Verzorging

Verzorging; huid, haar, tanden, kleding

SYNTHETISCHE INGREDINTEN IN VERZORGENDE PRODUCTEN:

Lees hier over welke synthetische stoffen er allemaal zitten in je tandpasta, shampoo, deodorant etc. In principe is het zo: alles wat je op je huid smeert of anders op of in je lichaam aanbrengt moet je kunnen eten. Anders niet gebruiken. Je huid is je grootste opnameorgaan van je lichaam.
——-

WAT KUN JE GEBRUIKEN VOOR JE (DAGELIJKSE) VERZORGING?

MONDVERZORGING
Wij poetsen onze tanden met zelfgemaakte tandpasta en tandpoeder. De tandpasta werkt prima ‘schurend’ en onze tanden voelen lekker fris aan, ook in combinatie met het poeder heel goed te gebruiken.

Verder kun je ook je tanden poetsen met alleen een paar korreltjes ongeraffineerd Keltisch zeezout of met ongeraffineerde kokosolie en H2O2 3% foodgrade. Dit kun je ook gebruiken om je mond te spoelen.

‘s Ochtends een oil-pulling doen is ook heel geschikt om de dag mee te beginnen. Een theelepel kokosolie of olijfolie in je mond nemen en een minuutje of drie door je mond heen laten gaan, krachtig tussen je tanden door……  

“Terwijl de olie je mondholte en tanden rondgaat, wordt de stofwisseling geactiveerd. En dit enkel gedurende de tijd dat de olie in de mondholte beweegt. Die verhoging van de stofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Speeksel dat zich vermengt met de olie en bij het uitspuwen het lichaamaat. Op die manier kunnen gelijktijdig individuele cellen, lymfeknopen en meer complexe weefsels zoals interne organen, genezen worden.” Na het uitspugen, naspoelen met water en sole. Zie ook deze site over oilpulling

Oilpulling‘ door Bruce Fife
Alle ziekten beginnen in de mond! Hoe ongelooflijk het ook klinkt, de meeste chronische en infectieziekten waar we tegenwoordig aan lijden, worden beïnvloed door de gezondheid van onze mond. Ondanks regelmatig tandenpoetsen en flossen heeft ongeveer 90% van de bevolking last van tandbederf en tandvleesproblemen. Door simpelweg de gezondheid van je gebit en je tandvlees te verbeteren, kun je veel chronische problemen oplossen. Nog vaker tandenpoetsen of flossen levert niets op. Oil pulling wel! Het is een eeuwenoude methode om je mond te reinigen. Het is een van de krachtigste manieren die er in de natuurgeneeskunde bestaan om je lichaam te reinigen en je gezondheid te verbeteren. Tegelijkertijd is oil pulling zo eenvoudig en veilig dat het zelfs voor kinderen vanaf vijf jaar gebruikt kan worden. Klik op het boek om te bestellen.

Met zuiveringszout kom je ook een heel eind voor je mondverzorging. Je kunt bijvoorbeeld spoelen met een oplossing van zuiveringszout. Ook kun je een beetje van het zout op je tandpasta doen om je tanden witter te krijgen. Zuiveringszout is ook een ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta. Deze pasta bevat geen fluoride, wat door tandartsen wel aangeraden wordt.

TANDENPOEDER ALS ‘TANDPASTA’
Ik heb in het voorjaar een cursus gevolgd met de naam ‘Kruidengeheimen’.
Je raadt het al, het gaat over kruiden. Tijdens die cursus hebben we een tandenpoeder gemaakt, uiteraard om je tanden mee te poetsen. Recept.
—————

SHAMPOO:
Wij gebruiken Aleppo olijfoliezeep met laurierolie. Een 100% natuurlijk product. Co gebruikt het ook als scheerzeep. Deze zeep verkopen ze ook bij onze natuurwinkel.
——–

DEODORANT
Stinkende oksels hebben te maken met uitstoot van ammoniak en dat wordt veroorzaakt door een slechte eiwitvertering. Een slechte eiwitvertering heeft met 2 dingen te maken: te weinig maagzuur en een lekke darm a.g.v. beschadigde microvilli. Beide hebben tijd nodig om te helen. Veel helende vloeibare en gefermenteerde voeding kan hierbij helpen: rauwe melk, smoothies, gefermenteerde voeding en dranken, soepen en bouillons. Vermijd gluten en nachtschades en baseer je voeding op dierlijke vetten en eiwitten en eet zo weinig mogelijk koolhydraten.

