Ontlasting

Kenmerken van een normale ontlasting
Een waarlijk gezonde ontlasting is stevig gevormd en toch makkelijk kneedbaar zodat de inkepingen van de zich samentrekkende darm erin zullen staan op gerede afstand van elkaar, dus ook niet te kort bij elkaar. De uiteinden van de ontlasting zijn afgerond en de drollen zijn bedekt met een dun slijmlaagje. De darm zal zich spontaan en gemakkelijk een keer per dag willen ontlasten en dit verloopt dan ook snel en soepel. Dit betekent ook dat je nauwelijks toiletpapier nodig zult hebben en dat de ontlasting natuurlijk wel naar poep ruikt maar absoluut niet erg hoeft te stinken. Omdat een gezonde ontlasting geen gas bevat zal deze in het water onder gaan (en dus niet blijven drijven) en ook niet plakken aan het toilet.
———

EEN GOEDE REMEDIE ALS JE ‘VERSTOPT’ ZIT T.O.V. EEN KLYSMA: DE ZOUTWATERFLUSH:
Doe in een 1/2 liter warm water (per persoon) twee theelepels Keltisch zeezout. Roer dit goed door totdat het helemaal is opgelost. Drink het op en ga dan 20 minuten op je rechterzijde liggen. De opening van je maag zit aan die kant, zo gaat het zoute water sneller uit je maag vandaan je spijsverteringsysteem in. Na 20 minuutjes ga je gewoon verder met je dag. Binnen afzienbare tijd zit je op de wc en worden je darmen geleegd.
Deze methode gebruiken wij als we een lever-galblaasreiniging doen en werkt bij ons prima.
Hier het Engelse origineel.
——-

MIKE OVER PSYLLIUMVEZELS DIE MEN WIL SLIKKEN VOOR EEN ZACHTERE ONTLASTING:
Niet doen! Harde plantenvezels hebben een houtachtige structuur. Hoe harder de vezel, hoe meer ze de darmwand irriteren, waardoor de beschermende slijmvlieslaag van het maagdarmkanaal beschadigd kan raken en eveneens de microvilli, de trilhaartjes die verantwoordelijk zijn voor de opname van voedselstoffen. Deze beschadigingen leiden uiteindelijk tot een ‘lekke darm’, waardoor er onverteerde eiwitten (2 beruchte zijn gluten in granen en caseïne in melk) in de bloedstroom terechtkomen en (auto)immuunreacties uitlokken (ontstekingen).
Mike
———

Groene ontlasting is een teken dat je galblaas ‘wakker wordt’. Deze ledigt zich dan in de darmen en de kleur van gal is groen. Witte ontlasting is rommel die je lever loost en die door tijdsnood of door geblokkeerde galkanalen de galblaas omzeilt. Witte ontlasting is dus pure leverontlasting en groene ontlasting pure galblaasontlasting. Als de witte ontlasting van de lever wel via de galblaas loopt, krijg je de karakteristieke bruine ontlasting die je gewend bent en associeert met gezonde ontlasting. Het is dus een goed teken dat je galblaas actief wordt!
Mike
——–

De afgelopen 2 dagen heb ik veel groene ellende geloosd.
Voor wie zich afvraagt hoe dit nu kan en waarom er maar geen eind aan lijkt te komen, bedenk dat gifstoffen zich jarenlang opstapelen in weefsel, met name vetweefsel. Vetweefsel moet gezien worden als een extra orgaan, een orgaan dat bedoeld is om jou te behoeden voor vergiftiging. Maar ook met opgeslagen gif te lang rondlopen is natuurlijk niet goed. Het is en blijft een lichamelijke belasting en verkort je levensduur.

Mijn lichaam is nu al jarenlang bezig zich te ontdoen van opgeslagen gifstoffen en dergelijke groene, zure ontlasting mag dan ook gerust toxisch genoemd worden! Aan de positieve kant: ik krijg nu steeds vaker ontlasting van een normale vorm en kleur, die er bijzonder makkelijk uitkomt, nagenoeg reukloos is en weinig of geen veegwerk met zich meebrengt!
Mike
——

Ik blijf me verbazen over de vele vragen over ontlasting die op dit forum al lang en breed zijn beantwoord. Ik wijt dit niet aan een gebrek aan zoeken over dit onderwerp, maar aan de verbijstering die menigeen hier ervaart als hij/zij nu de waarheid ervaart omtrent de werkelijke toxische staat waarin men zich bevindt. Het lijkt wel alsof velen hier niet kunnen geloven dat er zoveel rottigheid uit hen kan komen! Ik kan niet anders dan concluderen dat velen van jullie zichzelf enorm voor de gek houden als het gaat om het stapeleffect van rotzooivoedsel, dat al die tijd opgeslagen lag in weefsels en nu eindelijk loskomt.

