Over koffie, brood en kanker.

Koffie, brood – en kanker

Een kanttekening bij dit stuk: Mike schrijft hierin dat het vlees verzurend werkt en kanker kan veroorzaken maar zijn inzichten zijn gewijzigd, dit kun je o.a. lezen op het forum van www.fatsforum.nl en in zijn ebook: ‘Goede voeding – de basisregels’ (per mail bij ons gratis aan te vragen); dierlijke vetten zijn juist bijzonder goed en zorgen voor zuurstof in de cellen. Het gaat hierbij ook om de vraag: welk vlees (koop grasgevoerd, liefst biologisch, van gezonde dieren, eet gezondheid en je krijgt gezondheid), Lia

In de Telegraaf heeft een artikel gestaan (is niet meer te vinden), hier een korte samenvatting: 40% van de Nederlanders krijgt kanker. Bij vrouwen is de meest voorkomende kanker borstkanker en bij mannen prostaatkanker. Beide kankersoorten zijn hormonaal van aard.

Laat dit cijfer eens goed op je inwerken: 40% van de Nederlanders krijgt kanker. Deze situatie is uniek in de westerse wereld! Lezers van deze website mag het onderhand wel bekend zijn dat westerse voeding ziekmakend en kankerverwekkend is. De kankercijfers zijn in andere westerse landen al dramatisch genoeg, maar geen ander land kent zoveel kankerpatiënten als Nederland. 40 procent, dat is ergens tussen de 1 op 2 en 1 op 3 Nederlanders!

Wat is er aan de hand met ons landje dat we zoveel kanker krijgen? Vooropgesteld dat kanker vele verschillende oorzaken kent, is er één ding dat me persoonlijk opvalt, namelijk dat Nederlanders leven op koffie en brood. Ik spreek regelmatig met mensen van niet-Nederlandse afkomst en het valt hen zonder uitzondering allemaal op hoe eenzijdig het voedingspatroon van de Nederlander is. ’s Ochtends als ontbijt? Brood. Lunch? Brood. ’s Avonds? Warm eten, maar een broodmaaltijd kan eventueel ook. Tussendoor de hele dag? Koffie. Als melk de witte motor is, dan is koffie de zwarte motor. De Nederlandse economie zou in elkaar storten als er een koffietekort zou ontstaan!

“Nou en,” zal de argeloze lezer zich afvragen. “Brood is toch gezond? En koffie is toch goed voor hart en bloedvaten? Ik heb koffie en brood nodig, anders kom ik de dag niet door! Wat heeft dit met kanker te maken?” Ik zal het proberen uit te leggen. De meeste mensen beginnen de dag met een kopje koffie. Door het brandproces wordt het cafeïnegehalte dat van nature in koffiebonen voorkomt verhoogd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het natuurlijke cafeïnegehalte in groene theebladeren. Door de dag te beginnen met koffie krijg je de cafeïne binnen als een snelle suiker. De Fransman Claude Bernard stelde nog voor de vorige eeuw al vast dat de menselijke lever niet gemaakt is om veel suikers te verwerken. Hoe gek het ook klinkt voor sommigen hier, koffie moet gezien worden als een suiker. Koffie drijft namelijk de bloedsuikerspiegel razendsnel omhoog omdat onze levers meteen in opperste staat van paraatheid verkeren en de cafeïne onmiddellijk afgeven aan ons bloed. Dit is de reden waarom we de dag beginnen met koffie, de glucose stijgt meteen naar de hersenen met het gewenste snelstarteffect tot gevolg.

De reden waarom we een dag- en nachtritme hebben is niet alleen vanwege het feit dat je na een dag werken ’s nachts moet rusten. Jij mag dan rusten, je lichaam doet dat allesbehalve! Je lichaam wil dat je gaat slapen zodat je niet doorgaat met het verbranden van energie of het toevoegen van nieuwe energie in de vorm van voedsel, waardoor het zich moet gaan concentreren op de spijsvertering. ’s Nachts is je lichaam zelfs hard aan het werk. Je lever en alle andere organen voeren dan een grondige reinigingsoperatie uit waardoor je ’s ochtends fris en vol energie wakker hoort te worden na een nacht ‘vasten’ (vandaar dat ontbijt in het Engels ‘break-fast’ heet). De meesten van ons komen echter maar moeilijk het bed uit en voelen zich na de nachtrust nog steeds vermoeid. Dit betekent dat het lichaam de reinigingswerkzaamheden niet volledig heeft kunnen afmaken als gevolg van een te grote toxische belasting met immuunzwakheid tot gevolg.