Naast de aanmaak van maagzuur (zie onderaan deze link) kun je kokosolie gebruiken als deodorant. Kokosolie eventueel met een paar druppeltjes lekker ruikende etherische olie.
——-

WASPOEDER:
Wij gebruiken een natuurlijk wasmiddel: www.seepje.nl
Het is er als vloeibaar wasmiddel maar ook in een natuurlijke vorm, je gebruikt dan de natuurlijke schillen van de Sapindus mukorossie-vrucht, zie de site. Je kunt het online bestellen en op de site vind je verkoop adressen in NL.
Lees meer hierover op de site van Seepje.
——-

SCHOONMAAK IN/OM HUIS:
Wij gebruiken grijze sponsjes van het merk BlinQ, gekocht bij de Action. Het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon, zonder dat je een schoonmaakmiddel nodig hebt, gewoon met schoon water. 5 sponsjes voor € 0,99.
Voor de afwas gebruiken we of Klok afwasmiddel of van Ecover.
Voor het toilet ook wc-eend van Ecover. Te koop in de natuurwinkel.
Wc papier is ongebleekt (zonder inktopdruk) en zonder geur.
——-

PERSOONLIJKE VERZORGING:
Maandverband en tampons van Natracare: 100% katoen, chloorvrij en parfumvrij. Te koop in de natuurwinkel.
Je kunt ook een menstruatiecup gebruiken, hier lees je waar je zo’n cup kunt bestellen. En hier lees je meer over het gebruik.
Of je kunt (uitwasbare) inlegkruisjes/maandverband gebruiken, daar kun je eventueel ook de cup bestellen. Ben je niet overtuigd van de ‘gevaren’ van gewoon maandverband/tampons lees dat dit eens.
——-

EEN GOED ARTIKEL OVER VERZORGINGSPRODUCTEN – VAN ANNEKE BLEEKER: www.verontrustemoeders.nl

VERZORGINGSPRODUCTEN 
Wat je opsmeert moet je kunnen eten…

Dit onderwerp draag ik op aan alle meisjes, de moeders van de toekomst!

Als we deze kreet tijdens lezingen lanceren zijn er altijd mensen die onmiddellijk bevestigend knikken, maar over het algemeen is de reactie een ‘vragende blik’, of men reageert lacherig.
Als we dan een willekeurig merk uit de supermarkt of drogisterij opnoemen, één van de vele bekende merken die in omloop zijn (je kunt er zo wel een paar bedenken) dan stellen we de vraag: “Zou je een pot of fles van dat of dat merk opeten?”

De algemene reactie is dan dat men begint te griezelen of meteen voluit roept: “Nee natuurlijk niet.” Dan moet je het ook niet opsmeren! Zo simpel is dat!

Onze huid is onze grootste orgaan. Alles wat je opsmeert wordt door de huid snel opgenomen en voor je er erg in hebt zijn al deze stoffen verspreid door ons systeem. Onze lever draait overuren door alles waarmee we onszelf beïnvloeden. Ons hart is belangrijk, maar de lever is nog belangrijker. Als de lever niet meer in staat is ons volledig te reinigen dan zal uiteindelijk het hart ook stoppen met kloppen. Lees hier verder…..

