Maag

Allereerst moet je weten dat problemen met maagzuur niet het gevolg zijn van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur. Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, maar velen merken dagelijks dat het ook andersom kan, van onder naar boven. Is dit een wrede grap van de natuur? Nee, zeer zeker niet. Er is een spier die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag. Dit noemt men vaak de maagpoort of het middenrif. Deze spier hoort zich te sluiten als er voldoende maagzuur aanwezig is met de juiste zuurgraad (zeer zuur, een pH van 2 of lager). Bij onvoldoende maagzuur van de juiste PH sluit deze spier zich niet, waardoor het weinige maagzuur dat je hebt omhoog kan komen.

Hoe kan het dan dat het omhoog komt en niet op zijn plek blijft? 
Lees hier verder….
——

Heb je last van onvoldoende maagzuur?

Symptomen:

Heb je het gevoel dat je eten in je maag blijft zitten?
Heb je een vol gevoel na slechts een paar happen?
Heb je een onverklaarbaar gebrek aan eetlust, vooral geen trek in vlees?
Heb je last van boeren?
Heb je een opgeblazen gevoel meteen nadat je hebt gegeten?
Heb je vaak last van winderigheid?
Heb je vaak last van misselijkheid?
Heb je regelmatig last van braken?
Heb je vaak een brandend gevoel in je maag, of brandend maagzuur?
Heb je zo’n last van brandend maagzuur dat je er wakker van wordt?
Heb je een chronisch geïrriteerde keel?
Heb je een chronisch zere keel?
Heb je keelontsteking?
Heb je last van schorheid ‘s ochtends?
Heb je moeite met slikken?
Heb je ontstoken tandvlees?
Heb je vaak een zure smaak in je mond?
Heb je een slechte adem?
Heb je chronische candida infecties?
Heb je chronische parasitaire infecties in je ingewanden?
Heb je verwijde bloedvaten in je wangen en een rode of roodachtige neus (rosacea)?
Heb je anale jeuk?
Heb je zwakke, broze nagels?
Heb je dunner wordend haar?

Is een van de volgende diagnoses gesteld:

brandend maagzuur?
tekort aan eiwit, calcium, magnesium en/of ijzer?
reumatoïde artritis?
chronische auto-immuunziekten?
abnormale ingewandsflora?
chronische huiduitslag?
osteoporose?
zwakke bijnieren?
lupus?
vitiligo?
rosacea?
chronische hepatitis?
ziekten aan de galblaas?
——

TE WEINIG MAAGZUUR:
Te weinig maagzuur heeft m.i. te maken met 3 factoren (in geen specifieke volgorde):

– Een lage consumptie van chloride in voeding in de vorm van (het juiste) zout en zoutrijke voedingsmiddelen zoals bijv. selderij, dat niet voor niets het voorvoegsel ‘sel’ heeft gekregen. Zout is onze enige bron van chloride. Maagzuur is hydrochloridezuur, vloeibare chloor dus. We noemen dit niet voor niets ZOUTzuur.
– Een hoge inname van bewerkt voedsel dat te weinig verteringscapaciteit vereist, omdat de moleculen al nagenoeg kapot verhit zijn, waardoor deze min of meer direct in het bloed terechtkomen. Vaak zijn dit bewerkte koolhydraten die niet voor niets ‘snelle suikers’ worden genoemd. Hierdoor wordt de spijsvertering niet ‘getraind’ en wordt deze ‘lui’.
– Voortdurende stress, waardoor het lichaam geen prioriteit geeft aan voedselvertering.

