‘Het kokosolie wonder’van Bruce Fife
Wijd en zijd erkend als een van de toonaangevende autoriteiten op het gebied van de voordelen van kokosolie, verschaft dr. Bruce Fife actueel onderzoek en cruciale informatie, inclusief de laatste onderzoeken over het verband tussen kokosolie en voordelen met betrekking tot de functie van het hart, het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, lichamelijke ontgifting, afvallen en vele andere, belangrijke onderwerpen op het gebied van de gezondheid.
Onderstaande informatie komt grotendeels uit bovenstaand boek. Mocht je meer willen weten klik dan op het boek om het te bestellen, het is zeer leerzaam.
Klik op het boek om te bestellen.
‘Kokosnoot geneest’ van Bruce Fife
Generaties hebben zonder ziekten, aandoeningen en plagen van de moderne samenleving
geleefd. Er zijn weinig tot geen voedingsmiddelen die zo goed in de voor het menselijk lichaam
benodigde voedingsstoffen en geneesmiddelen kunnen voorzien. Kokosnoot is waarlijk de koning
van de voedingsmiddelen. Het vruchtvlees van een volledig volgroeide kokosnoot is hard, wit en licht zoet met een smaak van noten. In de tropen zijn onvolgroeide kokosnoten, die ook wel groene of jonge kokosnoot genoemd worden, een delicatesse. Het vruchtvlees is dan slechts gedeeltelijk ontwikkeld en heeft een gelei-achtige structuur.
Klik op het boek om te bestellen.
‘Het Ketogeen kokosvoedingspatroon’van Bruce Fife
In dit boek ontdek je o.a.:
* Waarom je vet nodig hebt om vet kwijt te raken.
* Hoe je af kunt vallen zonder honger te krijgen of je ellendig te voelen.
* Hoe je eetbuien kunt voorkomen.
* Welke vetten goed zijn voor je gezondheid en welke niet (laat je verrassen!).
* Hoe je je schildklierwerking kunt herstellen.
* Hoe je op je ideale gewicht kunt komen en blijven.
* Welke voedingsmiddelen je echt moet vermijden.
Klik op het boek om te bestellen.
Notitie van onszelf:
Er zijn een paar verschillende merken kokosolie.
Je hebt Amanprana en Royal Green, een bedrijf uit Hoogwoud (NH)..
En er is een kokosolie uit SriLanka. Het wordt door Bert en Mieke Droog uit Hoorn ter plekke in SriLanka op ambachtelijke wijze uit kokosnoten gewonnen, in de zon gedroogd en koud geperst. Daarna nog gefilterd en direct in glazen potten verpakt. Dus het wordt niet in plastic geïmporteerd.
De andere kokosoliën worden vaak in ovens gedroogd en onder hoge druk geperst wat vaak resulteert in hoge temperaturen, in ieder geval hoger dan 55º, wat in het geval van kokosolie de maximale temperatuur is i.v.m. behoud van zuren. Neem contact met ze op via hun website, ze versturen de kokosolie per pakketdienst naar je toe. Zie hieronder hoe ze de kokosolie produceren, op zeer professionele basis.
De website van Bert en Mieke Droog van Kokosolie de Witte Parel.
De kokosolie bestellen kun je hier doen, en hier vind je verkooppunten.
