Vitamines zijn onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Eigenlijk zou je het uit je voeding moeten verkrijgen maar heel veel voeding bevat nauwelijks tot geen vitamines meer.
In heel veel winkels kun je vitaminesupplementen kopen in enkele vorm of als multivitamine. Vaak zijn dit synthetische vitamines die alleen maar schade aanbrengen in je lichaam. Ten slotte communiceren onze cellen niet met onnatuurlijke vervaardigde chemische middelen waar deze ‘vitamines’ uit bestaan.
Bovendien zou je een vitamine niet in een isolate vorm tot je moeten nemen. Vitamine D en A hebben elkaar bijvoorbeeld nodig, ze versterken elkaar, werken synergetisch met elkaar. Zo is er bijvoorbeeld 10 keer zoveel vitamine A nodig om de opname van vitamine D mogelijk te maken (verhouding van A tot D van 10:1). Door alleen vitamine D te slikken zul je uiteindelijk je beschikbare voorraad vitamine A opgebruiken en dat is niet de bedoeling!
Neem een voedingsmiddel waarin deze vitamines van nature voorkomen, dan kan het alleen maar goede dingen voor je doen. De vetoplosbare vitamines A, D, E en K werken samen met elkaar. Deze vitamines komen voor in dierlijke voeding en dan vooral in orgaanvlees. Dat is superieur aan suppletie via plantaardige vitamines.
Zorg er voor dat als je vitamines tot neemt dat je ook mineralen tot gebruikt, dat kan zijn in de vorm van ongeraffineerd Keltisch zeezout.
Mineralen zorgen voor een betere opname van vitaminen.
Daarnaast zorgen verzadigde vetten weer voor een betere opname van mineralen.
Dus deze volgorde is belangrijk: vetten – mineralen – vitaminen.
——
Klik op de diverse links hieronder en lees meer over de betreffende vitamines.
Lees hier over vitamine A
Lees hier over vitamine B
Lees hier over vitamine C
Lees hier over vitamine D
Lees hier over vitamine E
Lees hier over vitamine K
——
Vitamine A: Retinol / betacaroteen.
Werkgebied: gezichtsvermogen, huid, slijmvliezen, bescherming tegen vrije radicalen, botten, tanden, immuunsysteem en kankerpreventie.
Klachten: Een te laag vitamine A gehalte kan zorgen voor vermoeidheid, nachtblindheid, oogproblemen, huid en tanden in slechte conditie, bloedend tandvlees, verlies van eetlust, prikkelbaarheid, somberte en depressiviteit, slecht geheugen, tintelend gevoel in de tenen en op de voetzolen, spijsverteringsklachten, misselijkheid, beriberi en een grotere vatbaarheid voor ziektes en gevoelig voor infecties.
Vind je o.a. in: Retinol in: (Orgaan)vlees, eieren, vette vis, niertjes, melkproducten, Carotenoïden in: oranje en gele vruchten zoals mango en meloenen, wortels, zoete aardappelen, broccoli, spinazie, rode paprika (is een nachtschade) en alle andere groene, oranje en gele fruit en groente.
Vitamine B1: Thiamine
Werkgebied: Gemoedstoestand, spieren, koolhydraatstofwisseling, zenuwen en mentale alertheid, spijsvertering, wondgenezing, hartslag, omzetting van koolhydraten en vetten in energie.
Klachten: Niet genoeg vitamine B1 kan leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid, zwakte, slechte spierkracht, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gastro-intestinale problemen, zenuwbeschadiging, verwarring, vergroot hart en andere cardiovasculaire problemen.
Vind je o.a. in: glutenvrije granen, bonen, erwten, sojabonen en vis, aardappelen (is een nachtschade), spinazie, noten, erwten, tarwekiem.
Vitamine B2: Riboflavine
Werkgebied: Zenuwstelsel, spijsvertering, energiehuishouding, gezonde huid, groei, gezichtsvermogen. Zorgt dat B6 en foliumzuur opgenomen kunnen worden. Vitaal voor groei en aanmaak van rode bloedcellen
Klachten: Is het niveau van vitamine B2 niet hoog genoeg, dan kun je last krijgen van rode ogen, huidafwijking bij de mond, ontstekingen aan tong en neus, gebarsten huid en slijmvliezen, eczeem op de huid en de geslachtsdelen, slapeloosheid, een pijnlijke mond en tong, bloeddoorlopen ogen, zere keel, vet haar, huidontstekingen en algemene vermoeidheid.
Vind je o.a. in: Zuivel, vlees(waren), melkproducten, gevogelte, vis, eieren, tarwekiem, sojabonen, peulvruchten, amandelen, groene bladgroente, glutenvrije granen.
