Lactose of Caseïne intolerantie?

LACTOSE OF CASEÏNE INTOLERANTIE?:

De lactose in rauwe melk is onverhit en daarmee een langzame, complexe suiker. In gepasteuriseerde melk verandert de lactose in beta-lactose, een snelle suiker. De zgn. ‘lactose-intolerantie’ heeft echter vaak niets te maken met lactose, maar met het eiwit caseïne in melk. Caseïne in rauwe melk is ongebroken, intact, maar in gepasteuriseerde melk is deze gebroken, beschadigd. Dit maakt het eiwit nagenoeg onverteerbaar. Als mensen dan ook een lekke darm en weinig maagzuur hebben, zitten ze met onverteerd melkeiwit letterlijk in hun maag en met een beetje pech komt het ook nog door de lekke darm de bloedstroom in, waar het immuunreacties opwekt, omdat het als lichaamsvreemd wordt gezien.

Het caseïnemolecuul lijkt sterk op het glutenmolecuul. Als je een glutenintolerantie hebt, ben je of word je ook caseïne-intolerant. Door gluten te vermijden en de darmen te helen zou je na verloop van tijd weer caseïne moeten kunnen verdragen, uit rauwmelkse zuivel uiteraard.

Daarnaast ben je door pasteurisatie de enzymen kwijt die nodig zijn voor de vertering van melk. Letterlijk iedere voedingsstof die in rauwe melk zit heeft ook zijn eigen enzym, bijv. lipase voor het botervet, protease voor de melkeiwitten caseïne en wei en amylase en lactase voor de koolhydraten (lactose). Je bent dan dus ook de enzymen kwijt voor de opname van calcium en fosfor, beide zeer belangrijk voor je botstructuur.

Er zijn dus nogal wat voordelen verbonden aan rauwe melk boven gepasteuriseerde. Bedenk dat rauwe melk een jong dier moet voeden dat nog geen spijsverteringsstelsel en immuunsysteem van betekenis heeft. De melk moet dus zichzelf kunnen verteren d.m.v. meegeleverde spijsverteringsenzymen en de melk moet de plaats innemen van het (nog niet ontwikkelde) immuunsysteem en dus een flinke hoeveelheid immuunbevorderende bacteriën hebben, waaronder melkzuurbacteriën (acidofilus, bifidum, etc.) die de darmflora herstellen en/of onderhouden. Om deze redenen is rauwe melk complete voeding waar je probleemloos volledig op zou kunnen leven!
Mike
——-

Zie hier een lijst met adresjes voor rauwe melk verkoop.

Terug naar ‘melk