Huid: conserveringsmiddelen

Synthetische conserveringsmiddelen

Synthetische conserveringsmiddelen worden aan cosmetische producten toegevoegd om hun schimmeldodende en bacterie remmende werking, zo verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde (een giftig oplosmiddel) vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden geabsorbeerd en via de bloedbaan in ons vetweefsel en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken. Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende synthetische conserveringsmiddelen:

Parabenen (ethyl-methyl-propyl-buthylparabenen)
Deze conserveringsmiddelen doden niet alleen bacteriën en schimmels, maar maken ook een eind alle enzymactiviteit in het product en maken dat producten langer houdbaar zijn. Helaas doden ze ook enzymen en vitaminen die in de crème aanwezig zijn. Bovendien heeft deze conserverende werking neveneffecten: ze werkt ook door wanneer u het product op de huid aan heeft gebracht. Het wordt vervolgens door uw huidweefsel geabsorbeerd, opgenomen in de bloedbaan en komt uiteindelijk in uw vitale organen terecht. De conserverende werking is zo sterk, dat het zelfs nu nog doorwerkt (in uw lichaam!), waar het de normale enzymactiviteit van het lichaam zal reduceren en cellulaire problemen kan veroorzaken. Dit is gebleken uit autopsies op kankergezwellen, waarin sporen werden gevonden van paraben uit huidverzorgingsproducten, zonnebrandmiddelen en cosmetica.

Bovendien kunnen parabenen huidirritaties veroorzaken en is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren en de mannelijke reproductieorganen kunnen aantasten.

Broomverbindingen (2-bromo, 2-nitropropane, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis en imidazolinidyl urea)
Na paraben een veel gebruikt conserveringsmiddel in cosmetica, poeders, babyshampoo, badolie, colognes, oogschaduw, rouge, haartonic en lotions. Het kan dermatitis veroorzaken en als het warm wordt, produceert het formaldehyde.

Met name Imidazolidinyl Urea /Diazolidinyl Urea wordt veel gebruikt. Het maakt niet alleen formaldehyde vrij, het kan tevens allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken. Daarnaast bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van kanker.

Triclosan
Een synthetisch “antibacterieel” ingrediënt. Het wordt veel gebruikt in antibacteriële schoonmaakmiddelen, tandpasta en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
De EPA* heeft deze stof als pesticide geregistreerd! Het is een risicovolle stof voor het menselijk lichaam en het milieu. Het is geclassificeerd als chlorophenol, dat is een groep chemicaliën waarvan vermoed wordt dat ze kankerverwekkend zijn. Bij fabricage ervan wordt dioxine gevormd. Dat is een krachtig hormoon verstorend chemicaal met toxische effecten die al gemeten worden bij 1 druppel op een hoeveelheid water genoeg om 300 zwembaden mee te vullen (1 deeltje per triljoen). Hormoon verstorende chemicaliën zijn een gevaar voor onze gezondheid door hun lange termijn effect: ze tasten genetisch materiaal aan, doen vruchtbaarheid en seksuele functies afnemen en veroorzaken geboorte afwijkingen.

Hydantoin
Het wordt onttrokken uit methanol. Het kan dermatitis veroorzaken. In combinatie met DMDM wordt het toegepast als conserveringsmiddel. Het kan formaldehyde vrijmaken en ratten kregen kanker nadat ze ermee werden geïnjecteerd. Zie verder DMDM hydantoine.

DMDM Hydantoine
Ook een veelgebruikt synthetisch conserveringsmiddel in bijvoorbeeld huid-en haarproducten, deodorant en nagellak. Het maakt formaldehyde vrij. Het kan allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken. Tevens bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van kanker.

EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid)
Dit is een chemische stof die zeer slecht milieu afbreekbaar is. Het wordt niet alleen toegepast als conserveringsmiddel, maar ook als ontkalker voor koffiezetapparaten. Het is een zware allergene stof en het zit ook in frisdrank. (Daarnaast wordt het echter ook toegepast bij Chelatietherapie en deze behandeling kan voor bepaalde patiënten wel degelijk zinvol zijn.)

Disodium EDTA
Een conserveringsmiddel. Het kan een gevaarlijk gehalte aan ethyleen oxide en/of dixaan bevatten.
Het is een carcinogeen.

Benzoic Acid
Een chemisch conserveringsmiddel. Het is een allergeen. Het wordt slechts in beperkte mate toegestaan.

4-Hydroxybenzoic/ Hydroxy benzoic acid
Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het is een allergeen. Het is slechts in beperkte mate toegestaan.

*EPA/EPA-lijst = Environmental Protection Agency. Een amerikaanse organistatie gericht op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu (lucht, water, land) waar we van afhankelijk zijn. Deze organisatie heeft een lijst samengesteld met stoffen die voor mens en milieu zeer schadelijk zijn.

Referenties:
Routledge, E.J., et al. “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives are estrogenic.” Toxicol Appl Pharmacol, 1998;153(1):12-9.

Oishi S. “Effects of butyl paraben on the male reproductive system in mice.” Arch Toxicol, 2002;76(7):423-429.

Oishi, S., et al. “Effects of propyl paraben on the male reproductive system.” Food Chem Toxicol, 2002;40(12):1807-1813.

Oishi, S. “Effects of butylparaben on the male reproductive system in rats.” Toxicol Ind Health, 2001;17(1):31-39.

Kang, K.S., et al. “Decreased sperm number and motile activity on the F1 offspring maternally exposed to butyl p-hydroxybenzoic acid (butyl paraben).” J Vet Med Sci, 2002;64(3):227-235.

Canadian Press. “Shampoo linked to decline in sperm quality.” The Calgary Sun, September 28, 1995:27.

Routledge, E.J., et al “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic.” Toxicol Appl Pharmacol, 1998; 153(1):12-9. Conner, T. Environmental and Molecular Mutagenesis, 1996; 28: 127-132.

Terug naar ‘synthetische stoffen