Gebruik van kokosolie voor preventie en behandeling van ziekte:
Onderzoek en klinische waarnemingen hebben aangetoond dat middellangeketenvetzuren, zoals die in kokosolie worden aangetroffen, een grote verscheidenheid aan ziekten kunnen helpen voorkomen en behandelen. Kokosolie kan helpen bij:
- *preventie van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, atherosclerose en beroerten
- *preventie van diabetes en verlichting van de symptomen en gezondheidsrisico’s die met die ziekte verband houden
- *ondersteuning van de ontwikkeling van sterke botten en tanden
- *bescherming tegen osteoporose
- *bevordering van het verminderen van overgewicht
- *het doden van organismen die de ziekten van Pfeiffer, griep, hepatitis C, mazelen, herpes, aids en andere zieken veroorzaken
- *vermindering van de symptomen die met pancreatitis – ontsteking van de alvleesklier- gepaard gaan
- *vermindering van de ernst van de problemen die met het malabsorptiesyndroom en pancreasfibrose – taaislijmziekte – gepaard gaan
- *verlichting van symptomen van een galblaasaandoening
- *verlichting van symptomen die met de ziekte van Crohn, ulceratieve colitis en maagzweren verband houden
- *verlichting van de pijn en irritatie van aambeien
- *vermindering van chronische ontstekingen
- *bescherming tegen borstkanker, dikkedarmkanker en andere soorten kanker
- *preventie van parodontitis – tandvleesontsteking – en tandbederf
- *preventie van voortijdige veroudering en degeneratieve aandoeningen
- *verlichting van de symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom
- *verlichting van de symptomen van goedaardige prostaatvergroting
- *vermindering van epileptische aanvallen
- *bescherming tegen nieraandoeningen en blaasinfecties
- *preventie van leveraandoeningen
- *bescherming tegen ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, autisme en andere neurologische stoornissen
- *het doden van bacteriën die longontsteking, oorontsteking, keelontsteking, cariës, voedselvergiftiging, urineweginfecties, hersenvliesontsteking, gonorroe en tientallen andere ziekten veroorzaken
- *het doden van schimmels en gisten die candidiasis, tinea cruris, ringworm, zwemmerseczeem, spruw, luieruitslag en andere infecties veroorzaken
JE DAGELIJKSE DOSIS KOKOSOLIE
Je komt aan je dagelijkse dosis MCFA’s (middellangeketenvetzuren) door kokosolie net zo in te nemen als je dat met ieder ander vloeibaar supplement zou doen – van de lepel of door het door een drank te mengen. De aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen is 3 1/2 eetlepel. Houd in gedachten dat mensen ook met het eten van minder olie per dag goede resultaten hebben bereikt. Dus ook als je slechts 1 of 2 eetlepels per dag eet, heb je er baat bij.
Het volgende bevat allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid MCFA’s:
*3 1/2 eetlepel zuivere kokosolie
*150 gram verse kokos (van ongeveer een halve kokosnoot)
*80 gram gedroogde, gemalen kokos
*300 ml kokosmelk
——-
OVER HARTKLOPPINGEN, DE SCHILDKLIER EN KOKOSOLIE/VET:
Tijdens het afsluitende vragenrondje in Eindhoven (lezing) kwam ik (Mike) tot het volgende inzicht:
Kokosolie stimuleert de schildklier. Hoe dit precies biochemisch in z’n werk gaat weet ik niet, maar het stimuleert de schildklier. De schildklier gaat zich hierdoor ontgiften en schopt foute halogeenelementen eruit als chloor, bromide en fluoride. Deze komen tijdelijk in het bloed terecht om ontgift te worden door de lever en de nieren, je centrale ontgiftingsorganen. Deze tijdelijke bloedvergiftiging met zware metalen is een enorme belasting (stress!) voor je bijnieren, waardoor deze alarm slaan en je hartkloppingen krijgt.
Het is exact dezelfde reactie als die sommige mensen vertonen op suppletie met jodium! Vervolgens krijgt de jodium de schuld en heb je een ‘jodiumallergie’. Binnenkort zullen er alternatieve therapeuten je wijsmaken dat je een ‘kokosallergie’ hebt. In werkelijkheid zijn het extreem helende voedingsstoffen die een heftige ontgifting van foute halogeenelementen teweegbrengen. De truc is niet om kokosolie en/of jodium te vermijden, maar de dosering binnen de perken te houden, zodat de ontgifting minder heftig verloopt.
Mike
——-
WAAROM WETEN WIJ DIT NIET?
Kokosolie heeft heel lang (en nog) in het verdomhoekje gezeten. Dit is gekomen doordat de soja fabrikanten een campagne op touw hebben gezet waarin ze tropische oliën in een kwaad daglicht hebben gezet door te vermelden dat ze hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar daar is nog nooit uit een onderzoek naar voren gekomen, het zijn klinkklare leugens. Kokosolie voorkomt juist (en kan genezen) hart- en vaatziekten en nog veel meer andere kwalen.
Want hoe wil je het verklaren dat de volkeren die dagelijks grote hoeveelheden kokosolie gebruiken (en dat is veel op een dag) zo gezond, fit en geestelijk helder zijn tot op hoge leeftijd.
