Tandpasta maken

Mondverzorging

Maak simpel en snel zelf je tandpasta met kokosolie.

Denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? Fluoride wordt sterk aangeprezen omdat het onze tanden zou beschermen, maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

In veel landen wordt fluoride het aan het drinkwater toegevoegd, maar dankzij dr. Moolenburgh wordt dit in Nederland sinds 1976 niet meer gedaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we hierop een uitzondering zijn. Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden. In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen is het gevaarlijk.

Voorstanders van fluoride menen dat kleine hoeveelheden in de tandpasta niet schadelijk zijn, maar uit onderzoek blijkt dat fluoride in het lichaam opstapelt met de gevolgen van dien. Als je je hier bewust van bent, dan is het misschien tijd om je tandpasta met fluoride de deur uit te doen. Er zijn fluoridevrije tandpasta’s verkrijgbaar bij de drogist of natuurvoedingswinkel, maar…. het is net zo gemakkelijk en misschien ook wel leuk, om zelf je tandpasta te maken.

ZELF EEN TANDPASTA MAKEN DIE JE TANDEN SCHOON MAAKT EN EEN FRIS GEVOEL GEEFT:

Om snel en eenvoudig EEN tandpasta te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig: 4 el kokosolie, 10 tl baking soda/natriumbicarbonaat, een druppeltje Tea Tree olie en pepermunt olie, mespuntje ongeraffineerd Keltisch zeezout, mespuntje groene stevia poeder, 1 tl groene klei/heilaarde

1. Kokosolie als basis voor zelfgemaakte tandpasta
Als je besluit om je eigen tandpasta te maken dan is kokosolie de perfecte basis om mee te beginnen. Kokosolie is een belangrijk ingrediënt voor zelfgemaakte tandpasta omdat het een natuurlijke antibacteriële werking heeft. Kokosolie werkt ook genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees.  Het helpt bij witte aanslag (als je je tong mee borstelt) en kan helpen bij een orale schimmelinfectie. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

2. Zuiveringszout (baking soda/natriumbicarbonaat)
Een ander belangrijk ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta is zuiveringszout (ook wel baking soda, bak soda, natriumwaterstofcarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om het grovere schoonmaak soda. Bak soda is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Bak soda helpt bij het krijgen van een frisse adem. Je kunt het gewoon kopen bij een natuurvoedingswinkel. In Engeland wordt het vaak als bakpoeder gebruikt om mee te bakken.

3.Tea Tree olie en pepermunt olie (etherische olie)
En als laatste kun je een druppeltje Tea Tree olie en pepermunt olie toevoegen. Het ruikt heerlijk fris en werkt antibacterieel. Let op, een druppeltje van iedere olie is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

4. Groene klei/heilaarde – ongeraffineerd Keltisch zeezout – groene stevia poeder
Groene klei is evenals de natriumbicarbonaat een natuurlijk schuurmiddel. Ongeraffineerd Keltisch zeezout zorgt voor de broodnodige mineralen. Groene steviapoeder is goed voor tanden en tandvlees. Het verzorgt het tandvlees en vermindert de groei van bacteriën die tandplak veroorzaken. 

Om de tandpasta te maken verwarm je de kokosolie totdat het vloeibaar is, meng er dan 10 theelepels natriumbicarbonaat door, roer het goed door. Voeg daarna 1 druppeltje etherische olie tea tree en 1 druppeltje etherische olie pepermunt toe. Zelf heb ik nog een mespuntje Keltisch zeezout, een mespuntje groene stevia toegevoegd en 1 theelepel groene klei. Je kunt de tandpasta het beste in een glazen potje met deksel bewaren. Zet de tandpasta in de koelkast zodat het harder kan worden. Pak het er af en toe uit om het goed door te roeren anders zakt de natriumbicarbonaat naar de bodem en gebruik je alleen de kokosolie als je poetst. Als het hard genoeg is dat alles goed vermengd blijft kun je het in de koelkast bewaren en met een lepeltje wat tandpasta er af schrapen als je je tanden gaat poetsen.

