Mike’s curry recept:
Hier nog een paar aanpassingen op het recept van Mike, i.v.m. de nachtschades die hij voorheen ook gebruikte:
Tomaten en tomatensaus/puree vervangen door 2 blikjes kokosmelk. Als heetmakers geen hete pepers gebruiken, maar gember, gele en/of zwarte mosterd en zwarte peper. Je kunt evt. een halve liter volle yoghurt en/of crème fraiche toevoegen. Zelf gebruik ik tegenwoordig verse groenten i.p.v. diepvries en geen peulvruchten meer. Als je hem vegetarisch maakt, kun je hem pureren en hier vers korianderblad doorheen gooien. Dan heb je Mulligatawny Soup! Opdienen met een kringeltje room, kokosmelk of yoghurt.
———-
Smelt een flinke klont boter samen met 2-3 eetlepels kokosolie in een grote wok, liefst een gietijzeren. Voeg lamsfilet of kipfilet of lamsstoofvlees of runderstoofvlees toe en bak dat in de boter en kokos zodat beiden goed in het vlees trekken.
Voeg vervolgens 2-3 uien en 5-6 tomaten in stukjes toe. Je zou voldoende vocht moeten hebben van de groente en het vlees om hierin te blijven bakken, maar mocht dit niet het geval zijn dan wat water toevoegen. Zorg dat je voldoende water binnen handbereik hebt, want je gaat een saus maken!
(Je kunt er ook voor kiezen om eens een vegetarische curry te maken en dan sla je de stap van het vlees over en bak je meteen 2-3 uien en 5-6 tomaten in de boter en kokosolie.)
Je bakt het vlees en de uien en tomaten kortstondig (het gaat erom dat ze de boter en kokos in zich hebben opgezogen) en voegt dan water toe totdat het vlees en de groente min of meer ondergedompeld zijn. Je hebt nu een basis om de saus te gaan kruiden. Dit is wat een curry een curry maakt en je moet wat handigheid krijgen in de juiste hoeveelheden van ieder kruid.
Begin met een royale hoeveelheid geelwortel (kurkuma, ongeveer 2-3 eetlepels). Dit is de basis van de saus dus van alle kruiden doe je hier het meeste van in. Je saus moet verder in ieder geval royale hoeveelheden (maar niet zoveel als de geelwortel) van de volgende drie kruiden bevatten: gember, koriander, komijn (van alledrie 1-2 eetlepels). Je kunt kiezen voor verse gember (fijngestampte blokjes in een vijzel) of gemberpoeder (ik doe vaak een combinatie van die twee), komijnpoeder of komijnzaadjes (ik doe vaak een combinatie van beiden, maar altijd meer poeder dan zaadjes) en korianderpoeder of korianderbolletjes (ik doe vaak een combinatie van beiden, maar altijd meer poeder dan bolletjes). Verder voeg je de volgende kruiden in poedervorm toe: kardemom (kwart tot halve theelepel), kruidnagel (kwart tot halve theelepel), kaneel (ruime theelepel), paprikapoeder (optioneel, hoeft niet, hele theelepel), zwarte peper (1-2 theelepels), citroengras (ruime theelepel), garam massala (optioneel maar wel lekker, ruime theelepel), kerrie (optioneel maar wel lekker, ruime theelepel). Tip: karwijzaadjes (niet te veel) zijn ook een toevoeging! Deze kruiden zijn allemaal te koop in de natuurvoedingswinkel van het merk Het blauwe huis of Pyramide.
De kruidenpoeders zullen de saus gaan indikken wanneer je gaat roeren, dus blijf voldoende water toevoegen om een beetje dikkige saus te krijgen. Er mag niets op de bodem van de wok blijven plakken! Gebruik het hoogste vuur, het moet allemaal flink inkoken. Hoe langer het vlees en de kruiden kans krijgen zich met elkaar te vermengen, hoe lekkerder het wordt. Bang zijn dat je vlees overgaar wordt hoef je niet, want het vlees bakt nu niet meer maar kookt gaar in de saus. Geloof het of niet, maar hoe langer dit duurt hoe lekkerder het wordt. Er ontstaat een alchemie tussen de kruiden, de groente en het vlees. Dat laatste wordt alsmaar malser en niet snotgaar, dus het hele proces, inclusief de volgende stappen (zie hieronder), mag gerust ruim een uur duren. Blijf daarbij in de gaten houden dat je voldoende vocht hebt, je maakt namelijk een saus waar je zeker twee dagen nog van gaat smikkelen!
