Suiker

ESSENTIËLE SUIKERS:
Tegenwoordig hoor je steeds vaker de kreet: ‘essentiële suikers’
Daar heeft Mike het volgende op geschreven:

Er zijn geen essentiële suikers in voedingswetenschappelijke zin. Ons lichaam is in staat om alle suikers zelf aan te maken en deze hoeven dus niet via voeding te worden verkregen, de definitie van ‘essentieel’ in voedingswetenschappelijke zin. Beter is het om te spreken van helende suikers. Ik ageer niet tegen de suikers, maar tegen de benaming ‘essentieel’. Deze is onnodig verwarrend, omdat gesuggereerd wordt dat je deze MOET consumeren en dat is niet het geval. Dat het desondanks een goed idee is om ze te consumeren is een andere zaak. Vandaar dat ‘helende suikers’ een betere benaming zou zijn. Ik vermoed dat er BEWUST verwarring wordt gezaaid vanuit de veganistische hoek, die van mening is dat we op suiker (koolhydraten) horen te draaien en niet op vet.
Mike

Daar schreef Tanja (van het forum) het volgende op:

Ik heb het woord essentieel niet gebruikt en inderdaad zijn ze dat niet in de zin dat een gezond lichaam ze zelf kan maken/omzetten uit andere voedingsstoffen. Galactose zit in kefir, arabingalactaan in kokos en kurkuma, N-Acetyl Galactosamine in rund, N-acetylneuraminezuur in rauwe melk en kippeneieren, inuline in ui, xylose in spinazie en kool. Dus Ad, ook jij krijgt deze via de voeding binnen. Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen, maar in beenmerg zitten de meeste van deze gezonde/helende suikers ook.
——

SUIKER, KOOLHYDRATEN EN ZETMEEL: DE BRON VAN ALLE KWAAD
We worden voortdurend gebombardeerd met dezelfde boodschap: beperk verzadigde vet en cholesterol. Laten we nu voor eens en voor altijd duidelijk zien te krijgen waar degeneratieve, chronische aandoeningen vandaan komen: overmatige consumptie van koolhydraten, suiker en zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën en vetten. Wil je directe gezondheidswinst boeken, dan doe je er verstandig aan de laatste categorie te schrappen uit je voeding en de eerste categorie te minimaliseren.

Zolang je een suikerverbrander blijft, zal je lichaam meer geneigd zijn om ook eiwitten om te zetten in suiker. Je moet suiker zien als ‘aanmaakhout’, terwijl vetten een dik blok op het vuur zijn. Terwijl vetten je systeem op lange termijn draaiende houden met een stabiele energiestroom, branden suikers om de haverklap op, waardoor het lichaam op zoek gaat naar nieuwe bronnen van suikers. Het gaat hierdoor zijn eigen spieren, botten en andere weefsels (zoals kraakbeen) aanvreten. Vandaar het advies om voortdurend gedurende de dag kleine hapjes te eten, dit is allemaal gebaseerd op een inefficiënte en schadelijke suikerverbranding. Wanneer worden we nu eindelijk eens wijs en gaan we ons lichaam voorbereiden op een vetverbranding?  
Lees hier verder….
———

Een discussie op het forum over groente/koolhydraten/GI/vezels/suikers:

Vraag:Waarom knolselderij slecht zou zijn voor de bloedsuikerspiegel begrijp ik nog steeds niet. Het koolhydraatgehalte betreft 5%, oftewel verwaarloosbaar. Het vezelgehalte betreft eveneens 5% en daar verteert niet eens alles van. Dus de invloed op de bloedsuikerspiegel is minimaal.

Onverteerbare vezels vormen een enorme belasting voor het spijsverteringsstelsel en kosten bijzonder veel energie. Daarnaast zijn vezels ook suikers/koolhydraten.

