Over raw foods en superfoods.

Raw food en Superfoods

Momenteel zijn raw food en superfoods heel erg in. En dus gaan we met z’n allen aan de chiazaadjes, goji-bessen, maca, rauwe cacao, etcetera. Niet alleen zijn alle ‘superfoods’ die te koop zijn plantaardig, maar ze zijn ook uit een ander land en stervensduur. Terwijl er betaalbare en uiterst voedzame dierlijke superfoods bestaan, die je nota bene vaak in je eigen lokale omgeving kunt krijgen! Maar ja, die zijn niet hip. Wat van ver komt is altijd beter, toch? Nou, ik dacht het niet!

De Amerikaanse blogger Richard Nikoley heeft een pagina geschreven over de verschillen in voedingswaarde tussen granen en runderlever:http://freetheanimal.com/2012/07/grains-vegetarians-vegans-and-nutritional-density.html


Uit zijn onderzoek blijkt dat runderlever maar liefst 25 keer (!) voedzamer is dan granen. Hetzelfde vergelijkend warenonderzoek heeft hij gedaan naar de voedingswaarde van fruit tegenover runderlever: http://freetheanimal.com/2011/04/nutrition-density-challenge-fruit-vs-beef-liver.html

Uit zijn analyse blijkt dat runderlever maar liefst 20 keer (!) voedzamer is dan fruit. Interessant genoeg is Nikoley voorbij het Paleo-dogma gestapt en is de dierlijke superfood rauwe melk gaan drinken en kan dus nu worden beschouwd als ‘Lacto Paleo’:
http://freetheanimal.com/2013/03/logic-behind-intervention.html

Weston Price schreef over de voedingswaarde van fruit het volgende:

Er bestaat een misvatting over de voedingswaarde van fruit. Uiteraard zijn vruchten prima als aanvullende voeding, maar de meeste vruchten bevatten zeer weinig mineralen. Je zou bijvoorbeeld ruim 18 kilogram appels per dag of zo’n 13 kilogram sinaasappels moeten eten om aan je twee gram fosfor te komen. Wanneer deze vruchten worden gezoet in de vorm van jam of gelei, zou je zelfs 16 kilogram sinaasappelmarmelade per dag moeten eten, goed voor 33.000 calorieën.

Tijdens lezingen zeg ik vaak: geef mij een willekeurige voedingsstof die jij meent uit plantaardige voeding te moeten halen en ik geef je één dierlijk voedingsmiddel dat dat plantaardige voedingsmiddel met gemak verslaat. Met gemak! Of het nu gaat om de wateroplosbare vitamines (B en C) of om de vetoplosbare vitamines (A, D, E, K), dierlijke voedingsmiddelen bevatten de juiste concentraties en omzettingen van plantaardige voedingsstoffen.

Een plant bevat relatief weinig voedingswaarde, daarom grazen plantenetende dieren ook vrijwel 24 uur per dag. Ze moeten letterlijk kilo’s planten per dag wegstouwen om aan voldoende voeding te komen. Daarnaast beschikken ze over een spijsverteringsstelsel dat de vertering van planten mogelijk maakt, terwijl voor ons mensen de houtachtige plantenvezel cellulose compleet onverteerbaar is. Dat is de reden waarom wij mensen planten moeten koken. Letterlijk  kapot koken, welteverstaan, zoals grootmoeder dit deed. Men dronk toen vaker het eten, in de vorm van vette en vochtige soepen en stoofpotten, iets wat we al vele eeuwen in alle culturen over de hele wereld zien. Koken is een vorm van ‘voorvertering’ die ons menselijk maakt. Hoezo ‘raw food’?

Ja, ik weet van die Kyrliaanse aurafoto’s van rauwe planten tegenover gekookte. Ik zal ook niet ontkennen dat de verhitting van planten afdoet aan de levensenergie van de plant. Maar je krijgt er door het koken wel verteerbaarheid voor terug. En het verlies aan voedingsstoffen? Géén verlies aan mineralen en hooguit 25% vitamineverlies:

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2h.shtml
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2f.shtml

Wat doet het met jouw aura als je onverteerbare rauwe planten eet? Ik zou wel eens Kyrliaanse foto’s willen zien van ‘raw foodists’! Maar eigenlijk hoef ik die niet te zien, want ik zie ook zonder aura dat ze er ondervoed en uitgemergeld uitzien.

De reden waarom we niet meteen aan dierlijk voedsel denken als het gaat om ‘superfoods’ is omdat dierlijk voedsel al heel lang in het verdomhoekje zit. We zijn ‘gezond’ voedsel gaan associëren met planten (groenten en fruit). Vandaar dat ik een statement maak met de achtergrond van deze site, die je dierlijke superfoods laat zien als kaas, rauwe melk, eieren en rood vlees. Wij zijn geen herkauwende herbivoren die 24 uur per dag moeten grazen, we zijn omnivoren, alleseters, die vooral gedijen op tweedehands plantenstoffen via het dier.

