Huid: haarkleuring

Het gevaar van haarkleuringsproducten

Vrouwen die hun haar verven nemen onopzettelijk een gevaarlijk risico. Er is weinig tot geen regulering vanuit de regering en onderzoek naar de veiligheid van haarverfproducten komt slechts langzaam op gang. Echter, iedereen weet dat haarverf gevaarlijke chemicaliën bevat (bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen op basis van koolteer), alleen de geur van de meeste haarverfproducten verraadt al dat het hier niet om een natuurlijk en zonder meer veilig product gaat. Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat onze huid, dus ook onze hoofdhuid een groot deel van de daarop aangebrachte stoffen onbedoeld in zich opneemt en aan het bloed afgeeft. Daarbij komt nog dat de natuurlijke beschermingslaag van de huid, die moet voorkomen dat zulke ongewenste chemicaliën worden opgenomen, aangetast wordt door diezelfde chemicaliën, waardoor er nog meer naar binnen dringen. Zeker bij een product als haarverf is dat een gevaarlijke zaak, aangezien het enige tijd moet intrekken en niet zoals bijvoorbeeld shampoo direct wordt uitgespoeld.

Verhoogd risico op kanker
Vrouwen die hun haren verven met donkere kleuren haarverf verhogen het risico dat ze kanker krijgen. De FDA geeft toe dat stoffen die kanker veroorzaken aanwezig zijn in tijdelijke en permanente haarverven. Vrouwen die 20 jaar of langer donkere kleuren haarverf gebruiken hebben 4 maal zoveel kans op kanker dan vrouwen die hun haar niet verven of lichte kleuren gebruiken, zo bleek uit een uitgebreid Amerikaans onderzoek uit 1994 van ’the American Cancer Society’.
Zo wordt het gebruik van tijdelijke en permanente haarverf in verband gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Hodgkin, leukemie en borstkanker (borstkanker is vandaag de dag de nummer één doodsoorzaak onder vrouwen in Nederland). Onderzoek onder kappers wees uit dat zij grotere kans hebben op het krijgen van blaas- en andere soorten kanker. Ook werd geconstateerd dat kinderen waarvan de moeders haarverf gebruikten vlak voor de conceptie of tijdens de bevalling tien keer meer kans hebben op dergelijke ziektes dan wanneer de moeder deze producten niet had gebruikt. Het meest gevaarlijke is het ingrediënt phenylenediamine. Deze stof is zeer irriterend en kan zelfs blindheid tot gevolg hebben als het in de ogen komt.

Het veilige alternatief
Gelukkig is er ook goed nieuws. Henna is een volkomen veilig alternatief. Het is een natuurlijk product gemaakt van tot poeder vermalen planten en bladeren. Henna heeft ook het voordeel dat het het haar verzorgt en gezonder maakt. Dit in tegenstelling tot conventionele haarverven die het haar sterk uitdrogen en broos maken (ook al lijkt het alsof het haar er direct na het verven gezonder uitziet, u betaalt op den duur altijd de prijs van droog en beschadigd haar).
Denk bij Henna niet meteen aan de bekende oranje rode kleur; tegenwoordig is deze plantaardige haarverf verkrijgbaar in alle kleuren: van lichtblond tot zwart. (Bijvoorbeeld van het merk Logona of Sante). Plantaardige haarverf is helaas niet altijd 100% grijsdekkend (de grijze haren blijven meestal iets lichter van kleur dan de niet grijze haren), maar er kan door de juiste kleur te kiezen zeker een heel mooi eindresultaat verkregen worden. Voor meer informatie over 100% natuurlijke haarverf van Logona kunt u kijken in deze webwinkel. Daar vindt u ook de Logona Kleurkaart en kunt u kijken welke kleur voor u het meest geschikt is.
Waarom zou u onnodig risico op kanker willen lopen terwijl er een natuurlijk alternatief is?

Zie Haarverf Tips als u meer wilt weten over het veilig verven van uw haar.

Referenties:
-The safe shopper’s bible / David Steinman, Macmillan 1995.

-Drop-dead Gorgeous / Kim Erickson, Contemporary Books 2002.

Terug naar ‘synthetische kleurstoffen