Ontstekingsziekte: Vitiligo

VITILIGO
(Maar de tekst gaat ook op voor andere ontstekingsziektes)
Het is een antwoord van Mike op een vraag die hij 2 jaar geleden privé kreeg gesteld over Vitiligo (ontstekingsziekte). Hij heeft onderstaand antwoord gemaild (is ook op het forum te lezen)

Ik heb vitiligo opgezocht en weet inmiddels dat het beschouwd wordt als een ‘autoimmuun’aandoening die o.a. wordt behandeld met corticosteroïden. Ook de gevoeligheid voor zonlicht is interessante informatie, want dat heeft o.a. met de bijnieren te maken. Zo dadelijk hieronder mijn theorie over het ontstaan van de aandoening en wat eraan te doen is. Allereerst iets over de benaming ‘autoimmuun’. Dit suggereert dat het lichaam een beetje dommig is en maar lukraak zichzelf te pas en te onpas aanvalt, resulterend in allerlei ‘autoimmuun’aandoeningen als bijv. reuma, schildklieraandoeningen en bijv. MS, om er maar een paar van velen te noemen.

De vraag is natuurlijk: WAAROM vindt zo’n krachtige immuunreactie plaats? 9 van de 10 keer komt zo’n overactief immuunsysteem als reactie op LICHAAMSVREEMDE stoffen die zich in de celweefsels opslaan (als het lichaam stoffen binnenkrijgt die het niet kan verwerken omdat ze nieuw zijn en dus geen onderdeel uitmaken van onze evolutie van miljoenen jaren, heeft het geen keus dan deze stoffen ergens op te slaan, meestal in vetten, slijmvliezen of weefsels).

Waar komen die lichaamsvreemde stoffen vandaan? Een gedeelte kan zijn vervuiling in de lucht of bijv. in je werkomgeving (bepaalde chemicaliën waar je mee in aanraking komt, defectieve filters in de airco op je werk, maar ook in je auto of in je huis). M.a.w. het kan van alles zijn wat je inademt waar je systeem niet op is ingesteld. Een tweede reden is wat je INNEEMT, bijv. verkeerde voeding, chemicaliën in ons drinkwater en in ‘hygiënische’ producten en synthetische medicatie, die door het lichaam als gifstoffen zullen worden gezien maar die niet door de centrale ontgiftingsorganen, de lever en nieren, voldoende ontgift kunnen worden.

Een derde reden kan zijn zwakte van de bijnieren, wat dan samenhangt of verergerd wordt door de eerste twee redenen. De bijnieren zijn twee kleine organen bovenop je nieren (vandaar de naam) die zo klein zijn als een druif maar een superbelangrijke functie hebben, nl. jou beschermen voor stressoren. ALLES kan voor de bijnieren een stressfactor zijn, variërend van chemicaliën die je via inademing of voedsel en dranken binnenkrijgt, stimulerende voeding en dranken (suiker!!!), negatieve gedachtes (psychologische stress), etc. Kortom, opnieuw alles waar je veelvuldig en langdurig aan blootgesteld wordt en evolutionair niet op ingesteld bent. Bovendien kunnen een of beide ouders dit al gehad hebben en dus bijnierzwakte als erfelijke factor hebben doorgegeven (en wie weet hadden zij het weer van hun ouders). Bijnieruitputting is een regelrechte epidemie in onze stress/adrenaline-samenleving vol met stimulerende middelen en dus heb ik er een ebook over geschreven dat ik heb bijgesloten. Je zult jezelf en anderen hier zeker in herkennen!

OK, nu dus mijn theorie. Je klacht doet sterk denken aan mensen die zgn. ‘zonneallergieën’ hebben. Dit is natuurlijk je reinste kolder! De zon is de brenger van alle leven op aarde, inclusief de mensheid. Je denkt toch niet werkelijk dat de oermens door de steppes heen trok, niezend van de ‘hooikoorts’ met een zonnebril op en waarbij menigeen de andere kant niet haalde door de huidkanker die die enge en schadelijke zon veroorzaakt? M.a.w. dit zijn MODERNE aandoeningen, ‘welvaartsziektes’ zeiden wij vroeger. Dit kan alleen maar betekenen dat er moderne veranderingen in ons eet- en leefpatroon aan ten grondslag kunnen liggen. De medische wetenschap weet vaak niet de oorzaak van deze aandoeningen, zo ook met vitiligo, omdat ze met 2 belangrijke dingen geen rekening houden: voedingsfactoren en hormonale factoren.

