binnen kweken
Het binnen kweken is een goed alternatief als je geen ruimte buiten hebt, of als je liever geen cannabis planten in de tuin wilt hebben. Voor deze manier van kweken zijn tenten verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Deze tenten zijn te koop via het internet, en bij de meeste growshops en headshops. Ook de apparatuur die je hierbij nodig hebt, is vaak op hetzelfde adres te verkrijgen. Je hoeft natuurlijk niet zo’n tent te kopen, je kunt ook zelf een kast of iets naar eigen inzicht maken.
De opbrengst van het kweken in een tent op deze manier is minder dan van een buitenkweek.
Al is het wel zo dat je binnen een aantal oogsten per jaar kunt draaien. Met een beetje beleid kan dit wel 3 á 4 keer per jaar zijn. Dit houd in dat je over een heel jaar toch een mooie opbrengst kunt bereiken, waar je voldoende helpolie van kunt maken.
Ook voor het binnen kweken begint het met de zaadjes. Hiervoor gebruiken we andere zaden dan buiten namelijk de gefeminiseerde zaadjes. Er zijn tegenwoordig veel van dit soort zaden te koop in smartshops, headshops en via het internet. Sta er van te voren wel even bij stil waar de helpolie voor moet gaan dienen, zodat je de juiste stam gebruikt. Voor lichamelijke klachten kun je het beste zaden nemen van de indica stam, en voor klachten van psychische aard neem je zaden van de sativa stam. Ook zijn hier weer van allerlei kruisingen van te verkrijgen, dus keuze genoeg. De opbrengst van het kweken in een tent op deze manier is minder dan van een buitenkweek. Al is het wel zo dat je binnen een aantal oogsten per jaar kunt draaien. Met een beetje beleid kan dit wel 3 á 4 keer per jaar zijn. Dit houd in dat je over een heel jaar toch een mooie opbrengst kunt bereiken, waar je voldoende helpolie van kunt maken.
We vullen een bakje met zaai en stekgrond waar we de zaadjes in doen. Maken deze nat en zetten we voor het op een lichte en redelijk warme plaats, waar het een graad of 20 is. Je kunt de zaadjes ook voorkiemen, maar dit geniet niet onze voorkeur. Na een aantal dagen tot een week komen de plantjes boven de grond. Het is wel nodig om de plantjes van voldoende licht te voorzien, vooral als je begint met kweken wanneer er weinig daglicht is in het voorjaar of najaar. Je kunt dan tl licht (cool white) gebruiken, en geef de plantjes dit licht 18 uur per dag. Verder is van belang dat er rondom de plantjes een hoge luchtvochtigheid is en een temperatuur van z’n 20/22 graden Celsius. Als alle plantjes boven de grond zijn laten we deze een week zo staan, tot de eerste gekartelde blaadjes zijn gevormd.
Dan wordt het tijd om de plantjes in een potje van 0,4 liter te plaatsen. We halen de jonge plantjes voorzichtig uit het opkweekbakje, vullen de potjes met zaai en stekgrond, en plaatsen de plantjes hierin. Het is de bedoeling dat de plantjes in dit stadium een goed wortelstelsel gaan vormen, dus we gieten de plantjes aan met Bioroots van Bio Nova. Ook hier is van belang dat er een hoge luchtvochtigheid is voor het ontwikkelen van een goed wortelstelsel. Dit stadium van het wortelen duurt ongeveer 1 1/2 tot 2 weken. De plantjes bijven deze periode onder het tl-licht staan van 18 uur per dag, en krijgen alleen water, mits nodig. Is er een goed wortelstelsel gevormd, dat kun je zien als je het plantje uit het potje haalt of dat de wortels onder uit de gaatjes van het potje komen, dan kunnen de plantjes worden verpot.
We verpotten de plantjes naar een 5 liter pot, die we vullen met A-grondmix van Bio Nova. Als de plantjes in de potten staan gieten we de plantjes aan met Bioroots. De plantjes worden in de tent geplaatst, met de lamp op 18 uur. Ook hier is een hoge luchtvochtigheid gewenst. Nu de plantjes in de tent staan dien je de temperatuur goed in de gaten te houden. Als de lamp brandt is een temp. van 26 tot 28 graden idéaal, en met de lamp uit rond de 20 graden. We laten de planten in dit stadium tot groei komen, en dit gaat ongeveer een week of 2 duren. Ook hier alleen water geven.
We gaan nu naar het laatste stadium en gaan de planten nog 1 maal verpotten. De planten gaan nu in potten van 15 of 20 liter, die weer gevuld gaan worden met A-grondmix. De planten worden nog éénmaal aangegoten met Bioroots. De tijdschakelaar van de lamp wordt terug gezet van 18 naar 12 uur. Het is nu wel zaak om dagelijks het gebeuren goed in de gaten te houden. Vanaf hier dient er gevoed te gaan worden, en daar gebruiken we Soilmix, P-K 13/14 en BN-Zym van Bio Nova voor. Begin rustig met de voeding, start met een lage dosering en bouw dit geleidelijk op tot aan de maximale hoeveelheid aangegeven op de flessen voeding. Stop met voeden ongeveer een week voor de oogst, en geef dan alleen nog water.
Deze periode gaat ongeveer 10 weken duren tot de plantjes klaar zijn. Dit is goed waar te nemen aan de kleur van de haartjes, de witte haartjes keuren naar oranje/bruin, wat aangeeft dat het eind in zicht is. Als de helft tot 3/4 van de haartjes verkleurd is dan is het tijd te oogsten wat men gezaaid heeft. Knip de plantjes net boven de grond af, en
hang deze te drogen in een donkere en geventileerde ruimte. Laat de planten hier 3 á 4 maanden op de kop hangen.
Onze beschrijving van de kweek binnen is beknopt. Voor meer informatie hierover kun je het beste naar een shop gaan waar de benodigdheden te verkrijgen zijn. De mensen daar geven graag alle informatie die je nodig hebt. Ook is hierover veel informatie op het internet te vinden. Gebruik je zoekmachine en tik in wat je wilt weten.
Voor voedingsschema’s kun je hier terecht.
terug naar ‘Mediwiet‘