De rol van vitamine K2.
Vitamine K2 heeft een sleutelfunctie om alle voordelen van vitamine D te kunnen ervaren. Deze vitamine is onder andere aanwezig in voeding als rauwmelkse zuivelproducten van 100% grasgevoerde koeien (boter, ghee, melk, kaas), eieren en orgaanvlees.

Vitamine K2 werkt synergetisch met twee andere vet oplosbare vitaminen, vitamine A en vitamine D. Vitamine A en D geven een signaal aan de cellen om bepaalde eiwitten aan te maken, waar vitamine K2 deze eiwitten activeert. 

Terug naar ‘vitamine