Cannabinoïden en het endocannabinoïden-systeem
Hoe werkt cannabis?
De farmacologie van cannabis (hoe werkt cannabis)
Cannabis heeft een duidelijk aantoonbare werking op het menselijk lichaam. Met name in de laatste 10 jaar is veel ontdekt over het effect van cannabis toediening. Je kunt je namelijk afvragen waarom een mens überhaupt een effect voelt van cannabis: waar en hoe in het lichaam gebeurt dat dan?
Cannabinoïden
In de cannabisplant komen bepaalde stoffen voor die een effect op het lichaam veroorzaken. De meest belangrijke zijn de cannabinoïden. Al sinds langere tijd zijn deze stoffen bekend, en de meest bekende is tetra-hydro-cannabinol, ook wel afgekort als THC. Dit is de stof waarvan je high kunt worden bij hogere dosering, maar het heeft ook een bewezen effect op misselijkheid, braken en pijn. Daarnaast stimuleert het de eetlust, bijvoorbeeld bij mensen die leiden aan kanker of AIDS.
De stof cannabidiol (CBD) kan ook aanwezig zijn in de cannabisplant. Van CBD kun je niet high worden, maar het werkt mogelijk wel om angstaanvallen te verminderen, en om ouderdomsziekten als Alzheimer en dementie te vertragen. Hier wordt momenteel volop onderzoek naar gedaan.
Receptoren
Het blijkt dat ieder mens in zijn hersenen en zenuwstelsel plekken heeft waar THC zijn effect kan uitoefenen, de zogenaamde ‘receptoren’. Een receptor is als het ware een schakelaar die kan worden ingedrukt als de juiste chemische stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Eenmaal ingedrukt zorgt de schakelaar dan voor het effect waarvoor de schakelaar ‘bedoeld’ is. Zo drukt aspirine op een bepaalde schakelaar die ervoor zorgt dat hoofdpijn vermindert. De cannabis-receptoren zijn dus gevoelig voor de aanwezigheid van cannabis-achtige stoffen.
Endocannabinoïden
Het is gebleken dat ons lichaam zelf een hele serie stoffen maakt die een cannabis-achtige werking hebben: de endocannabinoïden. Deze reguleren verschillende functies in ons lichaam en zijn belangrijk voor een goed functionerende gezondheid. De belangrijkste plaatsen waar de endocannabinoïden werkzaam zijn, zijn de hersenen en het immuunsysteem.
Wanneer stoffen uit de cannabisplant ons lichaam binnenkomen, dan kunnen ze bepaalde functies van het endocannabinoïdensysteem beïnvloeden. Het is eenvoudig te zien hoe dit mechanisme zou kunnen verklaren hoe cannabis een effect heeft op ziekten waarbij het zenuwstelsel (bv MS, pijn) of het immuunsysteem (bv een auto-immuunziekte, ontstekingen) een rol spelen. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat de juiste cannabis variëteit en een optimale toedieningsvorm worden gekozen.
Balans
Eigenlijk brengt iemand die cannabis als genotsmiddel gebruikt zijn lichaam moedwillig uit balans en de effecten daarvan worden dan als prettig ervaren. Maar het idee is dat bij sommige ziekten, waarbij het lichaam juist niet in balans is, het gebruik van cannabis stoffen de balans juist weer kan herstellen. Met deze benadering is het duidelijk in te zien wat het verschil is tussen recreatief en medicinaal gebruik van cannabis.
——
Hoe werkt het endocannabinoïden-systeem?
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a1-672x372.jpg)
Onderstaande tekst komt van deze site Onderzoek naar de therapeutische effecten van cannabis en cannabinoïden gaat op dit moment in een sneltreinvaart, dit is mogelijk omdat er in verschillende landen steeds soepeler wordt omgegaan met cannabis en zijn medicinale eigenschappen. Dit bijzondere kruid en zijn verscheidenheid aan therapeutische verbindingen lijken elk aspect van ons lichaam en geest te beïnvloeden, maar hoe is dit mogelijk?
