Lever en galblaas

SIGNALEN DIE AANGEVEN DAT DE LEVER NIET GOED FUNCTIONEERT:
*Een opgezwollen buik
*overmatige transpiratie en oververhitting van het lijf.
*Pijn in de lever, dat voel je boven in de buik onder de ribbenkast
*Hoge bloeddruk
*Te veel buikvet
*Acne, vlekkerige huid, rosacea
*slechte voedselvertering
*onverklaarbare gewichtstoename en problemen met afvallen
*levervlekken op de huid
*brandend maagzuur en/of oprispingen

WAT DOET DE LEVER:
De lever reguleert een groot deel van de chemische balans in het bloed en scheidt gal af, wat helpt afvalstoffen af te voeren. Het bloed dat door de maag en darmen gaat, gaat vervolgens door de lever. Daar wordt dat bloed verwerkt en voedingsstoffen worden afgebroken in substanties die door de rest van het lichaam gemakkelijker gebruikt kunnen worden. 

ENKELE FUNCTIES DIE UITGEVOERD WORDEN DOOR DE LEVER:
*De lever produceert gal, dat het afvoeren van afvalstoffen ondersteunt en vetten afbreekt in de dunne darm.
*De lever produceert bepaalde eiwitten voor bloedplasma.
*De lever produceert cholesterol en speciale eiwitten voor vervoer van vetten door het lichaam.
*Overtollige glucose wordt omgezet in glycogeen voor opslag.
*De lever verwijdert drugs en andere gifstoffen uit het bloed.
*De lever reguleert de bloedstolling.
*De lever beschermt tegen infecties

EEN VERSTOPTE OF GEBLOKKEERDE LEVER:
De lever kan verstopt of geblokkeerd raken door ongezond vet. De cellen werken als een filter en halen de gifstoffen uit het bloed. Door ongezonde vetten raken ze volgezogen waardoor de afvalstoffen weer terug in de bloedbaan komen. Dan kunnen ze een schadelijk effect hebben op het hart en je immuunsysteem. Leververvetting kan ontstaan door een hoge alcoholconsumptie, veel koolhydraten, bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke voeding. De lever is het enige orgaan dat zich kan regenereren, het kan 3/4 van de cellen verliezen voordat het functioneren stopt. Maar er zijn grenzen, als de lever onherstelbaar beschadigd is biedt alleen nog een transplantatie uitkomst. (over orgaantransplantatie hebben wij zo onze gedachten, maar dat is een ander onderwerp)
——-

OVER GASVORMING NA HET ETEN VAN ZWAVELRIJKE VOEDING.
Als je gasvorming krijgt door zwavelinname, dan heb je een leverprobleem. Zwavel is een essentieel mineraal, maar alleen als je het op goed opneemt natuurlijk. Gasvorming is een teken van een gebrekkige zwavelopname en de oorzaak ligt bij de lever. Ondersteuning van de lever is dus een goed idee in jouw geval.
Mike

Daar kwam natuurlijk weer een andere vraag op:

Mike, is er dan niet eerder sprake van gasvorming in de darmen?
Ja, maar veroorzaakt door een onvermogen van de lever om zwavel goed te verwerken.
Mike

(Zwavelrijke voeding is o.a.: knoflook, uien, koolsoorten)
——

Mike in antwoord op een vraag over galstenen:
Wat betreft je vraag over een tekort aan vitamine D en galstenen, ik zie dat verband wel. De chemische naam voor vitamine D is calciferol, waaruit blijkt dat vitamine D verantwoordelijk is voor de opname van calcium uit voeding. Wanneer de voeding rijk is aan calcium maar er sprake is van een tekort aan vitamine D kan deze calcium dus niet goed genoeg worden opgenomen. Hierdoor ontstaat vrije calcium in het bloed, dat het lichaam zal willen afzetten in organen, gewrichten en weefsel. Dit zorgt voor verkalking (denk hierbij ook aan bijv. de opgezette knokkels en kromme vingers van reumapatiënten of staar, een verkalking van de ooglens of oogzenuw). Het is dan natuurlijk ook niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot galstenen, wat niets meer is dan verkalkte galzouten.

De hoofdoorzaak van galstenen is echter een vetarm voedingspatroon. Vet spoort de galblaas aan zich volledig te ledigen. De galblaas produceert basische galzouten die zich vermengen met het maagzuur, waardoor bepaalde spijsverteringsenzymen geactiveerd worden. Het zijn juist de zo gedemoniseerde verzadigde vetten die zorgen voor deze stuwing van de galblaas. Als de galblaas zich nl. niet voldoende ledigt blijven er galzouten achter die op de lange termijn verkalken en de galwegen gaan blokkeren. Interessant genoeg zijn juist die verzadigde vetten die de galblaas aanduwen ook rijk aan vetoplosbare vitamines, waaronder ook vitamine D. En zo is het cirkeltje weer rond!