Vitamine B3: Niacine
Werkgebied: Zenuwen, huid, bloedsomloop, stofwisseling, hormoonproductie, hartfunctie, cholesterolspiegel, spijsvertering.
Klachten: Vitamine B3-deficiëntie kan de oorzaak zijn van hoofdpijn, gebrek aan energie, een slechte adem, nervositeit, zweertjes op de huid, slechte eetlust, ziekte pellagra of niacinedeficiëntie, schilferende huidaandoeningen, huidkloofjes, verminderde eetlust, diarree met bloed, depressiviteit, maag- en darmproblemen en dementie.
Vind je o.a. in: Noten, vlees, vis, gevogelte, eieren, hart, niertjes, glutenvrije granen, broccoli, wortels, avocado’s zoete aardappelen, avocado’s, erwten, aardappelen en tomaten (zijn een nachtschade) .
Vitamine B5: Pantotheenzuur
Werkgebied: Aanmaak rode bloedlichaampjes, hormoonproductie (bijnieren), cholesterolspiegel, spijsvertering, opvangen stress, huid, haar, omzetting van voedsel.
Klachten: Is er hoofdzakelijk te weinig vitamine B5, dan zal je voornamelijk krampen, vermoeidheid, een branderig gevoel in de voeten, gevoelloosheid in de tenen, onregelmatige hartslag, moeite met slapen, braken, krampen, algehele malaise en vermoeidheid, slapeloosheid, verminderde weerstand voor infecties, buikpijn en een algemeen ziektegevoel ervaren.
Vind je o.a. in: Eieren, melkproducten, vlees, lever, vis, gedroogd fruit (suikerbom), glutenvrije granen, peulvruchten.
Vitamine B6: Pyriodoxine
Werkgebied: Coenzym activiteiten, immuunsysteem, zenuwfunctie, proteïne metabolisme, bloedsuiker, aanmaak rode bloedlichaampjes en verschillende neurotransmitters, bloedsuiker.
Klachten: Te weinig vitamine B6 kan de oorzaak zijn van slapeloosheid, bloedarmoede, huidaandoeningen, haaruitval, krampen, aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen, mondzweren, verwarring, depressiviteit en het vasthouden van vocht.
Vind je o.a. in: Vlees, vis, eieren, kip, bonen, noten, glutenvrije granen, avocado, peulvruchten, bananen.
Vitamine B8: Biotine
Werkgebied: deze vitamine werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam en speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de aanmaak van vetzuren. Verder is vitamine B8 van belang voor een gezonde huid en gezond haar en speelt een rol bij de vet-, proteïne- en koolhydratenstofwisseling, nagels, zenuwen, bloedsuiker.
Klachten: Misselijkheid en braken, bleekheid, verminderde eetlust ( = anorexie), huidaandoeningen (droog en schilferend), haaruitval, schimmelinfecties, spierpijn en depressie. Aangezien deze vitamine ruimschoots voorkomt in voedingsmiddelen, komt een tekort slechts sporadisch voor. Volgens het Voedingscentrum kun je alleen een tekort oplopen indien je vaak veel rauwe eieren eet, daar rauw eiwit namelijk een stof bevat, avidine genaamd, die een onoplosbaar complex vormt met biotine (vitamine B8). Door een ei te koken of te bakken, wordt deze stof geïnactiveerd.
Vind je o.a. in: lever, boter, eieren, melk, sojaproduceten, noten en pinda’s.
Vitamine B11: Foliumzuur
Werkgebied: Celstructuur, hemoglobine- en spiervorming, wondgenezing, cardiovasculair systeem. Noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, DNA en proteïne in het lichaam. Het is belangrijk tijdens de zwangerschap ter voorkoming van spina bifida bij baby’s.
Klachten: Een tekort hiervan kan zorgen voor een vertraagde celvernieuwing (met name bloedcellen van de darmen, lever en huid), bloedarmoede, spijsverteringsstoornissen, neurologische stoornissen en aandoeningen aan de slijmvliezen. Een tekort bij zwangere vrouwen bij het kind ernstige (neurologische) misvormingen veroorzaken.
Vind je o.a. in: Lever, varkensvlees, gevogelte, groene groenten (spinazie, broccoli), citrusfruit, peulvruchten, tarwekiemen, glutenvrije granen.
Vitamine B12: Cobalamine
Werkgebied: Metabolisme, hemoglobinevorming, hart, gemoedstoestand, spijsvertering, zenuwstelstel.
