Ondergewicht

Zeker niet te weinig koolhydraten eten, anders krijg je ondergewicht. Dus de koolhydratenconsumptie verhogen.

De moderne, westerse mens kent momenteel maar weinig mensen die geen overgewicht of ondergewicht hebben, vrijwel niemand lijkt wel op zijn/haar natuurlijke gewicht te zitten. Dit vertaalt zich in een te trage of te snelle stofwisseling en qua lichaamsbouw zien we dan ook te dikke of te dunne mensen.

Je kunt dit accepteren als ‘dat is nu eenmaal mijn lichaamsbouw’ of je kunt je afvragen hoe dit komt, aan jou de keus. Price stelde zichzelf in ieder geval wel die vraag. Ik stel voor dat je je verdiept in zijn boek.
Mike
——

Kijk naar waar je naar hunkerde: koolhydraten. Ik denk dat je te weinig koolhydraten eet, een valkuil waar menigeen in trapt die WAPF of GAPS ontdekt heeft. Ik ben van mening dat een low-carb dieet uitsluitend mogelijk is voor mensen die dit hormonaal kunnen trekken. De meesten van ons voldoen hier niet aan en brengen zichzelf verdere schade toe door te weinig kh te eten. Uit je verhaal blijkt overduidelijk dat 2 bevallingen plus borstvoeding je helemaal hebben ‘leeggezogen’. Om weer op krachten te komen snakte je naar koolhydraten. Je hebt daar verkeerde keuzes in gemaakt, maar door goede bronnen van kh tot je te nemen zou je weer moeten aansterken en aankomen.
Mike
——

Vraag vanaf het forum:
Mijn doelstelling is meer koolhydraten, met de achterliggende gedachte dat als ik meer koolhydraten  ga eten wordt er minder vet verbrand. Heb ik dit juist, waardoor ik aan ga komen?

Antwoord van Mike:
Ja, dat is correct. Dan vindt er meer vetopslag plaats, waardoor je aankomt.
——

Genoeg koolhydraten is: 100 gram drooggewicht per dag, verdeelt over de maaltijden. In 100 gram droge witte basmatirijst zit bijvoorbeeld 78gram koolhydraten. 

Maar….. Als je ondergewicht hebt moet je meer koolhydraten eten dan die 100 gram per dag, ga gerust tussen de 150 en 200 gram zitten per dag, verdeelt over de maaltijden. Naast een verhoogde vetinname moet dit zeker resulteren in meer gewicht.

En met meer vet bedoel ik: kokosolie, roomboter, ghee, reuzel, volle zuivel als: rauwe melk, rauwmelkse kefir, volle yoghurt, volle kwark, slagroom, creme fraiche, kokosmelk, rood dooraderd vlees, vette vis, eieren, orgaanvlees,etc.

Je kunt nooit teveel vet eten, als het teveel is geeft je lichaam dat aan door misselijk te worden.

Iemand op het forum (een ervaringsdeskundige) geeft aan om op te passen met kokosvet/olie. Er zijn leden die er niet goed op reageren, de schildklier wordt opgejaagd waardoor je juist afvalt. Hetzelfde kan gelden voor jodium.

De juiste koolhydraten zijn: honing, bataat (zoete aardappel), rauwe melk en glutenvrije granen (witte basmatirijst, quinoa, gierst en boekweit). Ook groentes (groene bladgroente, broccoli, kool)  zijn koolhydraten maar ze tellen niet mee voor de 100 gram droog gewicht inname, dit vanwege het kleine percentage (5% per droog gewicht) aan koolhydraten. De meest geschikte groentes zijn o.a.: groene bladgroente, alles in de uienfamilie, alles in de koolfamilie), Alles moet snotgaar gekookt worden (ivm niet verteerbare cellulose), het liefst in een vette stoofschotel, samen met stoofvlees, dat eveneens botermals moet worden gekookt. Zetmeelrijke groenten zijn geen goed idee ( en producten met kiemkracht (granen, noten, zaden, bonen, pitten en peulvruchten) kunnen ook beter vermeden worden.

Zie hier een lijst met voedingsmiddelen met daarin o.a. vermeld het aantal koolhydraten per 100 gram.

Als je brood wilt blijven eten eet dan biologisch zuurdesembrood van rogge. Een goede bakker van dit soort brood is de bakker uit Ahaus, op hun site vind je adresjes in NL waar hun brood wordt verkocht.

