Juiste voeding: babyvoeding

Onderstaand advies komt van Gerrit van het fatsforum:

LET OP!!
Een mama die al langere tijd volgens WAPF (volgens Weston A. Price) eet (voor/tijdens en na de zwangerschap) daarvan is het ALTIJD beter om zelf borstvoeding te geven. WAPF formula is geen vervanging van goede borstvoeding maar enkel in noodgevallen (slechte / weinig / geen borstvoeding) het beste alternatief!

——

De laatste tijd komen er meer vragen over wat je je kind als alternatief kunt geven voor flesvoeding? De WAPF Foundation is al jaren bezig om hun alternatief hiervoor te promoten, daarom maak ik even dit losse topic aan, kan me voorstellen dat hier veel vragen over zijn en daarbij hebben we alle info in 1 topic.

Wijzelf gebruiken dit al ruim 9 maand lang voor onze dochter met veel succes en plezier!
Als je twijfelt of het allemaal wel goed is voor je kind, kijk dan allereerst even hier!

Allereerst een link naar de informatie op de WAPF website (hier vind je het ‘recept’ en nog veel meer informatie): WAPF Formula

De grootste vraag voor veel mensen is altijd, waar haal ik alle ingrediënten vandaan en hoe maak ik het, dit kost toch heel veel tijd? Ik moet zeggen dat dit reuze meevalt, na verloop van tijd maak je een batch zelf in 10-15 minuten, inclusief het opruimen van alles.
——

TIP1, bestel je de eerste keer bij iHerb, gebruik dan de volgende coupon code en ontvang gelijk 10 dollar korting: DEJ183

TIP2, gebruik altijd alle ingrediënten en wijk niet af van de hoeveelheden etc. Het is nauwkeurig samengesteld om zo goed mogelijk overeen te komen met wat een baby nodig heeft (is vergeleken met borstvoeding samenstelling).

TIP3, koop bij een kookwinkel (ook bij de AH verkrijgbaar) CUPsize maatbekers en officiele Tablespoon/Teaspoon ‘lepels’

TIP4, zet alle spullen wat in koelkast moeten bij elkaar in één bak, en wat niet in koelkast hoeft in een andere bak, zo is het makkelijk om alles in één keer te pakken.
——

Hieronder een overzicht wat je allemaal nodig hebt, hoe je het moet maken en ook bij elke ingrediënt een link waar je het kunt kopen. Of het veel tijd kost? Nee hoor, na verloop van tijd maak je in 10 minuten deze formule voor 2 dagen!
——

Voor 1 Batch heb je het volgende nodig:
2 CUPS – Rauwe melk
Belangrijk dat je de beste (biologische) RAUWE melk haalt die je kunt krijgen, zo vers mogelijk en het liefst van grasgevoerde dieren. Qua houdbaarheid, voor je kindje niet te lang bewaren vind ik persoonlijk, doen wij max 4-5 dagen! Dan is het ook wel op en halen we nieuwe.

1/4 CUP – Wei
Heel makkelijk zelf te maken, gewoon een ouderwetse koffiefilter houder kopen + bleekvrije filters. Je gooit hier de beste yoghurt in die je kunt krijgen (of zelf maken) en laat dit uitlekken in een glas, wat eruit lekt is de wei, dit gaat redelijk snel moet ik zeggen! Wij gebruiken altijd Jersey Yoghurt van de natuurwinkel.

4 Tablespoons (Eetlepels) – Lactose
Slecht tot niet verkrijgbaar in NL, daarom bij iHerb bestellen.

1/4 Teaspoon (Theelepel) – Probiotica
Het aanbevolen merk is niet bij iHerb te krijgen, daarom een alternief

2 Tablespoons (Eetlepels) – Room
Opnieuw, koop de beste room die er is, het liefst RAUWE room, kunnen wij niet krijgen dus gaat er Biologisch Slagroom in, nu niet meer, maar tot 6-8 maand nog wel gebruikt. Aangezien ze ook goed ging eten, de room gestopt, zit nu deels in de vaste voeding, vetten zorgen voor goede opnamen van voedingstoffen, vandaar.

1/2 Teaspoon (Theelepel) – Levertraan
Gebruik altijd de gefermenteerde versie van Green Pasture, de NATUREL versie zonder toevoegingen.

