Recepten: kookboek

Inleiding
Iedereen wil gezond zijn en gezond blijven.
Dagelijks word je overspoeld met ideeën en adviezen over voeding.
Je ziet door de bomen het bos niet meer. Velen spreken elkaar tegen. 
Waarop moet je je baseren? Wie moet je geloven?

Mijn kennismaking met het onderzoek van Weston A. Price en de uitkomst daarvan was voor mij zo simpel en logisch, dat ik daar niet omheen kon. 

80 jaar geleden bezocht en onderzocht hij 14 primitieve, geïsoleerde volkeren over de hele wereld, die volledig van inheemse voedingsmiddelen leefden. 

De voedingspatronen liepen sterk uiteen, maar hadden een aantal gemeenschappelijke kenmerken: alle voeding bevatte vetten, mineralen en vitamines. Hij kwam met een  doorslaggevend bewijs dat wij met onze moderne voeding op de verkeerde weg zijn geraakt. Zie voor meer info hierover in “Voeding en fysieke degeneratie” van Weston A. Price.

Net als de jagers/verzamelaars in vroegere tijden ben ik gaan jagen/verzamelen naar kennis van Weston A. Price en Mike Donkers. 
Mike Donkers heeft de afgelopen jaren veel informatie en aanvullende kennis opgedaan. 
Hij gaat uit van het onderzoek van Weston A. Price en neemt daar de uitkomsten van nieuwe onderzoeken in mee, die vaak lijnrecht tegenover de belangen van de voedselindustrie staan.

Ik heb recepten gevonden, aangepast, gecombineerd en zelf bedacht. 
Het creatief bereiden van gezonde en lekkere voeding is altijd een uitdaging voor mij geweest, met als dankbare afsluiting gezellig samen tafelen.

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Het is niet zo moeilijk, omdat we verder kunnen met de ervaringen van onze voor-voorouders. Zij waren één met de natuur en wisten veel van de natuurlijke kracht en werking van voeding.

Deze kookgids is een handreiking om de kennis van toen toe te passen in deze tijd. Mij heeft het jagen/verzamelen veel voldoening en gezond resultaat opgeleverd.

Ik hoop dat ook jij met plezier de adviezen, tips en recepten leest en deze in je eigen tempo kunt gaan toepassen in je leven.

Het is belangrijk je eigen verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van je eigen gezondheid. 

Hanneke Braakhuis
——

Voorwoord

Deze kookgids bevat geen dieet, is geen hype en er spelen geen commerciële belangen.

Het doel is om kennis van eeuwen door te geven, aangevuld met nieuwe inzichten. Het gaat om het bewust worden en oppakken van de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid.

Mijn recepten zijn gebaseerd op het onderzoek en gedachtengoed van Weston A. Price, een tandarts die ± 80 jaar geleden 14 volkeren, verdeeld over de hele wereld, bezocht en onderzocht op hun eet- en leefgewoontes. Het waren volkeren die nog niet in aanraking waren geweest met de Westerse beschaving, dus geen bewerkt voedsel kenden. 

Zijn conclusie was dat deze mensen prachtige gebitten en een geweldige bottenstructuur hadden en dat ze gezond en gelukkig waren. Zijn foto’s bewijzen en onderstrepen dit in zijn prachtige boek “Voeding en fysieke degeneratie”.

Voor alle onderzochte volkeren was het eten van vet, mineralen en vitaminen de basis voor een goede gezondheid. Het voedsel van onze voor-voorouders bestond grotendeels uit vlees en vet, aangevuld met groenten, fruit, zaden en noten, afhankelijk van wat zich aanbood in het seizoen en in de omgeving 

Weston Price heeft met zijn wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat we weer terug moeten naar de voeding en ervaring van onze voor-voorouders. Door hun ervaring aan te vullen met de kennis van nu, kunnen we een goede balans krijgen, zowel ín lichaam als geest, als tussen lichaam en geest. Voeding laat ons lichaam functioneren. Hoe het functioneert, hangt af van waar je het lichaam mee voedt. 

Deze ontdekking geeft ons de kennis en de keuze om te kiezen voor de juiste voeding en de juiste bereiding. 

In deze kookgids vind je hierover uitgebreide informatie en een rijk en gevarieerd aanbod van recepten.

Op basis van het Weston Price onderzoek bestaan de recepten uit 

*VEEL VETTEN , vooral verzadigde vetten
*MATIG EIWITTEN, vooral dierlijke eiwitten 
*WEINIG KOOLHYDRATEN, niet meer dan 50-100 gram koolhydraten (droog gewicht) per dag, verdeeld over de maaltijden.

Onze voeding bestaat uit allerlei voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen zijn zowel natuurlijke als bewerkte producten. 
Voedingsstoffen zijn de bouwstenen van de voedingsmiddelen zoals vetten, eiwitten, koolhydraten, water, vitamines en mineralen. Ze bevatten bouw-, brand-, reserve- en beschermende stoffen. 
Voedingsvezels zijn de onverteerbare stoffen in plantaardige voeding.