We grijpen dan naar een stimulerend middel als koffie om de dag te beginnen. Door de dag te beginnen met een verzurende drank die de bloedsuikerspiegel dramatisch opdrijft, creëer je een kunstmatige cyclus waarbij je alleen al met dat ene kopje koffie ’s ochtends de toon zet voor de komende tien uur, om maar te zwijgen over de vele koppen koffie die de rest van de dag volgen! Daarnaast is koffie vochtafdrijvend, wat ze in de reguliere media ook beweren. Alle stimulerende middelen onttrekken vocht aan je cellen, die dat vocht juist na een nacht slaap zo hard nodig hebben. Door de hele dag koffie te drinken, droog je dus systematisch uit, jaag je je bloedsuikerspiegel op en verzuur je. Het kan niet slechter.

Of toch wel? Jazeker, want wat doen we vaak nog in de koffie? Juist, dode, oververhitte melk die daardoor eveneens tot een ordinaire suiker verworden is. Of, nog erger, creamer vol met suiker en transvetten. Dit product heeft niet voor niets een andere naam want met melk heeft het werkelijk niets te maken. Daarnaast gooien Nederlanders vaak nog 2 schepjes of klontjes suiker in hun koffie. Of, nog erger, zoetjes die niets meer zijn dan neurotoxines. Al deze stoffen belasten de lever maximaal.

De meeste mensen snappen dat alcoholinname tot leverproblemen kan leiden vanwege het stimulerende en vochtafdrijvende karakter ervan. De meeste mensen snappen ook dat het tot een ‘bierbuik’ kan leiden omdat het vloeibare suiker is. Sommigen zullen zelfs de link leggen tussen het bloedsuikerontregelende karakter van alcohol en de behoefte om te eten, liefst vet eten, na alcoholconsumptie. Waarom dan niet de link leggen met koffie en precies dezelfde verschijnselen? Begint de relatie met kanker je inmiddels al een beetje duidelijk te worden?

Om het verzurende en ongezonde plaatje compleet te maken beginnen we naast de kop koffie de dag met brood. Ook brood is verzurend. Daarnaast moet brood eveneens als een suiker gezien worden, inclusief volkoren brood. Ondanks het feit dat we als mensheid een traditie hebben van zo’n 10.000 jaar van granen verbouwen en eten, lopen we al 200.000 jaar rond op deze planeet. Van die 200.000 jaar eten we dus 190.000 jaar geen granen, maar rauwe groente, fruit, noten, zaden en een beetje vlees. Daar is ons spijsverteringsstelsel op ingesteld en niet op het eten van granen. Er zijn niet voor niets zoveel mensen met een glutenallergie. Maar nee, de Nederlander moet brood, kan niet zonder z’n brood zelfs. In de ochtend, in de middag, brood, brood, brood. Nederlanders zijn verslaafd aan brood. Probeer zelf maar eens een week zonder brood te leven en vertel me dan nog eens dat je niet verslaafd bent!

Dat ook brood de suikerspiegel opdrijft, komt niet op bij de gemiddelde Nederlander. Dat dat sponzige deeg naast de vochtafdrijvende koffie eveneens vocht aan je cellen onttrekt evenmin. Gooi maar eens water over een boterham en kijk eens wat er gebeurt. Dit absorberende effect gebeurt ook in je lijf bij veelvuldige broodconsumptie. Nederlanders eten te droog en wat ze drinken drijft nog meer vocht af. Bovendien bevat ook brood maar al te vaak schadelijke transvetzuren en met een beetje pech datgene wat je op je brood smeert ook, te beginnen met al die plantaardige ‘boters’ die de ‘deskundigen’ zo aanbevelen, onder meer voor je hart. Wist je dat geharde of gedeeltelijk geharde vetten slechts één molecuul verwijderd zijn van plastic? Het is cel-ofaan, dat je cellen en bloedvaten eerder plastificeert of lamineert!

