Thermografie

Borstkanker onderzoek via thermografie

Even voorstellen: Anand Badloe – Spreker tijdens Gezond Verstand Avonden


Mijn naam is Anand Badloe. Ik ben opgeleid tot Medisch Thermograaf.

Het idee om in mijn praktijk te starten met het aanbieden van de onderzoeksmethode Medische Thermografie is sterk geïnspireerd door de vele mogelijkheden daarvan.

In de Verenigde Staten zijn vrouwen zich veel meer bewust van de gevaren van straling bij verschillende vormen van onderzoek naar de gezondheid van de borst dan in Europa en kiezen ervoor om op een andere manier het onderzoek naar de borstgezondheid te laten doen. Dat voorzie ik ook in Europa, dat vrouwen om preventieve redenen, vroegtijdige opsporing en voor het monitoren, de keuze hebben om een thermogram te laten maken en dat zonder een verwijzing van een arts.

Ik sta aan het begin van een nieuw en zeer spannend avontuur, waarvan ik weet dat het veel voordelen zal brengen voor velen, in het bijzonder voor vrouwen.

Hieronder volgt een bijdrage van Anand, over wat medische thermografie inhoudt:

Borstonderzoek door medische thermografie: Hoe eerder ontdekt, hoe beter

Borstonderzoek

De nieuwste inzichten lijken aan te geven dat 1 op de 4 á 5 westerse vrouwen kans loopt om borstkanker te ontwikkelen. Er is veel te doen in de media over het vroegtijdig signaleren van de signalen van borstkanker. De in ons land gepropageerde methodes daarvoor zijn zelfonderzoek en mammografie. Vanaf hun vijftigste levensjaar krijgen vrouwen zelfs preventief een mammografisch onderzoek. Maar er verschijnen de laatste tijd veel berichten over het nut en de risico’s van een mammogram. En wat voor mogelijkheden zijn er nu eigenlijk voor borstonderzoek?

Eén ding mag duidelijk zijn: Hoe eerder je afwijkingen ontdekt, hoe beter de kansen om die te behandelen. Dat geldt voor alles! En als we alle onderzoeksmogelijkheden op een rijtje zetten om de signalen van borstkanker vroegtijdig op te sporen, sorry, maar dan staan het nu aanbevolen zelfonderzoek en mammogram niet bovenaan.

Wat je met zelfonderzoek, mammografie en andere gebruikelijke onderzoeksmethodes kunt opsporen zijn voelbaar en zichtbaar aanwezige knobbels. Of ze goedaardig of kwaadaardig zijn kan zo niet worden vastgesteld, daarvoor is een biopsie nodig. En tegen de tijd dat een knobbel zo groot is dat hij voelbaar en zichtbaar is op een mammogram kan hij al wel 6 jaar of langer bezig zijn met groeien! Niet écht vroeg dus… En de snelst groeiende en daarmee de dodelijkste varianten geven ons vaak niet eens de tijd om ze te zien.

Aller vroegste activiteit
Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het aller prilste stadium van de ontwikkeling van borstkanker? En is er een manier om die activiteiten op te sporen? Wat er gebeurt is, dat cellen die het niet goed met je voorhebben zich gaan delen op een manier die niet goed voor je is. En om dat te kunnen doen, en liefst in een hoog tempo, hebben die cellen bloed nodig.

Hoe meer hoe beter. Die cellen geven daarvoor een signaaltje af dat een proces in werking stelt dat in de medische wereld bekend staat als angiogenese. Dat betekent in gewoon Nederlands dat ze de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleren om bloed naar het door hen gewenste gebied te krijgen. Zodat ze zich ongestoord verder kunnen delen en ze tot een echte kwaadaardige tumor kunnen worden.
En dít proces kun je opsporen in het lichaam. Want activiteit van bloedvaten in het lichaam levert warmte op. Verhoging van die activiteit, dus een verhoging van de temperatuur.
Logisch toch? Als we dan die verhoging van die temperatuur kunnen opsporen en monitoren kunnen we een afwijking al in het vroegste stadium vaststellen. En of die afwijking te maken heeft met een vroeg stadium van borstkanker of een andere aandoening, dat moet uit verder onderzoek blijken. Maar nogmaals, voor elke afwijking geldt: hoe eerder ontdekt, hoe beter…

