Juiste voeding, wat kan ik mijn kind te eten geven
Een baby geef je als basis natuurlijk borstvoeding, dat staat buiten kijf. Babies die met borstvoeding werden grootgebracht zijn robuuster, intelligenter en minder vatbaar voor allergieën en andere klachten, in het bijzonder problemen met de darmen, dan baby’s die met een poeder-formule grootgebracht werden. Daar aan toegevoegd, helpt het colostrum wat door de borstklieren wordt geproduceerd gedurende de eerste dagen van het leven van de baby hem te beschermen tegen verkoudheden, griep, polio, infecties van staph en virusssen.
——
Als ze ouder worden of als de borstvoeding niet lukt kun je zelfgemaakte WAPF babyvoeding geven. maar LET OP!!
Een mama die al langere tijd volgens WAPF (volgens Weston A. Price) eet (voor/tijdens en na de zwangerschap) daarvan is het ALTIJD beter om zelf borstvoeding te geven. WAPF formula is geen vervanging van goede borstvoeding maar enkel in noodgevallen (slechte / weinig / geen borstvoeding) het beste alternatief!
——
Eigeel voor de baby
Eigeel zou voor elke baby het eerste vaste voedsel moeten zijn, vanaf een leeftijd van 4 maanden, ongeacht of de baby borstvoeding krijgt en/of flesvoeding. Eigeel van grasgevoerde kippen bevat de speciale lange-keten vetzuren die zo belangrijk zijn voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. De eiwitten kunnen een allergische reactie oproepen en een baby mag het niet eerder krijgen dan dat hij/zij tenminste 1 jaar oud is.
In eieren zit choline en dat is een belangrijke stof voor de hersenen.
Ingrediënten:
*1 biologisch ei van een grasgevoerde kip
*½ theelepel geraspte biologische lever, 14 dagen ingevroren geweest Opmerking: Het is erg belangrijk dat de lever voor gebruik 14 dagen ingevroren is geweest
Instructies:
*Kook de eieren 3½ minuut
*Pel de eieren en doe ze in een kom
*Verwijder het eiwit en gooi het weg.
*Het eigeel moet zacht en warm zijn, niet heet, met de enzymen nog intact.
*Als u lever toe wilt voegen, rasp het dan fijn als het nog bevroren is. Laat het ontdooien en roer het door het eigeel.
——
Op de leeftijd van 10 maanden kan er vlees, fruit en groenten worden toegevoegd, een soort voedingsmiddelen per keer zo dat enigerlei verkeerde reacties geobserveerd kunnen worden. Boven alles onthou je baby niet van dierlijke vetten – deze heeft hij nodig voor de optimale groei en mentale ontwikkeling. Moeder melk bevat meer dan 50 % van de calorieën er in als vet, veel er van is verzadigd vet, en kinderen hebben deze soorten vet nodig door hun groei-jaren.
——
Op een gegeven moment kunnen ze met de pot mee eten. Als je kind voldoende zuivel, vlees, kip en eieren eet, van gezonde dieren die hoofdzakelijk grasgevoerd zijn, dan krijgt je kind de belangrijkste voedingsstoffen binnen.
Ontbijt suggesties:
*Yoghurtsmoothie, begin met yoghurt, slagroom en/of creme fraiche, honing, kaneel, zure appel of bessen, rauw ei.
Als ze eenmaal wennen aan de smaak kun je het volwaardige recept langzaam invoeren.
*2 geklutste en daarna gebakken eieren met een scheut melk en een theelepeltje sole.
*Zachtgekookte eieren
*Een lepel kokosolie/vet of roomboter
*Een bakje yoghurt met vers zuur fruit en honing
*Beker rauwe melk of rauwmelkse kefir
Mee naar school:
*Een omelet gevuld met geruld gehakt en mayonaise, opgerold als een wrap, gewikkeld in folie.
*Of eiermuffins, zie recepten.
*Een beker rauwe melk of rauwmelkse kefir of een bakje yoghurt met vers zuur fruit en honing.
*Of een beker yoghurtsmoothie.
*Zalm of tonijn uit blik met (zelfgemaakte) mayonaise, beetje gesnipperde ui, Keltische zeezout en een gekookt ei erdoor. Of een eiersalade.
*Blokjes kaas, plakjes gerookte worst of een plak leverworst.
*Koude gehaktballetjes
*Kaasrolletjes: plakjes kaas met een klont boter ertussen opgerold en een beetje Keltisch zeezout erop.
*Water met sole
Je kunt van die trommeltjes kopen met vakjes: http://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Broodtrommel/Broodtrommel-RVS-Quad-4-vaks-15x13x4. Die kun je vullen met gekookte eieren, gehaktballetjes, stukjes worst, olijven, komkommer, avocado, kaas, appel, mandarijn. Een bakje met yoghurt/kwark/kefirhangop, een gevulde wrap in kleine stukjes met rosbief/zalm en roomkaas, eiermuffins.
‘s Avonds
*Bouillon, getrokken van beestenbotten met lekker veel vlees, keltische zeezout en verschillende groentes. Ook lekker met af en toe een beetje creme fraiche en/of mosterd er door. Ook geraspte kaas is erg lekker in de soep. Bij de recepten vind je hoe de bouillon te maken.
*Wokgroente met rijst of zoete bataat
*Vlees of vis met groente en eventueel een zoete bataat of witte rijst.
*Een heerlijke stoofschotel met suddervlees of gehakt, bij recepten staan de stoofschotels vermeldt.
*Een biologische hamburger met uienringen, zelfgemaakte mayonaise en een heerlijke salade.
*Grote champignons gevuld met roomkaas, geitenkaas, kruidenboter, zalmsalade, avocado-mengsel of wat je maar kunt bedenken.
*Bakje volle yoghurt met aardbeien of ander rood fruit zoals bessen en frambozen en slagroom
——
Een traktatie, recept van Debsy:
Een overheerlijk ijsjes recept:
Wat boerenyoghurt, flinke scheut slagroom, 1 uitgeperste sinaasappel (ik weet het niet zo goed maar het geeft de zoetige smaak, voor wie een beter alternatief heeft misschien wat honing of zelf geperste appelsap/perensap?) diepvries-frambozen en diepvries-bosbessen evt verse aardbeien.
In een ijsjes vorm doen en smullen maar. Mijn kinderen vinden ze heerlijk.
Bij www.greenjump.nl verkopen ze ijsjes vormen zonder ftalaten en BPA.
——
Gezonde frikadellen
Ingrediënten:
1000 gram kipfilet
500 gram varkensvlees
500 gram rundvlees
3 fijngesneden uien
20 gram zout
2 theelepeltjes peper
1,5 theelepeltje piment
2 theelepeltjes nootmuskaat
4 theelepeltjes uienpoeder
250 gram paneermeel
200 ml slagroom
Maal het vlees zeer, zeer fijn (kan ook in de keukenmachine).
Neem een stuk huishoudfolie, maak je handen nat, kneed 100 gram van het vleesdeeg alvast wat voor en rol het daarna tot een stevige worst in de folie. Herhaal dit tot al het vleesdeeg op is.
Neem een grote pan water en breng dit bijna aan de kook. Kook hierin de frikadellen tot ze boven komen drijven, dan zijn ze gaar.
Leg de frikadellen op een schone theedoek en laat ze wat uitdampen. Daarna 3 á 4 minuten frituren (in extra vierge kokosvet) of invriezen
Terug naar ‘juiste voeding‘