Juiste voeding

Juiste voeding, wat kan ik wel, wat kan ik beter niet eten.

Zie hier een lijst over voeding die Weston Price voorstaat en hier een advies van hoe je voedingspatroon aan te passen.
En een overzicht van wat je je kind te eten kunt geven, de informatie komt vanaf het forum van Weston A. Price.
Je vindt hier ook een formule om zelf flessenvoeding te maken.

Mike heeft een e-book geschreven: ‘Goede voeding – de basisregels’.
Hierin vind je hoe je jezelf kunt / zou moeten voeden.
Mail ons en wij zenden het e-book per mail naar je toe, er zijn geen kosten aan verbonden.

Dit is niet de website van Mike Donkers maar van Co en Lia.

Meer eten en toch gezonder worden?
Als je meer gezonde vetten en eiwitten gaat eten (en dan bedoel ik ook echt veel meer) krijg je ook veel meer vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen. Je lichaam krijgt dan binnen wat het echt nodig heeft. Want verzadigde vetten zorgen voor een betere opname van mineralen en mineralen zorgen voor een betere opname van vitaminen. Bovendien blijf je door de vetten en eiwitten langer verzadigd waardoor je geen behoefte meer hebt aan tussendoortjes. Zorg wel dat je meer vetten eet dan eiwitten.

Vetten:

Roomboter, liefst biologisch en van rauwe melk, vind je niet in de winkel, alleen bij een boer die zelf boter maakt. En het liefst van koeien die grasgevoerd zijn.

Kokosolie: Extra vierge kokosolie/vet. Is onder de 25 graden vast (vet) en boven de 25 graden wordt het  olie/vloeibaar. Koop kokosolie waar de geur en smaak nog aan/in zit. Als de geur en/of smaak eruit gehaald is dan is het een geraffineerd product. Men probeert iets te verdoezelen. Vaak is het een inferieure kwaliteit. Hier een informatieve site over kokosolie. Er is kokosolie van AmanPrana en Royal Green.

Een aardigheidje over kokosolie van Weston Price over bepaalde eilandbewoners:

‘Op diverse eilanden waren wettelijke bepalingen ingevoerd die het bedekken van het lichaam verplicht stelden. Door dit voorschrift is het primitieve gebruik om het lichaam te bedekken met kokosolie, die de ultraviolette straling opnam ter voorkoming van letsel toegebracht door de tropische zon zo goed als verdwenen. Deze olielaag bood ook bescherming tegen de veelvuldige, kortdurende stortregens. Bovendien beschouwden de inheemsen de invloed van de zonnestralen op de kokosolie als een belangrijke voedingsbron voor hun huid. (Behalve dat de Melanesiërs zonder enige vorm van wetenschap op de hoogte waren van het feit dat kokosolie bescherming biedt tegen UV-straling, waarmee ze voorkwamen dat hun huid verbrandde door de zon, wisten ze ook instinctief dat de vette kokosolie een uitstekende vochtinbrengende werking heeft voor de huid). De kleren van deze mensen vormden dan ook een ernstige bedreiging voor hun gemak en hun gezondheid.’

Olijfolie: ga voor extra vierge olie, deze kan verhit worden om te bakken en te braden. Olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet:
Hieronder vallen o.a. olijfolie, lijnzaadolie, pindaolie en sesamolie. Hoewel minder stabiel dan verzadigde vetten zijn enkelvoudig onverzadigde vetten nog steeds stabiel genoeg om verhitting te weerstaan en dus kan ermee gekookt worden. Wel treedt er verlies van voedingsstoffen in deze vetten op door verhitting (iets wat bij verzadigde vetten niet of nauwelijks het geval is) en dus kun je beter enkelvoudig onverzadigde vetten koud gebruiken om het volledige gezondheidsvoordeel van deze vetten te genieten. Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn plantaardig, maar dierlijke vetten bevatten wel degelijk kleine percentages enkelvoudig onverzadigde vetten. Verhit de olijfolie niet op een te hoog vuur maar doe het rustig aan. Het allerbeste vet voor bakken en braden is en blijft extra vierge kokosolie en daarna roomboter.

Orgaanvlees; lever, nieren, bijnieren, hart, zwezerik.  Kijk naar roofdieren, die duiken bij een prooi direct in de buik op zoek naar de organen.
Als je last hebt van je lever, eet lever. Als je last hebt van je nieren, eet nieren. enzovoorts. Orgaanvlees is de beste bron van ijzer, met name lever.