Klachten: Niet genoeg vitamine B12 kan leiden tot de symptomen vermoeidheid, diarree, problemen met het evenwicht, depressie, verwarring, verlies van eetlust, ontsteking van de zenuwen, een vorm van bloedarmoede ‘pernicieuze anemie’ genaamd, neurologische gevolgen zoals een stoornis in de gevoelswaarneming of paraestesie (een prikkelend, brandend of pijnlijk gevoel in de vingers), geheugenverlies, onzekere gang en coördinatieproblemen (ataxie), spierzwakte in de benen en een pijnlijke tong en mond.
Vind je o.a. in: Vlees, lever, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivelproducten, eieren en glutenvrije granen.
Vitamine B15 (niet erkend als vitamine): Pangaamzuur
Werkgebied: Zuurstof transport in bloed en spieren, ontgifting, anticarcinogeen, vorming van aminozuren, hulp bij oxidatie van glucose en de celreproductie, hormoonsysteem, stofwisseling, bloeddruk, aderverkalking.
Vind je o.a. in: Lever, zaden, gist, zilvervliesrijst.
Vitamine B17 (niet erkend als vitamine): Amygdaline (laetrile)
Werkgebied: Oxygenatie, anticarcinogeen, kanker, remt groei van tumoren.
Vind je o.a. in: Bittere amandelen (abrikozenpitten), zwarte bessen, bamboe, alfalfa.
(waarschuwing: wees voorzichtig met inname, een teveel kan leiden tot andere klachten, er zit waterstofcyanide in abrikozenpitten, het kan giftig zijn maar daar zijn de meningen over verdeeld)
Vitamine C: Ascorbinezuur
Werkgebied: Immuunsysteem, verweer tegen vrije radicalen, hart en bloedvaten, bindweefsel, tanden, tandvlees, pezen, botten en gewrichten, gezichtssterkte, gemoedstoestand, mogelijk anti-carcinogeen, wondheling, bestrijdt kankercellen. Het maakt neurotransmitters aan zoals dopamine in de hersenen en het helpt schade te verminderen aangericht door giffen en chemische middelen.
Klachten: een tekort kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees, blauwe plekken, droog haar en ruwe huid, risico op scheurbuik, infecties, langzame wondheling, vermoeidheid, verminderde eetlust, pijnlijke, gezwollen gewrichten, kneuzingen, bloedarmoede en langzame stofwisseling, langzame genezing bij botbreuken.
Vind je o.a. in: Orgaanvlees, citrusfruit, meloen, aardbeien, zwarte bessen, groente, aardappels en tomaten (zijn een nachtschade), donkergroene bladgroente, pompoen, mango, papaja, bloemkool, ananas, blauwe bessen, frambozen en cranberry’s.
Vitamine D: Calciferol
Werkgebied: Calcium- en fosforhuishouding, botten, tanden, immuunsysteem, gemoedstoestand, preventie diverse chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
Klachten: verweking en verzwakking van botten, slapeloosheid, nervositeit, spierzwakte, trage genezing botbreuken, tandbederf, nierstenen, spierzwakte, vertraagde absorptie van calcium.
Vind je o.a. in: onder invloed van zonlicht, vette vis, eigeel, orgaanvlees, zuivelproducten, oesters en glutenvrije granen.
Vitamine E: Tocopherole
Werkgebied: Bescherming van huid en bloedvaten, hart en bloedvaten, immuunsysteem, metabolisme, huid, gezond haar en gezonde nagels. Het beschermt de cellen en weefsels tegen schadelijke substanties en vrije radicalen. Het kan kanker voorkomen.
Klachten: zenuwbeschadigingen, bloedarmoede, hartklachten, vruchtbaarheidsproblemen, nervositeit, verminderde reflexen, verlies van evenwicht, problemen bij het lopen.
Vind je o.a. in: Orgaanvlees, koudgeperste oliën, rode palmolie, noten, zaden, tarwekiem, spinazie, groene bladgroente, asperges.
vitamine K1: Fyllochinon
vitamine K2: Menachinon (K2)
Werkgebied: Coagulatie, botstabiliteit, gezonde tanden, hart en bloedvaten, Insulinegevoeligheid, wondgenezing en vitaliteit. Essentieel voor het bloedstollingsproces, belangrijk bij veel bloedverlies. Het gaat alzheimer tegen, zorgt voor een grotere botdichtheid en vermindert ontstekingen.
Klachten; zeldzaam omdat vitamine K wordt aangemaakt in het lichaam. Een indicatie kan zijn het snel krijgen van blauwe plekken en lang bloeden bij een verwonding, donkere plekken onder de ogen, droge ogen.
K1 vind je o.a. in: Groene groente (spinazie, broccoli), algen, lente uitjes, pistache noten.