Dr. Sulak, behandelt in zijn Integrative medicine clinic in Maine duizenden patiënten met vele verschillende aandoeningen.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a5.png)
Op 1 dag ziet hij patiënten met kanker, de ziekte van Crohn, epilepsie, chronische pijn, multiple sclerose, slapeloosheid, Tourette syndroom en eczeem, om er maar een paar op te noemen. Al deze aandoeningen hebben verschillende oorzaken, verschillende fysiologische toestanden, en sterk verschillende symptomen. De patiënten zijn jong en oud, sommige ondergaan conventionele therapie en anderen zijn een weg van alternatieve genezing ingeslagen.
Maar ondanks al hun verschillen, zijn de patiënten het over één ding eens: Cannabis helpt hun toestand te verbeteren! Als arts is hij van nature op zijn hoede voor geneesmiddelen die beweren alles te kunnen genezen.
Wondermiddelen zoals slangenolie en andere dure rages komen en gaan, met grote uitspraken maar met maar weinig wetenschappelijke of klinische bewijzen om hun effectiviteit te ondersteunen.
Sulak probeert dit wel te doen met cannabis, echter zegt hij: ”Ik vind geen gebrek aan bewijzen”, sterker nog, hij valt van het ene wetenschappelijk onderzoek in het andere, meer bewijzen dan men kan vinden van de meest gebruikte alternatieve geneesmiddelen.
Op PubMed zoeken naar artikelen die de afgelopen 20 jaar in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd zijn, met als zoekterm ”Cannabis” onthullen meer dan 7000 resultaten. Voeg het woord “cannabinoïde,” hier aan toe en de resultaten gaan over de 15000 heen. Dat is een gemiddelde van meer dan twee wetenschappelijke publicaties per dag, in de afgelopen 20 jaar!
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a6-300x179.jpg)
Deze nummers illustreren niet alleen de huidige wetenschappelijke belangstelling en financiële investeringen om cannabis en zijn componenten te begrijpen, maar ze benadrukken ook de behoefte aan kwalitatief hoogwaardige reviews en samenvattingen. Hoe kan een kruid voor zoveel verschillende omstandigheden hulp bieden? Hoe kan het zoveel verzachtende en curatieve acties in zich hebben?
Hoe kan iets zo veilig zijn en toch zulke krachten hebben?
De zoektocht naar antwoorden op deze vragen heeft wetenschappers geleid tot de ontdekking van een fysiologisch systeem, een centraal onderdeel van de gezondheid en genezing van ieder mens en bijna elk dier: het endocannabinoïdensysteem.
Wat is het endocannabinoïdensysteem?
Het endogene cannabinoïde-systeem, is genoemd naar de plant die leidde tot zijn ontdekking, en is misschien wel de belangrijkste betrokkene in het fysiologisch systeem bij het opbouwen en onderhouden van de menselijke gezondheid.
Endocannabinoïden en hun receptoren worden gevonden in de hersenen, organen, bindweefsel, klieren en immuuncellen, en in elk weefsel voert het cannabinoïdesysteem bepaalde taken uit, maar het doel is altijd hetzelfde: Homeostase, het handhaven van een stabiel evenwicht in het lichaam ondanks schommelingen aan de buitenkant van het lichaam.
Cannabinoïden bevorderen homeostase op elk niveau van het biologische leven, van de subcellen tot aan het organisme, en misschien zelfs wel de hele gemeenschap en daarbuiten.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a7-300x225.jpg)
Een voorbeeld is: autofagie, een proces waarbij een cel delen van de inhoud sekwestreert om zichzelf te verteren en te recyclen, komt tot stand doormiddel van het cannabinoïdensysteem. Terwijl dit proces normale cellen in leven houd, waardoor ze een balans kunnen houden tussen synthese, afbraak, en de afvalverwerking van cellulaire producten, heeft dit een dodelijk effect op kwaadaardige tumorcellen, waardoor ze zichzelf consumeren met een geprogrammeerde cellulaire zelfmoord.
De dood van kankercellen, wordt gepromoot door homeostase met als doel het hele organisme te laten overleven.