Je blijft je maar blind staren op die GI en op analyses van het aantal koolhydraten. De ene koolhydraat is de andere niet, als het gaat om de manier waarop deze verwerkt worden in het lichaam. Ik citeer hier opnieuw deze passage uit Eat Fat Get Thin van Barry Groves om dit punt te illustreren:

In een recente studie werd de glucoserespons in het bloed op cornflakes en op zemelrijke ontbijtgranen met elkaar vergeleken, die beide 50 gram koolhydraten bevatten.
Aangezien de vezelrijke ontbijtgranen een GI hadden die de helft bedroeg van de GI van de cornflakes, zou je verwachten dat de zemelen gunstig zouden uitwerken.
Maar dan heb je het mis: er bleek geen verschil van betekenis te zitten tussen beide producten.
Het bleek dat, hoewel de cornflakes vrijwel meteen de bloedsuikerspiegel deden stijgen, de zemelen 20 minuten na de maaltijd de insulinewaarden bijna twee keer zoveel hadden doen stijgen als de cornflakes dat deden.
De glucose was alleen sneller uit het bloed verwijderd. De lagere GI van zemelen was niet te danken aan een lagere glucoserespons, maar aan een eerdere en grotere afgifte van insuline.Als je insulineresistent bent, zijn voedingsmiddelen met een lagere GI als zemelen dus niet zo’n goed idee.

Uit hetzelfde boek:
Te veel glucose in de bloedstroom ligt ten grondslag aan alle ziekten die onderdeel uitmaken van het Metabolisch Syndroom.
Ons lichaam heeft een hormonaal systeem dat is ontworpen om ons te beschermen tegen een overdaad aan suiker in de bloedstroom.
Insuline doet dit door de opslag van glucose te bevorderen, in de vorm van glycogeen of vet, of door het verbruik van glucose in cellen die normaliter glucose niet als hun eerste keus hebben.
Maar er is een grens aan de hoeveelheid die de cellen kunnen verbruiken, als er sprake is van een constante glucosestroom die ze moeten zien te verwerken.
Uiteindelijk gaan ze zich hiertegen verzetten. Dit wordt insulineresistentie genoemd.
Zeer belangrijk is dat we insulineresistentie niet gaan zien als een probleem op zich. Deze benadering heeft ervoor gezorgd dat de reguliere geneeskunde tracht om insulineweerstand door middel van medicatie te onderdrukken.
Maar dit is een foutieve benadering: Insulineresistentie is een symptoom van het probleem, niet de oorzaak ervan.
De beste oplossing – de meest gezonde oplossing – om de noodzaak weg te nemen van de cellen om weerstand te bieden door eerst en vooral insuline minder te doen te geven.
Aangezien alle koolhydraten, of we het nu hebben over brood, pasta, ontbijtgranen, suiker of fruit, met een hoge of lage GI, aanvankelijk glucose wordt in het bloed, is de beste manier om de noodzaak voor verhoogde insulinewaarden te verminderen door de inname van koolhydraten uit voeding te verlagen.
Het is van essentieel belang dat we dit feit niet uit het oog verliezen, want het is een fundamenteel gegeven waar al het andere van afhangt.
Mike
———–

SUIKER- VERSUS VETVERBRANDING:
Suikerverbranding levert een rusteloze, nerveuze en opgefokte energie op. De reden hiervoor is dat suikerverbranding maar 1 enkel nut dient, nl. dat je lichamelijk en geestelijk kunt pieken in tijden van stress.

Vetverbranding levert voor het lichaam lange-termijnenergie op. Het is een groot, dik en zwaar blok hout op het vuur dat lang blijft branden. Dit levert een kalme, ontspannen energie op van overvloed, je krijgt letterlijk overvloedige energie zonder je zorgen te hoeven maken over honger of voedselschaarste.

Omdat vetverbranding zo langdurig en geleidelijk is kun je er echter niet op pieken. Dat is in tijden van acute stress niet handig. Om die reden slaat het lichaam suiker op in de lever als glycogeen. Bij acute stress komen de bijnieren onmiddellijk in actie en sporen de lever aan glycogeen af te geven aan het bloed, waar het verandert in glucose. Deze glucose gaat dan direct naar de hersenen om je in een fractie van een seconde de mentale scherpte en helderheid te geven om te beslissen of je de dreiging te lijf moet gaan (vechten) of ervan weg moet rennen (vluchten). De glucose gaat tevens naar je spieren om je de kracht te geven om dit vechten of vluchten mogelijk te maken. Glucose geeft dus kortstondig zeer krachtige energie zodat je kunt pieken. Het idee hierachter is om zo snel mogelijk weer rust en ontspanning te creëren en dus uit de stress te komen.
Lees hier verder….  (er staan meerdere teksten over dit onderwerp)
———–