K2 vind je o.a. in: (orgaan)vlees, eieren, gefermenteerde zuivelproducten, natto.
—–
ZIEKTES ZIJN O.A. EEN GEVOLG VAN EEN HORMONALE DISBALANS:
Inmiddels ben ik er wel achter dat ALLE ziektes het gevolg zijn van hormonale disbalans. Bij de een is er een insuline- en/of leptineprobleem, bij de ander een bijnierprobleem, weer iemand anders heeft een schildklierprobleem of een hypofyseprobleem. De hormonen zijn de chemische boodschappers van het lichaam die de cellen vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Als deze boodschappen verstoord zijn, heeft dit een uitwerking op het totale systeem. Vandaar dat ziekte zich op zoveel verschillende, wijd uiteenlopende manieren uit. Per hormoonklier zijn er misschien wel honderden of duizenden ziektebeelden aan verbonden!
Weston Price noemde de vetoplosbare vitamines (A, D, E, Activator X, alias vit. K) niet voor niets ‘activators’. Deze vitamines activeren en voeden de hormoonklieren. Daarnaast waren mineralen een tweede pijler van het onderzoek van Price. Tekorten aan vetoplosbare vitamines en mineralen wisten zelfs de sterkste, meest trotse natuurvolkeren te verzwakken en zelfs uit te roeien. Je kunt dus gerust zeggen dat de allergrootste voedingstekorten die de moderne mens al vanaf zijn geboorte meekrijgt tekorten aan vetoplosbare vitamines en mineralen zijn. Vind je het gek dat we met z’n allen neigen naar vet en zout? En hoe triest is het dan dat we juist voor deze twee essentiele voedingsstoffen bang worden gemaakt?
Overigens wil ik aan de twee pijlers van Price ook nog wel toevoegen waterstof en zuurstof. Dus het draait om vetten, mineralen, water en zuurstof. Nu is er een studie die aantoont dat K2 insulineresistentie tegengaat. Dat is hormonale disbalans, logisch dat een vetoplosbare vitamine als K2 dit tegengaat! Wedden dat we nog studies gaan zien die aantonen dat ook vit. A, D en E hier een positieve rol in kunnen spelen? Wedden dat we gaan zien dat alle vetlosbare vitamines sowieso een positieve rol spelen in het opheffen van ELKE vorm van hormonale disbalans? Wedden dat het ook veel te maken heeft met tekorten aan mineralen, waterstof en zuurstof? We hebben het hier over de fundamentele bouwstenen van het leven! Logisch toch, als je een of meerdere van deze bouwstenen tekort komt dat dit leidt tot de meest uiteenlopende klachten, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar uiteindelijk allemaal neerkomen op GEBREK AAN VOEDINGSSTOFFEN.
Eens te meer blijkt wel dat het onderzoek van Weston Price, dat hij in 1939 publiceerde in zijn boek, nog lang niet achterhaald is. Wat allang achterhaald is, is de onzin over verzadigd vet, zout en cholesterol die ons de laatste 60 jaar verteld wordt!
Mike
—–
De mens is NIET in staat om zelf vit. C en D aan te maken. En K2 is een vitamine die door fermentatie tot stand komt. Fermentatie van wat? Plantenvezels? We hebben geen dikke darm en blindedarm groot genoeg om goed plantenvezels te fermenteren, we zijn geen achterdarmfermenteerders, zoals paarden (die ook 1 maag hebben). Klinkt theoretisch allemaal goed, net als de gedachte onder vegetariërs dat onze darmen zelf vit. B12 zouden kunnen aanmaken, maar de praktijk wijst keer op keer uit dat er EXTERNE voedingsbronnen nodig zijn voor ons mensen om vitamine C, D, K en B12 binnen te krijgen.
Mike
—–
Weston Price zei:
Het maakt niet uit wat de bron van mineralen en vitamines is, zolang de hoeveelheid maar voldoende is.
Vandaar dat Price schijnbaar tegenovergestelde voedingspatronen zag die toch met elkaar gemeen hadden dat men voldoende vetten en mineralen consumeerde. De natuur levert ons meerdere wegen naar Rome. Het gaat erom dat we ruim voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.
Dat kan wel degelijk in deze moderne wereld. Je vindt het in orgaanvlees, en bak het in ruimschoots vet en zoek nooit magere stukken vlees uit, maar ‘gemarmerd’ of ‘dooraderd’ vlees. Het is waar dat we vandaag de dag therapeutische hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen tot ons moeten nemen uit een volwaardig supplement, zoals Sole op basis van Keltisch zeezout, gefermenteerde levertraan, vitaminerijke boterolie en H2O2.
Mike