Is het niet een groot wonder dat deze dieren een voedselbron hebben die geen vetten, eiwitten en cholesterol van betekenis bevatten, maar desondanks in staat zijn om er precies dat van te maken: vetten, eiwitten en cholesterol? Wij mensen kunnen geen gras eten,  de grasvezel is onverteerbaar. Maar we kunnen wel de rauwe melk van een graseter drinken. Deze melk is complete voeding geworden. Waarom denk je dat de koe heilig is in India? Zij beschouwen daar twee producten van de koe, de melk en de mest,  zo heilig dat het leven van het dier wordt gespaard!

Dierlijke voeding is zo voedzaam dat als je deze van de juiste kwaliteit eet (dus geen kiloknallers uit de concentratiekampen die we ‘bio-industrie’ noemen!) je alsmaar minder voedsel nodig hebt. Nadat ik in twee jaar tijd de voedingstekorten had weggewerkt die ik als langdurige vegetariër had opgebouwd (met name een ernstig tekort aan complete eiwitten), bouwde ik dankzij de consumptie van hoogwaardige dierlijke voeding reserves op, waardoor ik uiteindelijk elke dag slechts zeer weinig hoef te eten om deze reserves aan te vullen.

Ook doe ik aan Intermittent Fasting, periodiek vasten waarbij ik de onderhouds- en herstelperiode van de nacht zo ver mogelijk overdag doortrek en dus in ieder geval ‘s ochtends vast, maar vaak ook een deel van de middag. Hoezo is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Menigeen rent ‘s ochtends naar de koelkast en wee degene die in de weg staat! En waarom? Omdat je op glucose draait en je na acht uur ‘s nachts vasten zo’n lage bloedsuikerspiegel hebt dat je in staat bent om iemand te vermoorden! Dit is ook de reden waarom we in Nederland zoveel zoetigheid op ons brood doen. Vervolgens houden we ons gedurende de dag op de been met koffie-brood, brood-koffie, koffie-koffie-brood, brood-brood-koffie, koffie-brood-brood-koffie, koffie-koffie-brood-brood, om uiteindelijk rond 16.00 u compleet te crashen. Unilever heeft er een compleet product op gebaseerd, het Cup-a-Soup moment. Behalve dat we snakken naar zoute soep grijpen we ook naar de drop- en snoeppot (en nog meer koffie natuurlijk!), zo gaat het er elke dag aan toe op een willekeurige Nederlandse werkplek. Kortom, onze energie is dan zo laag dat we ofwel zout (elektrolyten), ofwel suiker (glucose) nodig hebben om verder te kunnen.

Dit zijn allemaal tekenen van ondervoeding! Ik weet er alles van. Vroeger leed ik ook om de haverklap aan hypoglykemie, een te lage bloedsuikerspiegel. De 4-uursdip nu? Nooit meer van gehoord. Dankzij de consumptie van complete, voedzame dierlijke voedingsproducten, boordevol vetten, eiwitten en cholesterol, eet ik nu vrijwel altijd slechts twee maaltijden per dag en soms zelfs maar één. Willen we werkelijk het wereldhongervraagstuk oplossen, dan wordt het tijd dat we de graanakkers gaan vervangen door groene weides, boordevol gras, klaver en kruiden. Het midden-oosten is nu één grote zandbak, maar ooit stond dat gebied bekend als de Vruchtbare Sikkel. Door 10.000 jaar akkerbouw (granenteelt) is de bodem daar zo uitgeput geraakt dat er woestijngrond is ontstaan, waardoor er nauwelijks nog plantengroei mogelijk is. Bekijk onderstaande Ted-presentatie van Allan Savory en vertel me dan nog eens dat veehouderij slecht is voor de aarde en plantenteelt niet!

Allan Savory: How to green the world’s deserts and reverse climate change

Ooit hadden we een groene planeet, waarop veel, heel veel runderen rondliepen, veel meer dan er nu zijn. Planten vormden de basis van ons voedsel, maar dan wel hoofdzakelijk via het dier. De vet- en eiwitrijke voeding die deze dieren ons bood vergrootte onze hersencapaciteit en verschafte ons voedingswaarde waar geen enkele plantaardige ‘superfood’ aan kan tippen.  We worden voor de gek gehouden, er is een agenda om van ons (semi)vegetariërs te maken. De werkelijke superfoods zijn dierlijk en zijn dat ook altijd geweest. Don’t believe the hype!

Don’t Believe the Hype – Public Enemy

Mike

Terug naar ‘Mike Donkers