Om vlees en vis nog smakelijk te maken kun je het ook marineren.

Een tip: Doe als eerste al uw pannen met anti aanbaklaag de deur uit. Waarom, lees het hier

Bedenk je als je vlees koopt dat dit vlees is van grasgevoerde dieren die buiten grazen. Weet ook voor jezelf hoe het bedrijf werkt waar je het vlees koopt. We worden heel erg bang gemaakt om maar vooral geen vlees meer te eten maar op deze manier weet je in ieder geval dat het vlees jou gezondheid brengt omdat het dier dat het vlees levert ook gezond was. 

Bouillon
getrokken van beestenbotten: schenkel, mergpijpjes, ossenstaart.
Zie ‘het recept’.
Op de juiste manier bereide vleesbouillons zijn bijzonder voedingsrijk. Ze bevatten de mineralen van de botten, kraakbeen, merg en groenten in de vorm van elektrolyten – een vorm die makkelijk opneembaar is. Zure wijn of azijn die er bij het koken aan toe wordt gevoegd helpt om de mineralen er uit te halen voor in de bouillon, vooral calcium, magnesium en kalium.
—–

Zuivel:
(biologische) rauwe melk, (zelfgemaakte) yoghurt, (zelfgemaakte) kefir, slagroom, crème fraiche, kwark, Griekse yoghurt. Het kan melk zijn van koe, schaap, geit, buffel, paard, noem maar op. Liefst rauw. Er zijn diverse boeren in onze omgeving die rauwe melk verkopen. Er is altijd een boer in uw omgeving te vinden. Zoek en vraag. Zie ook ‘adresjes voor rauwe melk

Pasteuriseren en homogeniseren maakt de enzymen in de melk kapot die je juist nodig hebt om de melk goed te kunnen verteren. Dan kun je de melk nog beter koken, dat maakt alles dood. Dat gaat dan je lichaam in en er weer uit zonder dat het iets doet, niets goed maar ook niets kwaad. Kapotte eiwitten kunnen alleen maar schade aanrichten. In 1900 werden zieke mensen al op een rauwe melkdieet gezet, ze genazen van allerlei kwalen.

Kaas
van rauwe melk (en biologisch) is heel gezond, het is een gefermenteerd product.
Heb je een allergie voor kaas? Dat zou zo maar eens een allergie kunnen zijn voor gepasteuriseerd.
Probeer eens een kaas gemaakt van rauwe melk en ook belangrijk: is het jonge of oude kaas? Hardere kazen, ook biologische, worden soms niet goed verdragen.
En eveneens belangrijk: is de kaas met kalfsmaag gestremd of ‘vegetarisch’ met genetisch gemodificeerde bacterieculturen?

Vraag op het forum: Maar toch niet alle vegetarisch stremsel is genetisch gemodificeerd, mag ik hopen?
Antwoord Mike: Het is ‘vegetarisch’ omdat er geen dierlijk stremsel wordt gebruikt, wat overigens traditioneel pure recycling is: stiertjes die geboren worden geven geen melk en worden dus geslacht voor kalfsvlees en de maag wordt gebruikt om kaas mee te stremmen. Nu hebben we daar voor de vegetariërs een technologische ‘oplossing’ voor gevonden. Mijn vriendin reageert allergisch op vegetarisch gestremde kaas, maar niet op dierlijk gestremde kaas. Drie keer raden waar dat door komt…
—–

Eieren:
biologische eieren van grasgevoerde kippen. Deze kun je rauw tot je nemen in een smoothie (proef je niet terug) of gekookt of gebakken. Hoe donkerder, naar oranje toe, de eierdooier hoe beter. Wij drinken regelmatig een beker melk met daarin een rauw eigeel, slagroom, sole, eventueel een beetje honing en vanillepoeder.
Een rauw eigeel in de melk zorgt voor een betere vertering van de melk.
Grasgevoerde eieren zijn te herkennen aan een donkergele dooier en een harde schaal.

