Over lever en darmen

Voeding, supplementen, spiritualiteit en boekentips voor mensen met ziektes en klachten van de lever en darmen

door Mike Donkers

De bodem

Alle groei begint bij de bodem. In ons lichaam zijn dit de lever en de darmen. De lever is ons centrale ontgiftingsorgaan en onze darmen ons centrale ontlastingsorgaan. Beiden onderhouden ze het immuunsysteem door gifstoffen te zuiveren en te lozen. Dat wil zeggen, als de lever en darmen niet zelf overmatig belast worden door gifstoffen. Op een giftige bodem groeit alsmaar minder en uiteindelijk niets. Behalve de opruimploeg van moeder natuur: bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kankercellen.

Diagnose en behandeling

Als je de diagnose chronische hepatitis krijgt, hetzij B of C, dan wordt je een somber beeld voorgeschoteld. Alle officiële specialisten en websites vertellen je hetzelfde verhaal: het eerste stadium is fibrose (littekenvorming als gevolg van ontsteking), daarna volgt cirrose (omzetting van cellen naar littekenweefsel die als onomkeerbaar wordt beschouwd), gevolgd door leverkanker (waarbij alleen een levertransplantatie je nog kan redden), tenslotte gevolgd door de dood. Een niet zo vrolijk vooruitzicht dat behoorlijk angstaanjagend is.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je je volledig wanhopig wendt tot de specialist. Deze zal je een behandeling voorschrijven met Interferon, al of niet in combinatie met Ribavirine. Hij of zij zal je vertellen dat de genezingskans 70% is (soms wordt het getal 80% genoemd) en dat dit je enige kans is, anders zal het virus onherroepelijk tot je dood leiden. Je moet echter wel rekening houden met een half jaar tot een jaar ernstig ziek zijn van de bijwerkingen van deze medicijnen, maar met een slagingskans van 70% van de therapie moet je er dat maar voor over hebben.

Wat de specialist je niet vertelt is dat:

*Interferon een natuurlijke stof is die door de lever zelf wordt aangemaakt en dat er voedingsmiddelen en supplementen zijn die de natuurlijke aanmaak van interferon in je lever stimuleren.

*Interferon in de chemische variant een zeer grove nabootsing is van de verfijnde stof die interferon van nature is. Feitelijk is synthetische Interferon een variant op chemotherapie, waarvan de oorsprong mosterdgas is. Hoe kan een dergelijk gif dat als biologisch oorlogswapen wordt ingezet je lever genezen? Niet verwonderlijk houden veel mensen aan een behandeling met Interferon blijvende gezondheidsklachten over.

*De werkelijke slagingskans van Interferontherapie hooguit 30% bedraagt. En zelfs dan kun je je nog afvragen of je ‘genezen’ bent, aangezien het virus in een gemuteerde vorm jaren later opnieuw kan opduiken in een veel gevaarlijkere variant waarop de medische wetenschap helemaal geen antwoord heeft. 

*Je lever zelfs met een capaciteit van slechts 10% nog steeds volledig kan regenereren. In dat stadium ben je al opgegeven door de specialisten en lig je op de intensive care op je dood te wachten.

*Hepatitis C-patiënten de eerste tien jaar door kunnen blijven leven met het actieve virus, ook zonder behandeling. 

Soortgelijke doemscenario’s worden je ook voorgeschoteld als je een ernstige darmkwaal hebt als bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Het antwoord is dan meestal een heftige corticosteroïde als Prednison, die een ravage aanricht onder je darmflora en je klacht op termijn alleen maar verergert, of er worden zelfs hele stukken darm operatief verwijderd.

Lever- en darmziektes zijn het gevolg van een opstapeling van toxines (gifstoffen) in je lever en darmen. De twee zijn niet los te zien van elkaar, omdat de lever en darmen altijd samenwerken. Heb je verstoorde darmflora dan heeft dit ook gevolgen voor je lever. Heb je een verstoorde leverfunctie dan heb je vaak ook een verstoorde darmwerking. De galblaas speelt hierin een overbruggende rol tussen lever en darmen.

