Levertraan

Levertraan bevat grote hoeveelheden vitamine A, D en omega 3 vetten. Vitamine A en D zitten in de perfecte verhouding van 10:1 in levertraan en werken goed samen. De in vet oplosbare vitamines hebben we bijna allemaal een tekort van. Weston Price ontdekte dat natuurvolkeren 10x zoveel van deze in vet oplosbare vitamines binnenkregen dan de ‘normale’ mensen in die tijd, toen al.

Vitamine A is belangrijk voor o.a. de schildklier, lever, ogen en huid.
Vitamine D is voor zo’n beetje alles belangrijk.
Omega 3 is een essentieel vetzuur, dus je lichaam kan het niet zelf aanmaken, het is super voor o.a. je hersenen.
Al deze componenten zijn erg belangrijk voor de cholesterol en hart- en bloedvaten.
Daarnaast hebben ze een gunstige invloed op de bloeddruk en op de stolling van het bloed; houdt het bloed dun.

In traditionele Europese samenlevingen was het ooit een standaard aanvulling, levertraan biedt vet-oplosbare vitamines A en D, welke door Dr. Price werden aangetroffen in de voeding van primitieve volkeren in een tien keer hogere hoeveelheid dan in de hedendaagse voeding. Voor vrouwen en hun mannelijke partner is het een must om een aantal maanden voor de bevruchting levertraan in te nemen. Dit geldt ook tijdens de zwangerschap. Opgroeiende kinderen zullen ook veel baat hebben bij een kleine dagelijkse dosis.

Verder is levertraan ontzettend belangrijk voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven. De vitamines die in levertraan zitten zijn heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus.
———

Waarom gefermenteerde levertraan?
Fermentatie is een koud en natuurlijk proces, waarbij melkzuurbacteriën zich voeden met de koolhydraten (suikers) in vissenlevers en de levers enzymatisch worden opgelost, waardoor er olie (levertraan) overblijft.

Niet-gefermenteerde levertraan komt vaak tot stand door de olie onder grote verhitting en druk uit de levers te persen. Dit is een onnatuurlijk en schadelijk proces, omdat het merendeel van de kostbare vet oplosbare vitaminen verloren kunnen gaan.

Een van de voornaamste redenen waarom mensen levertraan slikken is de van nature aanwezige omega-3 in visproducten. Hier zijn vele gezondheidsvoordelen aan verbonden, onder andere voor hart en hersenen. Omega-3 is echter een uiterst kwetsbaar enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat door verhitting snel beschadigd wordt. In de gefermenteerde levertraan van Green Pasture blijft de omega-3 volledig onbeschadigd en intact.
———

Algemene richtlijn dosis inname levertraan:
Is een advies van Sally Fallon (voorzitter Amerikaanse Weston A Price foundation) en Mary G. Enig, PhD. (is een expert met internationale faam op het gebied van lipiden biochemie.)

Als algemene richtlijn raden zij de volgende dosis vitamine A uit levertraan aan, samen met ander vitamine A rijke voedzame voeding:

  • Kinderen van 3 maanden tot 12 jaar: Een dosis levertraan die voorziet in ongeveer 5000 IE vitamine A per dag, via ongeveer 1 theelepel gewone levertraan of een ½ theelepel hoge-vitamine rijke levertraan.
  • Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen: Een onderhoudsdosis levertraan die voorziet in 10.000 IE vitamine A per dag, via 2 theelepels gewone levertraan of 1 theelepel van hoge-vitamine rijke levertraan.
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven: Een dosis levertraan die voorziet in ongeveer 20.000 IE vitamine A per dag, dat zijn 4 theelepels gewone levertraan of 2 theelepels hoge-vitamine rijke levertraan.

Met hoge-vitamine rijke levertraan wordt deze en deze levertraan bedoeld. Dat is levertraan die via een natuurlijk fermentatieproces is verkregen.

