Hersenvoer

Hersenvoer
Hersenstoornissen als autisme, ADHD, depressiviteit en andere psychische problemen worden vaak geheel of gedeeltelijk verholpen door de eiwitten caseïne in melk en gluten in granen totaal te vermijden. Ze hebben  dus in ieder geval te maken met een gebrekkige vertering van eiwitten. Zelf denk ik dat het te simplistisch is om caseïne en gluten de schuld te geven, maar dat het eerder te maken heeft met moderne bewerking van melk- en graanproducten. 

Melkproducten
Toch kun je melk maar beter vermijden als deze gepasteuriseerd is. Het is namelijk de pasteurisatie en eventueel homogenisering die wordt toegepast op de melk die de eiwitten kapotmaakt, waardoor ze zo slecht te verteren zijn. Daarnaast veroorzaakt pasteurisatie nog andere negatieve veranderingen in de melk: vernietiging van de enzymen die nodig zijn voor de vertering van de melk, verandering van de melksuiker lactose (langzame suiker) in beta-lactose (snelle suiker), gedeeltelijke vernietiging van de in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) en in water oplosbare vitamines (onder andere C).

Er is mijns inziens geen enkele reden om rauwe biologische of biologisch-dynamische melk te mijden. En dan nog moet je proefondervindelijk ervaren of je spijsvertering hiermee uit de voeten kan. Een ding is zeker: melk is complete voeding, een ‘wit bloed’ dat zeer bloedeigen is (wordt ook gemaakt van bloed en vervangt bloed in de baarmoeder). Het bevat de enzymen lactase, protease en lipase die nodig zijn om de melksuiker (lactose), eiwitten (caseïne) en vetten te verteren, het is rijk aan de in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) en vitamine B12 alsmede de in water oplosbare vitamines en bevat alle essentiële aminozuren. Bovendien is het rijk aan verzadigd vet en cholesterol die van essentieel belang zijn voor je hersenfunctie (je hersenen draaien zo’n beetje op verzadigd vet en cholesterol). Google eens of er in jouw buurt aan biologische of biologisch-dynamische rauwe melk te komen is, zou ik zeggen. Deze zou je dan bijvoorbeeld zo kunnen drinken of kunnen gebruiken als basis voor een smoothie (zie onderaan). Hier vind je een overzicht waar je in heel Nederland biologische boeren vindt.

Rauwe melk wordt nog effectiever als je deze inneemt in combinatie met levertraan. Behalve dat levertraan rijk is aan vitamine A en D, twee in vet oplosbare vitamines waaraan we door het huidige westerse voedingspatroon allemaal een structureel tekort hebben, is het ook een grote bron van lange-keten omega-3 vetzuren, de essentiele EPA en DHA. Je hersenen draaien naast verzadigd vet en cholesterol op omega-3. Dit is dus een volgende schakel die heel belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie. (Voor het adres van een goede levertraan mail ons) Als je niet aan rauwe melk kunt komen dan is biologische of biologisch-dynamisch roomboter een goed alternatief om in combinatie met levertraan te nemen, zelfs gepasteuriseerde roomboter (pasteurisatie lijkt minder schadelijk te zijn als het botervet nog volledig intact is). Let bij de boter op de kleur: hoe geler hoe beter. (adressenlijst voor rauwe melk verkoop)

Vetten
Sowieso is het cruciaal om alle plantaardige boter die je in huis hebt onmiddellijk in de prullenbak te gooien. Dit soort boter heeft mijns inziens geen plaats in de keuken, net als de magnetron. Je wist het misschien nog niet maar plantaardige boter is slechts één molecuul verwijderd van plastic! Het staat stijf van de transvetten die een grote ramp zijn voor de structuur van je celwand: ze plastificeren of lamineren letterlijk je cellen! Daarnaast is plantaardige boter op basis van meervoudig onverzadigde vetten (bijvoorbeeld zonnebloemolie, maisolie of sojaolie). Deze vetten zijn een grote ramp, met name voor je hersenfunctie! Je doet er dus goed aan om meervoudig onverzadigde oliën te mijden. Ze staan bol van ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren en zijn hoogst onstabiel, waardoor ze snel ranzig worden. Daarnaast zijn ze volkomen ongeschikt om in te bakken, aangezien hun verbrandingspunt laag ligt en ze dus verbranden bij het koken en daarmee kankerverwekkend
worden.