Waarom biologisch

Biologische voeding krijgt tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen.

Ze bevat geen “gratis” toegevoegde antibioticum, chemicaliën, gifstoffen en gemanipuleerde maïs en granen. Zie voor info over Biologische voeding onder Etens- en wetenswaardigheden.

Welke groenten

Groenten kunnen natuurlijke gifstoffen bevatten zoals fytinezuur, goitrogenen, lectine, nitraat, oxaalzuur en solanine. De gifstof solanine zit in nachtschades zoals aardappel, aubergine, paprika, rode pepers en tomaat en in alle voedingsmiddelen die gemaakt zijn van nachtschades. Vanwege de aanslag die solanine doet op o.a. gewrichten, komen nachtschades niet voor in deze kookgids. Zie voor info bij de respectievelijke gifstoffen onder Etens- en wetenswaardigheden.

Iedere groente heeft, naast de aanwezige gifstoffen, ook zijn eigen waardevolle eigenschappen en gebruiksaanwijzing. Zie voor info over Groenten, onder hun respectievelijke naam, onder Etens- en wetenswaardigheden.

Welke zuivelproducten

De zuivelproducten die gebruikt worden in deze kookgids zijn biologisch en zoveel mogelijk rauwmelks. Rauwe melk, vers van de koe, bevat o.a. verzadigd vet, gezonde eiwitten, mineralen, waaronder calcium, jodium en selenium en de in vet oplosbare vitamines A en D. Daarnaast bevat ze ook goede bacteriën. Door de melk te pasteuriseren/verhitten, verdwijnen al deze waardevolle voedingsstoffen. Zie voor info over Rauwmelkse producten onder Etens- en wetenswaardigheden.

Welke vetten

De vetten die gebruikt worden in deze kookgids zijn biologisch en hoofdzakelijk dierlijk. De plantaardige vetten die gebruikt worden, zijn kokosolie en olijfolie. Deze gezonde vetten smeren botten, spieren, organen, huid en hersenen. De vetten zijn de energie waarop je lichaam het beste draait. Je hebt daar geen extra koolhydraten of eiwitten voor nodig. 

De behoefte aan “tussendoortjes” of een “hongerklap”, die vooral ontstaat door suikerbehoefte, verdwijnt. Eet je 3 x per dag een voedzame maaltijd, dan ontstaat er een natuurlijke balans in je lichaam zowel van binnen als van buiten en blijft je gewicht constant. Zie voor info over Vetten onder Etens- en wetenswaardigheden.

Welvaart-ziekten die vaak worden veroorzaakt door allerlei onechte, chemische voeding waarin geen voedingswaarde meer zit, openbaren zich pas na jaren. 

Wees dit voor. Leer van de ervaringen van je voor-voorouders. In onze tijd is koken en eten niet alléén een noodzaak. Wij hebben de luxe om er ook een hobby en een gezellig samenzijn van te maken. 

Welke granen

Graanrassen zijn tegenwoordig vaak veredeld en genetisch gemanipuleerd. De zetmeelstructuur van het gewas is hierdoor zodanig veranderd, dat het zetmeel te snel wordt afgebroken en de suikers sneller worden omgezet in vet. Ook door andere bewarings- bewerkings- en bereidingsmethodes zijn er intoleranties als glutenallergie ontstaan. Doordat granen daarnaast ook fytinezuur bevatten komen er in deze kookgids beperkt broodrecepten voor. Zie voor info over Granen, onder hun respectievelijke naam, onder Etens- en wetenswaardigheden.

Voor- en nagerechten

Het eten van een voor- of nagerecht is niet echt nodig. Een hoofdgerecht moet voldoende voedingswaarde bevatten. Toch zijn er enkele recepten opgenomen, die niet helemaal Weston Price zijn. Bij een feestelijke gelegenheid maak je soms een uitzondering. Een voorgerecht is een soort smaakmakertje en een nagerecht geeft een feestelijk tintje.

Tips

*Kies zoveel mogelijk voor biologisch of biologisch-dynamisch voedsel. De voedingswaarde is verhoogd.
*Kies zo veel mogelijk voor rauwmelkse voeding. De voedingswaarde is behouden.
*Kies zoveel mogelijk voor gefermenteerde voeding. De voedingswaarde is verhoogd.
*Kies zoveel mogelijk voor ongeraffineerde voeding. De voedingswaarde is behouden.
*Kies zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen zonder etiket. Dus zonder synthetische toevoegingen om kleur, smaak, geur, houdbaarheid of “gezondheid’ toe te voegen.  In deze kookgids staan daarom veel recepten om voedingsmiddelen zelf te maken.

Veel lees- kook en eetplezier.

Je kunt het boek bestellen bij Hanneke Braakhuis, het kost € 24,95, als het verzonden moet worden komt er € 5,00 bij.