Helaas zijn er ook kokosoliën op de markt die bewerkt zijn, ze zijn dan geraffineerd, gebleekt en ontgeurd (RBD). De RBD-olie is bij uitstek gemaakt van gedroogde kokos dat bekend staat als kopra. Wanneer kokos in de openlucht is gedroogd is het normaal dat de kopra beschimmeld raakt en gaat stinken. Vandaar de bewerking om te ontgeuren en te ‘ontsmaken’. Het wordt veel gebruikt in de cosmetica en voedingsindustrie. Deze olie wordt nog steeds als gezond beschouwt maar persoonlijk gebruik ik liever ‘extra virgin’ onbewerkte voeding omdat je dan zeker bent van een puur, onbewerkt product.
Zodra de kokosolie gehydrogeneerd is moet je het absoluut niet gebruiken want dan is het net zo schadelijk als de gehydrogeneerde plantaardige oliën als maïsolie, saffloerolie etc. Gehydrogeneerde kokosolie kan dan net als de andere gehydrogeneerde oliën zorgen voor leververvetting.
Tot eind tachtiger jaren waren tropische oliën algemeen voorkomende ingrediënten in vele voedingsmiddelen: brood, koek, crackers, soep, stoofvlees, sauzen, snoep en allerlei soorten diepgevroren en kant-en-klaarmaaltijden. Tropische oliën werden uitgebreid door de voedingsindustrie gebruikt, omdat ze het voedsel veel wenselijke eigenschappen gaven.
Omdat ze zo stabiel waren, werden deze van planten afkomstige verzadigde vetten niet, zoals onverzadigde vetten, ranzig, het voedsel bleef langer vers met tropische oliën. Als gevolg van de tropische-olie-oorlog zijn kokosolie en palmolie nagenoeg uit onze voeding verdwenen. Het gevolg is dat we nu veel minder gezondheidsbevorderende vetzuren die in kokosolie worden aangetroffen, verorberen, en we veel meer van de gezondheidsvernietigende transvetzuren die in gehydrogeneerde sojaolie worden aangetroffen, consumeren. Tegenwoordig komt bijna 80% van alle plantaardige oliën in de Verenigde Staten van sojabonen. Driekwart van die olie is gehydrogeneerd (en bevat dan tot 50% transvetzuren).
Maar wie ga je geloven, de soja-industrie en verkeerd geïnformeerde schrijvers en artsen die bij bosjes door degeneratieve aandoeningen omvallen, of de gezonde eilandbewoners van de Stille Oceaan en de onderzoekers die de ontdekkingen doen? Ik stel mijn vertrouwen in de feiten en niet in de marketingpropaganda van de soja-industrie.
Kokosolie heeft wereldwijd in vele culturen een lange en zeer gewaardeerde reputatie, niet alleen als een waardevol voedingsmiddel, maar ook als effectief medicijn. Het wordt overal in de tropen in vele traditionele systemen van geneeskunde gebruikt. Mensen die grote hoeveelheden kokosnoten en kokosolie consumeren blijken enkele van de gezondste mensen op aarde te zijn.
In het Centraal-Amerikaanse land Panama staan mensen erom bekend dat ze wanneer ze ziek zijn, kokosolie per kop drinken. Ze hebben van generatie op generatie geleerd dat kokosolie de genezing versneld.
In China bevatten meer dan 2000 jaar oude medische leerboeken het gebruik van kokosnoot voor de behandeling en genezing van ten minste 69 ziekten.
In de westerse samenleving wordt deze olie in ziekenhuizen gebruikt om patiënten met spijsverteringsstoornissen en malabsorptie – slechte opname van voedsel in de darmen – te voeden. Het wordt algemeen aan zuigelingen en kleine kinderen gegeven die geen andere vetten kunnen verteren. het is een belangrijk ingrediënt in de meeste flesvoeding.
——-
EET JEZELF NAAR EEN BETERE GEZONDHEID
Het regelmatige gebruik van kokosolie kan een groot verschil maken in je leven. Als je overgewicht hebt kan het helpen bij het kwijtraken van overtollig lichaamsvet; als je problemen hebt met de spijsvertering zal het je daar ook mee van dienst zijn. Kokosolie kan je helpen er jonger uit te zien en je jonger te voelen, geeft je meer energie, beschermt je tegen infecties en ziekten en helpt vele degeneratieve aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en kanker te voorkomen. Kokosolie is werkelijk een van de opmerkelijkste gezondheidselixers van moeder natuur.
