Kokosolie: hersenen

Studie: Een vetrijk dieet kan veroudering van de hersenen uit stellen

Een nieuw door Denen geleidt onderzoek suggereert dat bij muizen tekenen van veroudering van de hersenen uitgesteld kan worden door ze op een vetrijk dieet te zetten. Dit opent, op lange termijn, de mogelijkheid van behandeling van kinderen met vroegtijdige veroudering en patiënten met de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het onderzoek wordt geleid door het Center for Healthy Aging, de Universiteit in Kopenhagen en het National Institute of Health.

Als we ouder worden begint in ons zenuwstelsel de ontwikkeling van gebreken, de hersenen verliezen hun intellectuele capaciteiten en de kans op ziekten als Parkinson en Alzheimer wordt groter. De ziekte van Alzheimer is momenteel de snelst groeiende leeftijdsgebonden aandoening.

Tijdens ons leven is het van belang dat onze cellen – voor zover mogelijk – ons DNA onbeschadigd houden en daarvoor hebben de cellen een herstel systeem dat de schade herstelt die continue  optreedt. Mensen zijn ouder als het reparatiesysteem ophoudt te functioneren. Bij ziekten zoals Alzheimer zien de onderzoekers ook schade aan het DNA.

Een nieuw onderzoeksproject onder leiding van het Center for Healthy Aging, de universiteit van Kopenhagen en het National Institute of Health hebben muizen onderzocht die een defect hadden in hun DNA-reparatie systeem. Bij mensen veroorzaakt dit defect de aandoening Cockayne Syndroom, waarbij patiënten, vooral kinderen, voortijdig verouderen en overlijden op een leeftijd van 10-12 jaar. De studie toont aan, als een muismodel met het Cockayne-syndroom op een vetrijk dieet gezet wordt dat verouderingsprocessen als slechthorendheid en gewichtsverlies uitgesteld worden. 

Vet maakt een einde aan vroegtijdige veroudering

“De studie is goed nieuws voor kinderen met het Cockayne-syndroom omdat we op dit moment geen effectieve behandeling hebben voor deze aandoening. Onze studie suggereert dat een vetrijk dieet verouderingsprocessen kan uitstellen. Een vetrijk dieet lijkt ook veroudering van de hersenen uit te stellen. De bevindingen impliceren daarom dat patiënten met de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson op de lange termijn kunnen profiteren van deze nieuwe kennis,” zegt Vilhelm Bohr, leider van de studie, professor van het Center for Healthy Aging, Universiteit van Kopenhagen en het National Institute of Health.

De hersenen hebben een constante behoefte aan brandstof in de vorm van hetzij suiker of zogenaamde ketonen. Ketonen zijn de reserve brandstof van de hersenen en ze spelen een belangrijke rol in het bijzonder in periodes met een lage bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld als je aan het vasten bent. Dit komt omdat het lichaam vet afbreekt als het suiker nodig heeft en tijdens dit proces produceert het ketonen. De onderzoekers zien bij muizen een bepaald positief effect als ze  de zogeheten middellange keten vetzuren, zoals in kokosolie, gegeven wordt. 

Hersencellen hebben extra brandstof nodig

“We hebben eerder aangetoond dat bij kinderen met het Cockayne syndroom veroudering een gevolg is van het constant actief zijn van het celreparatie mechanisme. Het vreet zich een weg in de bronnen en veroorzaakt dat de cel erg snel verouderd. We verwachten dan ook dat een dieet met een hoog gehalte aan kokosnootolie of soortgelijke vetten een gunstig effect zal hebben omdat de hersencellen extra brandstof krijgen en daarmee de kracht om de schade te herstellen,” aldus postdoctoraal Morten Schepbye-Knudsen van het National Institute of Health.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het erkend wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism. Het onderzoeksproject wordt ondersteund door de Nordea-FONDEN via het Center for Healthy Aging.

Universiteit van Kopenhagen – Zie meer op deze site, is tevens de originele tekst in het Engels.
——

Notitie van onszelf:
Er zijn een paar verschillende merken kokosolie.
Je hebt Amanprana en Royal Green, een bedrijf uit Hoogwoud (NH)..

En er is een kokosolie uit SriLanka. Het wordt door Bert en Mieke Droog uit Hoorn ter plekke in SriLanka op ambachtelijke wijze uit kokosnoten gewonnen, in de zon gedroogd en koud geperst. Daarna nog gefilterd en direct in glazen potten verpakt. Dus het wordt niet in plastic geïmporteerd.

De andere kokosoliën worden vaak in ovens gedroogd en onder hoge druk geperst wat vaak resulteert in hoge temperaturen, in ieder geval hoger dan 55º, wat in het geval van kokosolie de maximale temperatuur is i.v.m. behoud van zuren. Neem contact met ze op via hun website, ze versturen de kokosolie per pakketdienst naar je toe. Zie hieronder hoe ze de kokosolie produceren, op zeer professionele basis.

De website van Bert en Mieke Droog van Kokosolie de Witte Parel.
De kokosolie bestellen kun je hier doen, zie hier de verkooppunten.

Terug naar ‘kokosolie