Een zonneallergie heeft te maken met voedingstekorten. De huid is dan simpelweg te zwak en te dun om zich goed genoeg tegen de zon te kunnen beschermen. Dit wordt VERERGERD door zonnebrandcreme! Behalve dat het de huid verhindert om kostbare UV-straling op te nemen, die overigens d.m.v. CHOLESTEROL worden omgezet in bruikbare en zeer noodzakelijke vit. D (een hormoon, geen vitamine!), bevatten zonnebrandcremes allerlei schadelijke en zelfs kankerverwekkende chemische toevoegingen. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en alles wat je op de huid smeert komt via de poriën in je bloed terecht. Een zwakke staat van de huid (en dat heb jij, anders zouden huidcellen niet afsterven bij jou, vooral onder invloed van zonlicht) heeft dus te maken met voedingstekorten en vervuild bloed. Behalve de zonnebrandcremes dien je dan dus ook zeer kritisch te gaan kijken naar al je badkamerproducten. Je zult zien dat er aluminium in de deodorant zit, sodiumlaurylsulfaat in je shampoo en tandpasta, fluoride en mogelijk ook zoetmiddelen ala aspartaam of sorbitol in je tandpasta, parabenen en synthetische parfums in deze en andere huidproducten (OOK die ‘lekkere’ geurtjes die je gebruikt als aftershave, parfum etc.!).. Al deze stoffen zijn kankerverwekkend en grijpen rechtstreeks in op de hormonen (met name de schildklier en bijnieren) en je zenuwstelsel en hersenwerking!

En ik begin nog maar. De voeding en dranken die er dagelijks bij je in gaan zijn een minstens zo belangrijke bron van vervuiling en verzwakking. Onze overheid maakt ons al bang voor de zon en vertelt ons kankerverwekkende en schadelijke zonnebrandcreme te gebruiken, maar tot overmaat van ramp bevelen ze ook een semi-vegetarisch voedingspatroon aan dat hoofdzakelijk op granen en weinig dierlijke (verzadigde) vetten is gebaseerd. En dus begin jij de dag met boterhammen (granen = koolhydraten = suikers) met plantaardige boter (geloof het of niet maar deze boter is slechts 1 molecuul verwijderd van plastic!) en jam (vruchtensuikers = suiker, plus natuurlijk de toegevoegde suiker). De meeste mensen drinken daar nog een kop bloedsuikerverhogende koffie bij, vaak ook nog met suiker erin. Dat is dus suiker, suiker en nog eens suiker. Waar je de dag mee begint, daarmee zet je de toon voor de komende 10 uur! Je begint dus met een instabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam constant een hongergevoel afgeeft en je gaat ‘grazen’ gedurende de dag (suikers/koolhydraten geven nl. kortstondige energie en verbranden heel snel) en je gevaarlijke bloedsuikerschommelingen ervaart, waarbij de bloedsuikerspiegel stijgt na koolhydraatrijke maaltijden en bloedsuikerverhogende dranken (ik noemde net al koffie, maar nu weet je ook waarom zoveel mensen honger krijgen als ze alcohol drinken en het daarom ook verstandig is om voorafgaand aan of tijdens alcoholconsumptie te eten) en vervolgens daalt omdat de alvleesklier insuline produceert om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen.

Dat is jouw begin van de dag! Bovendien bevatten de boterhammen zeer waarschijnlijk ‘plantaardige vetten’, evenals je ‘boter’, en zitten ze boordevol ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren, een typisch verschijnsel van de ‘gezonde’ granen en graanproducten. Daarnaast worden deze omega-6 vetten heel snel ranzig door oxidatie (contact met zuurstof) als ze niet snel verwerkt worden tot een voedingsproduct (granen worden langdurig in silo’s opgeslagen), waardoor ze gaan schimmelen. De kans is dus aanwezig dat je via je ‘gezonde’ boterham (of misschien de muesli van je vrouw) ook schimmelresten binnenkrijgt. De vetten die gebruikt worden voor zowel de boterham als de boter zijn volledig kapotverhitte plantaardige vetten die behalve ranzig (extreme verhitting oxideert de vetten) nu ook kankerverwekkend zijn omdat ze ver over hun verbrandingspunt zitten. Tenslotte zijn deze ‘voedingsmiddelen’ ook allemaal nog in mineraalarme, uitgeputte (verzuurde) bodem geteeld, boordevol synthetische kunstmest en giftige bestrijdingsmiddelen. Ook hier krijg je allemaal restjes van binnen. Geen wonder dus dat we allemaal van die rare ‘autoimmuun’ziektes krijgen! Zie je nu wat ik bedoel met een immuunreactie van je lichaam op stoffen waar het evolutionair niet op is ingesteld?

