Juiste voeding: Advies, hoe te beginnen

Juiste voeding, wat kan ik wel, wat kan ik beter niet eten. 
Een advies hoe je voeding aan te passen.

Wat nu te doen om je voedingspatroon aan te passen:

Begin met de verkeerde boters en oliën de deur uit te doen. Daarvoor in de plaats koop je echte boter: biologische roomboter, liefst van grasgevoerde koeien. Dat is meestal van gepasteuriseerde melk, het mooiste is om op zoek te gaan naar rauwmelkse (biologische) roomboter van grasgevoerde koeien, geiten, schapen etc. Daarnaast kun je olijfolie (1e persing/extra vierge) en kokosolie (extra vierge) gebruiken.

Koop ongeraffineerd Keltisch zeezout en maak er een sole oplossing van. Zout zorgt voor meer maagzuur en het heeft ca. 84 mineralen en spoorelementen en dat kan je lichaam goed gebruiken. Bovendien reguleert het je bloeddruk. Doe het over je eten en drink het in je water.

Ga je suikerinname verminderen, met suikers bedoel ik: suiker, granen, brood, frisdrank, zoet fruit, gedroogd fruit,  zetmeel zoals koekjes, pasta’s, aardappelen. Neem daarvoor in de plaats niet de light producten en/of zoetjes want dat is bijzonder ongezond voor je lichaam en je hersenen.
De mens heeft van oorsprong een spijsvertering dat gebaseerd is op een vetverbranding. Door de voeding van tegenwoordig heeft de mens van nu een suikerverbranding. Dat kun je niet zomaar 1-2-3 omzetten door meer vetten te gaan eten. Om vanuit een suikerverbranding in een vetverbranding te komen gaat heel wat tijd overheen. Zorg ervoor dat je tot maximaal 100 gram (droog gewicht) koolhydraten per dag tot je neemt, verdeelt over de maaltijden. Maar in het begin mag dat zeker 100 tot 150 gram zijn, je moet nl. niet te drastisch je voeding omgooien van suiker- naar vetverbranding, je kunt je lichaam immers niet van de een op de andere dag dwingen om nu maar te draaien op vetten.
De juiste koolhydraten zijn: honing, bataat en glutenvrije granen (witte basmatirijst, quinoa, gierst en boekweit). Ook groentes zijn koolhydraten maar ze tellen niet mee voor de 100 gram droog gewicht inname. Om je een voorbeeld te geven wat droog gewicht betekent: in 100 gram droge rijst zit 78 gram koolhydraten.
Zie hier een lijst met voedingsmiddelen met daarin o.a. vermeld het aantal koolhydraten per 100 gram.
Als je je koolhydraten inname gaat verminderen zet daar dan wel verzadigde vetten tegenover. En het is ook maar net of je lichaam vetten kan verteren, als dat niet het geval is is het noodzakelijk om de lever en galblaas te reinigen.

In de supermarkt kun je geen voeding kopen maar vulling. Vulling waar vaak veel suikers in zitten, om ons verslaafd te houden en toevoegingen (E-nummers) zoals smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsstoffen. Daar kan je lichaam niets mee, sterker, het kan schadelijk zijn voor je lichaam. Ga de boer op: koop bij een plaatselijke (biologische) boer rauwe melk, kaas, roomboter, kefir, yoghurt, slagroom, crème fraiche, eieren, (orgaan)vlees. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. En uiteraard het liefst biologisch en waar mogelijk van grasgevoerde dieren. De rest van de voeding en verzorgingsproducten kun je kopen in een natuurwinkel.

Als je nog brood wilt blijven eten ga dan voor biologische zuurdesembrood van rogge of spelt. Doe daar een flinke laag echte roomboter op en een dikke plak kaas of een heerlijke omelet met spek…..mmmmm

Drink elke dag veel rauwe melk en/of kefir i.p.v. de 2 a 3 liter water die geadviseerd wordt. Doe lekker een beetje slagroom in je melk/kefir en een beetje sole.

Maak bouillons van beestenbotten (mergpijpjes, gewrichten, schenkel, ossenstaart), bijzonder voedzaam en heel mineraalrijk. En vloeibare voeding wordt snel opgenomen door je lichaam. Maak er direct heel veel van en vries het in porties in dan heb je altijd voorraad, het is zo ontdooit. Dat kun je ook doen met stoofpotjes.
Tegenwoordig wecken wij de stoofpotjes en soep in, op de ouderwetse manier zoals oma/moeder dat deed. De spullen om te wecken (potten, ringen, klemmetjes, weckpan etc.) kun je hier kopen.