Endocannabinoïden en cannabinoïden zijn ook te vinden op verschillende kruispunten van het lichaam, waardoor communicatie en coördinatie tussen verschillende celtypen mogelijk gemaakt wordt.
Op de plaats van een verwonding verminderen cannabinoïden het vrijkomen van activatoren en sensibilisatoren in het beschadigde weefsel. Ze stabiliseren de zenuwcel zodat ze niet voortdurend signalen afvuren en kalmeren immuuncellen in de buurt door het vrijgeven van pro-inflammatoire stoffen te voorkomen.
Dat zijn drie verschillende werkmechanismen op drie verschillende soorten cellen met allemaal het zelfde doel: het minimaliseren van de pijn en schade die veroorzaakt is door het letsel.
Het endocannabinoïdensysteem, met al zijn complexe handelingen in ons immuunsysteem, het zenuwstelsel, en alle organen van het lichaam, is letterlijk een brug tussen lichaam en geest.
Door dit systeem te begrijpen beginnen we een een mechanisme te zien dat ons verteld hoe staten van bewustzijn, gezondheid en ziekte bevorderd kunnen worden.
Naast het reguleren van onze interne en cellulaire homeostase, beïnvloeden cannabinoïden de relatie met de externe omgeving.
Op sociaal gebied bevordert het toedienen van cannabinoïden duidelijk het menselijk gedrag, mensen zijn meer bereid om humor en creativiteit te delen.
Cannabinoïden helpen mee met de neurogenese, neuroplasticiteit en kunnen direct hun invloed uitoefenen op de openheid en het vermogen verder te gaan, bij iemand die in bepaalde patronen uit het verleden vast is komen te zitten.
Het laten verdwijnen van deze oude patronen is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg in onze snel veranderende omgeving.
Wat zijn Cannabinoïdereceptoren
Zakpijpen, kleine nematoden, en alle gewervelde diersoorten delen het endocannabinoïdensysteem als een essentieel onderdeel van het leven en de aanpassing aan veranderingen in het milieu. Door de genetica van cannabinoïde-receptoren in verschillende diersoorten te vergelijken, schatten wetenschappers dat het endocannabinoïdensysteem al meer dan 600 miljoen jaar geleden in primitieve dieren geëvolueerd moet zijn. Hoewel het lijkt of we al veel weten over cannabinoïden, beginnen de naar schatting 20.000 wetenschappelijke artikelen, pas net hun licht te werpen op dit onderwerp.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a8-300x105.jpg)
Er zitten nog steeds grote gaten in het begrijpen van, de complexiteit van de interacties tussen de verschillende cannabinoïden, celtypen, systemen en individuele organismen, dat wetenschappers flink uitgedaagd worden om op een nieuwe manier na te denken over de fysiologie en gezondheid.
Cannabinoïde receptoren zijn in het hele lichaam aanwezig, geïntegreerd in celmembranen, en er wordt verondersteld dat ze talrijker zijn dan enig ander receptor systeem. Wanneer cannabinoïde receptoren worden gestimuleerd, volgen er verschillende fysiologische processen.
Onderzoekers hebben twee cannabinoïde receptoren geïdentificeerd: CB1, die voornamelijk aanwezig is in het zenuwstelsel, bindweefsel, geslachtsklieren, klieren en organen; CB2, is voornamelijk aanwezig in het immuunsysteem en de bijhorende constructies.
Veel weefsels bevatten zowel CB1 als CB2 receptoren, elk gekoppeld aan een andere actie en onderzoekers speculeren dat er zelfs een derde cannabinoïde receptor te ontdekken zal zijn. Endocannabinoïden zijn de stoffen die ons lichaam van nature aanmaakt om deze receptoren te stimuleren. De twee meest begrepen moleculen worden anandamide en 2-arachidonoylglycerol (2-AG) genoemd. Ze worden op aanvraag samengevoegd (gesynthetiseerd) door het arachidonzuur in celmembranen, en hebben een lokaal effect en hebben een korte halfwaardetijd voordat ze afgebroken worden door het vetzuur amide hydrolase (FAAH)-enzym en monoacylglycerol lipase (MAGL).. Fyto cannabinoïden zijn plantaardige stoffen die cannabinoïde-receptoren stimuleren. Delta-9-tetrahydrocannabinol of THC, is de meest psychoactieve en ook zeker de meest bekende van deze stoffen, maar ook andere cannabinoïden, zoals cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN) krijgen steeds meer de aandacht van onderzoekers omdat ze een verscheidenheid aan helende eigenschappen bevatten.