In zijn boek Feiten en fabels over cholesterol beschrijft Uffe Ravnskov een experiment dat hij zichzelf oplegde waarbij hij een bepaalde periode vrijwel uitsluitend eieren at en vervolgens zijn cholesterol op meette. Conclusie: zijn cholesterol ging omlaag! Logisch, want hoe meer cholesterol er in de voeding zit, hoe minder je je lever belast om deze zelf aan te maken. Cholesterolinname in de voeding heeft een positief effect in de zin van cholesterolverlaging en geen negatief effect in de zin van cholesterolverhoging. Dus: eet je cholesterol!
—–

Waarin zitten nu dierlijke vetten: Met dank aan Dennis (forum)

Dierlijke vetten: vet vlees, vette vis, eierdooiers, volle zuivel, roomboter, reuzel en rundvet

Vette zuivel van vet naar mager: roomboter (80%), (slag)room/crème fraîche (35%), volle kwark/Griekse yoghurt (10%), Bulgaarse yoghurt (6%), rauwe melk (5%), volle yoghurt/volle melk (3,5%), halfvolle producten (1,5%) en magere producten (0%). De percentages zijn bij benadering.

Vette vis van klein naar groot: ansjovis, sardines, haring, makreel en zalm. Zalm wordt veel gekweekt en kweekzalm is niet gezond voor de consument en voor het milieu. Wees je ervan bewust dat je met wilde zalm te maken hebt, maar bedenk je ook dat het niet zo goed gaat met de zalmpopulatie. Paling of aal is ook een erg vette vis, maar wordt helaas ernstig met uitsterven bedreigd. Daarbij zijn er vraagtekens te zetten bij de zuiverheid van de paling als die uit de vervuilde Nederlandse rivieren gevangen wordt. Reden te meer om consumptie van de paling af te raden. Tonijn wordt ook vaak als vette vis bestempeld, maar is helemaal niet zo vet. En bovendien staat deze grote vis hoog in de voedselketen waardoor die meer vervuild is dan de kleinere vissoorten. Verder gaat het ook zeker niet zo goed met de huidige tonijnstand. Eet regelmatig vette vis, maar kies wel verantwoorde wilde soorten!

Voorbeelden van vet vlees: spek, gehakt, hamburgers, braadworst, saucijsjes, slavinken, spareribs, schouderkarbonade, rookworst, sucadelappen, riblappen, tong, entrecote, kippenbouten met vel, kipvleugels met vel en lamsvlees in zijn algemeenheid. Eet regelmatig vet vlees, maar ga wel voor biologische kwaliteit of wilde dieren!
———-

Levertraan:
Levertraan bevat grote hoeveelheden vitamine A, D en omega 3 vetten. Vitamine A en D zitten in de perfecte verhouding van 10:1 in levertraan en werken goed samen. De in vet oplosbare vitamines hebben we bijna allemaal een tekort van. Weston Price ontdekte dat natuurvolkeren 10x zoveel van deze in vet oplosbare vitamines binnenkregen dan de ‘normale’ mensen in die tijd, toen al. Lees hier meer…..

Vitamine A is belangrijk voor o.a. de schildklier, lever, ogen en huid.
Vitamine D is voor zo’n beetje alles belangrijk.
Omega 3 is een essentieel vetzuur, dus je lichaam kan het niet zelf aanmaken, het is super voor o.a. je hersenen.

Al deze componenten zijn erg belangrijk voor de cholesterol en hart- en bloedvaten. Daarnaast hebben ze een gunstige invloed op de bloeddruk en op de stolling van het bloed; houdt het bloed dun.
——

Ongeraffineerd Keltisch zeezout:
Lees hier meer informatie over dit geweldige mineraalrijke zout. Want we worden ontzettend bang gemaakt voor zout maar dan moet je je afvragen ‘welk zout’

Dit zout zorgt voor een stabiele bloeddruk. Zowel hoge- als lage bloeddruk wordt hiermee gereguleerd. Drink elke dag ‘s ochtends en ‘s avonds een glas water met sole en u gaat het merken in uw gezondheid en algehele fitheid.
——

Hier zie je het effect van koken op vitamines:
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2f.shtml

Groente:
Het is het beste om biologische geteelde groente te kopen. Dat kan op meerdere adresjes. Er is hoogstwaarschijnlijk ergens een biologische groenteteler/boer of boerenmarkt bij je in de buurt. Bij ‘handige adresjes’ vind je links naar sites over boerenmarkten.

