Tanden

FLUOR IN TANDPASTA:
Men gaat er nog vanuit dat fluoride de tanden versterkt. Niets is minder waar! Fluor is een zgn. halogeen-element, evenals chloor en jodium. Jodium een cruciaal spoorelement dat door de schildklier wordt gebruikt. De schildklier is o.a. verantwoordelijk voor het ritme van je hartslag, de snelheid van je spijsvertering en je lichaamstemperatuur. Dit betekent dat de schildklier een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering en het immuunsysteem.

Fluor en chloor kunnen, als halogeen-elementen, gaan concurreren met jodium en opgenomen worden door de schildklier, Beide zijn schadelijk voor de schildklier en daarmee dus ook de spijsvertering en het immuunsysteem. Je kunt beide dus maar beter niet op welke manier dan ook tot je nemen, met uitzondering van de chloride in natriumchloride (zout), dat meehelpt maagzuur (hydrochloridezuur) op te bouwen. Fluor en chloor zijn giftig en kankerverwekkend!
Lees hier verder……
——

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..
——

Het spookbeeld van Articaine:
Articaine is in diverse anaesthesie (verdovings-) vloeistoffen aanwezig en kan ernstige toxische schade toebrengen aan het zenuwstelsel. Lees hier meer……

Advies na Articaine vergiftiging:
En lees hier hoe je de schade kunt verhelpen.
——

Genees tandbederf’ van Ramiel Nagel
Genees tandbederf is een bijzonder verhaal van een vader, Ramiel Nagel, die ontdekte dat zowel hij als zijn 1-jarig (!) dochtertje tandbederf en gaatjes had. Als leek is hij zich gaan verdiepen in de tandheelkunde en kwam tot opzienbarende ontdekkingen.
Ramiel kwam tot de ontdekking dat de gezondheid van je gebit alles te maken heeft met hetgeen je eet. Hij beperkte zich niet alleen tot het verbannen van suikerrijke snoepjes voor zijn dochtertje, maar gooide het complete voedingspatroon van het hele gezin om. Het resultaat laat zich raden. Een bijzonder boek voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, met het gebit als centraal thema.
Klik op het boek om het te bestellen.

——
Uit het boek van Ramiel Nagel ‘Genees tandbederf’
(door Mike Donkers vertaald in het Nederlands):

Gezond tandvlees leidt tot een gezond gebit

Het hebben van gezond tandvlees zal je kans op een gezond gebit aanzienlijk vergroten.
Gezond tandvlees verbetert tevens je algehele gezondheid en weerstand tegen ziekte.
Tandvleesaandoeningen worden rechtstreeks in verband gebracht met een verhoogd risico
op hartkwalen en infarcten
Lees hier verder……
——

Genees tandbederf is een bijzonder verhaal van een vader, Ramiel Nagel, die ontdekte dat zowel hij als zijn 1-jarig (!) dochtertje tandbederf en gaatjes had. Als leek is hij zich gaan verdiepen in de tandheelkunde en kwam tot opzienbarende ontdekkingen.

Ramiel kwam tot de ontdekking dat de gezondheid van je gebit alles te maken heeft met hetgeen je eet. Hij beperkte zich niet alleen tot het verbannen van suikerrijke snoepjes voor zijn dochtertje, maar gooide het complete voedingspatroon van het hele gezin om. Het resultaat laat zich raden. Een bijzonder boek voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, met het gebit als centraal thema.

Hier nog meer informatie over tandbederf o.a. uit het boek van Ramiel Nagel.

———
AMALGAAM OF COMPOSIET VULLINGEN:
Alles is beter dan amalgaam. Geen enkele vulling is echter ideaal, er zitten altijd lichaamsvreemde stoffen in. Bij composiet is dit BPA. Soms moet je echter twee kwaden tegen elkaar afwegen. Het is erger om helemaal geen kauwoppervlak te hebben als je de complete kies zou laten trekken. Dit is o.a. slecht voor de aansluiting van de bovenste en onderste kiezen, waardoor je teveel kaakspanning kunt krijgen. Daarnaast ziet een gat in je gebit er natuurlijk ook niet uit. Dit alles bij elkaar optellende lijkt me zinvol om witte composietvullingen te laten plaatsen en de inwendige ontgiftingscapaciteit van je lichaam te maximaliseren d.m.v. vitamine A in lever(traan), jodium en waterstofperoxide.
Mike
——-

Een berichtje (op het forum) van Ed, die zichzelf genezen heeft van de ziekte van Crohn en en tip geeft over kwikvullingen:

Nog een extra tip naast de andere goede tips m.b.t. voeding: Heb je kwikvullingen, of had je moeder tijdens de bevalling veel kwikvullingen?