Verder stuurt de lever alle vitale organen aan, vooral die zich in de buikholte bevinden zoals de alvleesklier en de milt. Ook is de lever verantwoordelijk voor de kwaliteit van je bloed, wat weer gevolgen heeft voor je hartfunctie en je vatenstelsel. Zo kan het dus dat lever- en darmklachten in verband gebracht worden met depressie, ADHD, autisme, kanker, hepatitis en zelfs AIDS. Dit complexe proces van samenwerking en interactie tussen organen wordt homeostase genoemd.

Burt Berkson

Gelukkig zijn er ook artsen die verder kijken dan hun neus lang is. De Amerikaanse arts Burt Berkson werd als arts-in-opleiding op stage in een ziekenhuis bij terminale leverkankerpatiënten op de intensive care-afdeling geplaatst. Zijn taak was het verrichten van routinematige handelingen als het vervangen van het infuus en dergelijke. Berkson kon het echter niet aanzien om deze patiënten weg te zien kwijnen en hulpeloos toe te zien hoe deze mensen dood gingen. Hij belde zijn favoriete docent op op de universiteit en vroeg hem wat hij kon doen. Deze stelde voor dat een combinatie van alfaliponzuur met selenium en mariadistel wel eens effectief zou kunnen zijn. Berkson verwisselde eigenhandig het infuus en diende deze combinatie toe. In plaats van binnen enkele weken te sterven, herstelden deze patiënten volledig binnen enkele weken!

De reactie van het ziekenhuis? Berkson kreeg op zijn kop omdat hij tegen het protocol was ingegaan door ongevraagd het infuus te wisselen. Hij kreeg een waarschuwing en werd opnieuw op de intensive care geplaatst bij leverkankerpatiënten. Opnieuw verwisselde Berkson het infuus en opnieuw genas hij de patiënten met de combinatie van alfa liponzuur, selenium en mariadistel. En opnieuw kreeg Berkson de wind van voren omdat hij tegen de regels was ingegaan. Het ego van de behandelende artsen woog kennelijk zwaarder dan de belangen van hun patiënten. Tenslotte was Berkson slechts een arts-in-opleiding en had hij nog veel te leren van deze oude rotten in het vak! Berkson was slim genoeg om zijn studie af te ronden en tegenwoordig heeft hij zijn eigen kliniek in New Mexico waar hij naar eigen zeggen “wel rekening houdt met de belangen van patiënten”. Berkson schrijft ook boeken. Zijn twee belangrijkste boeken zijn The Alpha Lipoic Acid Breakthrough en Syndrome X.    

Lloyd Wright

Er zijn ook patiënten die verder kijken dan hun neus lang is. Lloyd Wright onderging een slopende behandeling met Interferon tegen hepatitis C die hem bijna het leven kostte en hem zeer agressief en depressief maakte. Totdat hij besloot dat hij zo niet door kon gaan en zich verdiepte in voedingsmiddelen en supplementen die regeneratie van de lever bevorderen en het immuunsysteem stimuleren. Hij wierp zich bloedfanatiek op alles wat hij maar op dit gebied kon vinden en nam deze natuurlijke middelen in grote doses tot zich. Lloyd Wright wist zich op deze manier te genezen van hepatitis C en schreef er een boek over: Triumph Over Hepatitis C.

Stephen Harrod Buhner

Stephen Harrod Buhner is een zelfgeschoolde specialist op het gebied van kruidenleer. Hij heeft zelf hepatitis C en zijn boek Herbs For Hepatitis C is een bijzonder naslagwerk voor iedereen die door middel van kruiden zichzelf wil genezen van deze leverziekte. Overigens hoef je geen leverziekte te hebben om de boeken van Buhner, Wright en Burksen te lezen, want het gezond houden van je lever is nog veel belangrijker. Gezonde groei gebeurt uitsluitend op een gezonde bodem.