1/4 Teaspoon (Theelepel) – Boterolie
Hoewel ze zeggen optioneel bij WAPF op de site, vindt ik het juist essentieel! Ook van Green Pasture!

1 Teaspoon (Theelepel) – Zonnebloemolie
Is omega 6 bron, is en blijf essentieel in deze formula, ga hier niet van afwijken, dan verkracht je de samenstelling en kan je baby te kort krijgen aan deze essentiële vetzuren.

1 Teaspoon (Theelepel) – Olijfolie
Voor alle olien geldt, koudgeperst en van hoogste kwaliteit, zo ook voor deze, koop een duurdere welke bijna altijd een betere kwaliteit heeft.

2 Teaspoons (Theelepels) – Kokosolie
Ook koudgeperst, Aman Prana natuurlijk beste, maar meerdere goede merken beschikbaar.

2 Teaspoons (Theelepels) – Nutritional Yeast
Fantastisch spul, ook voor jezelf als volwassene, we hebben hier nogal gebrek aan. Zorg voor een candida vrije variant, niet zomaar edelgist kopen, gewoon deze bij iHerb.

2 Teaspoons (Theelepels) – Gelatine
Nodig om de melk beter verteerbaar te maken en ook om de darmwand te ‘sealen’, ook belangrijk om hiervoor het water wat te verwarmen, anders lost het niet goed op.

1/4 Teaspoon (Theelepel) – Acerola
Zodra je toevoegd hebt aan water gelijk heel hard roeren, anders krijg je klonters.

1 – 7/8 CUP – Gefilterd water
Gefilterd, gevitaliseerd of wat dan ook, liever geen kraanwater in ieder geval!
——

Mijn werkwijze om het te maken:
Allereerst zet ik alle spullen klaar en tel of ik alle 14 onderdelen heb.

In RVS pannetje op laagste pitje, gooi ik 1 cup water, hier voeg ik al roerend aan toe, lactose, boterolie, kokosolie, levertraan, olijfolie, zonnebloemolie, acerola, nutritional yeast, gelatine. Vooral bij acerola goed roeren om geen klonters te krijgen. En niet te lang verhitten, enkel totdat de vaste vetten opgelost zijn! Hierna voeg ik de rest van het koude water er aan toe, zo koelt het gelijk weer af!

Vervolgens in een losse kan gooi ik de rauwe melk, wei, probiotica, eventueel de room. Goed roeren en dan de inhoud van de pan hierin gooien, goed roeren.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

Dank aan Gerrit van het Fatsforum, de link vind je in de regel hierboven.
—————

Hieronder vind je een door mij (Lia) vertaalde tekst van de Weston A. Price Foundation over flesvoeding.

Zelfgemaakte flesvoeding voor baby’s
Geschreven door de Weston A. Price Foundation
31 december 2011Vertaald: Lia Keizer

Voor eventuele vragen over de hieronder genoemde recepten, verwijzen wij u naar:
Voeding voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven,
ervaringsverhalen over zelfgemaakte flesvoeding voor baby’s.

VIDEO: Chapter leider Sarah Pope heeft een video gepost over hoe je zowel de rauwe melk als de lever formule maakt.  

Link naar Engelstalige video:
http://www.westonaprice.org/childrens-health/recipes-for-homemade-baby-formula

Veel van de ingrediënten die voor deze recepten nodig zijn, zijn verkrijgbaar bij Radiant Life, 888-593-8333, www.radiantlifecatalog.com

De onderstaande formules worden verderop beschreven:
*Rauwe melk formule
*Variatie: Geiten melk formule
*Op lever gebaseerde formule
*Commercieel verrijkte flesvoeding
*Eigeel voor de baby
*Zelfgemaakte wei
*Tips om deze formules te maken
*Vergelijkingstabel van voedingsstoffen die voorkomen in borstvoeding melk ten opzichte van een zelfgemaakte formule
*Prijsvergelijkingsgrafieken

Rauwe melk formule
Het recept geeft 36 ounces = 1020,58 gram (1 ounce = 28,35 gram)

Onze op melk gebaseerde formule houdt rekening met het feit dat menselijke melk rijker is aan wei, lactose, vitamine C, niacine en lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren in vergelijking tot koemelk maar lager is in caseïne (melkeiwit). De toevoeging van gelatine in de koeienmelk formule maakt het beter verteerbaar voor het kind. Gebruik alleen daadwerkelijk koudgeperste oliën in de formule recepten, anders krijgen uw baby een tekort aan vitamine E.

