Verzorging zelf maken

Het huishouden van oma
Ken je de emaille zand-, zeep- en soda-bakken van vroeger? Dat is even andere koek dan allesreiniger van een totaal mysterieuze chemische substantie. Toch kreeg oma ook het huis aan kant. Was zij nu een supervrouw? Had zij met 11 kinderen meer tijd om schoon te maken? Ik geloof er niets van. Allesreiniger is gewoon voor doetjes. Dit is een ode aan oma: het huishouden zonder chemische troep, omdat het kán!

Vloeibaar wasmiddel, zelfgemaakt, we gebruiken dit niet zelf
Benodigdheden:
twee lege flessen van 2 liter
pan van vier liter
trechter
80 gram marseillezeep of kernzeep of olijfoliezeep
80 gram soda
5 liter water

1] Rasp de zeep fijn.
2] Verwarm een liter water in de pan. Het hoeft niet te koken.
3] Voeg de zeep al roerende toe. Zorg ervoor dat de zeep helemaal oplost. Het blijft erg vloeibaar. Dit is normaal.
4] Voeg nu de soda toe en roer dit er goed doorheen.
5] Giet het mengsel in een grote emmer en doe er nog 4 liter heet water bij. Je kunt het ook in de pan laten als die groot genoeg is.
6] Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen

Het mengsel is eerst heel dun maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten of scheppen in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan, of in glazen potten.

Het wordt een dikke ‘gel-achtige’ massa dus voor gebruik de fles even goed schudden.
Omdat er geen toevoegingen in dit wasmiddel zitten is het geschikt voor alle soorten wassen. Een gevoelige huid vindt dit meestal ook erg fijn. Er zitten geen (optische) witmakers in. Hierdoor zal je was op den duur niet meer zo hagelwit zijn. Je kunt daar twee dingen aan doen: het prima vinden dat dingen in de loop van tijd minder wit zijn, of je was witten met zonlicht. Hang je was buiten te drogen of leg je linnengoed in het schone gras. Ligt er sneeuw én schijnt de zon? Leg je was dan buiten op de sneeuw om te bleken. 

Soms hoor je dat een antikalkmiddel (wat verwerkt zit in commercieel wasmiddel) noodzakelijk is om je wasmachine goed te houden. Wat feit en wat fictie is, is onduidelijk. Bedenk zelf wat wijs lijkt. Ook zijn er bronnen die stellen dat soda niet goed is voor je machine. Wij hebben hier geen duidelijke onderbouwing over kunnen vinden.
Info: Karin de Vries
——–

Schoonmaakmiddelen
Soda en azijn zijn de sleutelwoorden in de dagelijkse schoonmaak. Toegegeven: het reclamebeeld van inspuiten, intrekken en wegpoetsen moet je loslaten. Vaak is schoonmaken gewoon hard werken. 

Azijn heeft een PH-waarde van 2,5. Dit betekent dat het zuurder is dan zuurkool maar minder zuur dan maagzuur; behoorlijk zuur dus. Kalk lost op in zuur, dus daar is azijn erg geschikt voor. Voor de kleine schoonmaak van de badkamer spray ik een azijnoplossing op de muren en laat dit zitten. Met de eerstvolgende douchebeurt zorg ik dat alles geraakt wordt met de straal van de douche. Hiermee verwijder je lichte, oppervlakkige kalkafzetting. Bij duidelijk zichtbare kalkafzetting, bijvoorbeeld aan de douchekop, een afvoerputje of kraan, maak ik een kleine handdoek nat met een azijnoplossing en wikkel deze om het object heen. Zo kan dit goed intrekken. Daarna ga ik met een oude tandenborstel en een beetje pure azijn aan het schrobben.
Ook andere kalkafzettingen kun je natuurlijk schoonmaken. Bijvoorbeeld door een scheutje azijn in het water te doen van een waterkoker (en goed spoelen voor je het weer gebruikt). Azijn wordt samen met zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat) een bruisend geheel. Ideaal voor aangekoekt vuil.