Afhankelijk van de mate van pittigheid die je aan je curry wilt geven kun je ervoor kiezen om eerder of later ofwel 1 of 2 gesneden verse rode pepers (pitjes verwijderen!), afhankelijk van de pittigheid van de pepers (liever met 1 proberen, om te beginnen!) ofwel cayennepoeder en/of chilipoeder toe te voegen. Ik werk het liefst met verse pepers maar als ik daar niet aan kan komen in een biologische variant dan gebruik ik een combinatie van cayenne- en chilipoeder. Dit is het stadium waarin ik de heetmakers toevoeg. Je kunt zelf bepalen hoe heet je de curry wilt hebben. Bedenk dat zwarte peper en gember ook al heetmakers zijn, zeker als je verse gember gebruikt. Zelf houd ik wel van die toegevoegde bite van rode pepers of cayenne, al is het maar een heel klein beetje! Je kunt er ook voor kiezen om dit meer tegen het eind toe te voegen, dan heeft het minder kans om in te koken met de rest van de saus.
Hetzelfde geldt voor de knoflook. Ik gebruik altijd verse knoflook (3-4 grote tenen), geen poeder, die ik in een vijzel stamp. Soms laat ik ze vrij grof, soms maak ik ze helemaal fijn. Tip: als je gaat stampen in een vijzel, combineer dan stukjes knoflook met stukjes gember, dan ben je in een keer klaar met het fijnstampen ervan en kun je ze samen toevoegen aan de saus (het is geen ramp als je verse gember in dit stadium toevoegt, dan kun je gember poeder in het stadium hiervoor al toevoegen). Zelf kies ik ervoor om in dit stadium knoflook toe te voegen aan de saus, zodat deze nog plenty tijd heeft om een te worden met het geheel. De saus ruikt al lekker op dit moment door al die kruiden maar zodra je de knoflook toevoegt gebeurt er helemaal iets waanzinnigs! Je kunt er echter voor kiezen om ook de knoflook meer tegen het eind toe te voegen om het effect van de knoflook meer te beperken. Een curry zonder knoflook is echter geen curry!
Mocht de saus weer wat te veel indikken, deze keer geen water toevoegen want het is tijd voor de volgende stap. Gebruik je kipfilet dan raad ik je aan de gelige kleur van de saus intact te houden en de curry redelijk mild te houden. Gebruik je rood vlees, dan raad ik je aan ofwel een literfles rode tomatensaus (de gewone, zonder kruiden als basilicum en oregano) ofwel een grote pot tomatenpuree toe te voegen (of een combinatie als je hem echt donkerrood wil hebben). Dus geen tomatensaus of tomatenpuree met kip maar wel met rood vlees. Een curry met rood vlees mag ook best wat pittiger zijn, dus dan hoef je je op dat gebied niet zo in te houden. Verder voeg je toe twee blikken kokosmelk. Dat is meer dan genoeg
vloeistof om je saus weer een saus te laten worden. Tip: in plaats van kokosmelk kun je ook volle yoghurt met crème fraiche gebruiken (met kokosmelk is echter het allerlekkerst!).
De curry kan nog zeker wel een half uur of langer doorkoken op hoog vuur (pan niet afdekken, blijven roeren en evt. water toevoegen!) dus je hebt nu tijd om volle basmatirijst te koken. Die van de natuurwinkel heeft volgens de verpakking 45 minuten nodig maar in mijn ervaring is-ie na 30-35 minuten al klaar. Ik houd ervan om rijst, net als pasta, ‘al dente’ te eten, beetgaar dus.