Kwik bindt aan de jodiumreceptoren in de schildklier, met als gevolg dat er dus geen jodium meer kan binden. Dat ontregelt de schildklier gigantisch. Ik had vroeger veel schildklier-symptomen en die zijn na de kwikontgifting allemaal als sneeuw voor de zon verdwenen. N.B. Dat was wel na een zeer intense en pittige kuur van maanden. 

Kwik bindt ook aan jodiumreceptoren in de dunne darm en verstoort daar de vertering van complexe koolhydraten (suiker, lactose, maltose/zetmeel) wat flinke darmproblemen kan veroorzaken.

Daarnaast kan, zoals al vermeld, een laagkoolhydraten dieet heel veel helpen bij schildklierproblemen.
——

KIEZEN OF HELEN: Het gebit als boodschapper van de rest van het lichaam, door Désirée L. Röver.
Bij het trekken van een kies moet altijd ook het ligament worden verwijderd (het vlies dat kies en kaak ‘verbindt’). Daarna moet worden gewacht tot het lichaam zelf een bloedprop vormt. Alleen die garandeert een schone heling.

Tandartsen in Nederland hebben dat allemaal niet geleerd. In feite laten zij een deel weefsel achter dat afsterft en nergens heen kan.

En dus kan er in de holte die zij achterlaten en die vervolgens dichtgroeit, tot in het oneindige weer een hele feestzaal aan anaërobe bacteriën actief blijven…
Lees hier verder…….
——

MONDVERZORGING
Met zuiveringszout kom je ook een heel eind voor je mondverzorging. Je kunt bijvoorbeeld spoelen met een oplossing van zuiveringszout. Ook kun je een beetje van het zout op je tandpasta doen om je tanden witter te krijgen. Zuiveringszout is ook een ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta. Deze pasta bevat geen fluoride, wat door tandartsen wel aangeraden wordt.

TANDENPOEDER ALS ‘TANDPASTA’
Ik heb in het voorjaar een cursus gevolgd met de naam ‘Kruidengeheimen’.
Je raadt het al, het gaat over kruiden. Tijdens die cursus hebben we een tandenpoeder gemaakt, uiteraard om je tanden mee te poetsen. Recept.
——-

TANDGLAZUUR EN FOSFOR/CALCIUM/VITAMINE D+A:
Onderstaande tekst van Mike is n.a.v. iemand op het forum van www.fatsforum.nl over aangetast tandglazuur door zuur fruit.

Als je glazuur door zuren wordt aangetast dan moet je goed beseffen dat het glazuur al aangetast was voordat je die zure voedingsmiddelen tot je nam. Dit duidt op een overdaad aan vrije fosfor in het bloed. Dit is fosfor die onvoldoende wordt opgenomen. Zoals je wellicht weet is er voor fosforopname plenty vitamine A nodig. Je hebt dus een verstoorde balans tussen vit. A en vit. D en daarmee automatisch een verstoorde calcium-fosfor-balans. Ik zal het uit proberen te leggen:
Lees hier verder…..
——

TANDSTEENVORMING:
Ramiel Nagel in Cure Tooth Decay:

Tandsteen wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan calcium in het bloed. Het calciumgehalte van je bloed heeft te maken met de verschillende voedselbronnen van calcium die je eet, maar ook met het vermogen van je lichaam om calcium te metaboliseren. Tandsteen doet zich voor als er een teveel aan calcium ten opzichte van fosfor in het bloed zit. Tandsteen vorming kan ook het gevolg zijn van niet-opneembare vormen van calcium in de voeding. De niet-opneembare calcium creëert vrije calcium in je bloedstroom. Hieruit volgt dat plak niet de hoofdoorzaak is van tandvleesaandoeningen, maar dat plak zich op het gebit vormt wanneer de interne chemische huishouding van het lichaam niet in evenwicht is. Dit wordt veroorzaakt door slechte voeding, te veel suiker, verkeerd behandelde en bereide granen en belastende en giftige stoffen in het milieu.
Het kan dus ook te maken hebben met bijv. een tekort aan vit. D (calciferol), waardoor calcium niet goed kan worden opgenomen en vrij in het bloed achterblijft.
Mike
———-

Van Weston Price himself:
Wil je je gebit/tanden goed onderhouden/versterken eet dan vetoplosbare vitamines en mineralen, met name fosfor en calcium. Deze zitten in rauwe melk, orgaanvlees en vis.
———

Oilpulling‘ van Bruce Fife
Alle ziekten beginnen in de mond! Hoe ongelooflijk het ook klinkt, de meeste chronische en infectieziekten waar we tegenwoordig aan lijden, worden beïnvloed door de gezondheid van onze mond. Ondanks regelmatig tandenpoetsen en flossen heeft ongeveer 90% van de bevolking last van tandbederf en tandvleesproblemen. Door simpelweg de gezondheid van je gebit en je tandvlees te verbeteren, kun je veel chronische problemen oplossen. Nog vaker tandenpoetsen of flossen levert niets op. Oil pulling wel! Het is een eeuwenoude methode om je mond te reinigen. Het is een van de krachtigste manieren die er in de natuurgeneeskunde bestaan om je lichaam te reinigen en je gezondheid te verbeteren. Tegelijkertijd is oil pulling zo eenvoudig en veilig dat het zelfs voor kinderen vanaf vijf jaar gebruikt kan worden. Klik op het boek om te bestellen.