De ideale melk voor baby’s, als ze geen borstvoeding kunnen krijgen, is zuivere volle rauwe melk van ouderwetse, gecertificeerd ziektevrije, koeien met weidegang. Voor adressen waar je goede kwaliteit melk kunt kopen, zie de ‘rauwe melk‘ adresjes of neem contact op met een lokale afdeling van de Weston A. Price Foundation.
Zie hier en hier voor rauwe melk verkoop adressen in Nederland.

Als u als enige keus de commerciële melk beschikbaar heeft, kies dan volle melk bij voorkeur biologisch en ongehomogeniseerd en cultiveer het met een piima of kefir cultuur om de enzymen te herstellen (verkrijgbaar bij GEM Culturen 253-588-2922 of via http://www.gemcultures.com.

Ingrediënten:
*2 cups volle rauwe koeienmelk, bij voorkeur van koeien met weidegang
*¼  cup huisgemaakte vloeibare wei (kijk voor een wei recept, hieronder) Opmerking: gebruik geen wei poeder of wei dat overblijft na het maken van kaas (dat zorgt ervoor dat de formule gaat schiften). Gebruik alleen huisgemaakte wei gemaakt van yoghurt, kefir of gescheiden rauwe melk.  
*4 eetlepels lactose1
*¼  theelepel bifidobacterie infantis2*2 of meer eetlepels goede kwaliteit room (bij voorkeur ongepasteuriseerd), dit als u melk gebruikt van Holstein koeien.
*½  theelepel van een hoge-vitamine rijke of een hoge-vitamine rijke  gefermenteerde levertraan zonder toegevoegde smaak of 1 theelepel van een gewone levertraan3
*¼  theelepel hoge-vitamine rijke boterolie (optioneel)1
*1 theelepel koudgeperste zonnebloemolie1
*1 theelepel extra vierge olijfolie1
*2 theelepels kokosolie1
*2 theelepels voedingsgistvlokken van het merk Frontier1
*2 theelepels gelatine1
*1⅞  cups gefilterd water
*¼  theelepel acerola poeder1, 2

1.Verkrijgbaar bij Radiant Life 888-593-8333 of www.radiantlifecatalog.com.
2.Eerdere versies van deze webpagina gaven aan om 1 theelepel bifidobacteriue infantis en 1 theelepel acerola poeder te gebruiken – dit waren typefouten.
3.Gebruik alleen de aanbevolen merken van levertraan. Zie hier voor onze aanbevelingen. In Nederland is de aanbevolen levertraan hier te koop: http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

Instructies:
Doe 2 cups gefilterd water in een glazen maatbeker en verwijder dan 2 eetlepels. (dan hou je 1⅞ cup water over). Giet ongeveer de helft van het water in een pan en plaats het op een middelhoog vuur. Voeg de gelatine en lactose toe in de pan en laat het oplossen door regelmatig te roeren. Wanneer de gelatine en lactose opgelost zijn, haal dan de pan van het vuur en voeg het resterende water toe om het mengsel af te laten koelen. Roer de kokosolie en (optioneel) de hoge-vitamine rijke boterolie door het mengsel en roer totdat het gesmolten is.
Doe ondertussen de overige ingrediënten in een blender. Voeg het watermengsel toe en blend ongeveer 3 seconden. Doe de mix in glazen flessen of potten en plaats het in de koelkast
Warm de flessen op door ze in heet water of in een flessenwarmer te zetten voordat je het aan de baby geeft. Warm de flessen NOOIT op in een magnetron.
——

Variatie: Geiten melk formule
Alhoewel geitenmelk rijk is aan vet, moet het met voorzichtigheid worden gebruikt in kindervoeding omdat het laag is in foliumzuur en vitamine B12, beide zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van het kind. De toevoeging van voedingsgist is essentieel vanwege het foliumzuur. Als u de op melk gebaseerde formule (zie boven) met geitenmelk maakt, voeg dan 2 theelepels biologische rauwe kippenlever toe, om het lage niveau van vitamine B12 te compenseren. De kippenlever moet eerst 14 dagen ingevroren zijn geweest en dan fijn geraspt aan de formule worden toegevoegd. Zorg ervoor dat u bij een leeftijd vanaf vier maanden eigeel toevoegt aan de voeding.