Je weet dus wat je te doen staat:
– Eet meer zout, Keltisch zeezout welteverstaan. Drink het ook als een Sole.
– Train je spijsvertering door bewerkte koolhydraten te vermijden en je uitsluitend te beperken tot (in geringe mate) complexe koolhydraten, maar vooral het accent te leggen op dierlijke vetten en eiwitten van de beste kwaliteit die je maar kunt vinden. Dit vereist meer spijsverteringscapaciteit en je lichaam zal er dus meer maagzuur voor moeten aanmaken om dit mogelijk te maken. Let erop dat vetten helpen om eiwitten te verteren. Eet dus meer vet dan eiwitten.
– Verminder je stressniveau. Ga op zoek naar je passie, iets waarin je jezelf helemaal kan verliezen en geen besef van tijd en ruimte hebt. Het gaat erom dat de energie uit je hoofd naar beneden stroomt, naar de ‘onderbuik’.
Mike
——-

GLUTEN/CASEINE INTOLERANTIE:
Mike in antwoord op een vraag op het forum over gluten/caseïne intolerantie:

Inderdaad neem je veel teveel koolhydraten. Dit is overigens niet de enige reden waarom ik vroeg of je graanproducten tot je neemt. Nora Gedgaudas noemt gluten in granen een ‘gateway’ (poort) naar caseïne-intolerantie. Veel mensen zijn gevoelig voor gluten, naar alle waarschijnlijkheid jij ook. Het caseinemolecuul lijkt heel erg op het glutenmolecuul en als je gevoelig bent voor gluten zal je lichaam caseïne ook niet ‘pakken’. Heel vaak zie je bij voedselintoleranties de combinatie gluten-caseïne. Volgens Gedgaudas hoeft caseïne niet noodzakelijk de boosdoener te zijn, maar begint (en eindigt) het met gluten.

Je zou rauwe melk de hoofdbron van je koolhydraten kunnen maken, evt. aangevuld met glutenvrije granen. De zure oprispingen die je ervaart zouden naar alle waarschijnlijkheid wel eens veroorzaakt kunnen worden door gluten, maar jij associeert ze met melkproducten. Glutengevoeligheid kan zich nl. uiten in secundaire symptomen (caseïne-intolerantie). Overigens heeft Dirtsa helemaal gelijk dat zure oprispingen te maken hebben met TE WEINIG maagzuur. (Zie de tekst hierboven)
Mike
——–

‘Waarom maagzuur goed voor je is’ van Jonathan V. Wright.
Het is een feit dat, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, brandend maagzuur 
bijna altijd samengaat met te weinig maagzuur, niet met te veel. De huidige medische aanpak vermindert maagzuur, terwijl de maagzuurafscheiding al is verstoord, met een lapmiddeltje dat de aandoening niet kan genezen, maar dat slechts tijdelijk de symptomen onderdrukt.

Bovendien zouden we voor deze snelle oplossing weleens een hoge prijs kunnen moeten betalen ten koste van onze gezondheid. Iets wat de farmaceutische industrie en de duizenden artsen negeren als zij die krachtige zuurremmende medicijnen, zoals Prilosec, Losec, Tagamet, Zantac, Pepcid, Pantozol, Nexium en andere voorschrijven.
——–

Een reactie van Mike op iemand die vragen heeft over histamine en slechte darmwerking. Hier speelt bijnieruitputting een belangrijke rol in:

Welkom, Marjolein! Jij heb een extreme variant van wat mij ooit ook mankeerde en waarom ik deze zoektocht naar gezondheid d.m.v. voeding ben aangegaan. Mijn klachten van weleer:

– veel, vaak en lang ziek
– voedselintoleranties en -allergieën
– permanent (365 dagen per jaar) neusverkouden
– hooikoorts, het ene jaar erger dan het andere
– slecht tegen fel licht kunnen
– overal jeuk op mijn lichaam
– onrustig en opvliegerig

Al deze klachten kun je samenvatten onder de noemer histamine. Wat de bijnieren hiermee te maken hebben is dat de bijnieren een histamine-oplossend enzym produceren genaamd histaminase. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histaminereacties. Sowieso horen je bijnieren het immuunsysteem (histamine is een immuunreactie) binnen de juiste proporties te houden d.m.v. cortisol, want anders slaat je immuunsysteem op hol.