‘s Ochtends kun je beginnen met een heerlijke yoghurtsmoothie. Of een gebakken ei met ui en gehakt. Je bent uren lang verzadigd.
Het kan zijn dat je in eerste instantie aankomt in gewicht (ook als je al overgewicht hebt) want je lichaam krijgt nu goede voedingsstoffen waar het lange tijd niet aan heeft kunnen komen. Dus het denkt, dit sla ik op want wie weet wanneer ik meer krijg. Dat aankomen in gewicht kan een langere tijd duren, dus niet wanhopen, het komt goed.
Mensen die een te laag gewicht hebben kunnen op dit voedingspatroon bij gaan bouwen (in gewicht). Mocht dat niet zo zijn dan moet je niet direct te laag in koolhydraten gaan zitten, ga dan meer dan 100 gram drooggewicht koolhydraten tot je nemen en bouw dat langzaam aan af naar 100 gram of lager.
Mocht je problemen krijgen met de spijsvertering omdat je lichaam de vetten niet aan kan zorg dan voor meer maagzuur. Dit doe je door Keltisch zeezout te gebruiken en een half uur voor elke maaltijd een glas met water, sole en appelazijn te drinken.

Verder is een goed supplement (alhoewel ik het ook voeding vindt) gefermenteerde levertraan en/of boterolie.

Dus de issue is: veel verzadigde vetten – minder eiwitten – weinig koolhydraten.Verder is het zo dat verzadigde vetten zorgen voor een goede opname van mineralen. En mineralen zorgen voor een goede vitamineopname. Dus je kunt vitamines slikken, als je geen verzadigde vetten en mineralen tot je neemt gaan de vitamines er net zo hard weer uit als dat ze er ingekomen zijn.

Duik ook eens in onze boekenlijst, daar staan veel boeken met informatie over goede voeding. Vooral het boek van Weston Price is een eye-opener pur sang. Maar ook het boek ‘eet vet word slank’ is een goede leidraad, niet alleen om af te vallen.

Eet geen nachtschades meer: Lees hier meer over nachtschades en welke groentes dat zijn. Ook noten, zaden en pitten zijn uit den boze: ze bevatten fytinezuur. Lees hier meer over fytinezuur. En zorg ervoor dat je alle groente verhit: koken, bakken, wokken, grillen. Groente bestaat uit voor ons onverteerbare cellulose die o.a. de darmwand schuurt. Bovendien houdt de cellulose de mineralen en vitamines vast. Alleen door de groente te verhitten komen die mineralen en vitamines vrij om door ons lichaam opgenomen te worden. Als je de groente rauw eet komen de mineralen en vitamines niet vrij.

Koffie:
Cafeïne blokkeert de opname van calcium, ijzer, vitamine B en D. Daarom is het beter om cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en cola niet vlak na een maaltijd te nuttigen,  maar minstens 1 uur te wachten. Het is nog beter om geen koffie te drinken, zeker als je een bijnieruitputting hebt: koffie jaagt de bijnieren op.
——

TIPS:
‘geleend’ van Onder moeders vleugels

Ontbijt:

  • Smoothie met een hoog gehalte aan vet (kokosolie) bijvoorbeeld gemaakt van volle biologische yoghurt, kefir of volle rauwe melk met een beetje vers fruit.
  • Fruit met slagroom.
  • Omelet, gebakken in roomboter.
  • Eieren met spek, gebakken in roomboter.
  • Zachtgekookte eieren.
  • Fries roggebrood met veel roomboter en kaas.
  • Bambukoffie gemaakt van rauwe melk met slagroom en een beetje honing.

Lunch:

  • Yoghurt met vers fruit.
  • Smoothie in een thermoskan.
  • Eiersalade, zalmsalade of tonijnsalade, neem losse rijstwafels mee naar je werk waar je de salades naderhand op kunt doen.
  • Een blikje makreel.
  • Maatjesharing ( vers gaan kopen in de pauze).
  •  Avocado op een lekkere manier klaargemaakt met grote stukken komkommer waar je het avocado-mengsel mee op kunt ‘lepelen’.
  • Een stukje brie, camembert of andere zachte kazen met wat druiven en noten.
  • Koude gehaktballetjes.
  • Een stuk worst wat over is van de vorige dag of een kippenboutje.
  • Restje eten wat over is van de vorige dag ( vooral ovenschotel gaat goed of een restje stoofschotel). Tegenwoordig zijn er gemakkelijkethermoslunch-boxen beschikbaar om het eten in warm te houden. Als je een flinke ovenschotel of quiche maakt (die koud ook lekker smaakt) heb je voor een hele week een makkelijke meeneemlunch.
  • Stukjes kaas.
  • Stukjes leverworst.
  • Olijven.
  • Zelfgemaakte bouillonsoep in thermoskan.
  • Kruidenboter op roggebrood in plaats van hagelslag, stroop of pindakaas.
  • Rauwkostsalade met een dressing van koudgeperste olijfolie (dressing apart in een bakje meenemen en naderhand pas over de salade doen) en stukjes feta, koude kip, stukjes tonijn, zalm of makreel.