Op lever gebaseerde formule
Geeft ongeveer 36 ounces = 1020.58 gram

Onze op lever gebaseerde formule komt overeen met het voedingsprofiel van moedermelk. Het is uiterst belangrijk om kokosolie mee te nemen in deze formule want het is het enige ingrediënt dat de speciale middellange-keten verzadigde vetten biedt die ook in moedermelk aanwezig zijn. Net als de formule die op rauwe melk is gebaseerd, moeten ook hier weer alle oliën daadwerkelijk koudgeperst zijn.

Ingrediënten:
*3¾ cups zelfgemaakte runder- of kippenbouillon
*2 ounces (45 gram) biologische lever, in kleine stukjes gesneden
*5 eetlepels lactose1
*¼ theelepel bifidobacterie infantis2
*¼ cup zelfgemaakte vloeibare wei (zie hieronder voor het wei recept)
*1 eetlepel kokosolie1
*½ theelepel van een hoge-vitamine rijke of een hoge-vitamine rijke gefermenteerde levertraan zonder toegevoegde smaak of 1 theelepel van een gewone levertraan3
*1 theelepel ongeraffineerde zonnebloemolie1
*2 theelepels extra vierge olijfolie1
*¼ theelepel acerola poeder1,2

  1. 3¾ cups zelfgemaakte runder- of kippenbouillon
  2. 2 ounces (45 gram) biologische lever, in kleine stukjes gesneden
  3. 5 eetlepels lactose1
  4. ¼ theelepel bifidobacterie infantis2
  5. ¼ cup zelfgemaakte vloeibare wei (zie hieronder voor het wei recept)
  6. 1 eetlepel kokosolie1
  7. ½ theelepel van een hoge-vitamine rijke of een hoge-vitamine rijke gefermenteerde levertraan zonder toegevoegde smaak of 1 theelepel van een gewone levertraan3
  8. 1 theelepel ongeraffineerde zonnebloemolie1
  9. 2 theelepels extra vierge olijfolie1
  10. ¼ theelepel acerola poeder1,2

4.Verkrijgbaar bij Radiant Life 888-593-8333 of www.radiantlifecatalog.com.
5.Eerdere versies van deze webpagina gaven aan om 1 theelepel bifidobacterium infantis en 1 theelepel acerola poeder te gebruiken – dit waren typefouten.
6.Gebruik alleen de aanbevolen merken van levertraan. Zie hier voor onze aanbevelingen. In Nederland is de aanbevolen levertraan hier te koop: http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

Instructies:
*Laat de lever zachtjes sudderen in de bouillon tot het vlees gaar is
*Maak het geheel vloeibaar in een blender of keukenmachine
*Laat de leverbouillon afkoelen, roer dan de overige ingrediënten erdoor
*Sla het op in een zeer schone fles/pot of in een roestvrij stalen bak/houder
*Roer voor gebruik de formule goed door en doe 6-8 ounces / 170-220 gram in een zeer schone glazen fles
*Bevestig een schone speen op de fles en zet de fles in een pan met kokend water totdat de voeding warm genoeg is, de fles mag niet te heet zijn, goed schudden en geef de baby te eten. (warm de voeding nooit op in een magnetron
——

Commercieel verrijkte flesvoeding
Geeft ongeveer 35 ounces – 990 gram

In noodsituaties kan deze formule als overbrugging worden gebruikt of wanneer de ingrediënten voor een zelfgemaakte formule niet beschikbaar zijn

Ingrediënten:
*1 cup melkpoeder formule1
*29 ounces / 802 gram gefilterd water (3⅝ cups)
*1 grote biologische eidooier, 3½ minuut gekookt (zie hieronder voor het eigeel recept)
*½ theelepel van een hoge-vitamine rijke of een hoge-vitamine rijke  gefermenteerde levertraan zonder toegevoegde smaak of 1 theelepel van een gewone levertraan2