OVER KOOLHYDRATEN EN SPORTEN:
Bij sport en meer inspanning mag je inderdaad meer dan 100 gram gebruiken. Bedenk echter wel dat dit je in de suikerverbranding en daarmee in een anaërobe stofwisseling (stress!) houdt. Beter is het dan om minder te sporten en minder inspanningen te verrichten, zodat je niet meer dan 100 gram per dag nodig hebt.
Mike
———–

LIJST KOOLHYDRATEN IN VOEDING:
Als je in een vetverbranding wilt komen is het belangrijk dat je niet meer dan 100 gram droog gewicht aan koolhydraten tot je neemt, de juiste koolhydraten.
De juiste koolhydraten zijn: honing, bataat (zoete aardappel) en glutenvrije granen (witte basmatirijst, quinoa, gierst en boekweit). Ook groentes (groene bladgroente, broccoli, kool) zijn koolhydraten maar ze tellen niet mee voor de 100 gram droog gewicht inname, dit vanwege het kleine percentage (5% per droog gewicht) aan koolhydraten. De meest geschikte groentes zijn o.a.: groene bladgroente, alles in de uienfamilie, alles in de koolfamilie). Alles moet snotgaar gekookt worden (ivm niet verteerbare cellulose), het liefst in een vette stoofschotel, samen met stoofvlees, dat eveneens botermals moet worden gekookt. Zetmeelrijke groenten zijn geen goed idee en producten met kiemkracht (granen, noten, zaden, bonen, pitten en peulvruchten) kunnen ook beter vermeden worden.

Je kunt je lichaam niet dwingen tot een vetverbranding, het is al jaren lang gewend aan een suikerverbranding.
Als je meer dan 100 gram droog gewicht koolhydraten tot je neemt zul je nooit in een vetverbranding komen.
Zie hier een lijst met voedingsmiddelen met daarin o.a. vermeld het aantal koolhydraten per 100 gram.
————
Luister hier naar een interview met Mike Donkers over granen.
———
Suikers kun je gebruiken om kombucha te maken. Een gefermenteerde drank, een soort probiotica.
Goed voor de gezondheid van heel veel organen in je lichaam.
———-

Hier de 92 ziektes die artsen van de Amerikaanse FDA (die vervolgens zijn ontslagen) identificeerden a.g.v. de consumptie van aspartaam: http://www.relfe.com/aspartame_92.html Bij de ‘d’ zie je ‘death’ staan!
Kijk ook op http://www.aspartaam.nl.
Mike
———–

NEOTAAM; EEN VERVANGER VAN ASPARTAAM?
Neotaam heeft een vergelijkbare samenstelling als aspartaam, ware het niet dat het zelfs nog giftiger blijkt te zijn dan aspartaam. Is neotaam de vervanger van aspartaam? Van de FDA hoeft de nieuwe chemische zoetstof van Monsanto NIET op het etiket te worden vermeld. 

Het kan in het voedsel zitten, dat je elke dag eet en je zou het niet eens weten…
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard, dat een van de nieuwste creaties van Monsanto, een synthetische zoetstof bekend als neotaam (E961), niet hoeft te worden geëtiketteerd op levensmiddelen, waaronder óók biologische voedingsproducten. Neotaam is als E-nummer: E961.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/68810-neotaam-is-de-opvolger-van-aspartaam.html
——

Smaakstoffen/E-nummers

Aspartaam E951 is een zeer caloriearme zoetstof en lijkt daardoor ideaal voor diabetici en mensen die willen lijnen. Het komt vooral veel voor in light producten, dus als er ‘light’ of ‘suikervrij’ op een product staat impliceert dit vaak de aanwezigheid van kunstmatige zoetstoffen en zou er dus een alarmbel moeten gaan rinkelen. Aspartaam komt onder andere voor in: tafelzoetjes en zoetstof in poedervorm, frisdrank, ranja, ijsthee, fruitsap, zuiveldrank, yoghurt, kwark, ijs, desserts, keelpastilles, kauwgom, snoep, taart, chips, sauzen, dieetproducten, krachtsport supplementen, tandpasta en ja zelfs ook in vitaminepreparaten. Het betreft dus vaak de suikervrije versies van reguliere producten. Voor een lijst kan je op deze link klikken. Bedenk je dat aspartaam E951 verslavend werkt en dit is mogelijk te wijten aan het feit dat het in je lichaam wordt omgezet in onder andere methylalcohol/methanol. Methanol wordt aan spiritus toegevoegd om het ondrinkbaar te maken!