De meeste fytocannabinoïden zijn geïsoleerd uit cannabis sativa, maar andere medische kruiden zoals zonnekruid (echinacea purpura) blijken ook niet-psychoactieve cannabinoïden te bevatten.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a1-672x372.jpg)
Het is interessant dat de cannabis plant THC en andere cannabinoïden gebruikt om zijn eigen gezondheid te bevorderen en ook om ziekten te voorkomen. Cannabinoïden hebben antioxiderende eigenschappen die de bladeren en bloemen beschermen tegen ultraviolette straling, cannabinoïden neutraliseren de door UV-stralen schadelijke straling en beschermt zo de cellen.
Bij mensen veroorzaakt deze straling veroudering, kanker en vertraagde genezing. Antioxidanten in planten zijn al lang gepromoot als natuurlijke supplementen om schade van deze straling te voorkomen. Laboratoria kunnen ook Cannabinoïden maken, synthetische THC bekend als dronabinol (marinol) en nabilone (Cesamet), zijn beide goedgekeurde geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige misselijkheid en andere aandoeningen.
Sommige artsen vinden het een behulpzaam medicijn voor het behandelen van chronische pijn, migraine, en andere ernstige aandoeningen.
Veel andere synthetische cannabinoïden worden gebruikt in onderzoek op dieren, en sommige hebben een potentie die 600 keer hoger is dan die van THC.
Cannabis, het endocannabinoïdensysteem, en een goede gezondheid
Sinds de opkomst van wetenschappelijk onderzoek naar cannabis en zijn cannabinoïden blijft 1 ding duidelijk: een werkend cannabinoïden-systeem is essentieel voor de gezondheid.
Van de eerste aanhechting in de baarmoeder van onze moeder, voor de verzorging en groei, en om te reageren op verwondingen, endocannabinoïden helpen ons in een snel veranderende en vijandigere omgeving te overleven.
Dr. Sulak begon zich af te vragen: Kan iemand zijn/haar cannabinoïden-systeem verbeteren door het gebruiken van cannabis? gaat dit verder dan de behandeling van symptomen?, zelfs verder dan het genezen van de ziekte?, kan cannabis ons helpen ziekte te voorkomen en de gezondheid te bevorderen door het oude systeem dat ieder van ons in zich heeft te stimuleren?
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a9-300x200.jpg)
Dr. Sulak zegt:” ik geloof nu dat het antwoord zeker ja is!”
Onderzoek heeft aangetoond dat een kleine dosis van cannabis cannabinoïden het lichaam meer endocannabinoïden aan laat maken en meer cannabinoïde-receptoren laat bouwen. Dit is ook de reden dat mensen die voor het eerst cannabis gebruiken vaak geen effect lijken te voelen, maar bij een tweede of derde keer hebben ze doormiddel van het gebruik, meer cannabinoïde-receptoren gebouwd en zijn ze in staat te reageren.
Meer receptoren verhogen de gevoeligheid van een persoon op cannabinoïden; een kleinere dosis heeft grotere gevolgen, en de persoon heeft een verbeterde basis op endocannabinoïde activiteit.
Sulak zegt: ”Ik geloof dat een kleine, regelmatige dosis van cannabis zou kunnen fungeren als een tonic op ons meest centrale fysiologische genezingssysteem”. Veel artsen zijn huiverig bij de gedachte van het aanbevelen van een botanische stof, en zijn regelrecht gekrenkt bij het idee van roken van een geneesmiddel.
Ons medische systeem is meer comfortabel met enkele, geïsoleerde stoffen die kunnen worden ingeslikt of ingespoten. Helaas beperken deze manieren het therapeutische potentieel van cannabinoïden aanzienlijk.