Avondeten:

  • Stoofschotels van vlees, vis of kip met groenten in een vette saus (kokosmelk, creme fraiche) met wat basmatirijst, zoete aardappel, quinoa, rijstmie.
  • Wokgroenten gebakken in kokosolie met (verkruimelde) fetakaas, stukjes kip, vis, omelet of vlees.
  • Goed gevulde maaltijdsoepen.
  • Maaltijdsalades met een dressing van yoghurt, olijfolie, appelazijn, verse kruiden en vlees, vis, kip of ei.

Tussendoortjes:

Vet eten zorgt ervoor dat je geen behoefte meer hebt aan tussendoortjes, dat maakt dat je gerechten vanzelf fast en simple worden. Fast omdat je niet meer zo vaak eet en als je geen honger hebt ben je natuurlijk snel klaar en simple omdat je niet meer onnodig veel tijd hoeft te verdoen met het bedenken van ingewikkelde recepten.
——

Een nieuw kookboek:
Gezond oud worden, mijn recept! ook jouw recept?
van Hanneke Braakhuis

Een nieuw kookboek, gebaseerd op de voedingsprincipes van Weston A. Price, een tandarts die ca. 80 jaar geleden 14 volkeren, verdeeld over de hele wereld, bezocht en onderzocht op hun eet- en leefgewoontes. Die volkeren konden nog geen bewerkt voedsel en hadden prachtige gebitten en bottenstructuur en ze waren gezond en gelukkig.

Vervolg nieuw kookboek
Voor alle onderzochte volkeren was het eten van vet, mineralen en vitaminen de basis voor een goede gezondheid. Het voedsel van onze voor-voorouders bestond grotendeels uit vlees en vet, aangevuld met groenten, fruit, zaden en noten, afhankelijk van wat zich aanbood in het seizoen en in de omgeving. 

Met deze informatie heeft Hanneke Braakhuis een kookboek geschreven met recepten die als basis hebben:

*VEEL VETTEN, vooral verzadigde vetten
*MATIG EIWITTEN, vooral dierlijke eiwitten
*WEINIG KOOLHYDRATEN, niet meer dan 50-100 gram
koolhydraten (droog gewicht) per dag, verdeeld over de maaltijden.

Lees hier de inleiding en het voorwoord van het boek.

Je kunt het boek bestellen bij Hanneke Braakhuis, het kost € 24,95, als het verzonden moet worden komt er € 5,00 bij.
Terug naar index

Top 5 van Mike over voeding:

  1. Gebruik als bakvet geen margarine of halvarine meer, maar natuurlijke, dierlijke vetten als roomboter, niervet of reuzel. Een gunstige uitzondering onder de plantaardige vetten is niet ontgeurde, extra vergine kokosolie.

  2. Eet ALTIJD meer vetten dan eiwitten. GEEN mager vlees meer en als het vlees toch weinig vet bevat, ruimschoots compenseren voor de magere eiwitten met vet (zie punt 1). De makkelijkste manier is vette stoofpotten en soepen. Als magere dierlijke eiwitten niet worden gecompenseerd door vetten, krijg je ‘rabbit starvation’, dat is bloedvergiftiging door de opbouw van ammoniak. De huidige voedingsadviezen zijn dus ronduit gevaarlijk en ziekmakend en bevorderen een staat van ONDERVOEDING!

  3. Streef ernaar zo vloeibaar mogelijke maaltijden te eten (of drinken). Denk hierbij aan: rauwe melk, rauwmelkse kefir, soepen, bouillons en stoofschotels. Maak vooral gebruik van ‘restproducten’ van de slacht, zoals: mergpijpjes, schenkels, knieën, staart en botten.

  4. Beperk je inname van koolhydraten, suiker en zetmeel. Glutenvrije granen hebben de voorkeur. Denk hierbij aan: witte (basmati)rijst, quinoa, gierst, boekweit en amarant. Vermijd tarweproducten zoveel mogelijk!

  5. Gebruik naar hartenlust Keltisch zeezout. Je hoeft niet bang te zijn voor je bloeddruk, evenmin als dat je bang moet zijn voor verzadigde vetten en cholesterol i.v.m. hart- en vaatziekten. Dit is in overeenstemming met wat onze voorouders altijd hebben gegeten en dankzij hen zijn we er nog. Als we de huidige voedselvoorschriften op blijven volgen, zullen we geen voorouders meer zijn van toekomstige generaties en sterven we uit.

Geef jezelf toestemming om van het leven te genieten,
en geniet waarvan je genieten kunt.

DISCLAIMER
Hoewel er goede ervaringen worden verkregen met de manier van voeden zoals wij op deze site voorstaan (WAPF-voeding / oftewel voedingsrichtlijnen volgens Weston Price), zijn er geen beloftes of garanties te geven. Er worden geen medische diagnoses gesteld of medische (be)handelingen verricht, specifiek of algemeen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en het navolgen van het advies van je behandelend arts of therapeut.
Houd altijd contact met je huisarts of specialist.

Alles wat aangegeven en/of besproken wordt op deze site, is een experiment. Hier kunnen geen garanties of claims aan worden ontleend. Je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je met deze informatie doet.
______