Kombucha: recept

Hoe maak ik zelf Kombucha?

Benodigdheden:
*1 kombucha plant/zwam/scoby
*Kokend water
*Glazen pot (wij gebruiken de kokospotten van 1,6 liter van Aman Prana, nooit plastic gebruiken) 
*Luchtdoorlatende doek (bijvoorbeeld netel- of kaasdoek, zelf gebruiken wij een stukje horrengaas)
*Een grote elastiek
*3 gram groene thee per liter
*ca. 70 gram suiker Billington’s melasse + 10 a 20 gram honing per liter (afhankelijk van je smaak, hoe minder suiker hoe zuurder de drank) 

Werkwijze:
*Kook het water
*Doe het water in de pot.
*Voeg de thee toe en laat ongeveer 20 tot 30 minuten trekken.
*Laat afkoelen tot ongeveer 45 graden.
*Als je losse thee gebruikt moet je nu de thee eruit zeven. Is niet nodig als je theezakjes gebruikt.
*Voeg de suiker en/of de honing toe, roer het goed door.
*Alles laten afkoelen tot 30 graden (minder mag ook, het mag beslist niet heter zijn dan 30 graden)
*Leg de scoby in de pot.
*Sluit af met de doek en elastiek, er moet nog lucht bij kunnen.
*Zet de pot op een donkere plaats op kamertemperatuur gedurende 14 dagen maar het kan ook in het licht staan. (wij hebben de potten gewoon in de kamer staan, in het licht, kijk uit voor direct zonlicht)

Temperaturen onder 16 graden C zijn niet aan te bevelen en leiden meestal tot de dood of contaminatie van je kombucha batch. De ideale temperatuur om kombucha te maken en schimmelvorming te voorkomen is tussen 23.5 en 29 graden C. Dit is de beste temperatuur om probiotische gisting en probiotische bacteriën optimaal te laten ontwikkelen.

Na twee weken zeef je de drank en doe je het in schone glazen flessen.

Elke keer als wij kombucha uittappen om te drinken doen we dat door een thee zeefje, er kan zich nl. spontaan een nieuwe kombucha vormen.

Je hebt nu ook een nieuwe jonge kombucha (scoby) waar je zelf weer een nieuwe pot mee kunt vullen of je geeft de zwam weg aan iemand anders. De zwam vermeerdert zich elke keer tijdens de 14 dagen dat het zich voedt met de suiker/thee.

Voordat je de kombucha drank die gereed is overdoet in een andere pot/fles zorg dan dat er een nieuwe ‘badje’ klaar staat (met thee en suiker volgens de hierboven genoemde procedure) zodat de zwam niet lang droog staat.

De kombucha die gereed is kun je prima bewaren in de koelkast.

Veel plezier en gezondheid!
——

Er zijn vele wegen naar Rome, zo ook verschillende bereidingen voor kombucha. Ik kreeg een tip van een lezeres om gefermenteerde kombucha als starter te gebruiken, zo’n 10 a 20%. De starter haalt de PH van de zoete thee direct naar omlaag en zorgt voor een snelle opstart van het fermentatieproces….het risico op schimmelcontaminatie (en op contaminatie met andere ongewenste organismes) is het hoogst in het begin van het fermentatieproces maar wordt hierdoor stukken minder.

Terug naar ‘Kombucha