In tegenstelling tot de synthetische varianten, kan cannabis in plantvorm meer dan honderd verschillende cannabinoïden bevatten, waaronder THC die allemaal samen werken. Daardoor hebben ze betere medicinale effecten en minder bijwerkingen dan producten die alleen THC bevatten.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a3-300x266.jpg)
Ondank dat cannabis veilig is en goed werkt als het gerookt wordt, hebben veel medicinale gebruikers de voorkeur voor het gebruiken van een verdamper of cannabis tinctuur. Wetenschappelijk onderzoek en patiëntengetuigenissen geven beide aan dat cannabis in zijn pure vorm een superieure medicinale kwaliteit heeft in tegenstelling tot de synthetische cannabinoïden.
In 1902 zei Thomas Edison, “There were never so many able, active minds at work on the problems of disease as now, and all their discoveries are tending toward the simple truth that you can’t improve on nature.”
Onderzoek naar cannabinoïde heeft bewezen dat deze uitspraak in deze tijd nog steeds geldig is. Dus is het mogelijk dat medicinale cannabis de best gebruikte remedie kan worden tegen de meest uiteenlopende ziektes en aandoeningen?, Kan het een onderdeel worden van de preventieve gezondheidszorg, en een ondersteuning zijn in ons steeds giftigere en kankerverwekkend wordende milieu? JA!!
Dit was al bekend bij de oorspronkelijke bewoners van het oude India, China en Tibet, en zoals u in dit artikel ook terug kunt vinden, wordt er steeds meer bekend bij de westerse wetenschap.
Natuurlijk moeten we meer mens gericht onderzoek doen naar de effectiviteit van cannabis, maar het bewijs is al groot en groeit maar door, ondanks pogingen van de overheid om dit soort bewijzen naar de achtergrond te duwen.
Begrijpt uw arts het voordeel van medicinale cannabis? Kan hij of zij u de juiste dosering en wijze van toediening vertellen?. Kan hij of zij u vertellen welk soortje kan werken tegen welke aandoening? Waarschijnlijk niet.
Ondanks alle positieve onderzoeken die de laatste jaren gedaan worden, plus het feit dat er al meer dan 5000 jaar geschiedenis bekend is over het medicinaal gebruik van cannabis als veilig therapeutisch geneesmiddel, weten de meeste artsen niets of weinig over medicinale cannabis.
Gelukkig is dit in veel landen ter wereld al aan het veranderen, omdat er een groot publiek is die wil dat cannabis uit het kwade licht gehaald wordt. Mensen willen een veilige, natuurlijke en goedkope behandeling die ons lichaam kan stimuleren zichzelf te helen, en helpen de kwaliteit van het leven te verbeteren.
Medicinale cannabis is z’n oplossing, door middel van dit artikel wil ik mensen wijzen op de hoognodige verandering die nodig is om cannabis als medicijn op een hogere plaats te krijgen in de medische wereld, ondanks dat de farmaceutische industrie niet wil toegeven hoe krachtig cannabis kan zijn, hoop ik dat mensen eens de ogen willen openen en zich niet laten leiden door de waan van de dag die op dit moment door de Nederlandse politiek geleid wordt.
![](https://www.voedingisgezondheid.nl/wp-content/uploads/2019/05/a0-300x199.jpg)
Stel je voor dat mensen zichzelf kunnen helpen aan een medicijn, de farmaceutische industrie zal een klap krijgen doordat ze niet meer van hun pillen en andere synthetische middeltjes af kunnen komen. Is dat de werkelijke reden, dat de kracht van cannabis nog steeds door veel hoog geplaatste personen ontkend wordt? Gaan bij die mensen hun eigen belangen voor de belangen van miljoenen aardbewoners?
Is geld echt zo machtig, dat een normale manier van leven niks meer voorstelt?
Over de antwoorden op deze vragen mag u zelf eens goed na gaan denken, en hopelijk kan ik dan een klein deel van jullie overtuigen, dat cannabis helemaal niet zo slecht is als vele mensen denken dat het is.
Terug naar ‘mediwiet’