Gedurende de dag wordt het er niet beter op. Een aantal koppen koffie (boordevol bestrijdingsmiddelen), met een beetje pech in plastic bekertjes gedronken, waardoor de hitte ervoor zorgt dat de weekmakers in het plastic gassen afgeven die meteen onderdeel uitmaken van de warme drank, nog enkele boterhammen met ofwel zoet beleg (nog meer suikers!) ofwel hartig beleg (kaas of vlees, een betere keus omdat ze bloedsuikerstabiliserende verzadigde vetten bevatten maar helaas ook weer boordevol bestrijdingsmiddelen, omega-6 vetten vanwege de granen die de dieren gevoerd krijgen, hormonen en antibiotica, waar we allemaal resten van in onze voeding van meekrijgen. En dan is er nog het avondeten dat gebakken of gebraden wordt in zonnebloem- of maïsolie die zo bewerkt is dat-ie minimaal 10 jaar meegaat op het schap van de supermarkt (als de bacteriën en schimmels het niet aanraken is het geen voedsel!) waardoor het meer op een benzineraffinageproduct lijkt dan een voedselproduct. Denk hierbij opnieuw aan extreme verhitting waardoor je de olie opnieuw ruimschoots over zijn verbrandingspunt heen tilt, kankerverwekkende oplosmiddelen als hexaan, olie die hierdoor ranzig wordt door oxidatie en ontgeurd moet worden en kleurstoffen om het er weer ‘natuurlijk’ uit te laten zien (hetzelfde gebeurt met plantaardige boter). De vetten die ontstaan door dergelijke chemie heten transvetten, het zijn door de mens gecreëerde verzadigde vetten die gemaakt worden van onverzadigde plantaardige vetten. Zo maak je dus een vloeibaar, plantaardig vet smeerbaar als ‘boter’, iets wat de verzadigde vetten in melk van nature doen als je ze karnt.

Dat zijn dus de vetten van je ontbijt, je lunch en je avondeten, ze zijn allemaal ranzig en kankerverwekkend! Dan eet je ’s avonds nog met bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteelde groente, misschien wat veel te zoet ‘gezond’ fruit (suikers!) tussendoor, vlees van zieke dieren die geen natuurlijk voer en zonlicht krijgen, boordevol groeihormonen en antibiotica. En wij vragen ons af hoe het kan dat bijna 1 op de 2 mensen kanker krijgt, waarom we zoveel diabetes hebben en waarom er zoveel autoimmuunziektes zijn! En dat is alleen nog maar het voedsel. Daarnaast hebben we ook nog een volkomen barbaarse ‘geneeskunde’ die hun middeleeuwse methodes verhult met ingewikkelde terminologie en dure apparatuur (waar wij voor betalen d.m.v. de ‘gezondheidszorg’, oftewel ziektezorg). Zij pompen je vol met volkomen lichaamsvreemde en schadelijke ‘medicijnen’, giftige chemische en synthetische stoffen dus, op basis van volkomen verkeerde theorieën over cholesterol en verzadigd vet, twee voedingsstoffen die nl. wel degelijk al vele miljoenen jaren deel uitmaken van onze evolutie. Wellicht is er weinig tijd of zin in koken en koop je kant- en klaarmaaltijden boordevol geur-, kleur- en smaakstoffen, waaronder het zeer giftige zoetmiddel aspartaam (of vergelijkbare kunstmatige zuurstoffen) en smaakversterker (E621) die beiden ingrijpen op je zenuwstelsel en hersenwerking. Tot overmaat van ramp worden we ook nog tot calorietellende neuroten gemaakt die zichzelf alles wat echt lekker is (en gezond!) zoals roomboter, eieren en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet en cholesterol moeten onthouden uit angst voor hart- en vaatziekte. We krijgen niets dan koolhydraatrijke voeding binnen die onze bloedsuiker- en hormoonspiegel ernstig ontregelt en we moeten daarnaast ook nog veel bewegen zodat we de weinige energie die we binnenkrijgen ook weer verbranden.Uithongering en uitputting dus.