Hoe kun je kokosolie gebruiken:
*gebruik kokosolie bij het koken en doe alle andere plantaardige oliën weg
*eet kokos en kokosproducten als een vast onderdeel van je voeding; en
*breng kokosolie rechtstreeks aan op je huid en je haar om de gunstige effecten direct door je lichaam op te laten nemen.
ESSENTIËLE VETZUREN
Om gezond te zijn en gebreksziekten te voorkomen, dien je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen te krijgen. Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen en essentiële vetzuren (EFA’s) zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Sommige vetzuren worden als ‘essentieel’ gekenmerkt omdat het lichaam ze niet uit andere voedingsstoffen kan maken – we moeten ze uit ons voedsel halen. De twee basis essentiële vetzuren zijn de omega-6 (linolzuur) en omega-3 (alfalinoleenzuur) vetzuren.
Middellangeketenvetzuren zoals ze in kokosolie worden aangetroffen zijn eveneens belangrijk en worden als voorwaardelijk essentieel beschouwd: dat betekent dat ze onder bepaalde omstandigheden net zo belangrijk zijn als andere essentiële vetzuren.
De EFA’s zitten in de meeste plantaardige oliën opgesloten maar zijn vaak vanwege raffinage en bewerking door vrije radicalen beschadigd of vernietigd. Daarom zijn conventioneel bewerkte plantaardige oliën inferieure bronnen van EFA’s. Daar komt bij dat transvetzuren in gehydrogeneerde oliën, inclusief margarine en bak- en braadvetten, het gebruik an EFA’s door het lichaam blokkeren of hinderen. Om die redenen kun je door het eten van conventioneel bewerkte plantaardige oliën en gehydrogeneerde oliën een tekort aan EFA’s hebben.
Je kunt de voor het lichaam benodigde EFA’s direct uit je voedsel halen, uit ongeraffineerde, koudgeperste plantaardige oliën, of uit voedingssupplementen. Kokosolie bevat echter maar een klein percentage van deze vetten (slechts 2%). Een voordeel van het gebruik van kokosolie in je dagelijkse voeding is dat MCFA’s synergetisch werken met de essentiële vetzuren waardoor het gebruik van deze vetten door het lichaam verbetert.
Een voedingspatroon dat rijk aan kokosolie is kan de effectiviteit van essentiële vetzuren met wel 100% versterken (Gerster, 1998). En dat niet alleen, maar kokosolie gedraagt zich ook als een antioxidant en beschermt daardoor de essentiële vetzuren tegen vernietigende oxidatie in het lichaam.
De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat we ongeveer 3% van onze dagelijkse calorieën uit essentiële vetzuren dienen te betrekken. Er bestaat geen vastgesteld minimum voor de MCFA’s, hoewel we weten dat zuigelingen waarschijnlijk rond de 5 tot 10% van hun calorieën uit deze bron nodig hebben.
We weten ook van eilandbevolkingen dat mensen zonder problemen tot wel 50% van hun calorieën uit kokosolie kunnen halen en dat dit hen zeker veel voordelen biedt. Het ziet er dus naar uit dat we voor een optimale gezondheid een kleine hoeveelheid EFA’s samen met een aanzienlijk grotere hoeveelheid MCFA’s zouden moeten consumeren.
———-
Lees hier het verhaal van Dr. Mary Newport: zij gaf haar man die al 6 jaar Alzheimer had elke dag 2 eetlepels kokosolie en hij ging opknappende heen.
———
KOKOSOLIE EN BORSTVOEDING
Onder al het voedsel dat er in de natuur aanwezig is bestaat er een voedingsmiddel dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt, dat voedsel is moedermelk. Melk is door de natuur ontworpen om in alle voedingsstoffen te voorzien die een baby in het eerste levensjaar nodig heeft voor optimale groei en ontwikkeling. Het bevat een perfecte mix van vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Borstvoeding is zonder twijfel een van de wonderen der natuur.
Kinderen die borstvoeding krijgen halen niet alleen belangrijke voedingsstoffen uit de melk maar krijgen ook antilichamen en andere stoffen binnen die ze nodig hebben om zich op latere leeftijd tegen kinderziekten zoals oorontstekingen te beschermen. Kinderen die borstvoeding hebben gehad hebben een betere ontwikkeling van tanden en kaakbeenderen, zijn minder bevattelijk voor allergieën, hebben een betere spijsvertering en zijn beter in staat om infectieziekten af te weren.
