Magnesium

Magnesium: Het verwaarloosde mineraal, we kunnen niet leven zonder magnesium.

Tips en adviezen over magnesium gebruik

TIPS EN ADVIEZEN OVER MAGNESIUM GEBRUIK BIJ GEZONDHEID EN ANDERE PROBLEMEN

Geleend van deze site. Daar staan nog meer adviezen en hoe magnesium werkt.

VERHOOGDE BLOEDDRUK
Mensen met lage magnesiumniveaus kunnen een hogere bloeddruk dan normaal hebben. Neem eens een proef van een maand met magnesium olie en/of vlokken en hou je bloeddruk in de gaten, je zult verbaasd zijn over het resultaat.

VERMOEIDHEID
Het is bekend dat magnesium helpt bij vermoeidheid. Ben je vermoeid? En tot nu toe heeft niets geholpen? Dan heb je waarschijnlijk een magnesium tekort. Neem dan magnesium gedurende minimaal 3 maanden. Het zou best kunnen dat een simpel middel als magnesium je vermoeidheid definitief doet verdwijnen.

MAGNESIUM ONTSPANT DE OGEN
Magnesium ontspant de ogen. Magnesium is een mineraal in je lichaam dat zorgt voor ontspanning. Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren. Als er voldoende magnesium in het lichaam is, dan werken lichaam en geest vanuit ontspanning, in plaats vanuit spanning en stress. Uit onderzoeken blijkt dat 75% tot 95% van de mensen  een tekort heeft aan magnesium.

OGEN, HERSENEN EN HART BEVATTEN DE HOOGSTE CONCENTRATIE MAGNESIUM
Elk cel in het lichaam heeft voldoende magnesium nodig om te kunnen functioneren, anders gaat de cel dood. Zacht weefsel, zoals de ogen, de hersenen, het hart, bevat het hoogste concentratie aan magnesium in het lichaam. Maar ook voor sterke botten en tanden heeft het lichaam magnesium nodig. Calcium bestaat bekend als belangrijk voor sterke botten en tanden, maar de concentratie magnesium is in de botten en tanden het hoogst, 60 tot 65 procent. Als er niet voldoende hoeveelheden magnesium aanwezig is, kan calcium zich niet afzetten in de harde weefsels en is de structuur niet solide.

MAGNESIUM DE REGELNEEF BIJ HORMOONKLACHTEN EN PMS
Bij vrouwen die leiden aan het premenstrueel syndroom (PMS) is de magnesiumconcentratie in de rode bloedcel (erytrocyten) vaak lager dan normaal, ondanks normale plasma- en serumwaarden. Magnesium deficiëntie kan de dopamineniveaus in de hersenen verlagen. Te hoge oestrogeenwaarden, zoals die bij sommige vrouwen met PMS kunnen voorkomen tijdens de laatste fase voor de menstruatie (luteale fase) van de cyclus, verlagen de dopamine waarden in het zenuwstelsel, waardoor een verminderde stresstolerantie en stemmingswisselingen kunnen optreden. Gebruik van magnesium wordt aan aanbevolen.

ZOMERTIP TEGEN MUGGEN!
Een preventieve manier tegen muggen welke tevens helpt de jeuk die de bultjes veroorzaken te verminderen. Meng 30 ml Regenesis magnesiumolie met 60 ml biologische appelcider azijn en 60 ml water. Verwarm het terwijl je roert zodat het één substantie wordt.  Voeg twee druppeltjes (essentiële) citroenolie, twee druppeltjes lavendelolie en twee druppeltjes tea tree olie toe. Ook dit roer je goed door elkaar. Wanneer het afgekoeld is kun je het in een sprayflacon doen of je kunt het direct aanbrengen met een watje. Voor elk gebruik goed schudden.

TIP BIJ VERMOEIDHEID EN EEN VALE HUID
Heb je na een lange dag werken of een dagje strand ook wel eens een vale huid? Probeer dan eens een Regenesis magnesium-appelmasker.