Smaakversterker E621 komt in heel veel hartige supermarktproducten en smaakmakers voor en met name in de houdbare artikelen. Dit wordt gedaan om de nare smaak van conserveringsmiddelen te maskeren en om het mogelijk te maken dat een product van vorig jaar nog steeds smaakt alsof het gisteren is gemaakt. Ook wekt het de eetlust op en verdoofd het je verzadigingsgevoel waardoor je er maar van door blijft eten. Dat kan je duidelijk ervaren wanneer je chips met deze smaakversterkers eet en dat zijn zo ongeveer alle soorten behalve naturel! E621 is dan ook een verslavende stof die verantwoordelijk is voor veel overgewicht in de maatschappij! Daarom wordt het ook gebruikt om laboratoriumratten in hoog tempo vet te mesten. De volgende producten bevatten altijd of meestal E621: bouillons, aroma’s en smaak verfijners, kruiden mengels, sauzen, soepen, jus poeders, bak en braad producten, maaltijd pakketten, kant-en-klare maaltijden, vleesbeleg, broodsalades, blikjes vis in saus, lang houdbaar verpakt vlees, pakjes saté, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, sommige vegaburgers, sommige fabriekspizza en niet de vergeten chips, kroepoek, nootjes en zoutjes. En probeer dit breed te zien. Denk bij soep aan zowel pakjes soep, als blikken soep als bevroren soep. Denk bij saus aan pakjes saus, flesjes saus, sladressings, ketjap, sambal, currypasta en ga maar door. Verder komt smaakversterker E621 ruimschoots voor in chinees eten en zo ongeveer al het fastfood: van cafetaria-snacks, tot döner kebab en hamburgers van de McDonalds. Voor een lijst kan je op deze link klikken.

Geboortedefecten in relatie tot aspartaam E951 en smaakversterker E621:
http://www.aspartaam.nl/artikelen/genocide.html
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=506&id=610&page=9

Meer info over aspartaam E951:
http://www.aspartaam.nl/
http://www.aspartaam.com/

Meer info over smaakversterker E621:
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=506&id=610&page=9
——

Suiker is o.a. een belangrijke verstoorder voor de zuur-base-balans,
lees hier meer….
——

Een antwoord van Mike op een vraag over glucose en vetten:
Een uitspraak van Mike:

Sterker nog, steeds meer kom ik de absurde stelling tegen dat insuline zelfs noodzakelijk zou zijn voor de opname van glucose door de cellen!

Vraag: Dus de cellen kunnen gewoon glucose opnemen zonder de aanwezigheid van insuline?

Ja, middels glucosereceptoren. Daar is geen insuline voor nodig.

Vraag: Insuline komt dus alleen in de bloed baan als het glucose niveau te hoog word en de bloedwaarden  vervuilt?

De oorspronkelijke functie van insuline is weliswaar opslag van brandstof, maar als reactie op VOEDSELSCHAARSTE. Gezien het feit dat suiker (glucose) een KORTE-TERMIJNBRANDSTOF is, die razendsnel verbrand is (sprokkelhout), betekent dit dus dat het lichaam de consumptie van suiker, zetmeel en koolhydraten interpreteert als VOEDSELSCHAARSTE. D.m.v. insuline wordt de suiker omgezet in vet (de werkelijke brandstof van het lichaam) en vindt er na verloop van tijd zoveel vetopslag plaats dat men OVERGEWICHT DOOR ONDERVOEDING ervaart. Deze situatie is UNIEK en is NOOIT EERDER in de menselijke geschiedenis voorgekomen! Hierdoor heeft insuline een nieuwe rol gekregen, nl. het uit de bloedstroom verwijderen van overtollige glucose en omzetting van glucose in vet.

Vraag: Insuline is dus geen sleutel?