Er zijn niet veel groentes die je rauw kunt eten, de meeste groentes zijn beter om gekookt, gestoomd of gewokt tot je te nemen. Het gaat voornamelijk om de mineralen in de plant. Deze zijn hittebestendig, maar komen niet vrij als de cellulose niet wordt gebroken. Cellulose is op 2 manieren te breken: fermentatie en verhitting. De vitamines raak je voor een deel kwijt door verhitting, maar je moet plantaardig voedsel ook zien als een aanvulling op kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel en niet andersom. Alleen dieren zijn in staat om plantenstoffen te concentreren in een voor de mens ultiem opneembare vorm. M.a.w. het verlies aan vitamines van gekookt voedsel is slechts 10-25% (maar je krijgt er betere verteerbaarheid voor terug door de cellulose te breken) en is in het geval van mineralen ’te verwaarlozen’ (negligable). Mineralen overleven dus het kookproces. Als de groente lichter wordt van kleur en zeer zacht aanvoelt, is de cellulose gebroken.

Koken vernietigt antinutriënten niet in zijn geheel. Het meest effectief voor dat doeleind is fermentatie. Dit is echter een langdurig proces. Ter illustratie: de ultieme Japanse miso, natcho miso, moet minimaal 18 maanden hebben gefermenteerd. Hetzelfde geldt Belgische Lambic-bieren. In meerdere culturen zie je dus die 18 maanden-grens. Dat is een minimum van anderhalf jaar! Daarom is koken de snelste en meest effectieve manier. De toxische belasting wordt dan verminderd, zodat deze (hopelijk) hanteerbaar is voor het lichaam. Dit geldt overigens niet voor neurotoxines in nachtschades en voor fytinezuur!

Hieronder een aantal, voor de mens, schadelijke stoffen die je door het verhitten van het voedsel kunt verwijderen/verminderen: (Tekst van Dennis en Mike op het Weston Price forum)

Fytinezuur
Alle zaden, granen, bonen, noten en peulvruchten bevatten fytinezuur dat de enzymatische levensvonk tegenhoudt die ervoor zorgt dat ze gaan ontkiemen waardoor de levenskracht vrij komt. Door blootstelling aan water zijn de omstandigheden hiervoor juist en lekt het fytinezuur weg. Wel het water weggooien waarin geweekt wordt! Fytinezuur remt en blokkeert mineralen en enzymen, waardoor deze weliswaar in de voeding zitten maar niet beschikbaar worden voor je lichaam. Foute boel dus!
Fytinezuur zorgt ervoor dat het lichaam calcium gaat lenen uit zijn eigen skeletstructuur. Daarnaast is er bewijs dat fytinezuur ook ten koste gaat van je voorraad aan vitamine C en D omdat beide vitamines fytinezuur neutraliseren. Vandaar dat de consumptie van scheepsbeschuit leidde tot scheurbuik bij matrozen.
Lees meer een over noten versus eieren, levensenergie.

Oxaalzuur
Oxaalzuur en derivaten komen voor in verschillende planten, met name rabarber en klaverzuring. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, tarwekiemen, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Ook komt het voor in peterselie, postelein en spinazie.
Wanneer deze stof wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Aan de ogen kan een kleine hoeveelheid stof oogirritatie (gekarakteriseerd door rode en waterige ogen) veroorzaken, langdurig contact kan schade aan het hoornvlies of zelfs blindheid veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan de huid geeft letsel van de huid, huidontsteking of zelfs brandblaren, afhankelijk van de exposieduur. Inhalatie van oxaalzuur kan verschillende gradaties van longschade en irritatie aan de luchtwegen veroorzaken, gekarakteriseerd door branderig gevoel in de keel, kuchen en hoesten. Grote hoeveelheden kunnen verstikking, bewusteloosheid en zelfs dood veroorzaken.

Goitrogenen (schildklieronderdrukkers) in kruisbloemigen.
Voorbeelden zijn bloemkool, Romanesco, broccoli, spruitjes, witte kool, rode kool, groene kool, Chinese kool, koolrabi, rucola, tuinkers, waterkers, radijs, rammenas, mosterd, mierik en maca. (Rucola is een kruisbloemige en bevat schildklieronderdrukkers (goitrogenen).) Ze hebben als rauwe plant allemaal in meer of mindere mate een karakteristieke pittige smaak. Onder deze planten zijn ook nogal wat groentes die als kiemen gegeten worden. Ruil je dan niet het fytinezuur in voor goitrogenen? Maca is een kruisbloemige en moet niet rauw gegeten worden, vanwege de aanwezigheid van goitrogenen (schildklieronderdrukkers).