Schil en rasp een biologische appel, meng de appelrasp met een eetlepel koud geslingerde en vloeibare honing en een theelepel Regenesis magnesiumolie. Het masker dun en gelijkmatig op het gezicht of aangedane huid aanbrengen en laten intrekken. Na ongeveer 20 minuten kun je het masker afspoelen met wat lauw warm water. Pas op, wanneer je wondjes of een verbrande huid hebt eerst even voorzichtig uitproberen alvorens de hele huid in te smeren.

HOE KAN JE ZONDER SUPPLEMENTEN OF OEFENINGEN EFFECTIEF ONTSPANNEN?
Je hebt niet altijd zin of tijd om supplementen te slikken, maar je merkt wel dat je extra magnesium kunt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een druk leven hebt, moeite hebt met ontspannen of last hebt van vastzittende spieren en af en toe zo’n irritant trillend ooglid spiertje… herkenbaar?

Magnesium is één van de mineralen die effectief wordt opgenomen door de huid. En dat is goed nieuws, want dan hoef je het dus niet te slikken om je tekorten aan te vullen! Neem simpelweg een ligbad, voetenbad of smeer je spieren in met Regenesis magnesiumolie spray en klaar is Kees. Ontspannen maar!

TIPS BIJ VOETSCHIMMEL/ ZWEMMERS EXCEEM
Spray Regenesis magnesiumolie op de aangedane plek en strooi dan wat bicarbonaat (baking soda) als poeder tussen de tenen/ op de voet en in de sok. Eventueel kun je door de bicarbonaat een druppeltje tea tree olie doen (werkt schimmeldodend). Herhaal dit twee maal daags gedurende een week, je zult zien dat het als sneeuw voor de zon verdwijnt. Natrium Bicarbonaat is bij ons verkrijgbaar.

DIY anti schimmel crème: meng een eetlepel extra vergin kokosolie met een eetlepel bicarbonaat, een theelepel magnesium en twee druppeltjes tea tree olie. Maak er een mooie gladde crème van en smeer dit op de aangedane plek. Ook dit herhaal je meerdere keren per dag gedurende een week. Eventueel kun je nog losse bicarbonaat in je schoenen of sokken strooien.

Als laatste tip…neem een voetenbad met Regenesis magnesium badkristallen met daar eventueel een druppeltje tea tree olie aan toegevoegd. Na het voetenbad kun je eveneens poederen met bicarbonaat. Met deze volledig natuurlijke remedies duurt het misschien ietsje langer voordat de klachten verdwenen zijn maar is na een paar dagen net zo effectief en je gebruikt geen onnatuurlijke middelen. Voor ons een absolute must!!

SCHILFERIGE (HOOFD) HUID EN/ OF ROOS:
Vrijwel alle anti-roos middelen bevatten zeer gevaarlijke stoffen die je niet in je lichaam wilt hebben. Daarom kan je roos beter bestrijden met 100% natuurlijke middelen die ook nog eens je gezondheid bevorderen. Wanneer je last hebt van een schilferige hoofdhuid/ roos kun je Regenesis magnesiumolie vermengen met een natuurlijke shampoo. Meng 2 delen shampoo en 1 deel magnesiumolie goed door elkaar. masseer hiermee goed en grondig je hoofdhuid. Laat dit voor ongeveer 10 minuten intrekken. Het kan de eerste keren even een tintelend gevoel geven, dat hoort erbij en laat weten dat het zijn werk doet. Daarna kun je het afspoelen en je haar wassen zoals je gewend bent.  Eventueel kan je er wat natuurlijke conditioner in doen zodat het haar zachter aanvoelt.

