Huid: Propylene glycol

Propylene glycol

Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.

Bij inademing irriteert het de neus en het ademhalingskanaal en bij inslikken leidt het tot misselijkheid, overgeven en diaree. Volgens bevindingen van Japanse wetenschappers beschadigt het bovendien het DNA van de cel. Deze stoffen worden zo gevaarlijk gevonden dat mensen in de industrie die ermee werken beschermingspakken, maskers en handschoenen moeten dragen. Maar er staat geen waarschuwingsetiket op producten zoals deodorantsticks, waarin de concentratie groter is dan bij de meeste industriële toepassingen!

Andere stoffen met vergelijkbare eigenschappen en werking als propylene glycol zijn:

Butylene glycol
Komt voor in haarlak en andere haarverstevigings producten. Het is giftig voor het CZS* en de nieren.

Diethylene glycol & carbitol
Worden als toxisch gezien. Het heeft de eigenschap ingrediënten van een product in de huid te duwen. Het kan zich ophopen in het lichaam en zo vergiftiging veroorzaken, met name bij mensen van wie de nieren niet in goede conditie verkeren.

Glycol/Glysol/Ethyleen glycol/Ethanediol
Dit is een emulgator en moisturizer. Het is van dierlijke of plantaardige oorsprong, maar kan ook synthetisch zijn. Het is een goedkoop substituut voor glycerine. Het geeft nierschade en leverabnormaliteiten bij proefdieren. Het is een carcinogeen voor de blaas. Zie ook: Propyleen glycol/Buthyleen glycol en PEG.

De FDA waarschuwt fabrikanten dat glycol’s (alle) allergische reacties kunnen veroorzaken. Ze zijn carcinogeen, mutageen en toxisch.

*CZS= Centrale zenuwstelsel-de hersenen en het ruggemerg. Aandoeningen van het CZS zijn bijvoorbeeld: Alzheimer, Concentratie problemen, Dementie, Allergie voor synthetische stoffen, Multiple Sclerosis, Parkinson, Wiege dood).

Symptomen van aantasting van het CZS zijn bijvoorbeeld: troebel zien, disoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, aphatie, honger, geheugen verlies, gevoelloosheid van het gezicht, nekpijn en pijnlijke ruggegraat.

Referenties:
Johnson, W., Jr. & Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. “Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, PEG-10 propylene glycol, PEG-8 propylene glycol cocoate, and PEG-55 propylene glycol oleate.” Int J Toxicol, 2001;20 (Suppl 4):13-26.

Terug naar ‘synthetische stoffen