Over het Paleodieet

Mike Donkers; zijn visie op het Paleo dieet

Mike geeft zijn visie op het Paleo dieet, dit naar aanleiding van de film www.perfecthumandiet.com

The Perfect Human Diet

Na de film te hebben gezien heb ik nog wel moeite met enkele zaken die in deze film aan bod komen:

Mager vlees. 

Loren Cordain was de eerste die wat nu bekend staat als het ‘paleo-dieet’ bevorderde. In zijn boek en in de film vermeldt hij dat de vroege mens ‘mager vlees’ at. Dit wordt herhaald door sommige anderen die in de film worden geïnterviewd. Hierdoor bevat de film een krachtige boodschap om ‘mager vlees’ te eten.

In de film komt echter ook David Getoff voor, van de Price-Pottenger Nutrition Foundation. Helaas wordt het onderzoek van Weston Price nauwelijks genoemd. Price kwam tot de conclusie dat ALLE 14 natuurvolkeren die hij had bestudeerd MINSTENS 10 keer meer vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) aten. Hiervan zijn er drie afkomstig uit dierlijke bron. Om zo’n grote hoeveelheid vetoplosbare voeding onderdeel uit te laten maken van je voeding moet je flink veel dierlijke vetten tot je nemen, waardoor het idee van ‘mager vlees’ finaal onderuit wordt gehaald.

De vroege mens at weliswaar wel wat mager vlees, maar een gedetailleerde studie van inheemse voedselpatronen wijst uit dat we altijd vet en voedzaam orgaanvlees hebben gekoesterd. Je hoeft dan ook alleen maar te kijken naar de vooroorlogse generaties in westerse landen (of er oude kookboeken op na te slaan) om er achter te komen dat orgaanvlees in de eerste helft van de vorige eeuw regelmatig op het menu stond. Hoe kan het dat Cordain en anderen dit zeer belangrijke feit over het hoofd hebben gezien en waarom is dit niet in de film rechtgezet?

Lichaamsbeweging. 

In de film wordt melding gemaakt van een gemoderniseerde groep Aboriginals in Australië, die gevraagd werden om gedurende een bepaalde periode opnieuw het leefpatroon van jager-verzamelaars na te volgen. Alle deelnemers genazen van hun klachten en vielen daarnaast ook af. En verreweg het meest interessante weetje, dat slechts terloops werd genoemd is: zij waren FYSIEK MINDER ACTIEF als jager-verzamelaars dan als moderne mensen. Het was dus overduidelijk de VOEDING die hen genas en lichaamsbeweging speelde hierbij geen enkele rol van betekenis. Verderop in de film wordt door andere sprekers echter meermaals herhaald dat de vroege mens ‘fysiek zeer actief’ was, waardoor de boodschap ‘beweeg meer’ er stevig in wordt gehamerd.

Je kunt de keuze maken om te sporten om sociale, modieuze of psychologische redenen (een wasbordje en opgepompte biceps, endorfines), maar qua gezondheid zal het je weinig brengen (en kan het zelfs onnodig veel stress veroorzaken, wat weer ongezond uitwerkt). Wat je eerst en vooral moet omgooien is je VOEDING. De studie van de Aboriginals toont duidelijk aan dat het leefpatroon van de jager-verzamelaar ertoe leidt dat je UITSLUITEND lichamelijk actief wordt als je een prooi volgt en hierop jaagt. Veel verder dan dat gaat de beweging niet. Net als roofdieren in het wild beslopen wij onze prooi en probeerden zo dicht mogelijk te komen, binnen aanvalsafstand, iets waar we bijzonder bedreven in waren. Hier is geen joggen, cardio of krachttraining voor nodig, alleen maar korte sprintjes en de nodige wandelingen in de natuur.

Melk. 

De boodschap van Cordain is dat melk, evenals granen, een neolithisch voedingsmiddel is dat, vanuit evolutionair opzicht, hooguit gisteren in beeld is gekomen. Het klopt inderdaad dat we landbouw en veehouderij pas zo kort geleden als 10.000 jaar terug zijn gaan bedrijven, door het smelten van ijs en sneeuw als gevolg van de opwarming van de aarde (zonder dat hier trouwens fabrieken en SUV’s aan te pas kwamen). En we hebben absoluut evolutionair een verkeerde afslag genomen toen we granen (zelfs als ze goed geweekt en gefermenteerd zijn) en plantaardige eiwitten gingen consumeren. Dit wordt allemaal terecht in de film belicht, waaronder het inkrimpen van onze hersenen en andere bot problemen veroorzaakt door mineraal tekorten, dus wat dat betreft geen discussie.

Maar melk is een heel ander verhaal. Melk bestaat grotendeels uit dierlijke vetten en eiwitten. Ondanks dat dit een nieuw voedingsmiddel is, is het een VOORTZETTING van ons evolutionaire basisvoedsel, namelijk dierlijke vetten en eiwitten uit vlees en vis. Bovendien heeft de Weston A. Price Foundation aangetoond dat de suikers in melk (lactose en galactose) de BESTE en BEST OPNEEMBARE bron van glucose zijn in alle voedselbronnen, niet op de laatste plaats omdat dit een vloeibaar voedingsmiddel is en dus weinig of geen spijsvertering behoeft.

