Nieren

NIERSTENEN:
Ik kwam een vrouw tegen die af en toe behoorlijk last heeft van nierstenen. We raakten aan de praat en ik heb haar een kaartje van onze site gegeven. Daar stond ze wel voor open: goede voeding, want haar arts kan haar niet verder helpen, die geeft aan dat voeding niets bijdraagt aan een genezing.
Ik ben door gaan vragen over haar voeding, of ze ook vlees eet. Dat wil ze op zich wel, op dit moment leeft ze alleen min of meer vegetarisch omdat ze het vlees niet kan verteren, een probleem met de darmen. Alles grijpt in elkaar natuurlijk.

Alle ziekte en gezondheid begint in de darmen is de bekende spreuk.
Ik heb wat speurwerk op het forum gedaan, hieronder mijn bevindingen en teksten van Mike en anderen.

Er is een link tussen de bijnieren en een maagzuurtekort, wat dan o.a. ook nier- en gal/leverstenen kan vormen, lees hieronder maar (tekst van Mike):

De bijnieren en gal- en nierstenen
Erg belangrijk voor het voorkomen van gal- en nierstenen is de aanwezigheid van voldoende verteringssappen (maagzuur en galzouten) en enzymen in de lever en alvleesklier. Door bijnieruitputting en de daaropvolgende vertraging van de schildklier en daarmee weer de spijsvertering ontstaat er een tekort aan spijsverteringssappen en verteringsenzymen, waardoor overmatige cholesterolafzettingen verkalken en uiteindelijk gal- en nierstenen kunnen vormen.

Relatie tussen bijnieruitputting en maagzuurtekort:
Wel eens in de rouw gezeten? Een bekende uitdrukking is dan dat je ‘geen hap door je keel krijgt’. De eetlust vermindert dus door stress. Naarmate je bijnieren verzwakken neemt je weerstand tegen stress af, je stressbestendigheid. Naarmate je stressniveau toeneemt zal het lichaam meer prioriteit geven aan het kalmeren van je gestel dan het verteren van voedsel, dat relatief veel energie kost. Als er minder prioriteit wordt gegeven aan de voedselvertering wordt er dus ook minder maagzuur aangemaakt.
Ziedaar de relatie tussen je bijnieren en te weinig maagzuur.

Verder wordt ons spijsverteringsstelsel te weinig ‘getraind’ a.g.v. de consumptie van zwaar bewerkt gemaksvoedsel dat vrijwel meteen in ons bloed terechtkomt, omdat het al helemaal kapot verhit is. Hierdoor komt onze spijsvertering in de problemen als er echt voedsel in gaat, want zo hard heeft hij nooit hoeven werken. Je hebt dan onvoldoende maagzuur om deze volwaardige voeding te kunnen verteren. We noemen dit dat ‘zware kost’ of ‘machtig’. Een kwestie van trainen, zeg ik dan.

Hoe verhoog je je maagzuur en verbeter je je spijsvertering / darmflora?

Om meer maagzuur aan te maken:
Appelazijn (hiermee verhoog je je maagzuur – betere eiwitvertering)
Citroensap opgelost in water
cranberry’s / sap
Kombucha
Yoghurt-kefir
Ongeraffineerd Keltisch zeezout / sole

Juiste voeding om je lichaam te helen en stenen te voorkomen:
* Granen-zetmeel-suikers weglaten en alleen de juiste koolhydraten nemen, 50 a 100 gram drooggewicht: honing, glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) groenten (gekookt/gewokt/gestoomd).
*Vet inname verhogen d.m.v. dierlijke verzadigde vetten: Roomboter, zuivel, vlees, vis
*Levertraan ev. in combinatie met boterolie (vitamine A en D, omega 3)
*Sole / ongeraffineerd Keltisch zeezout
*Verkeerde vetten/oliën weglaten/weggooien (o.a. margarines, maïsolie, zonnebloemolie)
*Geen voeding meer uit pakjes, lees: zonder E-nummers. Dus echte voeding.
*Groentes die oxaalzuur bevatten altijd koken. Zie hieronder welke groente oxaalzuur bevatten.
*Vitamine C
*H2O2
*Magnesiumcitraat en/of natriumbicarbonaat i.v.m.: Citraat (de basische zuurrest van citroenzuur) en carbonaat behoren tot de steenvormingsremmers.
*Nier/blaas thee bijv: Salus Koemis Koetjing thee
*Niet liters water gaan drinken, dat verdunt het maagzuur en de spijsverteringssappen.
*Resium vergruist nierstenen. Magnesium Malate verweekt de stenen, waardoor ze loskomen en makkelijker
geflusht kunnen worden. Dat is het verschil.