In jouw verhaal herken ik al deze verschijnselen, dus prioriteit nr. 1 is het ondersteunen van de bijnieren d.m.v. dierlijk bijnierextract. Hierover valt op dit forum ongelooflijk veel te lezen, incl. gebruikerservaringen. De zoekfunctie van het forum laat te wensen over, dus beter in Google ‘bijnieren westonprice.nl’ of ‘bijnieruitputting westonprice.nl’ of ‘bijnierextract westonprice.nl’ typen.

Daarnaast is het van belang om je bijnieren te voeden met de juiste voeding. Alle hormoonklieren draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten en mineralen. Vette, dierlijke producten van de juiste kwaliteit (geen bio-industrie!) en Keltisch zeezout (www.keltischzeezout.com) dus. Pinklady waarschuwt terecht voor het feit dat je dergelijke zware voeding wel eens niet goed zou kunnen verteren en spreekt over ‘GAPS-plus’. Dit is niets meer dan zo veel mogelijk vloeibare voeding in de vorm van beestenbottenbouillons (met gepureerd of flink mals gekookt vlees), yogurtsmoothies, melk- of waterkefir, rauwe melk, etc. Spijsvertering is niets anders dan vast voedsel vloeibaar maken, dus als je je voedsel al vloeibaar tot je neemt sla je de spijsvertering zo goed als over, waardoor deze rust krijgt en op basis van de geconcentreerde, vloeibare voedingsstoffen kan helen. De ‘plus’-factor’ zit hem in de toevoeging van glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, gierst, boekweit, amaranth) om te voorkomen dat je te weinig koolhydraten binnen krijgt.

Jouw therapeut heeft gelijk om je gekookte groente aan te raden i.p.v. rauw, maar die volle granen gaan je echt niet helpen. De sennapeulen evenmin. En 4 stuks fruit per dag? Stop maar rigoureus met alle fruit, want modern, doorgekruist fruit komt neer op niets minder dan suikerwater.

Je bent in dit stadium ook gevoelig voor allerlei theorieën over voeding met betrekking tot jouw klachten. Ongetwijfeld zul je ook al terecht zijn gekomen bij de theorie van ‘biogene aminen’ en daaraan gekoppeld een histamine-arm of -vrij dieet. Didy van der Veer propageert deze theorie in Nederland. Dit is een heilloze weg. Uit jouw verhaal blijkt wat een vermijdingsstrategie teweegbrengt:

reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…

Eliminatiediëten maken je spijsvertering niet sterker, maar zwakker, zoals je nu zelf ook ervaart. Je moet niet wegvluchten van het probleem, maar het juist aangaan. Alle voedselintoleranties en -allergieën hebben te maken met bepaalde eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen, in dit geval de biogene aminen. De oorzaak zit hem dus in een slechte eiwitvertering. Deze eiwitten vermijden lost wellicht de triggers (symptomen) op, maar de oorzaak zit hem in te weinig maagzuur.

Eiwitten zijn de grootste moleculen in ons voedsel en ze lossen alleen maar op in een badje met zoutzuur (maagzuur). Je hebt dus te weinig maagzuur. En daarmee komen we weer uit bij…de bijnieren. Een van de klassieke symptomen van verzwakte bijnieren is te weinig aanmaak van maagzuur. Als het lichaam te weinig maagzuur heeft kan het eiwitten niet goed verteren en ontstaan er gist- en rottingsprocessen in de maag en darmen, met gasvorming tot gevolg (vandaar je opgezette buik). Indien er sprake is van te weinig maagzuur is er ook geen prikkel voor het lichaam om een hele dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die dient als een basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de darmen vanzelf poreus of ‘lek’, waardoor er onverteerde eiwitdeeltjes rechtstreeks in het bloed terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekings- en histamine reacties.