Nederlanders zijn structureel uitgedroogd. En de ‘experts’ maar beweren dat koffie niet vochtafdrijvend is en granen goed voor je zijn. Voor wie wil luisteren even een korte les. Stimulerende middelen als koffie en brood zijn verzurend, bloedsuikerverhogend en vochtafdrijvend. Dit creëert een dagelijkse paniekreactie in je lijf. De alvleesklier schiet gelijk te hulp door insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen. Daarnaast ontstaat er stress waardoor de bijnieren het hormoon cortisol gaan produceren. Een teveel aan gierende hormonen is ook ongezond en dus ontwikkelen de cellen insulineweerstand waardoor er op termijn nog meer insuline moet worden ontwikkeld door de alvleesklier om de boel te stabiliseren. Dit is een vicieuze cirkel die leidt tot candidiasis, diabetes en vele andere klachten. Constante productie van stresshormonen leidt tot een algehele ontregeling van je hormonale stelsel dat weer in verbinding staat met je zenuwstelsel (nu weet je ook waarom je van teveel koffie gaat trillen).

Er zijn niet voor niets zoveel schildklierproblemen onder Nederlanders. Struma, een opgezette schildklier, steekt opnieuw de kop op. En wat bieden de ‘experts’ als oplossing? Gejodeerd tafelzout en…brood! Wordt het nu duidelijk waarom de meest voorkomende kankersoorten in Nederland hormonaal van aard zijn? Kanker, diabetes, hart- en vaatziekte en alle andere moderne welvaartziektes zijn niets meer dan het gevolg van structurele ondervoeding en uitdroging, waarbij de cellen simpelweg niet de voeding krijgen die ze nodig hebben. Dit leidt tot een algemene verzwakking van het immuunsysteem en, uiteindelijk, het in elkaar storten ervan. Dat laatste noemen we kanker, maar ondervoeding en uitdroging vormen de basis voor alle zogeheten ‘auto-immuunziektes’.

Nog iets wat de doktoren je niet vertellen: het lichaam is niet suïcidaal, het wil juist overleven. Het heeft daarvoor volledige, waterrijke en voornamelijk rauwe voeding nodig zonder chemische toevoegingen. Wat vaak ‘genetisch’ genoemd wordt, is aangeleerd gedrag dat van generatie op generatie wordt overgedragen. Cellen hebben de capaciteit tot degeneratie maar vooral ook tot regeneratie. Ziektes zijn dus omkeerbaar, inclusief kanker, als je je lichaam maar geeft waar het werkelijk om vraagt. De cellen zijn niet leidend maar volgend en het gaat erom de omgeving van de cellen te verbeteren zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en herstellen. Hoe zouden we anders ook maar enige vorm van evolutie hebben gekend als de informatie in onze cellen muurvast geprogrammeerd staat?

Nederlanders leven op stimulerende middelen die telkens het lichaam op een kunstmatige manier overactiveren en uitputten. Ondanks het feit dat het aantal rokers daalt, zie ik nog steeds veel Nederlanders flink paffen. Allemaal stimulerende middelen die mineralen, suikers en water wegroven van je cellen. En wat te denken van de cola, Red Bull en andere stimulerende dranken? Wist je dat vlees ook een stimulerend middel is? Allemaal zijn ze verslavend, verzurend en bevorderen de groei van kankercellen. Ik leg dan ook hier de stelling neer dat Nederland een ongekend hoog kankercijfer heeft alleen al vanwege de hoge inname van koffie en brood. Het is wat Nederland uniek maakt, het is wat Nederland ziek maakt. Maar probeer een Nederlander maar eens van z’n koffie en brood af te krijgen!

Mike Donkers

Terug naar ‘Mike Donkers‘ of ‘kanker