Vanwaar die verbazing? Wat loskomt stinkt, is zuur en heeft alle kleuren van de regenboog. Ik noem dit ‘supermens-syndroom’. Kennelijk is het nogal een schok om te ervaren dat je niet zo zuiver en schoon bent als je graag had gewenst. Ontlasting is het laatste taboe dat we kennen op gezondheidsgebied, terwijl het juist het eerste is waar je naar moet kijken. Deal with it! Beter eruit dan erin!
Mike
——-

Pas je leefstijl aan, hoe je dit doet lees je hier…..
—–

Kleur van ontlasting – Alles over o.a. groene & grijze stoelgang
Ontlasting wordt door velen als een onsmakelijk onderwerp beschouwd. Je uitwerpselen bestaan echter grotendeels uit de ballaststoffen van hetgeen je ongeveer een etmaal eerder hebt gegeten. Aan de hand van je stoelgang kun je bovendien veel herleiden m.b.t. je lichamelijke gesteldheid en gezondheid. Daarom hierbij alles over de kleur en samenstelling van de ontlasting van volwassenen, kinderen en baby’s…

Ontlasting is bruin van kleur – Hoe ontstaat een bruine stoelgang?
Menselijke ontlasting is onder normale omstandigheden koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleur is te danken aan galkleurstof (bilirubine). Galkleurstof ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. In het gunstigste geval zijn de uitwerpselen egaal van vorm en van kleur, en samengepakt tot een stevige, maar enigszins flexibele “worst” die aan een stuk de anus verlaat. Bij ideale en optimaal samengestelde ontlasting is gebruik van toiletpapier niet of nauwelijks nodig.

Ontlasting is groen van kleur – Hoe ontstaat een groene stoelgang?
Groene ontlasting bij volwassenen ontstaat doorgaans door een teveel aan galkleurstoffen in de stoelgang. Een overschot aan galkleurstoffen in de ontlasting is het gevolg van een oververzadigde galblaas. De galblaas kan worden overbelast door overmatige productie van gal door de lever, een verminderde uitscheiding van galzouten door de galblaas of een verhoogde concentratie van cholesterol in de gal. Kortom: groene ontlasting ontstaat meestal door problemen met de galblaas of lever.

Je ontlasting kan overigens ook groen kleuren wanneer je veel groene bladgroenten of groene koolsoorten hebt gegeten (bladgroen / chlorofyl). Omdat de spijsvertering van een baby nog niet volledig ontwikkeld is, wordt de ontlasting van een baby extra snel groen door groene groenten en groene fruitsoorten.

Ontlasting is geel van kleur – Hoe ontstaat een gele stoelgang?
Je stoelgang krijgt een “vies gele” tot oker-achtige kleur als galkleurstof niet uit de lever en/of galblaas kan wegvloeien. Dit gebeurt meestal door een verstopping van de galbuis of leverbuis door toedoen van galstenen, leverstenen of gezwellen. Ook een galblaasontsteking kan gele (of okerkleurige) ontlasting veroorzaken.

Als galkleurstof niet wegstroomt, krijgen op den duur ook de huid, de mondslijmvliezen en het oogwit een geelachtige gloed/kleur (geelzucht). Gele of okerkleurige ontlasting (of geel slijm bij de ontlasting) kan overigens ook ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Hierdoor scheidt de lever meer afvalstoffen uit in de ontlasting. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben ook gele tot okerkleurige ontlasting; dit wordt borstvoedingspoep genoemd.

Ontlasting is grijs van kleur – Hoe ontstaat een grijze stoelgang?
Een grijze stoelgang ontstaat meestal door problemen met de alvleesklier. Wanneer de alvleesklier geïnfecteerd of de alvleesklierbuis verstopt raakt, worden er te weinig vet-verterende enzymen (lipase) uitgescheiden. Zodoende ontstaat vet-diarree (steatorroe), wat zich uit in een grijze tot grijswitte, vette, brijige ontlasting (stopverf-ontlasting).

Vet-diarree kan overigens ook ontstaan door een (extreem) vetrijk dieet of malabsorptie (verminderde voedingsstof-opname door de dunne darm). Grijze ontlasting kan echter ook duiden op een leverfunctiestoornis of een hoge concentratie van gisten in de ontlasting, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie (candida e.a.). Bij baby’s kan de ontlasting wit-grijs tot cement-grijs zijn door het eten van bloemkool en/of bananen. Hetzelfde geldt als de tandjes doorkomen (door het zuur dat het tandvlees week maakt).

Ontlasting is rood van kleur – Hoe ontstaat een rode stoelgang?
Een roestbruine tot roodbruine stoelgang is meestal te wijten aan voeding met veel rode kleurstoffen (rode kool, rode bietjes, rode paprika e.a.). Echter: als er helderrode (bloedrode) sporen in de ontlasting zitten, dan duidt dat doorgaans op een bloeding in het uiteinde van het spijsverteringskanaal (anus of endeldarm). Bloedingen kunnen ontstaan door aambeien, abcessen of tumoren, maar ook door (acute) ontstekingen, bacteriële infecties of wondjes. Des te donkerder de rode sporen, des te hoger in het spijsverteringskanaal zit de oorzaak van de bloeding.