Maagzuur is hydrochloride, vloeibaar chloor dus. In ons voedsel vinden we maar 1 bouwstof van maagzuur en dat is de chloride in natriumchloride, zout dus. Dit geeft het belang van Keltisch zeezout aan, dat behalve natrium en chloor ook het zeer kalmerende magnesium (het 3e element in zeewater) bevat en daarnaast nog zo’n 80 andere mineralen en spoorelementen. Als je natriumchloride consumeert valt dit gecombineerde molecuul uiteen in zijn oorspronkelijke componenten, natrium en chloor. De natrium gaat naar de bijnieren en de chloor naar het maagzuur (zou dit de basis zijn van het woord zout-zuur, omdat zout een bouwsteen is van maagzuur?). Met zout sla je dus 2 vliegen in 1 klap, want je heelt je bijnieren en je maakt meer maagzuur aan! Voor de darmwand is gelatine een nagenoeg identieke substantie als die beschermende slijmvlieslaag rondom de darmen, vandaar die helende, gelatinerijke beestenbottenbouillons.

Je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet de hele tijd om de hete brij heen dansen, zoals je tot nu toe hebt gedaan op basis van wat ‘experts’ je hebben verteld. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar er is geen enkele reden waarom je dit proces niet zou kunnen omkeren. Het is mij immers ook gelukt! Toegegeven, mijn klachten waren niet zo heftig als de jouwe, maar in jouw verhaal zie ik mezelf een aantal jaren later, als ik niet deze weg was ingeslagen. Heb geloof, geduld en vertrouwen in het zelfhelende vermogen van je lichaam en ondersteun het hierbij maximaal d.m.v. vloeibare voeding en bijnierondersteuning. Met een lange adem kom je er uiteindelijk, dat weet ik zeker!
Mike
——–

MIDDENRIFBREUK HEEFT TE MAKEN MET TE WEINIG MAAGZUUR:
Een middenrif’breuk’ is een verslapping van de spier die de toegang biedt van de slokdarm naar de maag. Deze hoort zich te sluiten bij voldoende maagzuur om te voorkomen dat het maagzuur omhoogkomt. Bij onvoldoende maagzuur sluit deze echter niet, of niet voldoende, waardoor er maagzuur wel omhoog kan komen (brandend maagzuur komt dus door TE WEINIG maagzuur). Als dit lang genoeg gebeurt wordt deze spier ‘lui’ en verslapt hij, de zgn. middenrifbreuk.

Wat je eraan kunt doen is zorgen dat je meer maagzuur krijgt, d.m.v.:

1. Meer zout. Zout is het enige voedingsmiddel dat rechtstreeks bijdraagt aan de aanmaak van maagzuur, omdat er chloride in zit (natriumchloride).
2. Zure dranken en voeding (appelazijn, citroensap, zure vruchten).
3. Vetten en eiwitten (hoe meer de voeding op koolhydraten is gebaseerd, hoe minder maagzuur er nodig is voor de spijsvertering, want maagzuur is specifiek ontworpen voor de vertering van eiwitmoleculen in voedsel).
4. Betaine HCL (maagzuur als supplement). Het is een supplement, waardoor je rechtstreeks maagzuur (HCL = hydrochloride = maagzuur) kunt innemen. Er zijn ook varianten met toegevoegde enzymen.

Zie ook dit artikel.
Mike
———–

MAAGKLACHTEN OF EEN NIET-GOED-WERKENDE ALVLEESKLIER (PANCREAS)?:

Verteringsklachten
In alle mogelijke leeftijdsgroepen hebben mensen maagdarmproblemen. Soms zijn het duidelijke klachten en in andere gevallen zijn de klachten van meer vage aard. Grote veroorzaker van zulke buikklachten die vaak niet opgespoord wordt in het ziekenhuis is de alvleesklier (pancreas).

Onopgemerkt gaat de pancreas achteruit
Het afnemen van de functie van de alvleesklier en het toenemen van chronische ontstekingen verloopt meestal sluipend en traag. Onopgemerkt gaat de pancreas als orgaan steeds verder achteruit. Het is niet ondenkbaar dat u dan met uw klachten niet op passende wijze wordt behandeld. Wie weet wordt u naar huis gestuurd met de boodschap ‘we kunnen niets vinden’. Helaas vaak met de bijgedachte dat er dan ook niets aan de hand is met u. Dit is een misvatting!