Neurotoxines in nachtschades.
Nachtschades bevatten meerdere schadelijke stoffen die neurotoxisch zijn en dus ingrijpen op het centrale zenuwstelsel. Dit zijn o.a. solanine, nicotine, tomatine en calcitrol.
Nachtschades zijn: tabak, aardappel, tomaat, paprika, aubergine, hete peper, gojibes, goudbes/ananaskers en dus ook tomatenpuree, chilipoeder, paprikapoeder, cayennepoeder en alles wat daar weer van gemaakt is zoals sambal, ketchup, currypasta’s en vele specerijenmengsels.
Door de frequentie van consumptie van nachtschades, waardoor je de neurotoxines gaat stapelen, haal je een sluipmoordenaar in huis. De mensheid zou niet half zoveel reuma en artritis kennen zonder nachtschades!
1 van de vele neurologisch schadelijke stoffen in ALLE nachtschades is…nicotine. Dit zit dus niet alleen in tabak! Friet wordt bovendien gebakken in toxische, kankerverwekkende, zwaar bewerkte plantaardige olie.

Een goed stuk over nachtschade van Garret Smith, vertaald door Rob Hundscheidt. Meer info onder deze link.

Koop ook groente van het seizoen en geteeld in je eigen omgeving. Dan steun je de lokale boeren en er is geen vervoer nodig over de weg of door de lucht, scheelt weer brandstof e.d. Wat heeft het voor zin om in de winter aardbeien te eten uit Verweggistan. Er is een groentekalender die aangeeft wanneer welke groente te verkrijgen is, geteeld in Nederland.

Goitrogenen worden door het koken niet volledig geneutraliseerd maar wel zodanig dat je lichaam het aankan. Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan de consumptie van kruisbloemigen. Zoals zo vaak met plantaardig voedsel is het een ruil. We leveren levenskracht in door de enzymen kapot te koken om de cellulose verteerbaar te maken. Zo moet je ook het merendeel van de goitrogenen kapot koken zodat je de genezende kracht van kruisbloemigen ten volle kunt benutten. Kruisbloemigen die rauw gegeten worden bevatten in elk stadium goitrogenen, dus ook in het kiemstadium.

Neutraliseer je oxaalzuur volledig door te koken?
Helemaal weg koken lukt waarschijnlijk niet, maar opnieuw zodanig dat je lichaam de eventuele restjes verder kan afbreken. Ook hier zie je dezelfde ruil. Spinazie en cacao kunnen heel gezond zijn, mits je ze niet in rauwe vorm opeet. 

De neurotoxines in nachtschades overleven zelfs verhitting. Pas zo’n 200-300 jaar geleden zijn ze standaard onderdeel gaan uitmaken van ons voedingspatroon. Daarvoor werden ze beschouwd als giftig en voornamelijk gekweekt als sierplanten vanwege de prachtige vruchten die ze produceren. Als nachtschades al werden geconsumeerd dan was dit om medicinale redenen en bij ernstige ziektegevallen. Net als planten die goitrogenen en oxaalzuur produceren hebben ze helende eigenschappen, maar het verschil met nachtschades is dat er geen sprake is van een ruil, want de nadelen blijven zwaarder wegen dan de voordelen.

Je kunt je afvragen: bezuinigen, minimaliseren of vermijden? Het is al heel wat als mensen op basis hiervan gaan minderen. Vermijden van nachtschades zou het allerbeste zijn. Voedingsmiddelen met goitrogenen en oxaalzuur goed koken en niet rauw eten. Voedingsmiddelen met fytinezuur drastisch beperken of zelfs helemaal vermijden. Ik ben geen voorstander van bewerkingen van voedsel, maar alles wat fytinezuur bevat moet wel degelijk bewerkingen ondergaan om geschikt te worden voor menselijke consumptie. Dus weken, kiemen, fermenteren en koken/roosteren.

Groentes die helend zijn voor de lever:
Gember, knoflook, uien, kliswortel, gewone wortel, bieten, asperges, zoete aardappelen, paardenbloemwortel, engelenwortel, etc. Gewoon alles wat onder de grond groeit. Let wel op het zetmeelgehalte!

