Huid: alcohol

Alcohol

Er zijn verschillende soorten alcohol: harde en zachte. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Bovendien tast het, het natuurlijke vochtgehalte van de huid aan, zodat de huid uitdroogt en er vroegtijdige huidveroudering, kloofjes en barstjes kunnen ontstaan. Helaas wordt harde alcohol veelvuldig toegepast in cosmetische en huidverzorgende producten, parfums en haarverzorgingsproducten. Voorbeelden van harde alcohol zijn:

Isopropanol/Isopropyl alcohol
Het is een giftig oplosmiddel dat wordt gemaakt van propylene (een derivaat van petroleum, het is een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie.) en komt voor in zeer veel huid- en haarverzorgingsproducten, parfums, antibacteriële handzeep en ook in en antivries. Het wordt ook verkocht als cosmetische alcohol. Het kan de volgende klachten veroorzaken: vroegtijdige huidveroudering, bruine vlekken op de huid, hoofdpijn, duizeligheid, mentale depressie, misselijkheid, overgeven, narcose, anesthesie en uiteindelijk coma en de dood. De fatale dosis is ongeveer 28,4 milliliter. Het heeft de neiging zich in het menselijk lichaam op te stapelen, mede door de giftigheid van zijn eigen oxidatieproduct: acetone (m.a.w. het produceert aceton in het lichaam). Het wordt ook in zeer veel medicijnen toegepast.

SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)
Wordt gemaakt van ethanol en het komt voor in parfum, haarlak, shampoo, wasverzachter, afwasmiddel(machine), wasmiddel, scheercrème, zeep, vaseline lotion, luchtverfrissers, gekleurde nagellak en nagellakremover, mondwater en verfafbijtmiddel. In zijn oorspronkelijke vorm is ethanol of ethylalcohol (oftewel graanalcohol) niet giftig. Het wordt gemaakt door de fermentatie van suikers en zetmeel en komt overeen met de alcohol die het lichaam zelf produceert , maar om het als ingrediënt van cosmetica te mogen gebruiken, moet het eerst worden gedenatureerd (ondrinkbaar worden gemaakt.) Dit gebeurt met zeer giftige oplosmiddelen: aceton, terpentine, benzeen. Hierdoor is het toxisch in gemiddelde tot grote hoeveelheden. Er zijn gelukkig bedrijven die deze regel negeren en het niet toxische graanalcohol gebruiken.
SD Alcohol staat op de EPA-lijst** van gevaarlijke afvalstoffen. Symptomen na aanraking of inademing zijn: vermoeidheid, irritatie aan de ogen en bovenste gedeelte van de luchtwegen (zelfs bij lage concentraties). Het veroorzaakt ook verstoring van het CZS*.

Methanol/Methylalcohol
Dit is een veelgebruikt oplosmiddel, speciaal irriterend voor de ogen. Het wordt gemaakt van de distillatie van hout. Het komt voor in schoonmaakmiddelen, in de industrie, antivries, cosmetica, kruidenmixen, poedermelk voor baby’s, koolzuurhoudende dranken. Het wordt in de lever omgezet in het giftige formaldehyde en formica zuur. Het is met name giftig voor de ogen en er zijn vele gevallen bekend van blindheid na een overdosis.

Propyl alchol/ Propanol
Dit giftige oplosmiddel zit in de meeste commerciële cosmetische producten: shampoo, crèmespoeling, scheerschuim, haarlak, bodylotion, lippenstift, deodorant, tandpasta, make-up, nagellak, mondwater, kleurspoelingen, scrubcrèmes, handlotions, aftershave, parfum, schuimversteviger, etc. Het wordt veelvuldig toegepast omdat het een zeer sterke bacteriedodende werking heeft en het de houdbaarheid van producten verlengt. Het probleem is echter dat het een allergeen is, zeer toxisch is, de hormoonhuishouding kan verstoren en een carcinogene werking heeft. Het kan misselijkheid, braken, hoofdpijn, opvliegers, depressie, huidirritatie coma en zelfs de dood veroorzaken. Het is gemaakt van petroleum en het zit ook in aspirine en maagtabletten en andere medicijnen. Het is in staat de structuur van andere chemicaliën te denatureren (veranderen). Het droogt de huid zeer sterk uit en creëert zo barstjes en kloofjes in de huid. Zie ook: Isopropylalcohol/isopropanol

Het wordt helaas ook gebruikt als oplosmiddel voor sommige etherische oliën. Dus zoek goed uit hoe deze producten gemaakt zijn voordat u ze koopt.

Butylalcohol/Butanol
Dit is een sterk irriterend en giftig oplosmiddel. Het wordt geproduceerd door de fermentatie van maïs of synthetisch gemaakt van acataldehyde.
Het wordt toegepast in de lak-en verfindustrie, bij de productie van veiligheidsglas, hoeden en in de textiel- en schoenenindustrie en het wordt toegevoegd aan cosmetica.

*CZS= Centrale zenuwstelsel-de hersenen en het ruggemerg. Aandoeningen van het CZS zijn bijvoorbeeld: Alzheimer, Concentratie problemen, Dementie, Allergie voor synthetische stoffen, Multiple Sclerosis, Parkinson, Wiege dood).

Symptomen van aantasting van het CZS zijn bijvoorbeeld: troebel zien, disoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, aphatie, honger, geheugen verlies, gevoelloosheid van het gezicht, nekpijn en pijnlijke ruggegraat.

**EPA/EPA-lijst= Environmental Protection Agency. Een amerikaanse organistatie gericht op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu (lucht, water, land) waar we van afhankelijk zijn. Deze organisatie heeft een lijst samengesteld met stoffen die voor mens en milieu zeer schadelijk zijn.

Terug naar ‘synthetische stoffen