Nieren: urinetherapie

Urinetherapie
Voor wie graag verouderde opvattingen overboord gooit en taboes wil doorbreken, is er de urinetherapie. Ten eerste: Vergeet alles wat onwetende mensen je vanaf je geboorte tot nu over urine hebben verteld. Ten tweede: Maak net zoals bij voedsel onderscheid tussen verse urine en oude bedorven urine die in een hoekje op straat ligt en die in een staat van ontbinding is. Ten derde: urinetherapie wordt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen toegepast bij bijna alle culturen, volkeren en stammen van over de hele wereld. De toepassingen die wereldwijd gevonden zijn spreken boekdelen. Ook in de Ayurveda wordt het gebruikt en geprezen. En zelfs in onze cultuur zijn er nog restjes urinetherapie bewaard gebleven. Misschien heb je wel eens ooit gehoord dat je over wratten kunt plassen.

Tegenwoordig is urinetherapie weer helemaal in opkomst in Latijns-Amerikaanse landen, India en Japan. Daar wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Verse urine is een steriel, medicinaal voedingssupplement die door je eigen lichaam op maat is gemaakt als geen enkel door de mens of natuur gemaakt medicijn buiten jezelf. Urine is veilig en zeer veelzijdig toepasbaar voor de meest uiteenlopende kwalen, te meer omdat urine exact de energetische trilling bevat waarvoor je eigen lichaam ontvankelijk is. Urine is géén afvalproduct van je lichaam om giftige stoffen af te voeren, integendeel! Dat gebeurt namelijk grotendeels via je lever, je lymfatische systeem en de darmen. Daarnaast worden er ook giftige afvalstoffen afgevoerd als zweet via je huid en als gas via je longen.

Urine is het eindproduct van een wonderbaarlijk en complex filterproces dat in de nieren plaats vindt. Dagelijks filteren de nieren 1800 liter bloedplasma. Bij dit filterproces ontstaat, in de blaas, in stappen zo’n anderhalve liter urine die uitgescheiden wordt. De voedingsstoffen die je via je eten en drinken binnen krijgt zijn niet kant en klaar te benutten door je lichaam. Ze worden door je lichaam verteerd, dat wil zeggen: chemisch en energetisch afgebroken, ontrafeld en bewerkt zodat ze naar de cellen van je organen en lichaamsweefsels gebracht kunnen worden. Je bloed kan door het eten dus rijk zijn aan voedingsstoffen, maar ook te rijk. Je nieren onderzoeken en analyseren de samenstelling van je bloed en vergelijken die met de behoeftes van je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je bloed optimaal is voorzien van de voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt. Wat door je lichaam aan voedingsstoffen niet opgeslagen kan worden, blijft in je bloed en wordt door je nieren dus uitgefilterd. Dankzij onze nieren kunnen we ruimschoots eten zonder al te snel te sterven aan een overdosis voedingsstoffen. Je urine bevat dus het overschot aan hoogwaardige voedingsstoffen die het eindproduct zijn van je stofwisseling! Naast dit zorgen je nieren ervoor dat het vochtgehalte en de zuurgraad van je bloed op peil blijft. Als je weinig drinkt en/of veel zweet is je urine donker en sterk geconcentreerd. Als je veel drinkt en/of weinig zweet is je urine waterig. Als je veel verzurende voeding eet is je urine zuur, als je weinig verzurende voeding eet is je urine meer neutraal. Dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken ligt de voornaamste taak van de nieren niet in het verwijderen van giftige afvalstoffen uit het lichaam. Wel kan er best een kleine hoeveelheid toxische substanties in je urine aangetroffen worden, maar deze kleine hoeveelheid heeft bij wederinname juist eerder een positieve uitwerking: het werkt namelijk als een soort vaccinatie!

Urine drinken stimuleert het afweersysteem en zelfgenezend vermogen. Het stimuleert de uitscheiding van overtollige en giftige stoffen via het lymfatische stelsel (de lymfe klieren, darmen en huid). Het stabiliseert en balanceert de emotionele huishouding van het lichaam, aangezien ook de hormonen en aminozuren via de urine worden uitgescheiden. Urine voedt en bevordert zelfliefde, zelfkennis en contact met je eigen lichaam. Het drinken van urine versterkt je zelfvertrouwen, omdat je een product van jezelf weer tot je durft te nemen. Vergelijk het met durven vliegen in een vliegtuig die je zelf gebouwd hebt. Urine kan gezien worden als een intelligent wezen die naast fysiek ook doorwerkt op je mentale, emotionele en astrale lagen. Al met al kan gezegd worden dat je eigen urine drinken een kosteloze, veilige en zeer heilzame manier is om je eigen reiniging te bevorderen, mits je uitscheidingorganen goed werken natuurlijk. Daarnaast wil ik nog een belangrijke opmerking plaatsen. Aangezien urine een directe afspiegeling is van wat je in je lichaam opneemt, hebben we te maken met een kringloopproces als je met urinetherapie werkt. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van de te recyclen urine sterk afhangt van de kwaliteit van je voeding. Gezonde, kwalitatief hoogwaardige voeding geeft natuurlijk betere resultaten dan voeding die vol zit met chemische toevoegingen, conserveringsmiddelen, geraffineerde producten (witmeel, suiker), alcohol, cafeïne, nicotine, chemische medicijnen, drugs enz. Het is raadzaam om bewust met je voeding om te gaan als je met urinetherapie wilt werken.

Om rustig aan het idee te wennen kun je als volgt te werk gaan. Vang een glas (ochtend)urine van de middenstraal op en gebruik deze direct. Met de middenstraal bedoel ik niet het begin of het einde van de plas. Zuig met een pipetje urine op en druppel dit onder de tong: 1e dag 1-5 druppels, 2e dag 5-10 druppels, 3e dag 10-15 druppels enz. Dit kun je op je eigen tempo opbouwen tot een glas (of meerdere glazen) per dag. Gebruik steeds verse, bij voorkeur onverdunde urine op je nuchtere maag. Dan kan je lichaam het gemakkelijkste de informatie opnemen en verwerken om een analyse te maken van je gezondheid. Als je moeite hebt met urine drinken kun je het ook aanlengen met vruchtensap of water. Je kunt af te toe ochtendurine drinken, tijdens een reinigingskuur, als je een griepje voelt opkomen of iedere dag. Meerdere glazen per dag wordt alleen aangeraden als je echt op je voeding let zoals tijdens een vastenkuur met groente en fruit. Het lijkt misschien een grote stap, maar het zal niet de eerste keer zijn dat iets wat in eerste instantie raar, gek of eng lijkt toch best snel kan wennen of zelfs fijn kan blijken te zijn. Denk aan seks, denk aan bier, denk aan olijven of weet ik veel wat.

Ik heb zo maar summier een introductie over urinetherapie geschreven toegespitst op een reguliere toepassing tijdens het vasten. Er is echter nog veel meer belangrijks over te weten en aan te ontdekken. Urine heeft talloze medische en praktische toepassingen. Daarom wil ik graag vermelden dat er een fascinerend boek is geschreven over urinetherapie. Naast de historie en achtergronden is het vooral een praktisch boek waarin de vele toepassingen beschreven staan. Ik vond het een eye-opener. Meer info: “De Gouden Fontein” van Coen van der Kroon.

DenniS Vervlossen (van het Weston Price forum: www.fatsforum.nl)

Terug naar ‘nieren