Je kunt onbeperkt groenten eten, zolang je maar zetmeelrijke groenten vermijdt of minimaliseert. Alles met een groen blad is OK, alles in de uienfamilie is OK, alles in de kolenfamilie is OK. Eet je groenten NIET rauw en ook niet ‘knapperig’, maar flink doorgekookt, net zoals grootmoeder dat deed. Bereid je groenten niet apart om vervolgens het kookwater weg te gooien, maar bereid je groenten in een vette stoofpot of soep. Zie recepten

Groente:
Verhit je groente altijd: wokken, bakken, grillen, koken.
Groente bestaat nl. uit, voor ons, onverteerbare cellulose die o.a. de darmwand schuurt. Bovendien houdt de cellulose de mineralen en vitamines vast. Alleen door de groente te verhitten komen die mineralen en vitamines vrij om door ons lichaam te worden opgenomen. Als je de groente rauw eet komen de mineralen en vitamines niet vrij en de cellulose schuurt de darmwand.
——

Fruit:
Het fruit van tegenwoordig is niet meer het fruit van ooit. Fruit is van oorsprong zuur tot zeer zuur. Het fruit is net zolang ‘gemanipuleerd’ totdat het zoet was want dat is lekker. Zoet fruit is niet goed voor ons. 

Fruit = fructose. Teveel fructose consumptie vervet de lever, omdat de lever deze opslaat. De fructose komt vrij als ethanol, alcohol dus. Daarom is fruit zo verslavend. Je hoeft geen alcoholist te zijn om aan leververvetting te lijden, gewoon veel fruit eten. Het ontregelt ook je bloedsuikerspiegel. En een stabiele bloedsuikerspiegel is heel belangrijk.

Fruit dat wel goed is: zure vruchten zoals zure appels, bessen, citroensap, maar ook kiwi en pruimen, vette vruchten zoals olijven en avocado’s.

De enzymen in tropisch fruit zijn eveneens bijzonder heilzaam. Het probleem is dat tropisch fruit te vroeg geplukt wordt en vervolgens duizenden kilometers hiernaartoe vervoerd wordt. De natuurlijke rijping door zonlicht en warmte ontbreekt hierdoor, waardoor je nooit dezelfde gezondmakende werking zult ervaren als in het land of continent van herkomst.
——

Goede voeding in de juiste volgorde van belangrijkheid: 
Ons lichaam is ingesteld op de verbranding van ketonen (vet) en niet van glucose (suiker). De enige manier om dit mogelijk te maken is door je voedingspatroon aan te passen en uit te gaan van de volgende top 3 van macronutriënten:

1. vetten, vooral verzadigde vetten
2. eiwitten, vooral dierlijke eiwitten
3. koolhydraten (neem niet meer dan 100 gram (droog gewicht) per dag, verdeelt over de maaltijden)

Als je koolhydraten wilt minderen zet daar dan vetten tegenover.
Maar omdat de meeste mensen in een suikerverbranding zitten i.p.v. in een vetverbranding is het wel zaak om nog tot maximaal 100 gram (droog gewicht) koolhydraten te blijven gebruiken.

De juiste koolhydraten zijn: honing, bataat (zoete aardappel) en glutenvrije granen (witte basmatirijst, quinoa, gierst en boekweit). Ook groentes (groene bladgroente, broccoli, kool)  zijn koolhydraten maar ze tellen niet mee voor de 100 gram droog gewicht inname, dit vanwege het kleine percentage (5% per droog gewicht) aan koolhydraten. De meest geschikte groentes zijn o.a.: groene bladgroente, alles in de uienfamilie, alles in de koolfamilie), Alles moet snotgaar gekookt worden (ivm niet verteerbare cellulose), het liefst in een vette stoofschotel, samen met stoofvlees, dat eveneens botermals moet worden gekookt. Zetmeelrijke groenten zijn geen goed idee ( en producten met kiemkracht (granen, noten, zaden, bonen, pitten en peulvruchten) kunnen ook beter vermeden worden.

Zie hier een lijst met voedingsmiddelen met daarin o.a. vermeld het aantal koolhydraten per 100 gram.

Om vanuit een suikerverbranding in een vetverbranding te komen gaat heel wat tijd overheen.
Probeer zoveel mogelijk je suikerinname te verlagen: niet alleen suiker maar ook de suikers in koolhydraten en zetmeel.  Dus o.a. brood, granen, aardappels, pasta’s, koek, snoep, frisdranken, zoet fruit, gedroogd fruit, macaroni, spaghetti etc. Ga s.v.p. geen light producten gebruiken en/of zoetmiddelen want daarin zit dan weer aspartaam of een ander schadelijke zoetstof. 