Thermografie voor borstonderzoek
Het warmtepatroon van het gezonde menselijk lichaam is stabiel en symmetrisch. En behalve dat is het ook per mens uniek! Geen twee mensen hebben hetzelfde patroon, net zoals bij een vingerafdruk. Je kunt dat warmtepatroon heel nauwkeurig in beeld brengen en analyseren door middel van digitale infraroodthermografie.

Een temperatuurfoto als het ware. In de laatste dertig jaar zijn veel onderzoeken gedaan en technische verbeteringen doorgevoerd, onder andere op het gebied van de richtlijnen en interpretatie.

De huidige stand van de techniek maakt een hoge reproduceerbaarheid en een nauwkeurige analyse van een warmtepatroon mogelijk. En daarmee het opsporen van veranderende en asymmetrische patronen. In 1982 is deze techniek al goedgekeurd als medische onderzoeksmethode. En door alle verbeteringen zijn de toepassingen ook enorm gegroeid! Van gebrek aan doorbloeding bij bijvoorbeeld diabetes tot onverklaarbare pijnen en ‘onzichtbare’ fracturen. In 70% van de gevallen kan een thermogram signalen oppikken van een vroeger stadium van borstkanker dan een mammogram.

Een nog niet voelbare tumor kun je wel al opsporen met een thermogram. In onderzoeken gebeurde dat in 86% van de gevallen, waarbij in 15% van de gevallen de tumor nog niet zichtbaar was op een mammogram. (bron: Atlas of Mammography, New Early Signs in Breast Cancer, Gamagami, 1996) De overlevingskansen kunnen op de lange duur met ruim 60% stijgen door het thermografisch screenen. (bron: Thermobiological assessment of benign and malignant breast diseases, Gautherie e.a., 1983). Uit een groot onderzoek onder 61.000 vrouwen over een periode van 10 jaar noemde de onderzoeker als belangrijkste conclusie: ‘Een afwijkend thermogram is de belangrijkste

indicator van een hoog risico op de toekomstige ontwikkeling van borstkanker.’ (bron: Does infrared thermography truly have a role in present-day breast cancer management?
Spitalier, Giraud e.a., 1982.)

Onbekend = onbemind?
Radiografie en echografie zijn voor de meeste medici een logischer manier van onderzoeken omdat het onderzoek doet op voor hen bekend terrein, de menselijke anatomie. Infrarood thermografie doet onderzoek op voor de meeste medici onbekend terrein, namelijk de invloed van aandoeningen op het thermische patroon van het lichaam.

Dat verklaart waarom ze er niet direct ´warm´ voor lopen, terwijl de bewijzen van de meerwaarde inmiddels in overweldigende hoeveelheid aanwezig zijn.

Thermografie is een fysiologische onderzoeksmethode. Dat wil zeggen dat het de processen in het menselijk lichaam onder de loep neemt. Het registreert alleen en geeft over de tijd een beeld van ontwikkelingen. Ideaal dus als uitgangspunt en ter voorkoming van onnodig ingrijpende procedures.

Het is daarom de hoogste tijd om meer bekendheid te geven aan deze vorm van borstonderzoek. Vanwege de nauwkeurige meetwaardes, de voordelen voor de vrouw en het vroege stadium waarin afwijkingen kunnen worden opgespoord! En de hoogste tijd om vrouwen te vertellen dat ze een keuze hebben!

Wil je meer weten over borstonderzoek door Medische Thermografie?

Neem dan contact op met Meditherm Nederland.

Telefoonnummer +31(0) 70 76 10 157 of www.meditherm.nl

Terug naar ‘kanker