Vele wegen naar Rome

Een gezonde lever en darmen is op veel verschillende manieren te bereiken. De natuur biedt in alle culturen en wereldgebieden de middelen die dit mogelijk maken. Bovendien tonen de drie bovengenoemde auteurs aan dat dit mogelijk is met zowel orthomoleculaire middelen als voeding en kruiden. Het protocol van Burt Berkson bestaat uit het dagelijks slikken van 600 mg alfa liponzuur, 400 mcg selenium en 2-3 tabletten mariadistel. Lloyd Wright dronk dagelijks ook thee van mariadistel, alsmede paardebloemwortel en cat’s claw. Stephen Harrod Buhner raadt aan zoveel mogelijk de hele plant te gebruiken, dus zowel de wortel als de blaadjes en de bloemetjes. Burt Berkson raadt verder hoge hoeveelheden vitamine C aan (naar darmtolerantie, hetgeen voor de meeste mensen neerkomt op ergens tussen de 2 en 5 gram per dag) en vitamine B100-complex twee keer per dag, aangezien alfa liponzuur vitamine B rooft. Alfa liponzuur hergebruikt echter weer heel effectief vitamine C. Lloyd Wright noemt specifiek ook medicinale paddestoelen als reishi, shiitake en maitake.

Zelf heb ik hier ook een visie over. Mijn invalshoek is voeding. Hier is in het kort mijn visie op hoe gezonde voeding je lever- en darmfunctie en daarmee je immuunsysteem versterken. Het is gebaseerd op het volgende basisprincipe:

Ziekte is het gevolg van verzuring als gevolg van een mineralentekort. Om ziekte tegen te gaan is het van belang om te alkaliseren en mineraliseren. Dit betekent gebruikmaken van zeemineralen (natuurlijk mineralencomplex van 84 mineralen dat zowel alkaliseert als mineraliseert) en het eten van groene bladgroente (= alkalisch, ook wel basisch genoemd). We hebben een genetische verwantschap met zeewater en bladgroen (chlorofyl) van maar liefst 98%!

Suikers

Onder suikers moet worden verstaan elke substantie die de bloedsuikerspiegel verhoogt en een insulinereactie veroorzaakt. Hieronder vallen:

  • suiker, zowel wit als ongeraffineerd
  • granen, zowel wit als volkoren (omzetting van complexe suikers in groen stadium naar simpele suikers, van omega-3 in groen stadium naar omega-6, van geen gluten in groen stadium naar wel gluten, bevat 
    kankerverwekkend acrylamide indien gebakken boven 180 graden, bevat fytinezuur dat mineraalopname blokkeert)
  • zetmeel
  • vruchtensap (vruchten zonder vezels, zoals huid, schil, pitten)
  • cafeïne
  • alcohol

Deze suikers verhogen de bloedsuikerspiegel razendsnel, waardoor er een insulinereactie volgt waarmee je de alvleesklier uitput alsook je bijnieren. Ze jagen dus je zenuw- en hormonenstelsel op en belasten je organen (met name de lever, gal, darmen en alvleesklier). Aangezien insuline ook verantwoordelijk is voor de vetverdeling wordt er een vetvoorraad rond het middel aangelegd, zodat het lichaam een energiereserve heeft vlakbij de vitale buikorganen. Dit noemen we overgewicht. Interessant, nietwaar dat het lichaam kiest voor vet als energiebron in plaats van koolhydraten en suikers? Door hoge suikerinname veroorzaak je dagelijks paniek in je systeem en breng je je lichaam in een overlevingsstaat. Deze suikers maken je bloed dik en stroperig en vervuild, waardoor je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt. Ze worden verbonden aan zo’n beetje alle moderne ziektebeelden: diabetes, kanker, hart- en vaatziekte, artritis, artrose, CVS, MS, etc. Suikers werken zeer verzurend en roven mineralen.