Vraag je je nu nog steeds af waarom zoveel mensen ‘nooit iets hebben’ en dan toch ineens dood neervallen aan een hersen- of hartinfarct of ineens volledig uitgezaaide kanker krijgen? Vraag je je nog steeds af waarom mensen allergieën krijgen voor de natuur, zoals hooikoorts of een zonneallergie? Vraag je je nu nog steeds af waarom jij een huidziekte hebt die ook te maken heeft met overgevoeligheid voor zonlicht? Er vinden in jouw lichaam voortdurend ontstekingsreacties plaats. Het lichaam probeert van ziektekiemen en gifstoffen af te komen d.m.v. warmteprocessen. Daarom zweten we (en ruikt zweet zo vies, dat zijn bacteriën die je ruikt!), daarom krijgen we koorts, daarom krijgen we ontstekingen. Niet elke ontsteking voel je in de vorm van pijn, de meeste ontstekingen voel je zelfs helemaal niet. Door voedingstekorten in de huidcellen (kennelijk slaat je lichaam daar de rommel op) sterven deze voortdurend af en vindt er onvoldoende celvernieuwing plaats (heropbouw). Die roze plekken, dat is jonge huid. Je lichaam streeft dus wel degelijk naar heropbouw en is NIET suïcidaal (dat is wel wat de term ‘autoimmuun’ suggereert). Er is echter meer afbraak dan opbouw door ontstekingsprocessen en een immuunsysteem dat wanhopig probeert zich van rommel te bevrijden. Jij helpt je lichaam daar niet bij, dat kan alleen maar structureel als je je complete eet- en leefpatroon herziet, zeker omdat jij overduidelijk zeer gevoelig reageert op schadelijke stoffen.

Ik raad jou het Atkins-dieet aan waarbij je minimaal 20 gram koolhydraten nuttigt en je spijsvertering dwingt te gaan draaien op eiwitten en vetten, vooral dierlijke. Als je dat niet volhoudt kun je de hoeveelheid koolhydraten ook verhogen naar bijv. 50 gram. Het maximum dat je dagelijks aan koolhydraten binnen zou moeten krijgen is 100 gram. Het boek van Atkins is voor weinig hier te koop:

Daarnaast raad ik je een bijniersupplement aan. Je hebt nl. te weinig cortisol waardoor je bijnieren onvoldoende in staat zijn je ontstekingsprocessen te remmen. De medische wetenschap weet dit maar vertelt je dit niet. Dit is de reden waarom doktoten wel corticosteroïden uitschrijven, zoals Prednison. Er bestaan natuurlijke cortisol en andere bijnierhormonen in een dierlijke, lichaamseigen variant:

Verder raad ik je de ouderwetse levertraan, boordevol vit. A en D in de juiste vorm en verhoudingen (beiden zeer goed voor de huid!) en ontstekingsremmende omega-3 aan.

Dit is levertraan van kabeljauw.

En dit is levertraan van de rog (is neutraler van smaak):

Daarnaast raad ik je aan om Keltisch zeezout te kopen, hier kun je het online bestellen, er is ook een button met verkoopadressen in Nederland:
http://www.keltischzeezout.com

Maak een sole om te mengen met het water dat je drinkt. Doe van het zout 1/3e in een glazen pot of fles en vul af met 2/3e water. Flink schudden. Je zult zien dat er zoutkristallen op de bodem overblijven omdat het water verzadigd is. Doe 1 theelepel van dit zout water in een glas met water en drink dit ’s ochtends op gelijk na het wakker worden en drink ’s avonds voor het naar bed gaan nog zo’n glas. Deze zoutwateroplossing is ook uitwendig aan te brengen op je huid om deze te mineraliseren.

Tenslotte nog het zuurstofverhaal. Dit heeft ook veel met structurele celverstikking te maken. Ga maar na, je huidcellen zouden niet afsterven als ze genoeg zuurstof zouden hebben.Je kunt hier foodgrade 35% waterstofperoxide bestellen:

Hier kun je H2O2 foodgrade 35% of 3% bestellen.
Mike

Terug naar ‘ontstekingsziekte