Brood:
Wij leven in een brood/graan cultuur.
Als u deze site doorleest zal het u duidelijk worden waarom het brood dat we normaal in de winkel kopen (supermarkt/bakker) niet goed voor ons is. Het zijn sowieso koolhydraten (lees suikers) en er worden vaak stoffen toegevoegd waar je lichaam niets mee kan, zoals bijvoorbeeld zaagsel. Het graan wordt vaak niet meer op een echte molensteen gemalen maar grof behandeld. En na het malen wordt er direct mee gebakken. Zuurdesembrood is dan al beter. Dat wordt gefermenteerd daar kunnen je darmen beter mee overweg. Als wij al brood eten dan is dat biologisch brood van de biobakker uit Ahaus, Duitsland. Kies dan bijvoorbeeld zuurdesembrood van rogge of spelt.

Supplementen en/of volwaardige voeding:
Denk niet aan geïsoleerde supplementen maar zoek het zoveel mogelijk in volwaardige voeding.

Een antwoord van Mike op een vraag over supplementen: Voedsel INNAME is nog geen voedsel OPNAME.

Ik mis het denken in processen bij jou, je zit te autistisch vast in het denken in ‘stofjes’. De volgorde is als volgt: vetten – mineralen – vitamines. Zonder voldoende vetten geen mineraal opname, zonder mineralen geen vitamineopname. Dit zijn allemaal sleuteltjes in een contactslot en mis je 1 sleuteltje dan ‘vonkt’ het op een andere plaats niet. Het is dan ook een goed idee om Keltisch zeezout te gaan eten en drinken in de vorm van een sole en te kiezen voor voeding en supplementen die VOLLEDIG en VOLWAARDIG zijn.”

Koffie:
Cafeïne blokkeert de opname van calcium, ijzer, vitamine B en D. Daarom is het beter om cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en cola niet vlak na een maaltijd te nuttigen,  maar minstens 1 uur te wachten. Het is nog beter om geen koffie te drinken, zeker niet als je een bijnieruitputting hebt: koffie jaagt de bijnieren op.

Geef jezelf toestemming om van het leven te genieten,
en geniet van alles waarvan je genieten kunt

We hebben een pagina opgezet voor het samen kopen van goede producten als: rauwe melk, kefir, kwark en nog veel meer.
Koop jij voeding voor jezelf maar ook voor anderen en wil je op zich nog meer mensen helpen daarmee meld je dan bij ons aan. Dan komt je op de lijst en kunnen andere mensen zich bij jou aanmelden.
Ga naar de pool lijst.

Top vijf van Mike over voeding:

  1. Gebruik als bakvet geen margarine of halvarine meer, maar natuurlijke, dierlijke vetten als roomboter, niervet of reuzel. Een gunstige uitzondering onder de plantaardige vetten is niet ontgeurde, extra vergine kokosolie.

  2. Eet ALTIJD meer vetten dan eiwitten. GEEN mager vlees meer en als het vlees toch weinig vet bevat, ruimschoots compenseren voor de magere eiwitten met vet (zie punt 1). De makkelijkste manier is vette stoofpotten en soepen. Als magere dierlijke eiwitten niet worden gecompenseerd door vetten, krijg je ‘rabbit starvation’, dat is bloedvergiftiging door de opbouw van ammoniak. De huidige voedingsadviezen zijn dus ronduit gevaarlijk en ziekmakend en bevorderen een staat van ONDERVOEDING!

  3. Streef ernaar zo vloeibaar mogelijke maaltijden te eten (of drinken). Denk hierbij aan: rauwe melk, rauwmelkse kefir, soepen, bouillons en stoofschotels. Maak vooral gebruik van ‘restproducten’ van de slacht, zoals: mergpijpjes, schenkels, knieën, staart en botten.

  4. Beperk je inname van koolhydraten, suiker en zetmeel. Glutenvrije granen hebben de voorkeur. Denk hierbij aan: witte (basmati)rijst, quinoa, gierst, boekweit en amarant. Vermijd tarweproducten zoveel mogelijk!

  5. Gebruik naar hartenlust Keltisch zeezout. Je hoeft niet bang te zijn voor je bloeddruk, evenmin als dat je bang moet zijn voor verzadigde vetten en cholesterol i.v.m. hart- en vaatziekten. Dit is in overeenstemming met wat onze voorouders altijd hebben gegeten en dankzij hen zijn we er nog. Als we de huidige voedselvoorschriften op blijven volgen, zullen we geen voorouders meer zijn van toekomstige generaties en sterven we uit.