Ontlasting is zwart van kleur – Hoe ontstaat een zwarte stoelgang?
Zwarte ontlasting kan duiden op ‘melena’ (geoxideerd “oud bloed”). Als een bloeding zeer hoog in het maagdarmkanaal gelegen is (slokdarm, maag e.a.), dan krijgt bloed namelijk de kans om te oxideren en zich te vermengen met de ontlasting. Zodoende ontstaat dan een gitzwarte, kleverige, teerachtige substantie met een typerende geur. De hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding (zweer, perforatie, tumor e.a.). Zwarte ontlasting dient dan ook uiterst serieus te worden genomen.

Let wel: ook koolstoftabletten tegen diarree (Norit e.a.) of een overschot aan het mineraal ijzer in je bloed (ijzertabletten e.a.) kan zorgen voor zwarte ontlasting. Tot slot is ook de ontlasting van pasgeboren baby’s van nature zwart; deze wordt “meconium” genoemd.

Ontlasting is lichtbruin van kleur – Hoe ontstaat lichtbruine stoelgang?
Ontlasting kan zeer lichtbruin van kleur zijn. Middelbruine tot bleekbruine (ontkleurde) ontlasting is meestal te wijten aan een gebrekkige voedselvertering of een (extreem) zuivelrijk dieet. Het kan echter ook duiden op hepatitis A of een defect van lever, gal, darmen of alvleesklier.

Kleur van ontlasting – Tot slot
Verkleurde ontlasting heeft in de meeste gevallen niets te maken met een medische aandoening. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, bepaalde medicijnen en bepaalde kleurstoffen je stoelgang van een ongebruikelijke kleur voorzien. Ook slijm is doorgaans volkomen normaal, zolang er maar geen sprake is van zwartheid, rode bloedsporen, pus en/of wormpjes. Harde keutels duiden meestal op een trage stoelgang of gebrek aan water of voedingsvezels. Zachte, brijachtige of waterige ontlasting (diarree) duidt meestal op een vetrijke voeding, slechte onttrekking van water of een virusinfectie (griep e.a.).

Hoe ziet onze ontlasting er uit en wat betekent dat?
Zie hier de verklaring.

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..

Gezond begint in je mond, van Yvonne Kort
Net als de darmen en de huid zegt de toestand van de mond veel over onze gezondheid. Sinds enkele jaren is er wereldwijd aandacht voor het belang van een goede mondverzorging en een gezonde mond. Die zijn namelijk van levensbelang voor ons algemene welzijn. Een onbalans in de mond de kans op allerlei ziektes verhogen. 
Dit boek bevat informatie, praktische tips, adviezen en een 10-stappenplan voor een optimale (mond) gezondheid.

‘Een supergezonde darmflora’ van Dr. Michaela Döll
Darm- en maagklachten komen veel voor: verstopping, winderigheid, buikpijn, brandend maagzuur, darmontstekingen en voedselallergieën. Vaak gaan deze klachten samen met een verstoring van het afweersysteem. Pro- en prebiotica kunnen hierbij helpen. Het zijn veelzijdige bacteriën en ballaststoffen met een groot genezingspotentieel.

Ze brengen de darmflora weer op orde en kunnen veel darmklachten verminderen. Op eenvoudige wijze kunt u door het gebruik van pro- en prebiotica het weerstandsvermogen van uw lichaam versterken en de bescherming tegen infecties, allergieën, ontstekingen en darmkanker verbeteren.

Dit boek is een actuele gids over de gezondheid van de darmen met speciale check-ups voor lactose-intolerantie, prikkelbare darmen en het risico op darmkanker.
Klik op het boek om het te bestellen.

‘Opgeblazen gevoel: weg ermee’van Robynne Chutkan
101 natuurlijke oplossingen voor echt en blijvend herstel
Met dit boek kun je precies bepalen wat de hoofdoorzaak van je opgeblazen gevoel is, of dit nu de kunstmatige zoetstoffen in je sportdrank zijn, het hoestmiddel dat je gebruikt, een niet-herkend schildklierprobleem of een van de andere 101 veelvoorkomende oorzaken. 

Begrijpen wat er achter je pijn en ongemak zit is de sleutel om voor altijd je opgezette buik kwijt te raken. Als je jouw aandoening precies hebt vastgesteld, biedt dr. Chutkan een duidelijk actieplan om de achterliggende oorzaak te verhelpen, je systeem te herstellen en je spijsverteringskanaal als een goed geoliede machine te laten lopen. 

Direct herstel ligt binnen handbereik – nog heel even, en je bent weer helemaal jezelf!
Klik op het boek om het te bestellen.