Gunstige uitzonderingen zijn natuurlijke zoetmiddelen als biologische rauwe honing (koudgeslagen) en stevia.
Gebruik deze echter ook met mate! Wat granen betreft is het verstandig om deze met zeer veel mate te eten en je te beperken tot zuurdesembrood (niet meer dan 2 sneetjes per dag) en glutenvrije granen als witte rijst, quinoa en boekweit (niet meer dan 2 keer per week). Deze laatste is zeer goed voor de lever. Vermijd tarwe, dit is een grote aanjager en trigger voor inname van andere suikers!

Vetten en eiwitten

Als er een top 3 van gezonde vetten bestaat dan staan verzadigde vetten op nummer 1, enkelvoudig onverzadigde vetten op nummer 2 en meervoudig onverzadigde vetten op nummer drie.

·         Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn hoofdzakelijk van dierlijke aard, maar tropische vetten als kokosvet en palmvet zijn plantaardige vormen van verzadigd vet. Ze zijn bestand tegen hitte en dus geschikt om in te bakken, maar smaken ook koud uitstekend. Laat je niets wijsmaken over verzadigde vetten en cholesterol. Dit zijn beide lichaamseigen stoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Moedermelk bestaat uit verzadigd vet en cholesterol, daar groeien baby’s op en het is o.a. van belang voor hun hersenfunctie. Cholesterol is ook van belang om zonlicht om te zetten in vitamine D. Vitamine D is trouwens een in vet oplosbare vitamine, net als A, E en K. Deze zitten allemaal in verzadigd vet en zijn ook in die vorm voor het lichaam het best opneembaar. Schroom dus niet om ruim rauwe melk, roomboter, volle yoghurt, kefir, volle kwark en ei te nuttigen. Het gaat niet om de hoeveelheid vet maar om de soorten vet die je nuttigt. Je lichaam is gebouwd om te draaien op vetten en eiwitten, niet koolhydraten en suikers.

·         Enkelvoudig onverzadigde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie, sesamolie en pindaolie. Veruit de gezondste van de drie is olijfolie, de andere twee bevatten hoofdzakelijk omega-6 vetzuren. Ook enkelvoudige onverzadigde vetten zijn geschikt voor verhitting en tevens koud te gebruiken.

·         Meervoudig onverzadigde vetten

Meervoudig onverzadigde vetten hebben een laag verbrandingspunt, zijn niet geschikt voor verhitting en dienen koud te worden gebruikt (dus niet bakken in mais- of zonnebloemolie!). Het is echter verstandig meervoudig onverzadigde vetten te vermijden omdat ze teveel omega-6 bevatten. Meervoudig onverzadigde vetten worden met veel gezondheidsklachten in verband gebracht.

·         3 gezonde vetten

Houd als gouden regel aan dat er slechts drie gezonde vetten zijn:

– roomboter, liefst van biologische koeien die gras, klaver en kruiden eten
– extra vergine biologische kokosolie
– extra vergine (eerste koude persing) biologische olijfolie

Alledrie de vetten zijn zowel warm als koud te gebruiken. Met deze vetten krijg je ook eiwitten binnen, met name de roomboter. Daarnaast zitten er veel gezonde vetten en eiwitten in bijvoorbeeld avocado en bijenpollen.

Water
Drink genoeg water om de bloeddoorstroming gaande te houden en je systeem schoon te spoelen. Houd een dagelijkse hoeveelheid aan van 35 cl. per 10 kg lichaamsgewicht. Gebruik water altijd met sole, gemaakt van ongeraffineerd Keltisch zeezout. Maak niet de denkfout om vochtafdrijvende dranken als koffie, thee, wijn en bier te zien als waterhoudend, deze zijn nl. vochtafdrijvend en ontnemen juist water aan je lichaam.

Zouten
Dat zout je bloeddruk zou verhogen is een ‘wetenschappelijke’ aanname en is nooit werkelijk wetenschappelijk aangetoond. Suikers en stress verhogen je bloeddruk, zout ontspant terwijl suikers juist aanspannen. Veel mineralen zijn in zoutvorm en zijn essentieel voor een goed functioneren van je organen, skelet en bloed. Een vet- en zoutarm dieet is een recept voor ziekte. Zeemineralen in grijs, ongeraffineerd Keltisch zeezout vormen een natuurlijk mineralencomplex van 84 mineralen in de perfecte verhouding en hoeveelheid en synergie met elkaar en vormen een goede aanvulling voor je mineralenhuishouding. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor enzymenproductie. Enzymen zijn niet alleen essentieel voor je spijsvertering maar werken ook immuunsysteemversterkend.