Er zijn geen voedingsmiddelen die galblaasaanvallen veroorzaken. Deze worden veroorzaakt door een gebrek aan bepaalde voedingsmiddelen, nl. dierlijke vetten en eiwitten. Het Ondervoedingscentrum beveelt ons een voedingspatroon aan dat hoog is in koolhydraten en laag in dierlijke vetten en eiwitten, waardoor de galblaas onvoldoende wordt gestimuleerd zichzelf volledig te ledigen. Na verloop van tijd zullen overgebleven galzouten in de galblaas verkalken en stenen vormen. Een ‘plotselinge’ galkoliek wordt veroorzaakt door jarenlange vorming van deze galstenen, die de galkanalen kunnen gaan blokkeren of beschadigingen en ontstekingen veroorzaken met hun scherpe randen, waardoor de galblaas zich met geweld, door middel van krachtige samentrekkingen gevolgd door duwbewegingen, van deze ongewenste stenen wil ontdoen. De bewering van Moritz dat dierlijke eiwitten zouden leiden tot galsteenvorming is volkomen dwaas.

Ikzelf ben op het spoor van lever/galblaaszuiveringen gekomen doordat ik maar liefst drie zeer pijnlijke galkolieken kreeg in een jaar tijd. Gelukkig was mijn galblaas alle drie de keren in staat de stenen te vergruizen, waardoor het zwartgroene gruis na 20 pijnlijke minuten via mijn darmen als ontlasting naar buiten kwam. Ik heb de pijn en het ongemak aangewend als leerervaring en en ben juist meer vetten gaan eten. Vandaag de dag heb ik 3-4 keer per dag ontlasting en is het ONMOGELIJK dat ik ooit nog galkolieken ga krijgen, omdat de galblaas zich volledig kan ledigen, DANKZIJ mijn vetrijke voedingspatroon. Het lichaam is een spiegel. De vraag is: durf je in de spiegel te kijken en zelf verantwoordelijkheid te nemen?
Mike
———

Een schrijven van Gerrit op het forum van www.fatsforum.nl

Ik dacht altijd dat de zuren die Andreas Moritz voorschrijft speciaal waren om de stenen zachter te maken.
Nee en ja, de appelzuren in appels(ap) en ook los in te nemen d.m.v. malonzuur zorgt voor het zacht maken  van de ‘stenen’. Het vet, de olijfolie, zorgt voor de galuitstoot vanuit de galblaas. Citroensap/sinaasappelsap combi en ook grapefruitsap zorgen voor het samenknijpen van de kanalen zodat alles naar buiten wordt geperst…

Waarom werkt bij veel mensen enkel veel vet eten niet? Mijn inziens heeft dit te maken met met name het feit dat de galblaas en lever enorm verstopt zit, hierdoor kun je vet eten wat je wilt, maar er zal niet een voldoende galuitstoot zijn om überhaupt ook maar voldoende gal te spuwen om die vetten te verteren. Ik ken mensen die daarom ook bij veel vetinname, ditzelfde vet weer terugzien in de WC pot…en hebben er vaak diarree van, c.q. na veel vetinname is het raak en moeten ze het al snel lozen. Andere reactie kan zijn dat het wel in het systeem blijft maar dat je zeep-achtige ontlasting krijgt. Ook een teken dat je lever/galblaas verstopt zit en niet voldoende geactiveerd wordt door o.a. die zuren uit citroen/appelazijn etc.

Daarom werkt vaak citroensap zo goed, in combi met vetten. Je zorgt voor galuitstoot en die citroenzuren zorgen voor de samenknijping.

De alternatieve leverflush zoals eerder al beschreven in een ander topic is dan ook goed alternatief om elke dag te doen. Zo duw je geleidelijk aan de boel goed aan en naar buiten! In combi met rauw eigeel, welke veel cholesterol bevat, iets wat lever normaal aanmaakt en hij nu ‘niet hoeft te doen’, heb je een prachtig dagelijkse lever flush welke je gerust lange tijd kunt volhouden!

Zo ‘spoel’ je dus op de lange termijn je lever goed door, waarna het weer zijn grote taken kan uitvoeren, en dat zijn er nogal wat! Zoals eerder gezegd, mijn focus is lever en daarna darmen bij wijze van spreken!
——

In deze huidige consumptiemaatschappij heeft iedereen gal/lever stenen. Je kunt je lever en galblaas reinigen van stenen door de tweedaagse reiniging van Andreas Moritz (zie zijn boek: ‘De wonderbaarlijk lever- en galblaaszuivering’ in de boekenlijst) of via een milde lever- en galblaasreiniging.
Klik op het boek om te bestellen.