Probiotica voor de darmen als:
Beestenbottenbouillons
melkkefiryoghurt
GAPS dieet

Oxaalzuur zorgt voor nierstenen:
-Oxaalzuur
Oxaalzuur en derivaten komen voor in verschillende planten, met name rabarber en klaverzuring. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, tarwekiemen, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Ook komt het voor in peterselie, postelein en spinazie.
Wanneer deze stof wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Aan de ogen kan een kleine hoeveelheid stof oogirritatie (gekarakteriseerd door rode en waterige ogen) veroorzaken, langdurig contact kan schade aan het hoornvlies of zelfs blindheid veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan de huid geeft letsel van de huid, huidontsteking of zelfs brandblaren, afhankelijk van de exposieduur. Inhalatie van oxaalzuur kan verschillende gradaties van longschade en irritatie aan de luchtwegen veroorzaken, gekarakteriseerd door branderig gevoel in de keel, kuchen en hoesten. Grote hoeveelheden kunnen verstikking, bewusteloosheid en zelfs dood veroorzaken.

Bijnieruitputting en maagzuurtekort:
De bijnieren en candida
Door bijnieruitputting vertraagt de schildklier, waardoor je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raken hierdoor uit balans, iets wat dysbiose wordt genoemd. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving op voor positieve darmbacteriën als de acidofilus en bifidum en een zeer gunstige omgeving voor de gistbacterie candida albicans, die zich kan ontpoppen tot een schimmel. Dit is eveneens logisch vanuit het perspectief van je lichaam. Candida wordt vaak als een boosdoener gezien die de oorlog verklaard moet worden, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat als het niet aan candida en andere opruimers van moeder natuur had gelegen je er nog veel
erger aan toe zou zijn. Je voedsel zou namelijk niet of onvoldoende verteerd worden en het zijn deze micro-organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen.

Bijnieruitputting en maagzuurtekort:
De bijnieren en candida
Door bijnieruitputting vertraagt de schildklier, waardoor je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raken hierdoor uit balans, iets wat dysbiose wordt genoemd. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving op voor positieve darmbacteriën als de acidofilus en bifidum en een zeer gunstige omgeving voor de gistbacterie candida albicans, die zich kan ontpoppen tot een schimmel. Dit is eveneens logisch vanuit het perspectief van je lichaam. Candida wordt vaak als een boosdoener gezien die de oorlog verklaard moet worden, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat als het niet aan candida en andere opruimers van moeder natuur had gelegen je er nog veel
erger aan toe zou zijn. Je voedsel zou namelijk niet of onvoldoende verteerd worden en het zijn deze micro-organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen.

Dat dergelijke rottingsprocessen brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, gasvorming (winden, boeren) en stinkende ontlasting veroorzaken is voor ons heel vervelend maar het zou ons juist aan het denken moeten zetten over onze slechte gewoontes. Dit opruimwerk met behulp van micro-organismes is een
back-up-mechanisme van onze spijsvertering. We moeten de schuld niet bij een darmschimmel leggen, maar bij onszelf. Het is rommel en gifstoffen waardoor ze aangetrokken worden, dus we moeten geen rommel en gifstoffen tot ons nemen. Daarnaast moeten we onze spijsvertering verbeteren zodat we werkelijk goede voeding ook werkelijk goed kunnen verteren. We hebben hiervoor gezonde bijnieren nodig en een schildklier die een optimale lichaamstemperatuur en een optimale stofwisselingssnelheid kan genereren.
——