Twee zeer goede supplementen op basis van zeezout en kruiden zijn afkomstig van de Australische biologische boer Gerry Amena, te weten Supa Boost en Hawthorn.

Fruit
De oorspronkelijke vruchten zijn zuur en bitter. Nog steeds staan zure vruchten bekend om hun gezondmakende werking, met name bessen en bes achtigen. Hier vallen ook aardbeien, frambozen en rode druiven onder. Denk ook aan citroen, limoen, bloedsinaasappels, zure appels, kiwi en granaatappels. Bitter fruit is bijvoorbeeld grapefruit. Zorg dat je ten alle tijde de hele vrucht consumeert inclusief schil (indien mogelijk), vruchtvlees en pitten. Vermijd zoet fruit, deze vruchten zijn niet meer dan suikerbommen!

Groente en kruiden
Groente bevat omega-3, complexe suikers en chlorofyl, allemaal levenscheppende substanties. Eet zoveel mogelijk biologische groene bladgroente, altijd verhit: wokken, bakken, stomen, koken, in stoofpotjes. Hoe donkerder het blad, hoe beter. Houd verder in je keuze van groentes rekening met alle vier de smaken (zoet, zuur, zout, bitter). 

In je keuze van groente en kruiden is het verstandig om er altijd een of meerdere wortelgroente aan toe te voegen. Alles wat van onder de grond komt is ook goed voor de ‘bodem’ van je lichaam (lever, darmen): wortel, ui, knoflook, asperge, radijs, witlof, chichorei, etc. Vermijd zetmeelrijke wortelgroente vanwege hun hoge suikergehalte. Kwa wortelkruiden is er een glansrol weggelegd voor geelwortel (kurkuma) en gember, maar ook laos, mierikswortel, lotuswortel en anderen zijn prima. Hiermee ondersteun je je lever- en darmfunctie en zuiver je je bloed.

Spiritualiteit
Tenslotte moet je ook stilstaan bij wat zo’n ziekte of aandoening je nu eigenlijk wil vertellen over jezelf. Ziekte is een leermeester. Werkelijke groei begint bij de bodem en gaat van onder naar boven. Dit geldt ook voor ons denken en ons voelen. Onze organen werken samen en hebben een eigen intelligentie. De enige intelligentie die we waarderen in onze samenleving is echter academische intelligentie, de intelligentie van het denkende brein. We verbinden hier veel status aan in de vorm van geld en andere materiële zaken, allemaal dingen van buiten onszelf. Heel veel energie gaat dus naar boven, naar ons hoofd. We zitten hierdoor vast in ons denken. Ons denken is amoreel, oftewel rationeel gezien zijn we in staat om met oneindig veel redeneringen recht te denken wat krom is. Sommige van deze redeneringen staan in onze geschiedenisboeken. Zo waren de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki ‘noodzakelijk omdat ze de oorlog beëindigden en veel bloedvergieten hebben bespaard’. Iedereen met een hart kan dit echter niet zonder blikken of blozen zeggen.