OSTEOPOROSE EN EN MAGNESIUM
Nederland staat bovenaan in de  wereldlijst met de ziekte osteoporose. Wanneer je osteoporose hebt wordt aangeraden om veel zuivel te eten en calciumpreparaten te nemen. Magnesium ja, maar teveel calcium kan problemen geven omdat we er in Nederland al  heel erg veel van binnen krijgen.  Calcium maakt de botstructuur weliswaar dichter en compacter maar niet sterker, dat doet magnesium. Magnesium heeft de eigenschap botten taaier te maken waardoor ze niet breken.

Ook is het zo dat calcium zonder voldoende magnesium zijn werk niet kan doen! en andersom. De juiste verhouding is 1 deel calcium en 2 delen magnesium (normaliter hoef je in Nederland geen extra calcium te nemen). Oudere mensen moeten goed uitkijken met een teveel aan calcium vanwege de risico’s op aderverkalking. Overleg altijd met een arts wanneer je extra mineralen of supplementen wilt nemen.
——

Magnifiek magnesium
Geschreven door Katherine Czapp
Het verwaarloosde mineraal, we kunnen niet leven zonder magnesium
Vertaling: Lia Keizer

Magnesium is een aardalkalimetaal, het achtste meest voorkomende mineraal dat gevonden is in de aardkorst. Vanwege de directe oplosbaarheid in water is magnesium, na natrium en chloride, het derde meest voorkomende mineraal in zeewater. In het menselijk lichaam is magnesium het elfde meest overvloedige element, twee gram na massa-meting. In het lichaam wordt de meeste magnesium aangetroffen in het skelet en de tanden – tenminste 60 tot 65 procent van het totaal. Bijna het gehele restant vind je in de spierweefsels en cellen terwijl slechts één procent is opgenomen in ons bloed.
Lees hier verder…….
——

Magnesium chloride bij acute en chronische ziektebeelden.
In 1915, zocht een Franse chirurg, Prof. Pierre Delbet, arts, een oplossing om wonden te reinigen, omdat hij had geconstateerd dat de traditionele antiseptische oplossingen eigenlijk weefsels beschadigden en besmetting juist veroorzaakte in plaats van te voorkomen. Hij testte verscheidene minerale oplossingen en ontdekte dat een oplossing van magnesiumchloride niet alleen onschadelijk voor weefsels was, maar dat het een groot effect had op de activiteit van leukocyten en fagocytose; zo bleek het perfect geschikt voor externe wondbehandeling.
Lees hier verder……
———-

De zechsal magnesium olie is hier te bestellen: http://www.zechsal.eu en http://regenesis-magnesium.nl

Je kunt ook zelf magnesiumolie maken. Hier kun je magnesium vlokken bestellen:http://www.ancientmagnesium.nl/contents/nl/d10.html en hier
Van de vlokken kun je een verzadigde magnesiumchloride oplossing zoals je dat ook doet met sole en dan op de huid smeren.

Doe in een liter fles/pot 600 gram vlokken en vul de rest aan met water. Je kunt met deze oplossing ook een spuitflesje vullen.

Lees hier de gebruiksaanwijzing voor de Zechsal magnesium olie.

Hier vind je informatie over magnesium: http://www.zechstein-ancient-magnesium.nl/index.php
——

Magnesium’ van Marianne Mousain-Bosc
Uit de serie ‘Anders denken’.
Deze Franse kinderarts, tevens magnesiumspecialiste, vertelt hoe zij op een spectaculaire manier het dagelijks leven van hyperactieve, autistische, epileptische en spasmofiele kinderen en volwassenen heeft verbeterd met een behandeling op basis van magnesium, een “vergeten” mineraal, maar desondanks doeltreffender en veiliger in gebruik dan vele andere medicijnen zoals bijv. Ritalin. Klik op het boek om te bestellen.
——

Magnesium (Mg) is nadrukkelijk aanwezig in het menselijk lichaam: 20 tot 28 g voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is vastgelegd in het skelet. De rest bevindt zich in de skeletspieren, het zenuwstelsel en de organen met een hoge metabole activiteit (1).