In plaats daarvan wordt de afgezaagde ‘melk-is-voor-baby’s’-boodschap herhaald. Er is 1 spreker die beweert dat mensen na hun tweede jaar geen melk horen te drinken en al helemaal geen melk van een andere soort. Vanuit een voedingsoogpunt is dit argument absoluut niet steekhoudend. Het temmen van dieren en het nuttigen van hun vlees en melk verschafte ons een gigantisch evolutionair voordeel, omdat we nu niet langer meer als nomaden hoefden te leven en geen grote kuddes plantenetende dieren meer hoefden te volgen.

We begonnen rauwe melk pas minder dan 200 jaar geleden te bewerken (en daarmee van zijn rijke voedingswaarde te beroven), dus het merendeel van de afgelopen 10.000 jaar dronken we de melk RAUW. Hippocrates schreef rauwe melk diëten voor als middel tegen vrijwel elke kwaal en de afgelopen 10.000 jaar heeft het rauwe melkdieet op zeer succesvolle wijze een breed scala aan gezondheidsklachten weten te verhelpen. Dat is ook logisch, want het is een compleet voedingsmiddel, je zou er volledig op kunnen leven, in goede gezondheid en voor de rest van je leven! Weston Price beschreef hoe Noord-Afrikaanse nomadische stammen MAAR OOK HUN PAARDEN in de schrale woestijn (veroorzaakt door bodemuitputting als gevolg van BIOLOGISCHE graanteelt!) wisten te overleven op niets meer dan rauwe kamelenmelk. Rauwe melk bracht ook de Masai die Price bezocht en bestudeerde veel goeds.

Het is puur omdat we de inventieve hersencapaciteit hebben ontwikkeld om deze dieren te melken waardoor we konden profiteren van de meest mineraalrijke bron van plantaardig voedsel op deze planeet: gras. Wij mensen kunnen geen plantenvezels verteren, maar herkauwers, met hun complexe spijsverteringssysteem en meerdere magen, kunnen dit wel, waardoor wij weer hun vlees en melk kunnen nuttigen. Melk is vloeibaar gras en dit is een van de redenen waarom koeien heilig zijn in India en hun leven wordt gespaard.

En dieren weten dit net zo goed. Er bestaat geen enkel dier dat nee zegt tegen rauwe melk of room of boter of yoghurt. En dit geldt niet alleen voor katten. Ik heb verhalen gehoord van melk drinkende duiven, eekhoorns, honden, paarden. varkens, kippen, noem maar op. Sterker nog, als dieren waren geëvolueerd om herkauwers te melken zouden er veel meer zuivel consumerende organismes op aarde zijn, zodat we ons eindelijk hadden kunnen ontdoen van dat achterhaalde cliché van ‘de mens is de enige soort die melk drinkt na de zoogperiode…’.

Mensen zijn nu eenmaal heel erg creatief in het vinden van voedselbronnen en dit is ook de reden waarom we de ENIGE ZOOGDIEREN zijn die kreeften, krabben, garnalen, slakken, mosselen en oesters eten. Je hoort dit argument nooit gebruikt worden als tegenargument! Zelfs de paleo-aanhangers beginnen nu de gezondheidsvoordelen van rauwe melk in te zien. Hierdoor ben ik, denk ik, onder te brengen in de ‘lacto-paleo’-categorie, voor zover dit belangrijk is.

Noten. 

Eigenlijk behoor ik tot een heel aparte categorie, omdat ik ook geen grote liefhebber ben van de consumptie van noten, iets wat erg populair is in paleo-kringen. In de film worden we door iemand langs de supermarktschappen geleid. Over brood en ontbijtgranen stelt hij terecht dat deze de mineraalopname verhinderen. De stof die hiervoor verantwoordelijk is is een antinutriënt die fytinezuur wordt genoemd. Sorry dat ik de paleo’s hiervan op de hoogte moet brengen, maar noten bevatten eveneens fytinezuur. Alle zaden die nog niet ontkiemd zijn bevatten fytinezuur om de levenskracht (mineralen, enzymen) desnoods vele duizenden jaren vast te kunnen houden, net zo lang totdat de omstandigheden (vocht en warmte) juist zijn om te kunnen ontkiemen.

Bovendien zijn al deze zaden geëvolueerd om volledig onverteerbaar te zijn, zodat andere organismes ze honderden, misschien wel duizenden kilometers kunnen transporteren in hun darmen en ze vervolgens elders in een mooie mesthoop deponeren. Waarom zou je onverteerbare, houtachtige vezels en fytinezuur in granen mijden en tegelijkertijd deze zelfde stoffen wel in noten eten?

In de film wordt gesproken over de wijze waarop omega-3 vetzuren hebben bijgedragen aan onze grote hersenomvang, maar noten zitten bomvol omega-6 vetzuren. De enige noot die echt goed voor ons is is de kokosnoot en de reden hiervoor is dat het vruchtvlees en de melk vrijwel geheel uit verzadigd vet en mineralen bestaan. Hoe is het toch mogelijk dat een groot aantal paleo-aanhangers dit feit niet onder ogen willen zien en er tegelijkertijd voor kiezen om grasgevoerde rauwe melk, die geen onverteerbare vezels, volop gezonde vetten voor de hersenen, eiwitten, enzymen en mineralen bevat, in het verdomhoekje te plaatsen?

Hoewel de film over het geheel bezien een welkom alternatief is voor de officiele voedsel ’richtlijnen’ (denk je nu echt dat de vroege mens een overheid nodig had om hem te vertellen wat hij wel en niet mocht eten?), bevat de film enkele ernstige tekortkomingen, die ik hierboven uiteen heb gezet en die hopelijk in een herziene versie zullen worden rechtgezet.

Mike

Terug naar ‘Mike Donkers