De grote lever- en galblaasreiniging:
De ‘Moritz’ methode vereist een langere voorbereiding dan de ‘milde’ methode. De ‘Moritz’ reiniging doe je ca. 1x per 4 weken, wij doen hem rond nieuwe maan.

Officieel moet je de week voorafgaande aan de reiniging elke dag een liter appelsap drinken. Dat hebben wij de eerste keer gedaan tot dag 4 toen kwam de appelsap onze neus uit. Wat een zoete bende…. Dat hebben we daarna niet meer gedaan. Bij ongeveer de 6e reiniging zijn we, in de week voorafgaande aan de reiniging, elke ochtend een flinke scheut appelazijn in een glas water gaan drinken. Dit om de stenen zachter te maken. 
Lees hier meer…….
——-

De milde lever- en galblaasreiniging:
*Mix het sap van drie limoenen/citroenen met 2 eidooiers en 1 eetlepel olijfolie.
*Roer het met een houten lepel door elkaar, wij blenden het tot een romige drank.
*Drink dit in de ochtend voordat je iets eet of drinkt of ‘s avonds tenminste drie uur na een maaltijd. Een bijzonder goede stimulans voor je lever en galblaas. Zelf ervaren wij niet zoveel bij deze milde reiniging maar het is zo-wie-zo een goed drankje voor je lever en galblaas, zie hierboven in de tekst van Gerrit.
Wij drinken dit drankje af en toe ‘s avonds voor het naar bed gaan.

Zie hier het topic met de complete beschrijving.
———–

Mike in antwoord op een vraag van iemand hoe je nu vetten kunt verteren als je geen galblaas meer hebt en of je de lever- galblaas reiniging kunt doen als je geen galblaas meer hebt:

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk voeding eet die geen vertering behoeft via de galblaas. Vloeibare voeding dus. Vermijd plantaardige oliën en vetten, m.u.v. kokosolie en rode palmolie. Deze zijn rijk aan MCT’s, vetzuren met een middellange keten. MCT’s behoeven geen vertering via de galblaas, vanwege hun kleinere moleculen, waardoor de lever ze rechtstreeks afgeeft aan het bloed en ze direct als energiebron (ketonen) kunnen dienen.

Olijfolie, daarentegen, heeft wel grotere vetmoleculen die vertering via de galblaas behoeven. Moritz raadt de lever- en galblaaszuivering aan ook voor mensen zonder galblaas, maar hoe moeten deze mensen dan de olijfolie verwerken? Uiteraard is er altijd een oplossing, de mens is immers geëvolueerd op basis van zijn intelligentie, nietwaar? Ox bile (ossengal, rundergal) is het antwoord.
Mike
———–

Een stukje van het forum voor iemand die de zuivering wil gaan doen maar ook zware medicijnen slikt voor reumaklachten:
Het kan ook doffe ellende opleveren. Haar lever wordt door deze rommel dagelijks vergiftigd, waardoor deze alsmaar verzwakt. Als ze dan de boel ook nog eens overhoop gaat halen met dit soort reinigingen zou het wel eens averechts kunnen uitpakken!
Mike

Uit het boek van Moritz:
Het merendeel van de gefilterde afvalproducten verlaat de lever via de galstroom. Galstenen die de galkanalen versperren, leiden tot een hoog gifgehalte van de lever en, uiteindelijk, leverziektes. Deze ontwikkeling wordt verder verergerd door de inname van medicijnen, die normaal afgebroken worden door de lever. De aanwezigheid van galstenen verhindert de ontgifting van deze medicijnen, waardoor er “overdosering” en verwoestende bijwerkingen kunnen optreden, zelfs bij een normale dosering. Het betekent ook dat de lever het risico loopt beschadigd te worden door de afbraakproducten van de medicijnen waar zij op reageert. Alcohol die onvoldoende door de lever ontgift wordt, kan levercellen ernstig beschadigen of vernietigen.

Het vermogen van de lever om van ernstige schade te herstellen, is echter bewonderenswaardig. Nadat de leverzuivering alle galstenen heeft verwijderd en alcohol- en medicijngebruik is gestaakt, zijn er meestal geen gevolgen op de lange termijn, ondanks dat veel levercellen gedurende de ziekte waren vernietigd. Wanneer de cellen opnieuw groeien, zullen ze dat op een geordende wijze doen die normale leverfunctie weer mogelijk maakt.