Lees hier verder……
Wij hebben zelf het boek gekocht: ‘Ik heb er mijn buik van vol’ – van Marijke de Waal Malefijt.
Persoonlijk vonden we: Je krijgt een prima inzicht hoe de spijsvertering werkt maar de voedingsadviezen die Marijke geeft sluiten niet aan bij wat wij van Weston Price hebben geleerd.
——-

Een theorie van Mike over de alvleesklier:
Vanaf vandaag ga ik experimenteren met suppletie van natriumbicarbonaat door hier 1 theelepel van per dag in water te drinken. Ik heb de volgende theorie ontwikkeld m.b.t. mijn alvleesklier:

De alvleesklier ondersteunt de spijsvertering op 2 manieren: uitscheiding van spijsverteringsenzymen en afscheiding van natriumbicarbonaat. Ik denk dat mijn alvleesklier te weinig van beide uitscheidt en het daardoor structureel moeilijk heeft. Ik denk verder dat ik voldoende enzymen binnen krijg door mijn consumptie van rauwe melk. Dit zou moeten compenseren voor het onvermogen van mijn alvleesklier om voldoende enzymen te produceren. Wat dus overblijft, en wat ik niet via voeding of dranken binnen krijg, is natriumbicarbonaat. Dit ga ik nu dus een tijdje dagelijks drinken om te zien of dit verbeteringen oplevert voor mij.

Hier een artikel over het gebruik van natriumbicarbonaat, voor wie hier meer over wil weten.
Mike 
———

OVER NITRAAT/NITRIET:
Nog even wat verder gezocht naar nitraten in voedsel. En wat blijkt? Nitraat wordt door bacteriën in de mond omgezet in nitriet, dat doorgeslikt wordt en in de maag de productie van stikstofoxide mogelijk maakt. Stikstofoxide is een lichaamseigen verdediging tegen infectie. Daarnaast komen nitraten van nature voor in bijv. sla en spinazie. De Nederlandse gedachte dat je spinazie niet zou mogen opwarmen is uniek voor Nederland, want nergens anders ter wereld hebben ze hier een probleem mee.
Mike
———

WAAROM MAAGZUURREMMERS ‘WERKEN’
Wat je verder moet beseffen is dat de reden waarom maagzuurremmers ‘werken’ is omdat je zuren kunt opheffen met basen. Maagzuurremmers zijn op basis van calciumcarbonaat, een base. Dit geeft verlichting van de klachten omdat het weinige maagzuur dat je hebt geneutraliseerd wordt door deze basische substantie. Dat je maagzuur er nog meer door vermindert en het probleem uiteindelijk alsmaar verergert, waardoor je klant voor het leven wordt van de maagzuurremmerindustrie, vermeldt de geschiedenis niet.
———

COUPEROSE:
Ik zie dat dit hetzelfde is als acnea rosacea. Dit is maagzuur dat helemaal omhoogkomt naar het gezicht. De oorzaak is te weinig maagzuur en een slechte eiwitvertering, waardoor er anaërobe fermentatieprocessen plaatsvinden die gasvorming veroorzaken en het maagzuur omhoogstuwen. Bij te weinig maagzuur blijft de maagpoort (middenrif) open staan, waardoor het maagzuur omhoog kan komen en in sommige gevallen zelfs het gezicht kan bereiken. Oorzaak van te weinig maagzuur is verzwakte bijnieren, veroorzaakt door systematische lichamelijke, geestelijke, emotionele en/of chemische overbelasting. Zie ook de recente posts over stress in de topics die over stress gaan en over artrose. (forum www.fatsforum.nl)
Mike
———–