Wel is het belangrijk dat de moeder zelf gezond eet en drinkt, daar het immers via de moedermelk wordt doorgegeven aan het kind. De kwaliteit van de melk wordt door de gezondheid en voeding van de moeder beïnvloed. Moedermelk wordt van de voedingsstoffen gemaakt die de moeder consumeert.
Een belangrijk onderdeel van moedermelk zijn de middellangeketenvetzuren, met name laurinezuur. Laurinezuur is ook het belangrijkste verzadigde vet dat in kokosolie wordt aangetroffen. De middellangeketenvetzuren in borstvoeding verbeteren de opname van voedingsstoffen, ondersteunen de spijsvertering, helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en beschermen de baby tegen schadelijke micro-organismen. Het nog onvolgroeide immuunsysteem wordt door de antibacteriële, antivirale, antifungale en antiparasitaire eigenschappen van deze essentiële vetzuren ondersteund.
Als de moeder zelf een tekort heeft aan deze essentiële voedingsstoffen zal de melk die ze maakt daar ook een tekort aan hebben. Net zo kan haar melk als ze voedsel eet dat giftige stoffen bevat (zoals bijvoorbeeld transvetten) ook die giftige stoffen bevatten.
Het gehalte van antimicrobiële vetzuren kan zo laag zijn als 3 a 4% maar wanneer zogende moeders kokosproducten eten (gemalen kokos, kokosmelk, koksolie etc) stijgt het gehalte aan MCFA’s aanzienlijk. Het eten van 40 gram (ca. 3 eetlepels) koksolie in 1 maaltijd kan na 14 uur het laurinezuurgehalte in de melk van een zogende moeder tijdelijk van 3,9% naar 9,6% verhogen. Als ze het dagelijks consumeert zal het MCFA-gehalte zelfs nog hoger worden. Ze kan hier zeker ook al voor en tijdens de zwangerschap mee kunnen beginnen. Deze moeders kunnen tot wel 18% aan verzadigde vetten in de vorm van laurinezuur en caprinezuur in hun melk hebben.
——–
Wist je dat een belangrijk onderdeel van moedermelk de middellangeketenvetzuren, met name laurinezuur, zijn. Die vind je ook in kokosolie. Als het goed is voor pasgeboren baby’s is het toch ook goed voor ons/iedereen.
Het volgende wordt in het boek beschreven:
Verzadigd vet en cholesterol
Kokosolie en cholesterol
Stolsels en hart- en vaatziekten
Atherosclerose en hart- en vaatziekten
Chronische infectie en atherosclerose
Beschadiging door vrije radicalen
Kokosolie: een super-antimicrobieel en een natuurlijke bestrijder van ziektekiemen
Bacteriën, gist en schimmels
Parasieten
Eet vet en val af
Obesitas
Kokosolie produceert energie, geen vet
Dieten maken je dik
Je huid glad en tijdloos houden
Je huid herstellen en beschermen tegen infectie
Haarverzorging
Kokosolie als voedsel en als geneesmiddel
Voeding voor pasgeboren baby’s
De ziekte van Crohn
Osteoporose
Galblaasaandoeningen
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
Preventie en behandeling van aids
Kanker
Diabetes
Leveraandoeningen
Problemen van de urinewegen
Prostaatvergroting
Ziekte van Alzheimer, Parkinson en andere hersenaandoeningen
Eet jezelf naar een betere gezondheid
Onbewerkte en bewerkte kokosolie
De verschillende soorten kokosproducten
Recepten (alleen sta ik hier niet zo achter omdat er veel wordt gebruikt wat wij niet voorstaan)
Het boek geeft je op een begrijpelijk wijze inzicht in de verschillen tussen de vetten: verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten (MOV’s) en transvetten. Bovendien leer je ook dat er verschillende verzadigde vetten zijn waarvan kokosolie er eentje is.
Er wordt toegelicht waarom het zo goed is voor bepaalde kwalen en hoe het daarbij helpt.
De informatie komt van officiele onderzoeken die gedaan zijn naar tropische oliën en dat terwijl er over de leugens die de soja-industrie verkondigt geen onderzoeken bestaan. Ook worden er praktijkgevallen gegeven en getuigenissen van mensen die genezen zijn middels gebruik van kokosolie.
Na de ‘aanval’ op kokosolie laatst op tv een positief stuk over diezelfde kokosolie.