Elke andere levertraan komt vaak door zware verhitting tot stand, de levers worden op agressieve wijze uitgeperst en de pulp die overblijft wordt vaak nog opgelost d.m.v. het zwaar giftige, kankerverwekkende oplosmiddel hexaan. Ditzelfde oplosmiddel wordt gebruikt door olieraffinaderijen. Er gaan door dit proces talloze kostbare voedingstoffen verloren en als het etiket vermeldt dat er vitamine A en D in zitten kun je ervan uitgaan dat deze later zijn toegevoegd in synthetische vorm. De levertraan van Blue Ice (waarvan  hierboven de dosis genoemd wordt) is duurder in aanschaf maar is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, waardoor je er minder van nodig hebt en er langer mee doet.
———–

Blue Ice Fermented Cod Liver Oil (kabeljauw visolie) levert een positieve bijdrage aan:

·    Het optimaliseren van de hersenstofwisseling, waardoor het geheugen en het leervermogen  verbeteren. Met name voor (schoolgaande) kinderen is dit belangrijk. Daarnaast wordt het gedrag ondersteunt en gestimuleerd. Levertraan heeft een gunstige invloed op mensen met  een contactstoornis en/of mensen die in zichzelf gekeerd zijn.
·    Een goede opbouw en behoud van het zenuwstelsel.
·    De vorming van celmembranen. Levertraan bevat de juist verhouding aan Omega 6, dat ervoor zorgt ervoor dat de doordringbaarheid van de huid door water wordt geoptimaliseerd. Omega 6 helpt het lichaam beschermen tegen ongecontroleerde celgroei.
·    (Droge) slijmvliezen. Omega 7 in levertraan is effectief bij droge ogen, mond, huid en vagina. Met name wanneer men hinder ondervindt bij het postmenopausale urogenitale systeem, zoals een droge vagina. Het krijgen van lijntjes en rimpels van de huid worden aanzienlijk vertraagd.
·    Het verlagen van de cholesterol.
·    Een gezonde opbouw van botten. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en zorgt daarmee voor het behoud van sterke botten. Vitamine D helpt vooral bij mensen met zwakke en slappe botten. Vaak aangetroffen bij kinderen die te weinig Vitamine D opnemen. NB: De Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vitamine D te gebruiken ter versterking van botten.
·    Vitamine A helpt bij de vorming van de zogeheten epitheelcellen, die bovengenoemde weefsels ondersteunt en opbouwt. Daarnaast speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en weerstand tegen ziekten. Vitamine A in levertraan is tevens van belang voor een goed  gezichtsvermogen, met name voor het aanpassen aan de schemering.
———-

Naast de levertraan van kabeljauw is er ook levertraan van de rog (skate liver oil).

Blue Ice Fermented Skate Liver Oil

Sterke antioxidant, stimuleert en activeert het immuunsysteem, levert bouwstoffen voor vitale hormonen en is goed voor de aanmaak van kraakbeen. De unieke componenten van Blue Ice Fermented Skate Liver Oiz

·    Squalene is een sterke antioxidant en een onmisbare bouwstof, die zorgt voor de opbouw van alle vitale hormonen.
·    Chondroitin is een basisstof voor kraakbeenvorming. Dit is erg belangrijk voor soepele gewrichten
·    Alkoxyglycerols stimuleert en activeert het immuunsysteem. Helpt het lichaam beschermen tegen ongecontroleerde celgroei. Versterkt het herstellend vermogen van het lichaam tijdens en na ziekte.

Deze combinatie tezamen met de andere voedingsstoffen, maakt dat zowel de organen als het beenmerg optimaal ondersteund worden.

Blue Ice Fermented Skate Liver Oil, visolie, levert ook een positieve bijdrage aan:

·    De ontwikkeling van de hersenen en het optimaliseren van de hersenstofwisseling. Daarnaast wordt het gedrag ondersteunt en gestimuleerd. 
·    Een goede opbouw en behoud van het zenuwstelsel.
·    De vorming van celmembranen. Omega 6 zorgt ervoor dat de doordringbaarheid van de huid door water wordt geoptimaliseerd. Helpt het lichaam beschermen tegen ongecontroleerde celgroei.
·    Een gezonde opbouw van botten. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en zorgt daarmee voor het behoud van sterke botten. NB: De Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vitamine D te gebruiken ter versterking van botten.
———–

Naast de levertraan kun je ook boterolie innemen. Levertraan en boterolie is een synergetische verbinding. Het versterkt elkaar in hun werking.

Butter Oil, X-Factor Gold 240 ml
X-Factor Gold High Vitamin Butter Oil bevat een combinatie van essentiële vetzuren, zoals boterzuur, laurinezuur en CLA en sporenelementen als Mangaan, Zink, Chroom en Selenium. X-Factor Gold speelt een essentiële rol in de opname van vitamines en mineralen en is goed voor de weerstand.