Bij een problematische eiwitvertering wordt vaak aangeraden om melkproducten te vermijden, met uitzondering van room en boter. Deze bevatten nauwelijks nog eiwitten en voornamelijk botervet. Dan zou ghee (geklaarde boter) beter en veiliger zijn en dit is makkelijk zelf te maken. Bovendien betekent een slechte eiwitvertering dat er te weinig maagzuur is. Te weinig maagzuur betekent ook te weinig spijsverteringsenzymen.
———–

Er is een link tussen de bijnieren en een maagzuurtekort, wat dan o.a. ook (via de spijsvertering en de darmflora nier- en gal/leverstenen kan vormen, lees hieronder maar (tekst van Mike):

De bijnieren en gal- en nierstenen
Erg belangrijk voor het voorkomen van gal- en nierstenen is de aanwezigheid van voldoende verteringssappen (maagzuur en galzouten) en enzymen in de lever en alvleesklier. Door bijnieruitputting en de daaropvolgende vertraging van de schildklier en daarmee weer de spijsvertering ontstaat er een tekort aan spijsverteringssappen en verteringsenzymen, waardoor overmatige cholesterolafzettingen verkalken en uiteindelijk gal- en nierstenen kunnen vormen.

Relatie tussen bijnieruitputting en maagzuurtekort:
Wel eens in de rouw gezeten? Een bekende uitdrukking is dan dat je ‘geen hap door je keel krijgt’. De eetlust vermindert dus door stress. Naarmate je bijnieren verzwakken neemt je weerstand tegen stress af, je stressbestendigheid. Naarmate je stressniveau toeneemt zal het lichaam meer prioriteit geven aan het kalmeren van je gestel dan het verteren van voedsel, dat relatief veel energie kost. Als er minder prioriteit wordt gegeven aan de voedselvertering wordt er dus ook minder maagzuur aangemaakt.
Ziedaar de relatie tussen je bijnieren en te weinig maagzuur.

Verder wordt ons spijsverteringsstelsel te weinig ‘getraind’ a.g.v. de consumptie van zwaar bewerkt gemaksvoedsel dat vrijwel meteen in ons bloed terechtkomt, omdat het al helemaal kapot verhit is. Hierdoor komt onze spijsvertering in de problemen als er echt voedsel in gaat, want zo hard heeft hij nooit hoeven werken. Je hebt dan onvoldoende maagzuur om deze volwaardige voeding te kunnen verteren. We noemen dit dat ‘zware kost’ of ‘machtig’. Een kwestie van trainen, zeg ik dan.
Mike
———

Hoe verhoog je je maagzuur en verbeter je je spijsvertering / darmflora?

Om meer maagzuur aan te maken:
*Appelazijn opgelost in water (hiermee verhoog je je maagzuur – betere eiwitvertering)
*Citroensap opgelost in water
*cranberries / sap
*Kombucha
*Yoghurt-kefir
*Ongeraffineerd Keltisch zeezout / sole

Juiste voeding om je lichaam te helen en ziektes te voorkomen:
*Granen-zetmeel-suikers weglaten en alleen de juiste koolhydraten nemen, 50 a 100 gram drooggewicht: honing, glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) groenten (gekookt/gewokt/gestoomd).
*Vet inname verhogen d.m.v. dierlijke verzadigde vetten: Roomboter, zuivel, vlees, vis
*Levertraan ev. in combinatie met boterolie (vitamine A en D, omega 3)
*Sole / ongeraffineerd Keltisch zeezout
*Verkeerde vetten/oliën weglaten/weggooien (o.a. margarines, maisolie, zonnebloemolie)
*Geen voeding meer uit pakjes, lees: zonder E-nummers. Dus echte voeding.
*Vitamine C
*H2O2
*Niet liters water gaan drinken, dat verdunt het maagzuur en de spijsverteringssappen.