Mike
——-

Volgens Andreas Moritz moet je in de week vooraf aan een grote lever- galblaasreiniging geen vlees en vetten eten.

Het idee achter vetvrij of vetarm eten in de week of op de dag van de reiniging is om de lever even ‘vakantie’ te geven. Ja, de lever is een vetverbrandingsorgaan, maar juist om deze even ‘vrijaf’ te geven, hoeft deze dan niet zo hard te werken, waardoor de zuivering effectiever verloopt.
Zelf eten wij de laatste 2 a 3 dagen voor de reiniging geen vlees maar we gebruiken wel melk, kefir en yoghurt.
——-

Een vraag van iemand op het forum van Weston Price;

Als ik vertel dat ik (biologische)runderlever heb gegeten krijg ik steevast van iedereen in mijn omgeving te horen dat je dat toch echt niet moet eten want het is het meest vervuilde orgaan omdat de lever het bloed filtert. Wat kan ik hier tegen in brengen? Ik heb al naar antwoorden zitten zoeken maar niet echt kunnen vinden.

Antwoord van Mike:
Het beste argument is dit:
De lever is een ONTGIFTINGSorgaan. Dit maakt lever van een gezond en schoon dier zon beetje het SCHOONSTE gedeelte van het dier. Alleen als je te maken hebt met een ongezond en vervuild dier raakt de lever vervuild, verstopt en verzwakt. Wie gezondheid eet krijgt gezondheid. Wie ziekte eet krijgt ziekte.
Mike
———-

OVER DE LEVER EN DARMEN:

De bodem
Alle groei begint bij de bodem. In ons lichaam zijn dit de lever en de darmen. De lever is ons centrale ontgiftingsorgaan en onze darmen ons centrale ontlastingsorgaan. Beiden onderhouden ze het immuunsysteem door gifstoffen te zuiveren en te lozen. Dat wil zeggen, als de lever en darmen niet zelf overmatig belast worden door gifstoffen. Op een giftige bodem groeit alsmaar minder en uiteindelijk niets. Behalve de opruimploeg van moeder natuur: bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kankercellen.
Lees hier meer……..
———

OVER DISINFO BETREFFENDE DE LEVER- EN GALBLAASREINIGING:
Er heerst een fabel (disinfo) dat de groene bolletjes die er vaak na lever/gal-reinigingen uitkomen verzeepte olijfolie is. Dit is heel gemakkelijk te weerleggen als je bedenkt dat alleen al de WAPF-voeding bij menigeen zorgt voor groene ontlasting.
Lees hier verder…….
———-

INNAME IS NOG GEEN OPNAME:
http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/seafood-to-sunshine#dbp

Humans with acute liver failure also have depressed levels of DBP.39 This may be because the synthesis of DBP in the liver declines during such a condition, but DBP also plays a secondary role in scavenging harmful cellular debris from the blood; therefore, any kind of acute tissue damage can overwhelm our supply of DBP.

DBP = Vitamin D Binding Protein, is een eiwit dat vitamine D bindt en daarmee opneembaar maakt. In de tekst valt te lezen dat als de lever beschadigd is door gifstoffen (door bijv. verkeerde voeding) deze niet goed meer zijn functie kan vervullen als ontgiftingsorgaan. Dit kan tevens ten koste van je voorraad aan DBP gaan, waardoor je dus vitamine D niet goed kunt opnemen.

Je hebt door de hoge vetinname van WAPF regelmatig verstopping gehad, die je nu aan het oplossen bent d.m.v. zout-flushes en lever- en galreinigingen. Op mijn advies heb je je vetinname verlaagd tot een aanvaardbaar niveau. Dit heeft allemaal tot verbetering geleid. Toch kom je ook nog regelmatig energie tekort. Het zit dus simpelweg niet goed met je lever en dit zou wel eens kunnen verklaren waarom de lever niet goed in staat is om ook zijn andere functie te vervullen, nl. vetverbranding. Vit. D is een vetoplosbare vitamine en je ziet wederom dat inname nog niet noodzakelijk opname is. Aan de inname ligt het immers niet, maar wel aan de opname.

Kortom, je lever behoeft nog de nodige heling. Ik zou als ik jou was inderdaad de inname van levertraan verhogen (maximaal 3x een 1/2 tl), maar ook nog vaker lever gaan eten. Heel het desbetreffende orgaan met datzelfde orgaan als voeding!
Mike
———–

Kefir en kombucha zijn bijzonder goede probiotica’s.
Enkele van de waardevolle voedingstoffen die de “paddenstoel” produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur and acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines.
Lees hier meer……..
——-

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..