CARIËS NATUURLIJK GENEZEN
Een boek van Dr. Bruce Fife over oilpulling. Klik op het plaatje om te bestellen.

In de Ayurvedische geneeskunde bestaat er een helings- en ontgiftingsmethode genaamd “oilpulling”. Dit houdt in dat je je mond eigenlijk met een plantaardige olie spoelt gedurende 20 minuten en dan deze olie weer uitspuugt.

Het is nog niet bekend hoe het precies werkt, maar er is wel bekend dat mensen met diverse klachten zich er veel beter door gaan voelen. Het schijnt je lichaam te ontgiften en het verbetert je mondgezondheid.

Nu weten we tegenwoordig ook dat er een aantal hardnekkige mondbacteriën zijn die je hele gezondheid kunnen ondermijnen en zelfs bijvoorbeeld hartklachten kunnen veroorzaken. Dus je mondgezondheid hangt ook nog samen met je totale gezondheid.Op basis van deze kennis ben ik zelf hiermee gaan experimenteren en heb ik gekozen voor kokosolie omdat de smaak mij het meeste bevalt. En inderdaad ik merk diverse positieve effecten met name betreffende mijn mondgezondheid. Mijn tandvlees lijkt wel strakker om mijn tanden te zitten en ziet er gezonder uit.

Nu kwam ik een artikel over een onderzoek naar kokosolie tegen van een universiteit waarin ze ontdekt hebben dat kokosolie in combinatie met enzymen het aantal Streptococcus mutans bacteriën terugdringt. Deze bacterie is een belangrijke zuurvormende bacterie die een grote rol speelt bij het veroorzaken van cariës én tandvleesontstekingen.

En wat gebeurt er als je kokosolie 20 minuten in je mond houdt? Het gaat zich vermengen met speeksel en er ontstaan enzymen!

Ik ben geen wetenschapper, maar voor mij zijn dit genoeg aanwijzingen om te concluderen dat oliespoelen met kokosolie wel eens beginnende cariës zou kunnen verbeteren en ieder geval je mondgezondheid sterk verbetert (zelf ervaren).

Voor iedereen die mondproblemen heeft in welke vorm dan ook zou ik aanraden om 2 weken dagelijks 20 minuten te spoelen en te ervaren wat het voor je doet…

Hoe moet ik oliespoelen met kokosolie?
neem ongeveer een halve theelepel kokosolie in je mond en laat het al kauwend smelten (kokosolie is onder de 25 graden Celsius een witte vaste stof). Neem extra vierge kokosolie, verkrijgbaar bij de natuurwinkel. spoel ongeveer 20 minuten en pers de vloeistof goed door je hele mond spuug dan uit in de afvalemmer. Niet door de gootsteen i.v.m. gevaar voor verstopping.
Deze tekst komt van deze site.
——–

Fluor in ons drinkwater: een duiveltje met een staartje!(door drs. Sophia Berkati-Dijkhuis)
Misschien kunt u zich de discussie van vele jaren geleden over fluor in het drinkwater nog herinneren? Ik in ieder geval wel, maar ik was toen nog te jong om er echt iets van te begrijpen. Er was sprake van dat de regering waterbedrijven zou toestaan fluor aan het drinkwater toe te voegen om tandbederf tegen te gaan. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan en dat is maar goed ook.
Lees hier verder…….
——-

In Nederland hebben we een tandzorg praktijk waar je een ozon behandeling kunt ondergaan.
Lees hier meer over deze Friese praktijk van dhr. Brandsma
——

EEN MOND HEEFT AAN ALLE KANTEN MET GEZONDHEID VAN DOEN: informatie van Fred Neelissen
Lees hier een bijzonder interview met Fred Neelissen.
——

Over de fosfor/calcium balans
Op aanraden van Fred Neelissen van de Nederlandse Vereniging voor Biologische Tandartsen (NVBT) heb ik het boek Root Canal Cover-Up aangeschaft van George Meinig uit 1993 (wordt helaas niet meer gedrukt, ik heb een tweedehands exemplaar). Meinig was ooit zelf mede-oprichter van de Amerikaanse Association of Root Canal Specialists. Totdat hij stuitte op twee boeken die Weston Price schreef ruim 15 jaar voor Nutrition and Physical Degeneration, waarin hij zijn onderzoek naar wortelkanaalbehandelingen beschrijft.