Probiotica voor de darmen als:
Beestenbottenbouillons
melk – kefir – yoghurt
GAPS dieet

Bijnieruitputting en maagzuurtekort:
De bijnieren en candida
Door bijnieruitputting vertraagt de schildklier, waardoor je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raken hierdoor uit balans, iets wat dysbiose wordt genoemd. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving op voor positieve darmbacteriën als de acidofilus en bifidum en een zeer gunstige omgeving voor de gistbacterie candida albicans, die zich kan ontpoppen tot een schimmel. Dit is eveneens logisch vanuit het perspectief van je lichaam. Candida wordt vaak als een boosdoener gezien die de oorlog verklaard moet worden, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat als het niet aan candida en andere opruimers van moeder natuur had gelegen je er nog veel
erger aan toe zou zijn. Je voedsel zou namelijk niet of onvoldoende verteerd worden en het zijn deze micro-organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen.

Dat dergelijke rottingsprocessen brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, gasvorming (winden, boeren) en stinkende ontlasting veroorzaken is voor ons heel vervelend maar het zou ons juist aan het denken moeten zetten over onze slechte gewoontes. Dit opruimwerk met behulp van micro-organismes is een
backup-mechanisme van onze spijsvertering. We moeten de schuld niet bij een darmschimmel leggen, maar bij onszelf. Het is rommel en gifstoffen waardoor ze aangetrokken worden, dus we moeten geen rommel en gifstoffen tot ons nemen. Daarnaast moeten we onze spijsvertering verbeteren zodat we werkelijk goede voeding ook werkelijk goed kunnen verteren. We hebben hiervoor gezonde bijnieren nodig en een schildklier die een optimale lichaamstemperatuur en een optimale stofwisselingssnelheid kan genereren.
———-

Kefir en kombucha zijn bijzonder goede probiotica’s.
Enkele van de waardevolle voedingstoffen die de “paddenstoel” produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur and acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines.
Lees hier meer……..
———

Maagzuur heeft als hoofdfunctie in het spijsverteringsproces de vertering van eiwitten, de grootste moleculen in ons voedsel. Deze moeten letterlijk oplossen in een badje met zoutzuur, wat maagzuur in werkelijkheid is. Steek je hand maar eens in een bad met zoutzuur (of doe toch maar liever niet!), deze lost op waar je bij staat. Dit komt omdat het menselijk lichaam is opgebouwd uit eiwitten.

Een tweede functie van maagzuur is dat het een verdedigingslinie is tegen bepaalde bacteriën, schimmels en parasieten. Net als wij zijn ook dit levende eiwitten en ook deze lossen op in voldoende maagzuur. Candida (schimmelwoekering in de darmen) houdt dan ook per definitie verband met te weinig maagzuur, bij voldoende maagzuur heeft candida geen schijn van kans.
Mike
——–

Een mooie tekst over de alvleesklier, van Peti van het Weston Price forum:

Emoties hebben zeker invloed op al onze organen, het ene orgaan wat meer als de ander…het is net waar jouw gevoelige plek ligt. Met alleen gezond eten kom je er niet, we moeten ook onze emoties ‘koken en verteren’.

Lichaamstaal is een goede hulp hierin, en je leert ook nog je lichaam kennen. Ik heb wat over de alvleesklier geschreven (hobby van mij), misschien helpt het je eigen weg hierin te vinden.

Eerst moet je het orgaan goed leren kennen, het liefst met beelden. De alvleesklier is een langwerpig orgaan en ongeveer 20 cm. lang en ligt links in de buikholte. En zij is heel belangrijk voor ons lichaam.

De alvleesklier heeft een dubbele functie:
Ten eerste scheidt zij enzymen af die suikers en vetten verteren, die helpen bij het omzetten en transporteren van eiwitten.

Heel onze spijsvertering symboliseert onze verwerking van de ervaringen die we opdoen in deze wereld. Eiwitten zijn onze bouwstenen, we bouwen dus zelf ons leven, de zin van het leven zit in ons.