Kefir en kombucha zijn bijzonder goede probiotica’s.
Enkele van de waardevolle voedingsstoffen die de “paddestoel” produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur and acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines.
Kombucha helpt ook tegen nierstenen.
Lees hier meer……..
——

Een tip om de nieren op een goedkope manier te reinigen:
Reinig je nieren voor MINDER DAN € 2,00

Het is heel gemakkelijk:

Je koopt een bosje biologische peterselie en spoelt het schoon onder de kraan.
Dan snijd of knip je het in kleine stukjes, doe het in een pot en giet er schoon water op (ongeveer 1,5 liter).
Kook het tien minuten en laat het daarna afkoelen.
Filter het peterseliewater en giet het in een schone fles of kan. Bewaar deze in de koelkast.
Drink dagelijks een glas van dit water en je zult alle zouten en andere opgestapelde afvalstoffen uit je nieren verwijderen door te urineren.
Je zal waarschijnlijk het verschil voelen, maar ook als je er niets van merkt zorg je hiermee dat je lichaam preventief gereinigd wordt.

Peterselie staat bekend als de beste natuurlijke nierreiniger!
——

Urinetherapie
Voor wie graag verouderde opvattingen overboord gooit en taboes wil doorbreken, is er de urinetherapie. Ten eerste: Vergeet alles wat onwetende mensen je vanaf je geboorte tot nu over urine hebben verteld. Ten tweede: Maak net zoals bij voedsel onderscheid tussen verse urine en oude bedorven urine die in een hoekje op straat ligt en die in een staat van ontbinding is. Ten derde: urinetherapie wordt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen toegepast bij bijna alle culturen, volkeren en stammen van over de hele wereld. De toepassingen die wereldwijd gevonden zijn spreken boekdelen. Ook in de Ayurveda wordt het gebruikt en geprezen. En zelfs in onze cultuur zijn er nog restjes urinetherapie bewaard gebleven. Misschien heb je wel eens ooit gehoord dat je over wratten kunt plassen.
Lees hier verder…….
——

Blaasontsteking
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door schimmels (candida), deze schimmels zijn antibiotica resistent en daardoor zelfs in aantal vermeerderen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Een blaasontsteking komt van binnen uit (verrassend he?) dus zorg voor een goed milieu in je darmen. Dat kan o.a. door het eten van probiotische (gefermenteerde) voeding en beestenbottenbouillons, daardoor heel je de darmen en de darmflora. Candida floreert in een basische omgeving en gedijd slecht in een zure omgeving, dus eet/drink je ‘zuren’.

Verder kan H2O2 ook veel doen. Waterstofperoxide voedt de aerobe darmbacteriën en doodt de anaerobe bacteriën. Ook zure dingen zijn vooral goed voor de blaas. Denk hierbij aan appelazijn, cranberrysap, volle yoghurt, kefir, kombucha, citroen(sap), appelazijn. Verder vitamine C, bijv. acerolapoeder of rozenbottelpoeder, drink ca. 10 gram vitamine C verdeeld over de dag, ca. 5 dagen lang. Kijk ook eens naar D-mannose. Alles helpt bij iedereen weer anders, je kunt ook in een glas lauw water 3 tl kaneel en 3 tl honing doen en dat 3x per dag drinken. Of 3x per dag een glas water met 1 tl natriumbicarbonaat, kijk met dit alleen uit het is basisch en kan zorgen voor minder maagzuur. Koemis Koetjing kan helpen en ondersteund ook de nieren.

Als de blaasontsteking daar is, ook veel water drinken om het ‘uit te plassen’, is misschien ook niet prettig maar het helpt wel. Doe dan gelijk Keltisch zeezout in je water, Keltisch zeezout zorgt voor meer maagzuur en dus voor een betere vertering van eiwitten, wat dan weer darmproblemen voorkomt vanwege onverteerde eiwitten. Dus zorg voor meer maagzuur.

Als je vaker een blaasontsteking hebt is dat niet ongevaarlijk, het kan doorslaan naar de nieren, dus ronduit gevaarlijk. 

Lees ook eens op onze ‘schimmel‘ pagina.
Schimmels komen o.a. van (teveel) suikers/koolhydraten.
——

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..