Uit het onderzoek van Price blijkt dat microben (afbraakorganismes) door wortelkanaalbehandelingen gevangen komen te zitten in de tandbuisjes (in ANAEROBE omstandigheden!). Deze tandbuisjes voeden de tand of kies van binnenuit en staan dus in verbinding met de bloedstroom. Van daaruit kunnen de bacteriën migreren via de bloedstroom naar je organen en deze aantasten. Het orgaan dat hierdoor het meest te lijden heeft is het hart!

Fred Neelissen heeft niets teveel gezegd, het is een fascinerend boek. Hoofdstuk 11 bevestigt wat ik ook zeg over de rol van calcium en fosfor. In tegenstelling tot wat gedacht wordt zijn lokale gebitsinfecties (of infecties op andere plaatsen) of botafbraak niet alleen het gevolg van verzuring maar ook van een te alkalische staat. Denk ook aan wat ik hier voortdurend beweer:

Opbouw = negatieve elektrische lading = vrouwelijke energie (yin) = zuurvormend

Afbraak = positieve elektrische lading = mannelijke energie (yang) = basisch

De bouwstoffen in voeding zijn dus zuurvormend, vrouwelijk (yin) en negatief geladen. De reinigende en zuiverende voedingsstoffen zijn dus basisch, mannelijk (yang) en positief geladen. Beide zijn even belangrijk, mits ze in balans met elkaar staan, waardoor er voortdurende vernieuwing plaatsvindt door opbouw en afbraak.

Een teveel aan calcium (basisch, mannelijk, afbrekend) veroorzaakt dan ook botafbraak. Meinig schrijft dat dit veroorzaakt wordt door een tekort aan fosfor, waardoor er een overschot aan vrije calcium in het bloed ontstaat, omdat dit niet door de fosfor geneutraliseerd wordt. Deze calcium is onttrokken aan de skeletstructuur en zorgt dus voor botontkalking. Het teveel aan calcium en te weinig aan fosfor ontstaat door consumptie van suiker en cafeïne. Het lichaam wil deze ongewenste substanties wegzuiveren en zal dus een basische, afbrekende reactie veroorzaken (vandaar ook dat je meer calcium ziet bij infecties). Het calciumoverschot wordt vervolgens via de nieren afgevoerd via de urine, maar als ook dit mechanisme niet goed werkt vindt er kalkafzetting in weefsel plaats.

Meinig beschrijft ook een omgekeerd mechanisme als reactie op de consumptie van frisdrank. Nu gaat de fosfor omhoog en de calcium omlaag, een proces van verzuring. Om dit tegen te gaan wordt eveneens calcium onttrokken aan de botstructuur om te compenseren voor het teveel aan fosfor. Hoe je het ook wendt of keert, de botstructuur (en dus ook die van de nagels, haren en het gebit) heeft hieronder te lijden omdat het lichaam van zichzelf leent. De conclusies van Price en een van zijn navolgers, Melvin Page, dat dit te maken heeft met een verstoorde biochemie en dus ook een verstoord calcium-fosformechanisme is daarmee volkomen terecht. Het gaat noch om verzuring, noch om alkalisering, het gaat om balans tussen zuren en basen, waarbij zuren even belangrijk zijn als basen en andersom. Of anders gezegd: vrouwelijk (yin) is even belangrijk als mannelijk (yang), positief is even belangrijk als negatief en opbouw is even belangrijk als afbraak.

Het latere onderzoek van Price naar de voedingspatronen van natuurvolkeren liet echter wel zien dat ze fosfor in hogere concentraties aten dan calcium, dus een overwegend zuurvormend voedingspatroon. Price berekende dat we 2 gram fosfor nodig hebben per dag en 1,5 gram calcium. De balans ligt dus in het voordeel van de opbouw, het vrouwelijke (yin), de negatieve lading, zuren. Logisch, want ‘natuur’ betekent: geboorte. Er moet iets minder afbraak zijn dan opbouw, de balans is niet 50-50, maar eerder 70-30 in het voordeel van zuren/yin/negatief/opbouw.

Fosfor zit in alle dierlijke voeding.
Plantaardige bronnen zijn alles wat nog tot leven moet komen (ontkiemen): granen, noten, zaden, pitten, bonen, peulvruchten. Price beschouwde linzen als de ultieme plantaardige bron van fosfor.
Mike
———

Wortelkanaalbehandelingen kunnen en bron van ontstekingen zijn, deze zou je onschadelijk moeten maken. Dat kan door de niet-vitale tand eruit te laten trekken maar het kan ook door bio-oxidatieve therapie verholpen worden: dat gaat met ozon. 
www.ozontandzorg.nl