De cellen hebben helemaal geen sleutel nodig om de deur open te zetten voor voedingsstoffen. wat ze nodig hebben is een sterk celmembraan, dat opgebouwd wordt door de juiste VETTEN.
Mike
———

Informatie vanaf het fatsforum over koolhydraten/granen:
(Bastiaan): Buiten het zetmeel dat het hoofdbestanddeel is van granen, bevatten ze nog meer antinutriënten dan fytine alleen:
Lectine – vermindert de opname van veel voedingsstoffen
Protease blokkers – verhinderen de werking van protease, nodig voor eiwitvertering
Alpha amylase blokkers – sterke allergenen en verhinderen goede vertering van zetmeel
Alkylresorcinol – verhindert groei en veroorzaakt nierschade
Moleculaire spiegelproteïnen – lijken op lichaamseigen aminozuren maar zijn het niet. kunnen auto-immuunziekten veroorzaken.

Daarboven zijn alle koolhydraten suikers, ook de langzame. Een lage GI index geeft alleen maar aan dat je bloedsuiker niet zo heel snel piekt. Maar later komen ze gewoon alsnog in je bloed. Daarom heeft fruit ook niet zo’n hoge GI, ondanks de fructose.

Mike: Ramiel Nagel schreef met de wijsheid van nu Cure Tooth Decay en komt dan tot de volgende conclusie omtrent granen:

Over het algemeen zullen versgemalen granen, zoals beschreven in de woorden van dr. Price, bijdragen aan de vorming van gaatjes, als gevolg van antinutriënten of verborgen darmontsteking, zoals coeliakie. Niet dat granen op zich een slechte voedselkeuze vormen, maar we moeten extra voorzichtig zijn als het gaat om de manier waarop we ze behandelen en bereiden. Simpelweg granen vers malen is niet voldoende om grote hoeveelheden plantaardige gifstoffen te verwijderen, zoals fytinezuur. Als dr. Price dit destijds had geweten, dan was zijn protocol nog veel effectiever geweest.

Bastiaan: Vetopslag in het lichaam – het mechanisme
ALLE koolhydraten zijn suikers. Suikers verhogen de glucose in je bloed. Een klein beetje glucose in je bloed (totaal ongeveer 1 theelepeltje) is noodzakelijk voor o.a. de rode bloedlichaampjes Om glucose te verwerken maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Echter, glucose kan maar in zeer beperkte hoeveelheid door je lichaam snel worden verwerkt, de rest MOET uit je bloed omdat het giftig is voor o.a. de hersenen. Je lichaam doet dit door de overtollige glucose om te zetten in vet en dit met behulp van extra insuline op te slaan. Daar heb je je vet!
Wanneer de overtollige glucose uit je bloed is gehaald is er echter nog steeds insuline aanwezig en deze zal ook nog eens de wel noodzakelijke glucose uit je bloed halen waardoor je bloedsuikerspiegel onder aanvaardbare waarde zakt. Met als gevolg een ongelooflijke honger (scheurhonger noemde ik dat ). Insuline zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen vet UIT de cellen kan worden gehaald. Dit betekent heel simpel dat je al weer honger hebt omdat je glucose te laag is geworden. Herkenbaar? Wanneer heb je honger na het eten van een boterham? Ongeveer 2,5 uur later al?

Om de verhoging van de bloedsuikerspiegel tegen te gaan en de bijbehorende insulinereactie te laten uitblijven, moet je dus je koolhydraatinname minimaliseren. Je lichaam heeft echter nog wel brandstof nodig. Die geef je door het eten van verzadigde vetten en proteïne (eiwitten). “Verzadigde vetten?” Jazeker: verzadigde, dierlijke vetten. “Maar die zijn juist de oorzaak van mijn overgewicht is mij altijd verteld!” Helaas ja, en daar ben je dus altijd verkeerd over geïnformeerd of zelfs platweg voorgelogen. Zoals hierboven uitgelegd is insuline het hormoon dat de opslag van vet regelt en tegelijkertijd de afgifte van vet blokkeert. Maar insuline wordt aangemaakt als er glucose in het bloed is. Door dus te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel stijgt, kan er dus ook geen vet worden opgeslagen en kan het vet uit je cellen worden opgebruikt. Zo simpel is het.

En als aanvulling daar op:

Een continu verhoogde insulinespiegel in je bloed veroorzaakt ook nog eens allerlei ontstekingsachtige reacties in je lichaam (bijv in je aderen). En als klap op de vuurpijl kunnen door die continue prikkeling je cellen stoppen met reageren op het insuline signaal om vet op te nemen. Dit heet diabetes mellitus oftewel diabetes type II. Wanneer dit gebeurt blijft je bloedsuikerspiegel te hoog wat dus gevaarlijk is voor je cellen. Vandaar dat je bij mensen met erge diabetes cellen ziet afsterven, meestal begint dit met je ogen. Ogen zijn je lichaamscellen die elke dag vernieuwd worden en dus als eerste last hebben van verstoringen. Als de diabetes niet meer controleerbaar is gaan soms ook voeten en benen er aan.