Zie hier een overzicht van lichaamsverzorgingsproducten, wat er gemiddeld in zit en wat voor bijwerkingen het kan hebben.
——-

Alledaagse verzorgingsproducten veroorzaken allergieën bij kinderen:

Door blootstelling aan alledaagse antibacteriële stoffen en conserveermiddelen in zeep, tandpasta, mondwater en andere verzorgingsproducten zijn kinderen veel vatbaarder voor allergieën.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Johns Hopkins Children’s Center dat is verschenen in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Onderzoekers van Johns Hopkins maakten gebruik van bestaande data uit een nationaal gezondheidsonderzoek onder 860 kinderen tussen 6 en 18 jaar oud. De wetenschappers analyseerden de relatie tussen het gehalte aan antibacteriëlen en conserveermiddelen die worden gevonden in hygiëneproducten en de aanwezigheid van het antilichaam IgE in de urine van de kinderen. IgE reageert op allergenen en wordt met name aangetroffen in mensen met allergieën.

Hygiënehypothese
“We ontdekten een verband tussen de mate van blootstelling, gemeten door de hoeveelheid antibacteriële stoffen in de urine, en het risico op allergieën, gemeten door de aanwezigheid van antilichamen die worden geassocieerd met specifieke allergenen,” aldus onderzoeksleider Dr. Jessica Savage van Johns Hopkins.

De onderzoekers voegden toe dat hun resultaten aansluiten op de zogenoemde hygiënehypothese  die als mogelijke verklaring wordt genoemd voor het toenemende aantal allergieën in de westerse wereld. De hypothese stelt dat blootstelling aan alledaagse pathogenen op jonge leeftijd essentieel is voor een gezond immuunsysteem. Een tekort aan blootstelling kan volgens de theorie leiden tot een overactief immuunsysteem dat onschadelijke stoffen als proteïnen of pollen begint aan te vallen. Ook verklaart de theorie waarom kinderen allergisch kunnen zijn voor huisdieren.

Triclosan
“Het verband tussen het risico op allergieën en blootstelling aan antibacteriële stoffen suggereert dat ze de balans tussen goede en slechte bacteriën in het lichaam verstoren en zodoende het immuunsysteem aantasten waardoor het risico op allergieën toeneemt,” voegde Savage toe.

Kinderen met het hoogste gehalte aan triclosan in hun urine, een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof in zeep, mondwater en tandpasta, hadden tevens de hoogste concentratie IgE in hun urine. En kinderen met het hoogste gehalte aan parabenen in hun urine, conserveermiddelen met antibacteriële eigenschappen die worden gebruikt in cosmetica, voedsel en medicijnen, hadden ook de meeste antilichamen die worden geassocieerd met allergenen in hun urine.

Het team wist zeven ingrediënten aan te wijzen die in laboratoria de endocriene functie aantasten. Het ging om bisfenol-A (verwerkt in plastic), triclosan, benzofenon-3 en propyl-, methyl-, butyl- en ethylparabenen die worden verwerkt in hygiëneproducten, voedsel en medicijnen. Triclosan en propyl- en butylparabenen hebben allen antibacteriële eigenschappen en werden in de studie geassocieerd met een verhoogd risico op allergieën.

“De bevindingen benadrukken dat antibacteriële eigenschappen van deze stoffen mogelijk de drijvende kracht zijn achter hun effect op het immuunsysteem,” legde Dr. Corinne Keet van Johns Hopkins uit.

Langetermijnstudie

Kinderen met de hoogste gehaltes aan triclosan hadden twee keer zoveel kans om allergieën te krijgen dan kinderen met de laagste concentraties. Om het verband tussen antibacteriële stoffen en allergieën te verduidelijken zijn de onderzoekers van plan een langetermijnstudie te doen waarbij baby’s die worden blootgesteld aan antibacteriële stoffen een aantal jaren worden gevolgd.