Soda is zo’n beetje de tegenhanger van azijn en is een soort zout. Het is met een PH-waarde van 14 een base. Soda is uitstekend voor ontvetten. Aangekoekte pannen kun je laten weken met een soda-oplossing. Ook koffie- en theeaanslag verdwijnt wanneer het een nachtje in een soda-oplossing ligt.
Een schep soda in warm water is een prima vervanger van een milde allesreiniger. Vette vingers zijn er goed mee te verwijderen. Heb je wat schuurkracht nodig? Gebruik dan staalwol of ouderwets wit zand. Dan ben je echt de geoefende zand-zeep-soda-huishouder. Als allesreiniger kun je ook groene zeep gebruiken. Deze zeep is een gel-achtige substantie en tegenwoordig meestal bruin. Soms wordt dit ook zachte zeep genoemd.

Handzeep
Het zelfgemaakte wasmiddel dat eerder genoemd werd, kan ook prima in een handzeeppompje. Misschien vind je het lekker om er een druppel etherische olie bij te doen.

Shampoo
Je haren kun je wassen met een simpel stuk olijfoliezeep. In het begin zal je haar en hoofdhuid om moeten schakelen en zal het vet of vies aanvoelen. Na een paar weken merk je dat olijfoliezeep prima en afdoende is. Er zijn ook shampoobars te koop om je haar mee te wassen. Dit is luxer dan olijfoliezeep en afhankelijk van de ingrediënten, net zo goed voor het milieu. 
Als alternatief voor crème-spoeling kun je verdunde azijn gebruiken. Spray het op je haar, masseer het er doorheen en spoel het weer uit.

Mondverzorging
Met zuiveringszout kom je ook een heel eind voor je mondverzorging. Je kunt bijvoorbeeld spoelen met een oplossing van zuiveringszout. Ook kun je een beetje van het zout op je tandpasta doen om je tanden witter te krijgen. Zuiveringszout is ook een ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta. Deze pasta bevat geen fluoride, wat door tandartsen wel aangeraden wordt. Maar lees hier meer over fluor in tandpasta.

Meer tips
Op internet zijn ongelooflijk veel milieuvriendelijke huishoudtips te vinden. Het is echt de moeite waard om eens te zoeken voordat je over gaat op het kopen van chemische goedjes in de winkel. 
Bron
Tekst door Jannie Spruit, fotografie door Jannie Spruit | © November 2012 
———-

Zelf vaatwaspoeder maken:

DIY vaatwaspoeder recept

Dit heb je nodig:
1 deel zuiveringszout (baksoda/baking soda)
1 deel zeezout
3 delen gewone soda
3 delen citroenzuur 

Afhankelijk van hoeveel poeder je wilt maken kan je bijvoorbeeld een kopje of beker als maateenheid aanhouden.
Meng alles door elkaar en doe je diy vaatwaspoeder in een glazen pot, die je goed af kan sluiten want soda trekt vocht aan en wordt gauw hard.
Gebruik 1 koffielepel per keer, eventueel kan je dan nog een paar druppeltjes citroen etherische olie toevoegen voor extra ontvetting en een lekker, frisse geur.
Je kan voor jezelf even uittesten hoeveel poeder voor jouw machine het beste resultaat geeft.
Gebruik je liever vaatwastabletten kijk dan hieronder voor een recept om zelf vaatwastabletten te maken.

Vaatwastabletten maken

Gebruik je liever vaatwastabletten dan kan je die ook heel makkelijk zelf maken van je vaatwaspoeder.

Neem bovenstaand recept, doe dit in een kom en voeg daar eerst 15 druppels citroen etherische olie aan toe.
Dan langzaam nog azijn of citroensap toevoegen en goed doorroeren totdat je een dikke pasta hebt. Het beste doe je druppelsgewijs want het kan een beetje gaan bruisen.
De dikke pasta doe je in een ijsblokjesvorm en laat je minstens 24 uur op een warme plek goed uitharden.
Dan kan je ze uit de vorm halen en klaar zijn je vaatwastabletten.

Per wasbeurt 1 tablet in de vaatwasser.

Bron: http://www.aromatherapie-info.com/diy-vaatwaspoeder.html

Terug naar ‘verzorging