Magnesium heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Dit bevordert ondermeer een goede slaap. Belangrijker is de kalmerende werking bij opgewonden zenuwen. Magnesium is nodig bij het temperen van epileptische insulten, convulsies bij zwangere vrouwen en beven bij alcoholisme.

Als het magnesiumniveau laag is, verliezen de zenuwen controle over spieractiviteit, ademhaling en geestelijke processen. Vermoeide zenuwen, tics en krampen, beven, geprikkeldheid, hypergevoeligheid, spierkramp, rusteloosheid, bezorgdheid, verwarring, desoriëntatie en onregelmatige hartslag reageren allemaal op het magnesium niveau. Een algemeen fenomeen van magnesium tekort is een hevige spierreactie op een onverwacht hevig geluid.

Mg speelt een belangrijke rol bij meer dan 300 enzymatische processen en wordt algemeen beschouwd als een regulator en stabilisator van deze processen. Kenmerkend is dat bij al deze processen energierijke fosfaatverbindingen zijn betrokken. Meestal komen magnesiumionen dan ook voor in de vorm van een complex met ATP (adenosine-trifosfaat) (2). Dit complex vormt in het lichaam de opslagplaats van energie tot we deze weer aanspreken.

Magnesium is betrokken bij de eiwitsynthese en het is onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels evenals voor de spiercontractie. De belangrijkste systemen waarop Mg direct een invloed heeft, zijn het zenuw-, spier-, hart- en vaatstelsel. Vooral de cardiovasculaire problematiek wordt in de literatuur vaak in verband gebracht met magnesiumdeficiënties (3).

Effectieve opname van magnesium vindt normaal plaats via het maagdarm-kanaal. Niet bekende oorzaken vermoeden dat deze opname via het maag-darmkanaal soms verstoord is. Uit onderzoek blijkt de transdermale opname (via de huid) ook zeer effectief. Verder wordt zonodig magnesium intramusculair en intraveneus toegediend (uitsluitend door hiervoor bevoegde en bekwame personen)(2).

Er zijn recent veel studies uitgevoerd met betrekking tot magnesiuminname, in relatie tot diabetes en het metabool syndroom (overgewicht). Ook de relatie calcium/magnesium en hoge bloeddruk staat in de belangstelling (4).

Bij recent uitgevoerd Nederlands onderzoek blijkt bij mannen voor 49% en vrouwen voor 41% de inname van magnesium beneden de Aanbevolen Inname (AI) te liggen (4). “De Amerikaanse aanbevelingen houden het midden tussen de Bourgondische Belgische en Franse adviezen en de eerder zuinige Nederlandse voorstellen” (5).

Literatuur:
De inhoud en beweringen in deze tekst zijn wetenschappelijk onderbouwd. Onderstaand in de tekst verwerkte literatuur. Wilt u meer weten over de lijst van toepassingen, dan vindt u hier informatie over op Internet.

1:) Voedingsraad (1989): Nederlandse Voedingsnormen; Voorlichtingsbureau voor de voeding, Den Haag p 281-291. 

2:) Alles over magnesium Mark Sircus Ac., O.M.D. www.magnesiumforlife.com 

3:) Driessens FCM, Blomen LJMJ, Verbeeck RMH (1986), Magnesium in hart en nieren. Natuur en Techniek, vol 54, nr 1, p 54-57. 

4:) Voedingsstatusonderzoek binnen het nieuwe Nederlandse voedingspeilingsysteem RIVM rapport 350050002/2005; HP Fransen, PMCM Waijers, EHJM Jansen, MC Ocké; in opdracht en ten laste van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in het kader van project. 

5:) Laboratorium endocrinologie, metabole ziekten en nutritiepathologie; Universitaire Instelling Antwerpen Nutrinews oktober 1999; J. Vertommen, V. Van den Broeck en M. B. Manuel Y Keenoy.

Bovenstaande tekst is geleend van unlimitedhealth