X-Factor™ Gold High-Vitamin Butter Oil is afkomstig van koeien die alleen grazen op geïrrigeerde grasvelden. De combinatie van klimaat en irrigatie zorgt voor snel groeiend gras. Deze speciale voeding voor het vee zorgt voor een optimaal niveau van Activator X. Na het eten van het speciale, snelgroeiende gras produceren de koeien een magere melk. Deze melk wordt gecentrifugeerd tot een mooie, goudkleurige boterolie. De Activator X in deze boterolie is vele malen sterker dan in gewone boter. Het is onder andere rijk aan essentiële vetzuren, CLA, sporenelementen en Wulzen Factor.

X-Factor™ Gold High-Vitamin Butter Oil:
·    Versterkt het immuunsysteem. De vetzuren hebben antimicrobiële en immuunsysteem-onderhoudende eigenschappen, vooral laurinezuur.
·    Speelt een essentiële rol in de opname van mineralen.
·    Verhoogt de flexibiliteit van spieren, pezen en gewrichten.
·    Beschermt het darmkanaal door boterzuur. Tevens is het een belangrijke energiebron voor de cellen in het maag- darmkanaal.
·    Heeft antioxidatieve eigenschappen, doordat het rijk is aan selenium.

NB: X-Factor™ Gold High-Vitamin Butter Oil speelt een essentiële rol in de opname van mineralen. Dit effect wordt aanzienlijk verhoogd wanneer de X-Factor™ Gold High-Vitamin Butter Oil tezamen met Blue Ice Pure Cod Liver Oil wordt gebruikt.
———–

Als je in de zomer op de levertraan bezuinigt of het zelfs weglaat zorg dan dat je voldoende vette vis, lever, botervet en eidooiers van gras gevoerde kippen eet om voor voldoende vitamine A te zorgen. En zorg daarnaast voor voldoende zonlicht op je huid voor de broodnodige vitamine D.
———

OVERDOSERING VAN LEVERTRAAN:
Er is zeer zeker een risico verbonden aan overdosering met levertraan!
Enkele citaten uit het boek van Weston Price:

De benodigde hoeveelheid van het mengsel van boterolie en levertraan is relatief klein; slechts een halve theelepel drie maal per dag bij een maaltijd is voldoende om vergevorderd tandbederf in bedwang te houden, in combinatie met een voedingspatroon dat zeer arm is aan suiker en zetmeel en rijk is aan voedingsmiddelen met mineralen, met name fosfor.

Het is van belang dat ik hier enkele gevaren aangeef die gewoonlijk niet erkend worden of op de juiste wijze worden benadrukt in de literatuur. Wanneer visoliën, inclusief levertraan, in te grote doseringen toegediend worden, ervaren sommige patiënten duidelijke symptomen van depressie.

Het beschikbare bewijs wijst uit dat er zich in visoliën die blootgesteld zijn aan de lucht giftige stoffen kunnen vormen. Mijn onderzoek en dat van anderen met proefdieren geeft aan dat verlamming door overdosering gemakkelijk kan worden opgewekt. Er kan zich ernstige structurele schade voordoen aan hart en nieren.

Bedenk ook dat een overdosis levertraan of andere visoliën beslist nadelig kan uitpakken
Mike
———

Visolie is niet goed, het komt meestal tot stand door extreme druk en verhitting, waarbij gebruik kan worden gemaakt van giftige oplosmiddelen als hexaan. Als er op het etiket vermeld staat dat er vitamine A en/of D in zit, dan zijn deze naderhand toegevoegd in synthetische vorm. In het gunstigste geval doet deze synthetische vorm niets, in het ongunstigste geval verstoren ze juist de balans verder. De gefermenteerde levertraan van Green Pasture biedt de juiste verhouding van A tot D van nature en is veruit superieur aan welke andere levertraan dan ook die je goedkoper vanuit Amerika kunt importeren. Hoewel duurder in de aanschaf zijn de voedingsstoffen zo geconcentreerd dat je er minder van nodig hebt en dus langer mee doet. Omgerekend naar een dagprijs ben je dan uiteindelijk goedkoper uit en de gezondheidswinst is onbetaalbaar.
Mike
——

NATUURLIJK GEFERMENTEERDE LEVERTRAAN VERSUS INDUSTRIEEL BEWERKTE LEVERTRAAN

Lees hier een stuk van Vitavie over hun op natuurlijke manier gefabriceerde levertraan. Je kunt denken, ja hoor, ‘de slager keurt zijn eigen vlees’ maar ik heb deze firma erg hoog zitten. Zij ‘maken’ dus inderdaad de levertraan op natuurlijke wijze. Lees maar eens hoe dat gaat als niet op een natuurlijke manier gaat.  Een andere firma die ook heel transparant werkt is Rosita Real Foods. Hun product kun je hier kopen.