Ten tweede produceert de alvleesklier twee hormonen, nl. glucagon en insuline Glucagon verhoogt de suikerspiegel
Insuline verlaagt deze.

Men denkt hier aan balans, het evenwicht in ons leven.

Wat is bloedsuikerspiegel? Nou, dat is makkelijk, het woord zegt het al: het is de hoeveelheid suiker (glucose) in ons bloed. Nu is het zo wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, dan daalt gelijk ons humeur mee.

Suiker staat voor vervanging van liefde. De alvleesklier (pancreas) symboliseert dus ook het zoete en liefdevolle Zelf.

Glucagon is een hormoon dat de lever aanzet glycogeen af te breken en de zo vrijgekomen glucose aan het bloed af te geven. Dit symboliseert energie.

Het zou ideaal zijn als we in een vreedzaam gemeenschap zouden leven, waar iedereen in harmonie met elkaar en samen met de natuur zou leven. Relaties zouden vruchtbaar moeten zijn, zonder kwetsende woorden of wrijvingen. Dit beeld is ideaal voor lichaam en geest

Maar helaas, de werkelijkheid is anders. In het leven komen we in aanraking met situaties die moeilijk te aanvaarden zijn, zoals woede, geweld, verdriet, kwetsbaarheid, etc.
Zulke situaties kunnen lichamelijke reacties oproepen bij ons dat zich uit in bijv. overgeven, diarree, beven of trillen.

Maar het kan ook onze organen raken, die krijgen als het ware een opdonder en onze alvleesklier is een gevoelig orgaan, zij pikt alles op en verandert dan in een tijdbom dat zich weer uit in herhaalde infecties of een slechte bloedsuikerspiegel.

Gelukkig worden de meeste onder ons redelijk liefdevol opgevoed maar er zijn altijd situaties die een enorme impact achterlaten in ons lichaam: angst, pesten, mishandeling, afwijzing, etc.

Dit los je niet op door zoeter te gaan eten, hoe zoeter des te meer insuline.

Alles hangt af van hoe sterk de emoties wordt ervaren, hoe zwaarder, hoe meer hulp je nodig hebt

Een lichte vorm van stress/emoties kan je aanpassen door sombere gedachten uit je hoofd te zetten en daarvoor in de plaats aan het goede van het leven te denken.

Ten eerste: HOU VAN JEZELF, hou dit beeld altijd vast. Het is jouw sleutel tot genezing

Het maakt niet uit of je nu mager, dik, dun of vet bent, op dit moment past het bij jou.
Al iemand jou onderuit haalt, zet jezelf dan op een voetstuk
Zet positief in tegen negatief

Je naaste familie en beste vrienden – waardeer deze mensen

Leer NEE te zeggen en ga zoveel mogelijk om met positieve mensen.

Eet natuurlijk voedsel, geef je lichaam waar het recht op heeft

En het allerbelangrijkste – leer je emoties op te vangen, verwerk deze en laat dan gaan

Net als onze spijsvertering……deze neemt het ‘voedsel’ op en laat de ballast gaan

Leer van je emoties, ontleed ze, ervaar ze en laat dan los.

Je alvleesklier zal je dankbaar zijn.
——

Een vraag op het forum: Er zijn ook mensen die regelmatig water met een scheut appelazijn drinken. Is dat wel zo`n goed idee dan? Onttrekt dat appelazijn dan niet ook de calcium aan je eigen botten? (gesteld in een topic over bottenbouillon, waarbij je appelazijn aan het water toevoegt om de mineralen aan de botten te onttrekken)

Antwoord:
Appelazijn onttrekt niet meteen calcium aan botten, ze weken er een bepaalde tijd in. Dit gebeurt niet als je appelazijn drinkt, het gaat nl. meteen onderdeel uitmaken van je maagzuur. Je vergelijkt appels met peren.

Lesje basisscheikunde: zuren en basen. Appelazijn is een zuur, calcium een base. Zuur werkt in op de botten en helpt mee de calcium los te weken uit de botten. 
Mike