Kalkophoping

Zelf had ik (Lia) last van kalkophoping in de vorm van verdikkingen in mijn handpalmen.

KALKOPHOPING
Kalkophoping heeft te maken met een onvermogen van het lichaam om goed kalk op te nemen. Hierdoor komt de niet opgenomen calcium in het bloed terecht en het lichaam zal ervoor kiezen deze af te zetten in spieren, gewrichten, organen etc. Het probleem is niet zozeer de calcium maar de opname ervan dus. Voor een goede opname van calcium is vit. D een absolute vereiste, vandaar dat de chemische naam van vit. D ook calciferol is. Een gebrekkige opname van calcium is dus daarmee een gebrek aan vit. D. Dit is een vetoplosbare vitamine en de variant die wij nodig hebben, D3, is een dierlijke variant (de plantaardige variant is D2).

De truc is dus om dierlijke voeding te eten die rijk is aan vit. D3, oftewel zo vet mogelijke dierlijke voeding. Als jij zo iemand bent die geen moeite heeft met het eten (of drinken) van grote hoeveelheden dierlijk vet, dan moet je dit als muziek in de oren klinken, want de meeste mensen eten uitsluitend zo op feestdagen. Je kunt nu dus ongestraft elke dag eten alsof het kerstmis is! Ben je echter iemand die al heel snel misselijk wordt van vet, dan is je lever duidelijk nog niet klaar voor de vertering van al die vetten en schiet je alsnog je doel voorbij. Je kunt dan denken aan suppletie. Ik raad echter geen losse vit. D3 aan supplement! Je moet weten dat ALLE vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) samenwerken met elkaar. Zo is er bijv. 10 keer zoveel vit. A nodig om de opname van vit. D mogelijk te maken (verhouding van A tot D van 10:1). Door alleen vit. D te slikken zul je uiteindelijk je beschikbare voorraad vit. A opgebruiken en dat is niet de bedoeling! Ik raad dan ook aan om te supplementeren met gefermenteerde levertraan of, nog beter, de combinatie van levertraan en boterolie. Deze producten zijn allemaal hier verkrijgbaar, zowel vloeibaar als in capsulevorm:

http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

Ten slotte moet ik nog opmerken dat zonlicht via de huid ook zorgt voor de aanmaak van vit. D3. Profiteer dus maximaal van dit zachte najaar en pak nog zoveel mogelijk zonnestraaltjes mee! Er is echter wel cholesterol nodig voor de omzetting van zonlicht naar D3. Alweer een argument om veel dierlijk verzadigd vet te eten of dit te supplementeren. Het mag duidelijk zijn dat de angst die ons wordt aangepraat voor verzadigd vet en cholesterol totaal averechts werkt. Die kalkophoping was nooit gebeurd als we het voedingsadvies van de ‘experts’ links hadden laten liggen! Eet echter wel de beste kwaliteit verzadigd vet en cholesterol die je kunt vinden. Dus geen kiloknallers maar vleespakketten bij de lokale biologische of biologisch-dynamische boer.
Mike
———-

VERHOUDING VITAMINE A TOT D:
Om aan te geven hoe belangrijk de vetoplosbare vitamines A en D zijn in de juiste verhouding is het van belang dat je beseft dat de twee belangrijkste mineralen voor je complete skeletstructuur (het raamwerk dat je hele lichaam bij elkaar houdt) het basische calcium en het zuurvormende fosfor zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bouwt calcium geen botten maar breekt deze af en is het de bouwstof fosfor die zorgt voor botvorming. Het leven bestaat voortdurend uit opbouw en afbraak en het is dus van belang dat je beschikt over een evenwichtige calcium-fosforbalans, waarbij zuren (bouwstoffen) even belangrijk zijn als basen (afbraakstoffen). Verder moet je weten dat vitamine D (calciferol, de naam zegt het al) nodig is voor de opname van calcium en vit. A nodig is voor de opname van fosfor. Als de calcium-fosforbalans is verstoord, zal het lichaam calcium of fosfor gaan lenen van zijn eigen skeletstructuur. Dit gaat ten koste van de kracht en vitaliteit van je botten, haar, nagels en gebit. Een goede balans tussen vitamine A en D in een verhouding van 10:1 (aanwezig in gefermenteerde levertraan) betekent dus ook een goede calcium-fosforbalans.
Mike

———-
Calcium wordt door maagzuur oplosbaar gemaakt, maar hoort vervolgens oplosbaar te blijven door magnesium in het bloed. Stress rooft echter magnesium. Gevolg: de calcium kristalliseert en er vinden kalkafzettingen plaats. Dit is meteen ook de verklaring voor aderverkalking en het mag duidelijk zijn dat dit niets te maken heeft met de inname van verzadigd vet en cholesterol.
Mike
————

Ik kan nu melden dat de verdikkingen weg zijn.

We nemen elke dag een theelepeltje levertraan, een half theelepeltje boterolie, een eetlepel kokosolie met een snufje zeezout, en we nemen regelmatig een voetenbadje met magnesium vlokken.