1. Het spijt ons te moeten zeggen dat de Mead Johnson (Enfamil) formule met laag ijzergehalte die wij eerder aanbevolen, niet langer beschikbaar is. Door een besluit van de FDA bevatten alle commerciële formules nu ijzer. Op dit moment lijkt de beste commerciële formule ‘Baby’s Only Organic Dairy formule’ te zijn. Er zit ijzer in maar verder bevat het ingrediënten van een hogere kwaliteit dan de andere commerciële formules. Op dit moment is het ook het enige merk zonder een toevoeging van Martek DHASCO en ARASCO. Als u niet anders kan dan deze commerciële formule gebruiken zorg er dan voor dat de baby levertraan krijgt, ofwel toegevoegd aan de formule of toegediend via een pipet of spuit. Voer zo snel mogelijk vast voedsel in zoals eidooier, lever, vlees en bouillons getrokken van botten.
2. Gebruik alleen de aanbevolen merken van levertraan. Zie hier voor onze aanbevelingen. In Nederland is de aanbevolen levertraan hier te koop: http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

Instructies:
*Meng alle ingrediënten goed in een blender of keukenmachine.
*Doe 6-8 ounces / 170-220 gram in een zeer schone glazen fles. (Bewaar, voor volgende voedingen, de rest in een zeer schone glazen pot in de koelkast).  
*Bevestig een schone speen op de fles en zet de fles in een pan met kokend water totdat de voeding warm genoeg is, de fles mag niet te heet zijn, goed schudden en geef de baby te eten. (warm de voeding nooit op in een magnetron)
——

Eigeel voor de baby
Eigeel zou voor elke baby het eerste vaste voedsel moeten zijn, vanaf een leeftijd van 4 maanden, ongeacht of de baby borstvoeding krijgt op flesvoeding. Eigeel van grasgevoerde kippen bevat de speciale lange-keten vetzuren die zo belangrijk zijn voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. De eiwitten kunnen een allergische reactie oproepen en een baby mag het niet eerder krijgen dan dat hij/zij tenminste 1 jaar oud is.

Ingrediënten:
*1 biologisch ei van een grasgevoerde kip
*½  theelepel geraspte biologische lever, 14 dagen ingevroren geweest  Opmerking: Het is erg belangrijk dat de lever voor gebruik 14 dagen ingevroren is geweest

Instructies:
*Kook de eieren 3½ minuut
*Pel de eieren en doe ze in een kom
*Verwijder het eiwit en gooi het weg.
*Het eigeel moet zacht en warm zijn, niet heet, met de enzymen nog intact.
*Als u lever toe wilt voegen, rasp het dan fijn als het nog bevroren is. Laat het ontdooien en roer het door het eigeel.
——

Zelfgemaakte wei
Geeft ongeveer 5 cups – 675 gram

Zelfgemaakte wei kunt u eenvoudig maken uit een goede kwaliteit yoghurt, rauwe melk of gecultiveerde melk. Als u de wei maakt van yoghurt, doe dan een doek in een groot vergiet, zet het boven een kom en giet er 2 quarts / 2 liter yoghurt in. Dek het af met een bord en laat het een nacht staan op kamertemperatuur. De wei lekt door de doek heen in de kom. Doe de wei in schone glazen potten en bewaar het in de koelkast. 

Als u rauwe of gecultiveerde melk gebruikt, doe dan 2 quarts – 2 liter melk in een glazen pot, laat het 2-4 dagen bij kamertemperatuur staan totdat de melk gescheiden is in wrongel en wei. Doe het in een met doek bedekt vergiet boven een kom en dek het af met een bord. Een nacht laten staan op kamertemperatuur. De wei lekt door de doek heen in de kom. Bewaar het in schone glazen potten in de koelkast.

Bron: Nourishing Traditions door Sally Fallon en Mary G. Enig, PhD.
——

Tips om deze formules te maken

Een lezeres geeft handige tips om deze formules snel te maken:

“Alle drie mijn kinderen hadden een langzame start met de borstvoeding dus ik bleek een lage melkproductie te hebben. We begonnen drie maanden geleden aan te vullen met flesvoeding en mijn lieve meisje is gezond, neemt toe in gewicht, is tevreden en voor ons een absoluut genot.”