Bron: Sciencedaily.com (via www.niburu.nl)
——

NEUSSPOELINGEN:
Wij doen zelf regelmatig neusspoelingen met een netipot.
In een glas van 250 ml doen we 4 theelepeltjes sole, hiermee kun je 2x de netipot vullen, voor elk neusgat een keertje spoelen. Als we de spoeling ‘s ochtends doen dan doen we er ook nog 1 a 2 druppeltjes H2O2 35% bij.

Maar ik kwam op het forum een recept tegen van Buteyko:
Men kan de neus ook spoelen met een zoutoplossing. Vooral degenen die neussprays gebruiken om weer lucht te krijgen kunnen hier veel baat bij hebben. Los een halve theelepel zeezout en een halve theelepel zuiveringszout (baksoda of bicarbonaat) op in 500 ml heet water. Laat dit afkoelen. Vul een spuitflesje met deze vloeistof, spuit de vloeistof in een neusgat etc.. Maar dit kan natuurlijk ook met de netipot, met 500ml kun je dan elk neusgat 2x spoelen.
———

Je zou af en toe eens klei kunnen toepassen, zowel inwendig als uitwendig.
Zo kennen we rode klei, waarin veel ijzer zit en die bijvoorbeeld tegen bloedarmoede en bij chronische vermoeidheid ingenomen kan worden en die daarnaast versterkend werkt op het hele organisme. Roze klei bestaat ook, daarin zit minder ijzer, maar toch weer meer dan in groene kleipoeder. Gele klei bevat veel zwavel die een sterk vervuild organisme krachtig kan reinigen en de klei is daarom vooral aan te bevelen voor mensen met een trage stofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van een slecht werkende schildklier. Ook is gele klei geschikt voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij hardnekkige onzuiverheid van de huid, zoals chronische acne en huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Witte klei bevat bijna geen mineralen en is om die reden heel goed bruikbaar bij baby’s, zowel voor inwendig als voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld als vervanging van talkpoeder. Maar ook voor maagpatiënten die groene klei te zwaar vinden kan voor een inwendige reiniging witte klei worden toegepast. Volwassenen met transpirerende handen en voeten gebruiken de witte klei soms ook bij het sporten. Het meest gebruikt wordt groene klei die als basisklei voor allerlei toepassingen geschikt is.
——-

ZELF APPELAZIJN MAKEN:
Dat appelazijn van appels wordt gemaakt daar kijkt u vast niet van op.
Maar hoe gaat dit in zijn werk? En is het ook mogelijk om zelf thuis appelazijn te maken?

Zelf appelazijn maken.
Appelazijn wordt zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van appels. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels omgezet in alcohol en ontstaat er wijn. Wanneer er lucht bij de wijn komt gaat het gisten langzaam verder en wordt de alcohol omgezet in zuur. Deze zure wijn noemen we appelazijn. Vin Aigre (het engelse woord voor azijn) betekent in het Frans dan ook letterlijk “zure wijn”.

Benodigdheden voor het maken van de appelazijn:
Schillen en klokhuizen van appels.
Een bak waar de azijn in gemaakt kan worden.
Een bord.
Een (netel)doek.
Touw of elastiek.
Water.
Een schone fles om de appelazijn in te bewaren.

Doe de appelschillen en klokhuizen in de bak en vul de bak met water totdat het water ongeveer een centimeter boven de appelstukken uit komt. Om te voorkomen dat de appelschillen gaan drijven kunt u bovenop de schillen een bord leggen.
Leg over de bak nu het (netel)doek en bind hieromheen een stuk touw of elastiek zodat het doek goed blijft zitten


Het geheel heeft nu ongeveer 2 weken de tijd nodig om te gaan gisten. Zet de bak in deze tijd op een niet al te koele plaats. Houd er ook rekening mee dat er fruitvliegjes op de geur kunnen afkomen, het is daarom niet verstandig om de bak deze 2 weken in de keuken te laten staan. Na 2 weken zult u waarschijnlijk een laagje moer op het vocht zien drijven.
Het appelazijn is nu klaar en kan worden overgegoten in de bewaarfles.