Volgens een ‘ervaringsdeskundige’ op het forum (lees iemand die ook ondergewicht had) is kiembrood ook een goede koolhydratenbron, het vult enorm en bevat (vrijwel) geen gluten. Rogge kiembrood is nog enigszins snijdbaar en smeuïg. 

Je kunt ook zelf een zuurdesem roggebrood bakken: recept. Erg gemakkelijk en lekker.

Tip: kook een pan vol witte basmatirijst en laat het afkoelen. Schep het in bakjes, vries het eventueel in en eet bij elke maaltijd een bepaalde hoeveelheid (koude) rijst, met geraspte kaas, Keltisch zeezout en een klontje roomboter, lekker, en je krijgt koolhydraten binnen.

Eet bijvoorbeeld wat vaker zoete aardappelen, tonijn met eigen gemaakte mayonaise, flink wat rauwmelkse kaas en vette stoofpotjes. En spelt desem brood met flink wat roomboter, dikke plakken rauwmelkse kaas en gebakken ei in flink wat rode palmolie.
——

Eet het liefst 3x per dag zodat je geen honger krijgt/hebt, het is meer eten op gevoel, eet flink, totdat je genoeg hebt. Iemand op het forum kwam aan door 1,5 tot 2 liter rauwe melk per dag te drinken, met daarnaast een ophoging van vetten en een langzame afbouwing van koolhydraten.
Verder is het belangrijk dat je lichaam in balans komt, eenmaal in balans zal aankomen en daarna op gewicht blijven geen probleem meer zijn.

Om je lichaam te helpen in balans te komen kun je je gaan voeden volgens de richtlijnen van Weston Price, er staan diverse recepten op onze site. Op de pagina juiste voeding vind je onze richtlijnen om je lichaam te helpen helen.

Verder is het voor je lichaam heel helend om stress zoveel mogelijk te mijden. Stress is niet alleen van buitenaf, zoals werkdruk, spanningen, straling, luchtvervuiling, etc. maar ook van binnenuit zoals verkeerde voeding, synthetische vitamines etc. Zorg dus voor rust in je lichaam en geest.

Inname is nog geen opname.
Begin de dag met een glas water met sole en een scheut troebele appelazijn. Doe dit een half uur voor elke maaltijd, dit zorgt voor meer maagzuur dus een beter spijsvertering, vooral vertering van eiwitten.
——

Gewichtsverlies kan ook te maken hebben met een niet goed werkende schildklier.
——

Er zijn ook mensen die aankomen van vetten en eiwitten, o.a. via rauwe melk, kefir, vlees, eieren etc.:

Als je aankomt van vetten en eiwitten zit je lichaam in ‘opslagmodus’. Dit is niet noodzakelijk verkeerd! Mijn eigen ervaring leert dat mijn lichaam eerst e.e.a. ging opslaan om bestaande tekorten weg te werken en reserves te creëren. Toen ik eenmaal voldoende reserves had, begon ik wel gewicht te verliezen. Hier heb ik twee jaar over gedaan.
Mike
——

Ondergewicht is bijnieruitputting: Bijnieruitputting de luidruchtige, stille epidemie van Mike Donkers
——

Ondergewicht hoeft niet perse een vorm van anorexia te zijn, maar hieronder Mike zijn gedachten hierover:

Je gaat ervan uit dat het lichaam wil vasten en ontgiften, maar je moet serieus rekening houden met wat ik noem een ‘vervuilde geest’. M.a.w.: je DENKT dat het lichaam wil vasten en ontgiften, maar in werkelijkheid is het je zelfdestructieve DENKEN dat hieraan ten grondslag ligt.

Het lichaam wil niet nog verder vermageren en uitgemergeld raken, het wil BOUWEN. Ons lichaam is onze vrouwelijke energie en dat is de energie van CREATIE. Onze geest is onze mannelijke energie en dat is de energie van ONCREATIE. In die energie zit jij nog steeds en daarmee concludeer ik dat je je anorexia nog altijd niet hebt overwonnen. Het is een mannelijke geest die het vrouwelijke lichaam onderdrukt, door te denken dat je ‘onzuiver’ of ‘onrein’ bent en moet ‘ontgiften’. Je ziet dit ook terug bij veganisten, fruitarians en raw foodists en soortgelijke voedselextremisten. Ze zijn al broodmager en hebben dan nog voortdurend de neiging om te vasten en ontgiften. Hierdoor gaat er meer uit het lichaam dan er terug in komt in de vorm van bouwstoffen.