Moet je dan plantaardige vetten helemaal vermijden? Nee, extra vergine olijfolie (eerste koude persing) is wel stabiel en kun je zowel warm als koud gebruiken. Daarnaast zijn er nog de tropische oliën, kokosolie en palmolie, beiden verzadigde plantaardige vetten. Om het makkelijk te maken is het raadzaam het gouden trio aan te houden: roomboter, kokosolie, olijfolie. Koop wel extra vergine biologische en NIET ONTGEURDE kokosolie. Het beste merk is Aman Prana. Kokosolie en levertraan werken ook synergetisch met elkaar. Vermijd zonnebloemolie, maisolie, slaolie, sojaolie en andere oliën op basis van meervoudig onverzadigde vetten. Je lichaam heeft zeer zeker omega-6 en meervoudig onverzadigde vetzuren nodig maar slechts in zeer kleine hoeveelheden en dus niet de gigantische hoeveelheden die wij tot ons nemen. Deze kleine hoeveelheden vind je in de goede vetten die ik hier heb genoemd. Wanneer we spreken van ‘verzadigd vet’ hebben we het over hoofdzakelijk verzadigd vet. Wanneer we het hebben over ‘omega-3’ spreken we over hoofdzakelijk omega-3. Geen enkel vet is 100% verzadigd of onverzadigd en zo bestaat er ook geen 100% omega-3 of omega-6, ook deze vertonen een bepaalde balans tot elkaar. Zoals je wel merkt is het van superbelang voor je hersenfunctie om de juiste vetten tot je te nemen. Deze ‘smeren’ de hersenen en je cellen en bloed.

Cholesterol
Naast vet is er cholesterol. Zo’n beetje het meest cholesterolrijke voedingsmiddel dat er bestaat is ei. Bak gerust dagelijks 1 of 2 eieren in roomboter. In Azië beschouwt men ei als ‘brain food’. En gelijk hebben ze! Daarnaast bevat ei zo’n beetje alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft behalve vitamine C. Wees niet bang voor verzadigd vet en cholesterol, je bloed, cellen, organen en hersenen hebben deze keihard nodig. De hersenen alleen al bestaan voor 60% uit vet, waarvan 50% verzadigd. Hoe meer je ervan in je voeding binnenkrijgt hoe minder de lever deze zelf hoeft aan te maken. Daarnaast hebben ze ook een beschermend effect op de lever, dus die is er in meerdere opzichten blij mee. Een voedingspatroon laag in cholesterol en verzadigde vetten leidt tot depressiviteit en een groter risico op hersenbloedingen en zelfs hartfalen en kanker!

Bloed
Verder moeten we kijken naar het bloed, aangezien het bloed rechtstreeks in de hersenen komt. Dit zijn de meest bloedeigen voedingsmiddelen die er zijn:

– rauwe melk
– kokosolie
– chlorofyl in bijv. algen (chlorella, spirulina) maar ook rauwe groene groente
– Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is te koop bij Pascal Pichon van Breizh Import (‘breizh’ is het Bretonse woord voor Bretagne), Maak hiervan een Sole (geconcentreerde zoutwateroplossing) door in een jampotje of glazen fles 1/3e zout te doen en 2/3e water en goed te schudden. Je kunt 1 of 2 theelepeltjes Sole per dag in een glas water drinken, toevoegen aan rauwe melk of aan smoothies. Chlorella en spirulina zijn hier te koop: mail ons voor het adres. Ook algen zijn in water te drinken of toe te voegen aan smoothies.

