Over gevarieerd eten.

Gevarieerd eten

Voortdurend krijgen we te horen dat we gevarieerd moeten eten. Het klinkt zo logisch: als we zoveel mogelijk variëren met ons voedsel, krijgen we vanzelf alles binnen wat we nodig hebben. Nietwaar? Niet waar! Dit voedingsadvies is erop gebaseerd dat als je nu maar van alles wat eet de uiteindelijke optelsom van wat je hebt gegeten moet resulteren in een zo compleet mogelijk voedingspatroon. Nergens wordt gesproken over de voedingswaarde van voedsel. Terwijl dat juist het eerste is waar we het over zouden moeten hebben!

Weston Price deed onderzoek naar het voedingspatroon van 14 natuurvolkeren en het effect op hun gezondheid en welzijn. Stel je eens voor dat je, net als deze mensen, volledig afhankelijk zou zijn van wat je lokale ecosysteem te bieden heeft? Denk je dan dat je ook in je achterhoofd zou hebben dat je zo gevarieerd mogelijk zou moeten eten? Denk je dat je dan bezig bent met bij voorkeur zes kleine maaltijden verspreid over de dag eten? Je bent dan allang blij dat je te eten hebt! Je zou dan echter wel echt en onbewerkt voedsel tot je beschikking hebben. Voedsel dat voedt en vult, vanwege zijn hoge voedingswaarde. Weston Price kwam dan ook tot de volgende conclusie:

Het maakt niet uit wat de bron van mineralen en vitamines is, zolang de hoeveelheid maar voldoende is.

Anders gezegd: het maakt niet uit wat je eet, al is het elke dag hetzelfde, als alles wat je nodig hebt er maar in zit. Het gaat dus om complete voeding, die zowel voedend als vullend is vanwege een hoge voedingswaarde. Superfoods dus. Ik bedoel echter niet een of andere exotische bes, of een of andere magische boon uit een land hier ver vandaan. Ik doel op de drie dierlijke superfoods die Weston Price identificeerde op basis van zijn onderzoek, te weten: rauwe melk, orgaanvlees en vis. Ik zou hier graag nog een vierde aan toe willen voegen: eieren. Zie ook mijn artikel over Superfoods hier op deze site.

Het is dus totaal niet interessant of je elke dag gevarieerd eet. Wat belangrijk is, is dat je voeding zo compleet mogelijk is. Rauwe melk en eieren zijn complete voedingsmiddelen, omdat ze jong leven ondersteunen dat nog moet groeien. Orgaanvlees is complete voeding, omdat het om vitale delen gaat. Deze worden niet voor niets ‘vitaal’ genoemd – als deze delen ermee ophouden is het einde oefening. Daarom zie je bij hongerlijdende kinderen ook zogeheten ‘oedeembuikjes’: alle voedingsstoffen (met name vocht en vet) verzamelen zich dan in de vitale delen in de buikstreek, want zolang deze nog draaien ga je nog een dag mee om hopelijk aan voldoende voedsel te kunnen komen. (Overigens is hongersnood volkomen onnodig, want het wordt niet veroorzaakt door een tekort aan voedsel, maar door een oneerlijke verdeling van middelen door menselijk toedoen.)

De reden waarom dierlijke superfoods de werkelijke supervoeding zijn, in tegenstelling tot plantaardige, is omdat dieren in staat zijn om plantaardige voedingsstoffen te concentreren in een vorm die voor de mens extreem voedzaam is, namelijk vetten en eiwitten. Vetten leveren lange-termijnbrandstof op en verzadigen zo goed dat als je er te veel van eet je kotsmisselijk wordt. Vetten zijn het dikke blok hout dat het vuurtje brandend houdt door langzaam te smeulen. In voorbereiding op de winter, een periode van voedselschaarste, zie je alle dieren dan ook ‘wintervet’ kweken. Koolhydraten leveren korte-termijnenergie op en geven niet of nauwelijks verzadiging – integendeel, je blijft er maar van eten. Koolhydraten zijn aanmaakhout, sprokkelhout, en dit houdt het vuurtje niet brandend. Hierdoor blijven mensen de hele dag door ‘grazen’ – een teken van ondervoeding!

Je hoeft dus helemaal niet zes kleine maaltijden per dag te eten, die ook nog eens bijzonder gevarieerd moeten zijn. Honger is niets meer dan een signaal van je lichaam dat het een specifieke behoefte heeft aan specifieke voedingsstoffen. Dit heeft niets met calorieën te maken, maar met voedingswaarde. Had ik dat woord al eerder genoemd? Bij deze dan. Als je voeding daadwerkelijk voldoende voedzaam is, werk je je bestaande voedingstekorten weg en leg je uiteindelijk reserves aan. Na verloop van tijd zul je merken dat je met steeds minder voedsel toe kan, omdat je dan beschikt over reserves die elke dag slechts licht aangevuld hoeven te worden. Je zult versteld staan van hoe weinig voedsel je eigenlijk nodig hebt, als het maar volledig en volwaardig is!

Ons moderne gemaksvoedsel is zwaar bewerkt en daardoor grotendeels ontdaan van zijn voedingswaarde, het zijn lege calorieën geworden. Je kunt dan zo ‘gevarieerd’ eten als je wilt, maar je lichaam zal voedingsstoffen tekort blijven komen, waar het ‘trek’ naar krijgt. Als het lichaam, ondanks het ‘gevarieerde’ voedsel, de benodigde voedingsstoffen niet krijgt, zul je voortdurend ‘graasgedrag’ blijven vertonen. Precies waar de voedingsindustrie op mikt, want aan werkelijk voedzame producten valt niets te verdienen!

Eet dus écht voedsel met voedingswaarde.
Beter weinig met alles erin dan veel met niets erin!

Mike

Voeding en fysieke degeneratie – Weston Price

Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen: wat was hún geheim? Op zijn zoektocht reisde dr. Price naar honderden steden in 14 landen.
Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld.
Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten.
Dr. Price kwam erachter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.

Terug naar ‘Mike Donkers