Deze bouwstoffen zijn hoogcalorische dierlijke producten van de allerbeste kwaliteit, boordevol vetten en eiwitten. De anorexische geest gruwelt hier echter van, want dat zou ‘vergiftigend’ of ‘dikmakend’ of ‘calorierijk’ of ‘aders dichtslibbend’ zijn. Deze voeding stelt je echter in staat om tegelijkertijd bij te bouwen en te ontgiften, want er is werkelijk niets ontgiftender dan de vetoplosbare vitamines, met name vit. A. Daarnaast daal je af vanuit je hogere (mannelijke) chakra’s en maakt contact met je lagere (vrouwelijke) chakra’s en daarmee dus ook je lichaam.

Als uitsluitend de mannelijke geest regeert, blijf je in de oncreatie zitten, wat uiteindelijk leidt tot de dood. Daarom hongeren mensen met anorexia zich uit, wat een levensgevaarlijke dans met de dood is. Het heeft heel erg te maken met een ernstig vervormd zelfbeeld en wereldbeeld. Dit is een probleem van onze samenleving in het algemeen, heel veel mensen zitten te veel in hun hoofd, maar anorexia is een extreme uitwas hiervan.

Jouw lichaam heeft dan ook niet aan de bel getrokken met een anorexische reactie, het is jouw destructieve geest die het lichaam heeft onthouden wat het werkelijk nodig heeft. Tijd dus om jezelf te bevrijden van de gedachte dat je lichaam hieraan ten grondslag ligt en jezelf te herprogrammeren. Onze samenleving is uitsluitend gericht op de buitenkant. Dit is opnieuw mannelijke energie. De weg naar binnen is een vrouwelijke. Vraag jezelf af waarom je ziel zo verwond is geraakt dat deze zijn zetel, het lichaam, het leven wil benemen d.m.v. uithongering.

Het is erg moeilijk om jou voedingsadvies te geven als je jezelf niet wil voeden, omdat je in de illusie verkeert dat je lichaam dit niet zou willen.
Mike
——

Blijf weg bij oppeppers
Koffie, thee en chocolade onderdrukken de eetlust en zorgen voor de stressrespons in je lichaam. De bovenstaande middelen zorgen ervoor dat je minder ghreline aanmaakt, maar meer leptine en peptide YY. Peptide YY is een verzadigingshormoon in de darmen. Zelfs cafeïnevrije koffie zorgt voor een verzadigingsreactie. We kunnen dus maar beter wegblijven bij deze stimulerende middelen als we willen aankomen.

Slaap voldoende
Tijdens onze slaap regenereert ons lichaam. Dit regenereren zorgt ervoor dat weefsels worden aangemaakt en hersteld. Zo ook de darmen, die alle voedingsstoffen voor de opbouw moeten opnemen. Slaap vermindert de stress, waardoor we fysiologisch meer in de stemming komen om te eten. We kunnen ook wel uit emotie gaan eten, maar zolang we gestrest blijven zal ons lichaam de voedingsstoffen slecht kunnen verteren. Wandelen en leuke dingen doen zijn ook goede manieren om van stress af te komen.
Juglen
——

Een reactie van Mike op het forum:

Ik wijt dit ondergewicht eerder aan een TEVEEL aan koolhydraten! Het valt me meer en meer op dat er een rode draad is bij mensen met ondergewicht en dat is een veel te snelle stofwisseling a.g.v. opjagend voedsel (suikers), gecombineerd met lege calorieën in de vorm van zwaar bewerkt voedsel (zoals amandelmelk). Daarom ook de vele eetmomenten in de dag: het lichaam komt voortdurend belangrijke voedingsstoffen tekort (ondervoeding) en de suikers zorgen uitsluitend voor korte-termijn brandstof. Als ik jou was zou ik de dierlijke vetten en eiwitten structureel ophogen!
Mike
——

Een stuk over leptine:
De vetcellen van ons lichaam maken leptine aan. Leptine heeft als functie om aan te geven of er sprake is van overvloed of schaarste. Het is een hormoon dat relatief recent ontdekt is (1994), maar het geeft ons een interessant inzicht in suikerverbranding tegenover vetverbranding. Ik zal het uitleggen