Juiste voeding, wat kan ik wel, wat kan ik beter niet eten.
Lees hier over de vervanger van de zoetstof aspartaam:
E nummers: Voorlichting gevaren additieven
Eindelijk krijgen we berichtgeving in de media (radio, tv, krant) over de gevaren van additieven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt vooral voor de matiging van cyclamaat een omstreden stof die in Amerika al verboden is. In het algemeen zijn zoetstoffen bij kinderen onder de vier jaar al schadelijk bij slecht twee glazen suikervrije frisdrank en een beker drankyoghurt. In de perceptie van mensen klinkt yoghurt toch als gezond in de oren. Nee dus!
Hoe is het mogelijk?
Meer en meer ondervinden consumenten dat producten die in de schappen van de supermarkt staan eenvoudig weg niet te vertrouwen zijn, en daarmee dus ook de keuringsinstanties. Vrijwel elke dag lees ik de krant met kromme tenen als ik berichten zie over zowel de voeding als farmaceutische industrie. Hoe is het mogelijk dat bij slecht drie drankjes de maximale norm overschreden wordt? Hoeveel mensen kijken überhaupt wel eens naar de informatie op de etiketten en weten iets over e nummers?
E nummers – Boek E = Eetbaar
Via een MS patiënt werd ik opmerkzaam gemaakt op het boek van Dr J Kampsteeg. Zij vertelde; “Heb je eindelijk ontdekt op welke stof je lichaam zo slecht reageert, iets wat je vaak pas na enkele dagen nadat je iets gegeten hebt ondervindt en dan blijkt later dat dezelfde stof onder verschillende benamingen op de markt is”. In de omschrijving van zijn boek zegt Dr. J. Kampsteeg; “Hulpstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel. Dat mag, want ze zijn goedgekeurd om in ons eten te worden verwerkt. Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieën. Het is daarom van belang dat de consument op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van hulpstoffen. Op grond van die informatie bepaalt hij of een bepaalde stof zonder schade voor zijn gezondheid kan worden gebruikt. Daarom zijn etiketten belangrijk, die geven informatie over zulke hulpstoffen. Hierop wordt echter niet vermeld wat de effecten zijn van al die stoffen. Díe informatie vindt u in E = eetbaar?. Behalve de herkomst en de functie worden in E = eetbaar? ook de bijwerkingen van alle (meer dan 368) hulpstoffen beschreven – met name reacties die kunnen optreden bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Deze onmisbare voedingsgids vertelt of een bepaalde hulpstof in voedsel nog meer functies heeft dan die van conserveermiddel, anti-klontermiddel of kleurstof. Bovendien wordt vermeld hoe schadelijk die stof is, in welke voedingsmiddelen de stof nog meer voorkomt en of je voor die stof een overgevoeligheid kunt ontwikkelen. Een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register completeren deze geheel herziene bestseller!”
Het gaat nog verder.
Voorbij wordt gegaan aan het feit dat in de voedingsketen nog eens ergens tussen de 11.000 en 15.000 additieven worden verwerkt. Geen enkele wetenschapper kan zijn handen in het vuur steken of de interactie tussen al deze stoffen wel veilig is voor dieren en daarmee ook menselijke consumptie. Deze informatie is nergens terug te vinden op een label! Hoe moeten mensen die weten dat ze gevoelig zijn voor bepaalde stoffen dat te weten komen? Als je daar over nadenkt dan kan er maar één conclusie zijn. U en ik eten elke dag in elke maaltijd junkfood! Hoe is het zo ver kunnen komen en hoe komen we van die rommel af.
– Henk Mutsaers
Wat zit er in uw eten?
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken.
Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-stoffen die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-stoffen en hun bijwerkingen.
Veertien jaar heeft Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goed gesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.
Wacht, ik geef u een voorbeeld:
Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling, het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de consument dom gehouden wordt! De volgende stoffen zaten in de kauwgom:
Sorbitol
Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de huid.
Aspartaam
Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest
voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u alvast een heel stuk verder.
Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging, hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten.
Miljoenen mensen die ‘slachtoffer’ zijn van aspartaam, laten zich jarenlang behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.
Plotselinge hartstilstand?
Voetballers die dood neervallen tijdens de wedstrijd.
Komt dat bekend voor?
Acesulfaam
Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit
additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes, industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut te vermijden!
Mannitol
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.
Xilitol
Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling), nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen, diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!
E171 Titanium dioxide.
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.
E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.
E903 Carnauba was onschuldig
We hebben het hier over een onschuldig pakje kauwgom. Ik koop ze per tien en u heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas?
En hoe zit het dan met aspartaam in Ranja en in light-producten. Nou, maak uw borst maar nat!
De gifgids “Wat zit er in uw eten?” is verkrijgbaar onder
ISBN 97.89.0777.88.288
Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op
de ‘gifgids‘.
——
Beste lezer, Deze week stond in de krant dat mensen die voedseletiketten lezen over het algemeen een betere gezondheid hebben. Ik ben zelf ook zo’n type dat de tijd neemt voor het boodschappen doen. Bij mij komt niet zomaar alles in mijn karretje terecht. Regelmatig kom ik trucs tegen, waar argeloze consumenten absoluut in zouden trappen. Daarom gaat de nieuwsbrief van deze week over de trucs die fabrikanten van levensmiddelen gebruiken om ons te misleiden.
Lees hier verder…..
terug naar ‘juiste voeding‘