Algen en andere chlorofylrijke voeding hebben voor autisten nog een prettige werking: ze binden zware metalen. Het is kwikstapeling die onder andere verantwoordelijk is voor autisme. Deze kwik zit in vaccins als het conserveermiddel Thimerosal. Het is ongelooflijk schadelijk om bij jonge kinderen wiens immuunsysteem en hersenontwikkeling nog niet voltooid is kwik rechtstreeks in het bloed te injecteren zodat het de bloed-hersenbarrière makkelijk kan doorbreken en zich kan nestelen in de hersenstam. Om maar niet te spreken van andere schadelijke ingredienten in vaccins, zoals formaldehyde en squaleen. Het is ook verstandig om amalgaam tandvullingen te laten vervangen door witte vullingen (ook niet ideaal maar alles beter dan kwik in je mond).

Voor kwik in zeezout en in wilde vette vis hoef je niet bang te zijn omdat dit een voor het lichaam opneembare variant is die via de spijsvertering gaan en niet rechtstreeks in het bloed terechtkomen en omdat het in balans staat met vele andere elementen in zeewater, waardoor kwik (maar ook andere potentieel toxische elementen) zelfs een noodzakelijk element wordt. Het is ons geknoei met het isoleren van elementen dat de problemen veroorzaakt, de natuur presenteert ons alles in de juiste balans, samenstelling en verhouding.

Spijsvertering. Daarnaast moet de spijsvertering een handje geholpen worden. Autisten hebben een gebrekkige eiwit- en vetvertering. Je zou kunnen overwegen om een tijdje te supplementeren met de enzymen lipase en protease en een goede probiotica. Het is in ieder geval zinvol om vooral enzymrijke voeding tot je te nemen zoals gefermenteerde producten. Denk hierbij aan zuurkool, zuurdesembrood, brooddrank, aardappeldrank, appelazijn, melkwei, karnemelk, volle yoghurt, volle kwark, roomboter, zure room etc. De pectine in zure appels helpt ook de darmfunctie, evenals gelatine in beestenbotten. Beestenbotten zijn vaak gratis bij een biologische slager te verkrijgen. Mergpijpjes koop je vaak voor heel weinig geld. Trek hier minimaal 4 uur bouillon van (langer mag ook). De bouillon is te gebruiken als basis voor soep, sauzen, wokschotels of gewoon zo te drinken.

Een goede smoothie zou dus kunnen zijn:
– rauwe melk
– zure room
– melkwei
– donkere koudgeslingerde biologische honing
– rauwe eieren (Demeter)
– Sole
– levertraan
– evt. chlorella en/of spirulina

Als je niet aan rauwe melk en melkwei kunt komen, kun je deze vervangen door volle yoghurt. Bang zijn voor salmonella vanwege de rauwe eieren hoeft niet, dit is vooral een probleem met eieren van kippen die in legbatterijen in zeer trieste omstandigheden worden gehouden met slecht voer en gebruik van antibiotica. Deze kippen zijn ziek en worden kunstmatig op de been gehouden. Wie ziekte eet krijgt ziekte. Let bij eieren op een harde schaal en een donkergele dooier, dat vertelt je dat je met een gezond en voedzaam ei te maken hebt. Eieren van kippen met een vrije uitloop waarbij ze gras en insecten kunnen eten zijn het gezondst.
Mike Donkers

Notitie van onszelf:
Er zijn een paar verschillende merken kokosolie.
Je hebt Amanprana en Royal Green, een bedrijf uit Hoogwoud (NH)..
Maar er is een kokosolie uit SriLanka. Het wordt door Bert en Mieke Droog uit Hoorn ter plekke in SriLanka op ambachtelijke wijze uit kokosnoten gewonnen, in de zon gedroogd en koud geperst. Daarna nog gefilterd en direct in glazen potten verpakt. Dus het wordt niet in plastic vervoerd.

De andere kokosoliën worden vaak in ovens gedroogd en onder hoge druk geperst wat resulteert in hoge temperaturen, in ieder geval hoger dan 55º, wat in het geval van kokosolie de maximale temperatuur is i.v.m. behoud van zuren. Neem contact met ze op via hun website, ze versturen de kokosolie per pakketdienst naar je toe.

Terug naar ‘Mike Donkers‘ of ‘Vetten