Ik wil graag een aantal tips en trucs geven die je helpen om fouten te voorkomen – vooral als je slaperig bent:

*Als eerste, ik nam een watervaste stift en schreef op de deksels of verpakkingen van de ingrediënten hoeveel ik van elk nodig heb.    
*Dan heb ik op het uitgeprinte recept een lijst gezet met benodigdheden om de formules te kunnen maken: blender, kleine pan, spatel, maatschepjes, ¼ cup.    
*Ik voeg eerst alle droge ingrediënten toe zodat de maatschepjes/cups droog blijven. Ik voeg de oliën als laatste toe zodat ik de schepjes niet tussendoor hoef af te wassen. 
*Tot slot bewaar ik al mijn gekoelde ingrediënten in één deel van de koelkastdeur en alle andere ingrediënten op één kastplank. Als ik dan de formules ga maken pak ik alle ingrediënten en zet ze na gebruik direct één voor één terug om te voorkomen dat ik ze dubbel toevoeg.  
*Oh, na het blenden, roer ik als laatste de room erdoor omdat er anders schuim op het mengsel blijft liggen.

Het kost me ongeveer 10 minuten om alles te mengen. Mijn basis routine ziet er als volgt uit: 
*Zet alle benodigdheden, ingrediënten en recept op uw werkblad.
*Neem 2 cups water en verwijder 2 eetlepels water van het totaal.
*Doe de helft van het water in een kleine pan.
*Zet de pan op het fornuis op laag vuur.
*Voeg gelatine en lactose toe en hou de kokosolie bij de hand.
*Roer met een bakspatel.
*Doe de melk en de wei in de blender (zet de rest weer in de koelkast).
*Voeg alle droge ingrediënten toe (zet de rest weer terug in de kast).
*Voeg dan alle oliën toe (behalve de kokosolie).
*Roer weer het watermengsel.
*Zet het vuur lager, voeg de kokosolie toe.
*Roer langzaam totdat het gesmolten is.
*Voeg het resterende water toe en giet het geheel in de blender.
*Blend 3 seconden.
*Roer de room erdoor.

Sinds ik genoeg heb aan 1 of 2 flessen per dag, hou ik de hoeveelheid die ik de komende twee dagen nodig heb apart en vries ik de rest in glazen potten in, per pot de hoeveelheid voor 1 dag. De behoefte van mijn meisje is zo veranderd sinds we hiermee begonnen zijn, dat het ons goed bevalt om 1 hoeveelheid per keer te maken. Ik ben er van overtuigd dat ze goed gevoed wordt door zowel mijn moedermelk als door de zelfgemaakte babyvoeding die ze nu alleen nog ‘s nachts krijgt. Heel erg bedankt dat u dit recept, de ervaringen en Q&A’s met ons wilde delen. Ik heb elke pagina minstens twee keer gelezen.
Lori
——

Borstvoeding en zelfgemaakte babyvoeding: Vergelijkingstabel van voedingsstoffen
Is gebaseerd op 36 ounces – 1020,58 gram.

Deze voedingsstoffen-vergelijkings-tabellen zijn afgeleid van de standaard voedsel voedingsstoffen-tabellen en houden geen rekening met de grote variatie in voedingsstoffen niveau’s die voor kunnen komen in zowel menselijke als dierlijk melk, afhankelijk van de voeding en de omgeving.


* De hoogte van de vitamine A niveau’s hangt af van het dieet van de moeder. Moeders die borstvoeding geven en vitamine A-rijke voeding tot zich nemen zoals levertraan zullen in hun melk een veel hoger vitamine A niveau hebben. Commerciële formules bevatten ongeveer 2400 IE vitamine A per 800 calorieën.
**  Calcium en natrium waarden voor zelfgemaakte bouillons zijn niet beschikbaar.
***  Vitamine E niveau’s zijn afgeleid van commerciële plantaardige oliën. Het niveau van vitamine E in zelfgemaakte formules zal hoger zijn als er goede kwaliteit, koudgeperste oliën worden gebruikt.
———-


Recept aanwijzingen:
*Voeg gelatine en lactose in de helft van het water en verwarm het zachtjes totdat de gelatine is opgelost.
*Roer de rest van het resterende water, kokosolie en (optioneel) boterolie erdoor.
*Doe alle ingrediënten in de blender en meng het goed.
*Doe het in een zeer schone glazen pot en zet het in de koelkast.
Het voeden:
*Giet het mengsel in een zeer schone glazen fles, doe er een speen op en verwarm de fles in een pan met kokend water.
*Verwarm de babyvoeding nooit in een magnetron.
*De fles goed schudden en geef je baby de voeding.

terug naar ‘juiste voeding