——
Een deel van de populariteit van rawfood zit ‘m in de energiestoot als gevolg van de overschakeling naar rauw voedsel. Je voelt je erg goed en het is je ook aan te zien. Hoe het best dit fenomeen te verklaren? (Een vraag op het forum)

Antwoord van Mike:
Ik heb ook goed nagedacht over een zo compleet mogelijk antwoord. Ik ben op de volgende redenen gekomen en er is overlapping met de punten van Tanja:

*De grootste winst wordt behaald door wat je NIET eet, maar dit wordt toegeschreven aan wat je wel eet (raw food). Raw foodists eten over het algemeen biologische of anderszins kwalitatief hoogwaardige voeding en laten hierdoor bewerkte en onnatuurlijke rommel grotendeels of geheel weg.
*Planten bevatten niet of nauwelijks voedingswaarde van betekenis en zijn helemaal geen ‘superfoods’. Daarom grazen herbivoren ook gemiddeld 16 uur per dag en werken ze dagelijks kilo’s plantenstoffen naar binnen. Je komt dus in een zelfgekozen staat van ondervoeding, waardoor je inderdaad je reserves aan gaat spreken. Je zou het semi-vasten kunnen noemen. Meestal gaat dat zo’n zes maanden goed, daarna raak je verzwakt en uitgemergeld door gebrek aan bouwstoffen (eiwitten en vetten).
*Hieruit volgt dat je door dit niet-voedzame vasten extreem gaat ontgiften. Het kan fantastisch voelen om te reinigen en te zuiveren, een soort inwendige douche, maar uiteindelijk reinig en zuiver je jezelf als het ware weg.
*Plantaardige voeding grossiert niet in eiwitten en vetten, maar wel in suikers (koolhydraten). Bovendien wordt er veelvuldig gebruik gemaakt in de raw food-wereld van ‘natuurlijke’ zoetstoffen. De inname van stimulerende suikers is dus hoog, waardoor er een vals gevoel van energie ontstaat, dat uitsluitend is gebaseerd op stimulatie.
*Hieruit volgt weer dat je veel adrenaline gaat produceren, wat resulteert in endorfines, natuurlijke feel-good chemicaliën bedoeld om je uithoudingsvermogen te stimuleren. Je zelfgekozen uithongering is nl. een regelrechte uitputtingsslag!
*Het placebo-effect. Het gevoel ‘goed bezig’ te zijn en hierin gesteund worden door een ‘community’ van gelijkgestemden. Dit kan semi-religieuze vormen aannemen, waardoor je vervalt in voedselextremisme.

Enne, geen antinutriënten? Juist wel. Door al dat gejuice krijg je vloeibaar binnen:

*Fytinezuur in granen, noten, zaden, pitten, bonen en peulvruchten. Dit zijn mineraalrovers eerste klas!
*Oxaalzuur in o.a. rauwe spinazie, cacao en rabarber. Dit bindt aan calcium en zorgt voor nierstenen!
*Schildklieronderdrukkers (goitrogenen) in kruisbloemigen, die veelvuldig in raw food-kringen worden geconsumeerd.
*Fyto-oestrogenen. De ergste is soja, maar vlak bijv. lijnzaad en alfalfa ook niet uit. Dit zijn hormonale verstoorders!
*Neurotoxines in nachtschades, waaronder ook de ‘superfood’ de goji-bes, maar natuurlijk ook tomaten, paprika’s, aubergines, aardappels en hete pepers. Deze ontregelen het centrale zenuwstelsel.

Planten bedienen zich van chemische oorlogsvoering, onthoud dat goed! Ze zijn bij lange na niet zo vriendelijk als in de raw food-wereld wordt gedacht. De film Into The Wild is een waarschuwing voor iedereen die denkt in het wild op plantaardig voedsel te kunnen overleven!

Mike
——

Hier kwam ook weer een vraag op:
Quote: Fyto-oestrogenen. De ergste is soja, maar vlak bijv. lijnzaad en alfalfa ook niet uit. Dit zijn hormonale verstoorders!

Vraag: Ik koop nog wel eens een pakje kiemen van alfalfa, maakt het kiemen hier nog iets uit of is het af te raden dit te eten?

Antwoord: Juist kiemen bevatten nog volop levenskracht en zijn dus veel krachtiger. In het geval van oestrogenen pakt dat dus negatief uit. Hetzelfde met broccoli kiemen en schildklieronderdrukkers.
Mike
——