In principe kan de tandpasta ongekoeld bewaard worden, want de kokosolie blijft goed omdat het een verzadigd vet is. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden en misschien de afvoer kan verstoppen. 
———

Je kunt ook een tandenpoeder maken van gedroogde kruiden:

Nodig:
1 el groene klei
1 el natriumbicarbonaat
1 el gedroogde salie
1 el gedroogd braamblad
1 el gedroogde marjolein
1 el heemstblad
1/4 el gedroogde stevia
1/2 el gedroogde pepermunt
1/4 el ongeraffineerd Keltisch zeezout

Vijzel, theezeefje, 3 bakjes en een potje om het mengsel in te bewaren

Stamp dit mengsel in een vijzel goed fijn.
Als het goed fijn is, schudt het dan door een zo fijn mogelijk zeefje.
Wat overblijft in je zeefje vijzel je weer, tot bijna alles door de zeef kan. Wat overblijft gooi je weg, of over de tuin.
Doe het in een (glazen) potje

Gebruik:
Maak je tandenborstel nat en druk hem in de poeder
——

Hieronder een paar kruiden die goed zijn voor de mond:

Braam, is een schoonmaker voor het hele lichaam. Daarnaast werkt het bij ontstekingen in de mond, aften, ontstoken tandvlees en zweertjes. Mensen die een gebit dragen zouden dagelijks met braam moeten spoelen.

Marjolein, bloedzuiverend, helend bij wondjes. Marjolein schijnt zelfs de ziekenhuisbacterie aan te kunnen vallen.

Salie , maakt de tanden witter, sterk ontsmettend. Verminderd ontstekingen en bevordert genezing. Helpt ook bij aften en klachten aan de keel.

Kamille ontstekingsremmend, pijnstillend, helpt bij tandwortelontsteking. Het homeopatische middel Chamomilla D4, wordt veel gebruikt bij baby’s die tanden krijgen.

Heemst, positief effect op de slijmvliezen, voor alle zweren en ontstekingen in spijsverteringskanaal (ook bij aften). Zeer verzachtend.

Pepermunt verfrist de adem, ontsmettend, helend.

Zeezout, versterkt het tandvlees, stimuleert de zelfreinigende werking van het speeksel, werkt antiseptisch en maakt de tanden witter. In vroegere tijden poetste men de tanden met alleen zout.
——–

Genees tandbederf’ van Ramiel Nagel
Genees tandbederf is een bijzonder verhaal van een vader, Ramiel Nagel, die ontdekte dat zowel hij als zijn 1-jarig (!) dochtertje tandbederf en gaatjes had. Als leek is hij zich gaan verdiepen in de tandheelkunde en kwam tot opzienbarende ontdekkingen.
Ramiel kwam tot de ontdekking dat de gezondheid van je gebit alles te maken heeft met hetgeen je eet. Hij beperkte zich niet alleen tot het verbannen van suikerrijke snoepjes voor zijn dochtertje, maar gooide het complete voedingspatroon van het hele gezin om. Het resultaat laat zich raden. Een bijzonder boek voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, met het gebit als centraal thema.
Klik op het boek om het te bestellen.

Genees tandbederf is een bijzonder verhaal van een vader, Ramiel Nagel, die ontdekte dat zowel hij als zijn 1-jarig (!) dochtertje tandbederf en gaatjes had. Als leek is hij zich gaan verdiepen in de tandheelkunde en kwam tot opzienbarende ontdekkingen.

Ramiel kwam tot de ontdekking dat de gezondheid van je gebit alles te maken heeft met hetgeen je eet. Hij beperkte zich niet alleen tot het verbannen van suikerrijke snoepjes voor zijn dochtertje, maar gooide het complete voedingspatroon van het hele gezin om. Het resultaat laat zich raden. Een bijzonder boek voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, met het gebit als centraal thema.

terug naar ‘tanden’ of ‘verzorging