Ons denken koloniseert ons hart. Hierdoor leren we alsmaar minder te voelen. Dit maakt dat we met allerlei gevoelens zitten die we niet kunnen verwerken. Vertaald naar onze organen stroomt de energie van boven naar beneden: van het hoofd naar het hart naar de darmen. Dat is precies de omgekeerde volgorde. Heb je ooit een bloem, plant of boom van boven naar beneden zien groeien? Denk ook aan de volgorde van ons voedsel: we verteren het in onze darmen, daarna wordt het via ons bloed getransporteerd naar ons hart, dat het bloed rondpompt, en pas als laatste komt het bij ons hoofd. Is het niet interessant om te zien dat ons lichaam geen prioriteit geeft aan ons hoofd en onze extremiteiten (uiteinden van het lichaam) als het gaat om het transporteren van bloed, maar juist prioriteit geeft aan de vitale organen die in de buik- en borstholte liggen? Als ons lichaam onze darmen en ons hart als eerste bedient en ons hoofd pas als laatste, waarom volgen wij deze volgorde niet? In plaats daarvan zitten we vast in ons denken, waardoor we niet of niet genoeg gevoelens kunnen vormen over onze ervaringen en deze zeker niet kunnen verteren. De juiste volgorde is: eerst op je in laten werken, daarna er gevoelens over vormen en er tenslotte pas gedachten over maken.

Vastzitten in ons hoofd is ziekte nummer één in onze westerse wereld en we lijden niet voor niets massaal aan depressie, hart- en darmklachten. Je kunt jezelf vandaag nog hiervan bevrijden door het voortaan anders te doen. Hoe dichter je bij de natuur komt te staan, hoe dichter je bij je eigen natuur komt te staan. Ziekte herinnert je eraan dat je bent vervreemd van je natuur en geeft je de unieke kans om deze spirituele disbalans recht te zetten.

Liefde is de helende kracht van de natuur. Onvoorwaardelijke liefde definiëren wij als geven zonder te nemen. Dit is de kracht van de natuur: zij geeft zonder ooit iets terug te nemen. Alleen door aan jezelf te geven en van jezelf te houden inclusief je ziekte en je te concentreren op je eigen bodem en wortels, de omgeving van de cellen, ben je in staat om werkelijk te genezen. Door jezelf los te zien van je ziekte en je ziekte te haten en de oorlog te verklaren, haat je dat deel van jezelf dat je niet bevalt en voer je oorlog tegen jezelf. Je gaat daarmee tegen de universele liefdeskracht van de natuur in, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Micro-organismes die we beschouwen als ‘ziekteverwekkers’ als schimmels en virussen zijn zeer intelligent, intelligent genoeg om selectief uitsluitend die organismes op te ruimen die te zwak zijn om voort te bestaan. Ons immuunsysteem laat deze micro-organismes juist door en laat ze ongehinderd hun gang gaan. We moeten zowel ons immuunsysteem als deze ‘ziekteverwekkers’ juist zeer dankbaar zijn, ook al kunnen ze ons verzwakken en op termijn zelfs doden. Het is een beter idee om onszelf af te vragen waarom deze ‘ziekteverwekkers’ ons systematisch aan het opruimen zijn en ons te concentreren op het verbeteren van die zwakke plekken. Het leven wil heel graag door en vertoont een enorme veerkracht. Als je in die kracht gaat staan en je lichaam de stoffen geeft om zichzelf opnieuw op te bouwen, zal het onmiddellijk aan de gang gaan en celregeneratie in gang zetten. Het leven is geen oorlog, het leven is een dans. Het woord ‘uni-versum’ staat voor ‘één lied’.

Deze micro-organismes vormen de brug tussen leven en dood, omdat ze zowel een rol spelen in de afbraak als de opbouw van het leven. Ziekte is daarmee leven en dood tegelijk en wij kunnen dagelijks een keuze maken of wij ons bezig houden met negatieve, ziekmakende doodsenergie of positieve, levenscheppende energie. Ziekte biedt ons een unieke kans om te overdenken waar we mee bezig zijn en de noodzakelijke veranderingen te maken kwa voeding, maar ook op het emotionele, energetische en spirituele vlak. Het gaat om het totale plaatje, want alleen met goede voeding kom je er niet. Als je energetisch blokkeert, komen al die goede voedingsstoffen niet of niet voldoende binnen. Ziekte is een leermeester. Als je de les goed leert, leer je de liefde in jezelf en anderen te vinden en ga je in de (ver)gevende kracht van de natuur staan. Als je de les niet goed leert, nekt de ziekte je en moet je het in een volgend leven nog maar eens proberen.
Mike Donkers

Terug naar ‘Mike Donkers