De curry kan nog wel wat groente gebruiken. Voor mij gaat het echter om de kruidensaus en het vlees dus de groente is voor mij een minder belangrijk ingrediënt. Om het mezelf daarom makkelijk te maken koop ik diepgevroren erwten en ‘soepgroente’ (broccoli, bloemkool, snijboontjes, wortel etc.) bij de natuurvoedingswinkel. Als je wilt kun je natuurlijk deze ingredienten vers toevoegen, het gaat in ieder geval om erwten en bloemkool, snijboontjes en wortel zijn ook erg lekker. Vers of uit de diepvries, houd rekening met zeker 30 minuten kooktijd in de saus.
Wat ook mogelijk is, is linzen toevoegen. Rode of gele linzen zijn het beste. Deze hebben ook zeker 30 minuten kooktijd in de saus nodig. Door de linzen en de diepvriesgroente zal de saus weer snel indikken, dus sta altijd klaar met een beetje water om een beetje dikkige saus te houden en te voorkomen dat er dingen aan de bodem gaan plakken. Mocht je uitschieten met het water, geen nood want deze curry wordt alleen maar lekkerder naarmate hij langer doorkookt! Bovendien kook je de eventuele linzen en de (diepvries)groente ook niet snotgaar. De saus dikt op deze manier vanzelf in, dus géén bloem of zetmeel toevoegen! Kies je voor een linzencurry dan heb je alles in een en hoef je geen rijst te koken. Kies je voor rijst, dan hoef je geen linzen toe te voegen. De linzen maken het gerecht machtiger. Voordeel daarvan is dat je ervoor kunt kiezen om het geheel naderhand te blenden om op die manier een dikke wintersoep te maken (je moet dan wel voor de vegetarische variant gaan want het is zonde om dat vlees te gaan blenden).
Gedurende de 30-40 minuten die de linzen, de rijst en de toegevoegde groente nodig hebben om te koken, kun je ervoor kiezen om een half of heel potje crème fraiche aan de saus toe te voegen aan je gerecht voor nog meer romigheid. Dit is optioneel maar maakt de curry wel lekkerder en milder, ook als deze scherp gekruid is!
Het is nu ook tijd om aandacht te gaan besteden aan de juiste verhouding tussen zout en zuur, wat het grote geheim van een goede curry is. Voeg allereerst ongeveer een vlakke eetlepel Keltisch zeezout toe aan de saus en daarna vers geperst sap van een halve of hele citroen. Is de curry mild, dan is vaak een halve citroen al voldoende. Is deze pittig, gebruik dan een hele citroen. Laat het een en ander een paar minuutjes inwerken en proef dan of je de juiste balans hebt tussen zoet, pittig, zuur en zout. Als het goed is moet het perfect zijn met deze instructies!
Zodra de rijst of de linzen klaar zijn (de linzen moeten tot een halve of hele moes gekookt zijn) kun je de saus uitzetten. Voeg dan nog vers gehakte koriander toe (zowel het blad als de steel). Dit is een smaakmaker die het best tot zijn recht komt als je deze rauw toevoegt aan het eind, meekoken zou zonde zijn. Je kunt de curry met linzen kant en klaar opdienen of zonder linzen met de rijst apart.
Tip: voeg nog wat Keltisch zeezout en 1-2 eetlepels kokosvet toe aan de rijst nadat deze van het vuur is! Heb je een vegetarische variant gemaakt met linzen dan kun je deze warm gaan blenden (je zult dan denk ik in de blender nog wat water moeten toevoegen) tot een dikke, gladde soep en direct opdienen. Je ziet wel, je kunt alle kanten op met dit recept en het verveelt nooit, de smaak is werkelijk hemels! Wel is het veel werk en tijd, vandaar dat ik deze uitsluitend in het weekend maakt. Lekker, gezond en mega-ontgiftend! Succes!
Mike Donkers
——
EEN WAARSCHUWING VAN JUGLEN (forum): WAARSCHUWING: Blijf verre van deze curry!!!
De rest van wat je ooit zult eten valt in het niets… Ik heb de curry mogen proeven, eigenhandig door Mike gemaakt en nu heb ik het probleem dat ik het niet meer uit mijn hoofd krijg. Het wilde vlees wat Mike gebruikte was zo boterzacht, echt heerlijk!
Je kunt deze curry ook maken met spinazie, zie hier de spinazie-curry.
Terug naar ‘recepten’