Dit alles is de belangrijkste reden om je bloedsuikerspiegel te controleren door je koolhydraatinname te beperken.

Vraag op het forum: Zijn die gluten nou zo ‘gevaarlijk’ of is ons verteringssysteem gewoon zo ziek en verzwakt?

Antwoord van Mike: Beide. De vezels, gluten, antinutriënten en suikers in granen verwoesten onze spijsvertering, waardoor deze verziekt en verzwakt raakt en je er alsmaar slechter tegen kan.

Mike: Precies die mensen die gezonde bronnen van kh nodig hebben om te voorkomen dat ze crashen hebben vaak moeite met lactose in melk, dus ze kunnen deze niet als kh-bron aanwenden. Ik probeer gewoon praktisch te zijn en wil voorkomen dat mensen hun doel voorbij schieten doordat ze a) te laag gaan in koolhydraten en b) voedsel als stressbron gaan beschouwen. We zijn allemaal grootgebracht met graanproducten en voor menigeen is het verstandiger om eerst gezondere (glutenvrije) graanproducten te eten dan er ineens radicaal mee te kappen.
——-
Een opmerking van iemand op het forum, daarna het antwoord van Mike:
Ik was ook in de veronderstelling dat gluten slecht waren, mede door wat ik lees op dit forum.

Er is iets aan de hand met de moderne mens en de vertering van die lijmachtige/plakkerige eiwitten. Denk hierbij aan gluten en caseïne in melk, die overigens moleculair ook veel gelijkenis vertonen. Als deze eiwitten altijd al een probleem waren, dan hadden we al duizenden jaren gluten- en/of caseïne-intolerantie. Dit is echter een MODERN probleem. De auteur van het artikel in de Wise Traditions over gluten geeft dit ook aan. Geef nooit een oud voedingsmiddel de schuld van moderne klachten! Caseïne wordt onverteerbaar door pasteurisatie, er zijn nu lichaamsvreemde gluten door verregaande kruising/veredeling van graansoorten (tarwe is een beruchte). Daarnaast wordt er gewerkt met bestrijdingsmiddelen en er bevinden zich nu al GMO’s in onze voedselketen.

Het verhaal is niet zwart-wit, maar veel mensen hebben wel degelijk baat bij het vermijden van gluten en soms ook caseïne, zelfs in rauwe melk. Is er echter geen probleem, dan moet je dat er ook niet van maken. De auteur stelt terecht dat naarmate je meer voedingsmiddelen gaat mijden je na verloop van tijd ook geen verteringsenzymen hiervoor aanmaakt en het voedingsmiddel hierdoor misschien wel voorgoed onverteerbaar wordt. Ik eet zelf ook eens in de zoveel tijd brood en kan er dan ook echt van genieten.
Mike
——-

Omdat de meeste mensen in een suikerverbranding zitten i.p.v. in een vetverbranding is het wel zaak om nog tot maximaal 100 gram (droog gewicht) koolhydraten te blijven gebruiken.

De juiste koolhydraten zijn: honing, bataat (zoete aardappel) en glutenvrije granen (witte basmatirijst, quinoa, gierst en boekweit). Ook groentes (groene bladgroente, broccoli, kool)  zijn koolhydraten maar ze tellen niet mee voor de 100 gram droog gewicht inname, dit vanwege het kleine percentage (5% per droog gewicht) aan koolhydraten. De meest geschikte groentes zijn o.a.: groene bladgroente, alles in de uienfamilie, alles in de koolfamilie), Alles moet snotgaar gekookt worden (ivm niet verteerbare cellulose), het liefst in een vette stoofschotel, samen met stoofvlees, dat eveneens botermals moet worden gekookt. Zetmeelrijke groenten zijn geen goed idee ( en producten met kiemkracht (granen, noten, zaden, bonen, pitten en peulvruchten) kunnen ook beter vermeden worden.

