Huid: SLS

SLS- de feiten

Hier is wat uit onderzoek gebleken is:
(1) SLS DRINGT DOOR IN DE OGEN EN WEEFSELS. Uit testen is gebleken dat SLS binnen kan dringen in de ogen en in lichaamsweefsels (hersenen, hart, lever, etc.) en dat ze hier lange tijd in blijven zitten. Met name bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS, is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels. Met name bij kinderen is dit gevaarlijk, omdat ze nog in de groei zijn, kan het een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun ogen, omdat SLS de eiwitten van de cel aan kan tasten. Eiwitten zijn de bouwstenen van de cel en dus wanneer deze worden aangetast, kunnen de ogen zich niet goed ontwikkelen. [1]

(2) SLS VORMT NITRATEN: Als SLS wordt gebruikt in shampoos en andere schuimende producten die nitrogene ingrediënten bevatten, kan het hiermee reageren en zo nitraten vormen. Deze nitraten zijn kankerverwekkend en kunnen door de huid heen dringen en zo in grote getale in de bloedbaan terechtkomen. Verder kunnen ze oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties veroorzaken. [2]

(3) SLS PRODUCEERT NITROSAMINEN (Carcinogenen die veroorzaken dat het lichaam grotere hoeveelheden nitraten opneemt dan wanneer men met nitraten vervuild voedsel eet). Dr. David H. Fine, de chemicus die openbaar maakte dat cosmetica vervuild zijn met NDELA, zegt dat iemand 50 tot 100 microgram nitrosamine op zijn huid aanbrengt, iedere keer wanneer hij of zij een met nitrosaminen vervuild cosmetische product gebruikt. Ter vergelijking: iemand die een maaltijd vervuild met nitrosaminen (bijvoorbeeld bacon of een hotdog) eet, krijgt minder dan 1 microgram nitrosamine binnen. [3]

(4) SLS ONTDOET DE HUID VAN VOCHT EN OLIE. Volgens het tijdschrift “Journal of Investigative Dermatology” veroorzaakt SLS huid-en haarbeschadigingen, waaronder het barsten van de huid en ernstige ontsteking van de epidermis (opperhuid). Huidlagen kunnen van elkaar loskomen en ontsteken door de denaturerende werking die SLS op eiwitten heeft. [4]

(5) SLS IRRITEERT DE HOOFDHUID EN KAN HAARUITVAL VEROORZAKEN. [5]

(6) SLS KAN HET DNA VAN DE CEL AANTASTEN – zo blijkt uit Japanse onderzoeken. [6]

CONCLUSIE: SLS en soortgelijke ingrediënten zijn agressieve reinigers die de natuurlijke beschermingslaag van de huid aantasten (deze is nodig voor immuniteit en gezondheid van de huid) en ze hebben ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren. Het wordt in verband gebracht met oogschade bij kinderen, denatureren van eiwitten (waardoor het bijdraagt aan haaruitval), en in combinatie met DEA, MEA en TEA (die vaak in dezelfde shampoo aanwezig zijn), vormen ze nitrosaminen, een gevaarlijke kankerverwekker. Omdat het toegevoegd wordt aan producten om ze te laten schuimen, moet u zich af vragen:

Wat is belangrijker: het schuim of uw gezondheid?

Een trucje van de fabrikant
Toen uit laboratoriumonderzoek bleek dat diethanolamina, oftewel DEA/cocamide DEA, kanker veroorzaakte bij proefdieren, realiseerde verschillende shampoofabrikanten zich dat dit ingrediënt op het etiket van hun product stond. Dus wat deden ze? Waarschijnlijk meer vanuit marketingoverwegingen dan vanuit de zorg om de gezondheid van de consument, besloten ze cocamide DEA te elimineren en in plaats daarvan ingrediënten zoals lauramide DEA te gebruiken, maar al snel leerde de fabrikanten dat ook deze stof tot de groep van kankerverwekkers behoorde. Dus werd ook uit de meeste, niet alle shampoos, deze stof weggelaten. In plaats van wakker te worden en het feit te accepteren dat DEA en soortgelijke stoffen niet in lichaamsverzorgende producten thuishoren, werd er nu overgestapt op het gebruik van cocomide MEA. Dit is een stof die nog niet getest is, maar nog steeds DEA bevat. Het kan dus net als DEA in combinatie met SLS of gelijkende stoffen nitrosominen vormen en als kankerverwekkend beschouwd worden.

Ingrediënten die DEA kunnen bevatten zijn:

Cocamide DEA

Cocamide MEA

DEA-Cetyl Phosphate

DEA Oleth-3 Phosphate

Lauramide DEA

Linoleamide MEA

Myristamide DEA

Oleamide DEA

Stearamide MEA

TEA-Lauryl Sulfate

Triethanolamine

Met uitzondering van kleurstoffen en een paar verboden of aan banden gelegde ingrediënten, behoren cosmetica en lichaamsverzorgende producten tot de minst gecontroleerde consumentenproducten van vandaag de dag. Een cosmeticafabrikant mag bijna elk ruw materiaal als cosmetisch ingrediënt gebruiken.

Synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen
Synthetische geurstoffen worden vaak gemaakt van meer dan 600 aparte chemicaliën, waarvan de meeste bekend staan als extreem schadelijk, maar het is niet verplicht deze allemaal apart op het etiket te vermelden. Geurstoffen voor cosmetische en verzorgingsproducten zijn de nummer één oorzaak van allergieën en irritaties. Natuurlijke geurstoffen of ongeparfumeerde producten zijn een veiligere keus als uw shampoo uw ogen, huid of hoofdhuid irriteert. Een ander soort allergenen en irriterende stoffen in shampoo zijn conserveringsmiddelen, die formaldehyde vrijmaken of vormen, bijvoorbeeld:

Diazolidinyl urea

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)

Quaternium-15

Twee andere veelgebruikte ingrediënten, polyethylene glycol (PEG)en DMDM hydantoin, breken ook af tot formaldehyde in producten tijdens opslag. Polyethylene glycol staat vaak op het etiket gekoppeld aan ander ingrediënt en met een nummer, bijvoorbeeld PEG-150 distearate. Overige ingrediënten die de ogen, huid of slijmvliezen kunnen irriteren zijn:

EDTA (ethylenediamine tetraacetic acid)

D&C Green 5

Selenium sulfide (in antiroosshampoos)

Dit alles zou er niets toe doen, als we de oorlog tegen kanker aan het winnen zouden zijn, maar dat is niet het geval. Enkele cijfers: In 1999 kregen 1 op de 2 Amerikaanse mannen en 1 op de 3 Amerikaanse vrouwen kanker. In 1950 was dit: 1 op de 4 Amerikanen. Ondanks de vele miljarden die de regering aan onderzoek spendeerde gedurende de laatst 30 jaar, zijn de gevallen van kanker dus toegenomen in plaats van afgenomen. De universiteit van Illinois rekende uit dat de gevallen van kanker sinds 1950 is toegenomen met 60 procent. Voor sommige vormen van kanker liggen de getallen zelfs nog hoger. De gevallen van prostaatkanker zijn toegenomen met 200 procent en voor mannen in de leeftijd van 28 en 35 jaar zijn de gevallen van testikelkanker toegenomen met 300 procent! Voor vrouwen geldt dat borstkanker vandaag de dag doodsoorzaak nummer één is in Nederland.

Wat de shampoofabrikanten u ook vertellen, een deel van deze stijging wordt veroorzaakt door de toename van kankerverwekkende chemicaliën om ons heen, een toxische belasting die elk jaar weer groter wordt. Een paar kleine druppeltjes DEA of SLS in onze shampoo lijkt niet zo erg, maar bekijkt u het eens vanuit een wijder perspectief en plaats het eens in verband met alle andere producten die we gebruiken en onnatuurlijke stoffen die tegenwoordig in onze leefomgeving aanwezig zijn…een heleboel kleine druppeltjes kunnen samen een heleboel regen vormen. Een heleboel kleine druppeltjes chemische carcinogenen kunnen samen een heleboel carcinogenen vormen. Dus is het verstandig kankerverwekende chemicaliën waar we kunnen zoveel mogelijk te vermijden, er zijn er genoeg die we niet kunnen vermijden (luchtvervuiling, vervuiling van de grond waarop onze voeding geteeld wordt en ons vee graast, etc.) Gelukkig zijn er genoeg veiligere alternatieven, en hoeft het vermijden van chemicaliën in commerciële shampoos er niet voor te zorgen dat uw haar niet meer goed zit! Print de lijsten met onveilige en veilige ingrediënten uit en neem deze mee naar de winkel. Goede Shampoos die zeker geen SLS of soortgelijke ingrediënten bevatten zijn de shampoos van Sante (o.a. Glans Shampoo, Henna Volume Shampoo, Lava Power anti-roosshampoo) en Logona (o.a. Lavaerde (zeepvrij en ongeparfumeerd), Logona Babyshampoo en Pur Shampoo/Douche-gel (speciaal voor de overgevoelige of allergische huid).

Referenties:
[1] Detergent Penetration into Young and Adult Eyes / Dr. Keith Green. – Department of Ophthalmology Medical College of GA, Augusta GA

[2] Dictionary of Cosmetic Ingredients / Aubrey Hampton. – Tampa FL : Organica Press Metarasso, or Hampton, Aubrey. Natural Organic Hair and Skin Care.

[3] ibid.

[4] Denaturation of Epidermal Keratin by Surface Active Agents. – In: Journal of Invest. Dermatology, 32-581, 1959

[5] Shampoo Report / Camille S Wright. – Images International, Inc., 1989

[6] Beauty to Die For / Vance, Judi. Promotion Publishing, San Diego, CA 1998. Pagina 23.

Terug naar ‘synthetische stoffen