Zie hier een lijst met voedingsmiddelen met daarin o.a. vermeld het aantal koolhydraten per 100 gram.
——

Agavesiroop: Een zoetstof die nog slechter is dan suiker
Dat suiker schadelijke effecten heeft, is een van de weinige dingen waarover de meeste gezondheidsdeskundigen het eens zijn. Iedereen weet dat suiker ongezond is en de meeste mensen die bewust met hun gezondheid omgaan, proberen het te vermijden. Het is dan ook niet verrassend dat allerlei andere zoetstoffen populair zijn geworden, zowel natuurlijke als kunstmatige.

Een daarvan is Agavesiroop, een zoetstof die in diverse soorten ‘gezonde voeding’ gevonden wordt. Er wordt beweerd dat het natuurlijk is en het wordt verkocht als een zoetstof die geschikt is voor diabetici en die de bloedsuikerniveaus niet enorm opdrijft. Maar als je de claims van de reclamemakers negeert en kijkt naar wat er echt in agavesiroop zit, dan zul je inzien dat het eigenlijk nog slechter is dan gewone suiker.

Laat me uitleggen waarom…
——

De 60 veelgebruikte schuilnamen voor suiker
bron 

Bijna iedereen weet dat suiker ongezond is, maar vermijden is eigenlijk helemaal niet makkelijk. Ze stoppen het overal in, al dan niet onder een schuilnaam. Zo lijkt agavesiroop onschuldig, maar ondertussen is het een fructose-bom. Fructose belast de lever heel zwaar. We kunnen beter de bewerkte producten maar links laten liggen en kiezen voor volwaardige, onbewerkte voeding. Suiker die van nature in onze voeding zit is voldoende voor het functioneren van het lichaam. Vooral de hersenen hebben continu de beschikking nodig over een beetje glucose.

Hierbij de lijst, wees gewaarschuwd:

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop
  4. Barbados suiker
  5. Basterdsuiker
  6. Bietsuiker
  7. Bietenstroop
  8. Bruine suiker
  9. Caramel (verhitte suiker)
  10. Cassonade
  11. Dadelstroop
  12. Demerara
  13. Dextrose
  14. Druivensuiker
  15. Esdoornsiroop
  16. Fructose
  17. Fructosestroop
  18. Fruitsuiker
  19. Galactose
  20. Geleisuiker
  21. Glucose
  22. Glucose-fructosestroop
  23. Glucosestroop
  24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  25. Honing
  26. Invertsuiker
  27. Kandij
  28. Karamel
  29. Kokosbloemsuiker
  30. Kokosbloesemsuiker
  31. Kristalsuiker
  32. Lactose
  33. Maisstroop
  34. Maïssuiker
  35. Malt
  36. Maltodextrine
  37. Maltose
  38. Maple Syrup
  39. Melasse
  40. Melassestroop
  41. Melksuiker
  42. Moutsuiker
  43. Nectar
  44. Oerzoet
  45. Palmsuiker
  46. Parelsuiker
  47. Rietsuiker
  48. Rijststroop
  49. Rijstsuiker
  50. Ruwe rietsuiker
  51. Saccharose
  52. Sacharose
  53. Sapconcentraat
  54. Speltstroop
  55. Sucranaat
  56. Sucrose
  57. Suiker
  58. Tarwestroop
  59. Vanillesuiker
  60. Wheat syrup

Veel mensen nemen honing omdat het zo gezond is, maar weten niet dat honing voor maar liefst 80% uit suiker bestaat en 20% water. Daarom kun je de zoete smaak beter ontwennen, of kiezen voor echte biologische groene stevia.
——–

Als je al ergens suiker voor of in wilt gebruiken is groene stevia een goede oplossing en Billington’s molasses. Billington’s mollasses bevat nl ook nog alle mineralen die in suiker horen te zitten en versterken dus elkaar. Maar zoals met alle suikers: gebruik het met mate.
—–

Ontwenningsverschijnselen van suiker en andere koolhydraten zijn in de eerste week het sterkst aanwezig en worden dan over het algemeen minder hevig. En daar kan goede voeding je bij helpen, vooral verzadigde vetten. De naam zegt het al, verzadigd. Het zorgt er voor dat je langer verzadigd blijft zodat je geen behoefte hebt aan (zoete) tussendoortjes, hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans en dat helpt al een heel stuk op weg naar een betere gezondheid.