Diabetes

Eet vet word slank’ van Barry Groves
Barry Groves, die samen met zijn vrouw Monica in de Cotswolds-heuvels in de Britse provincie Oxfordshire woont, kan zich met recht Engelands meest vooraanstaande voorvechter van een koolhydraatarme, vetrijke manier van leven noemen.
Hij begon vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen en vanaf 1982 wijdde hij zijn tijd volledig aan de relatie tussen voeding en ‘welvaartsziekten’ als zwaarlijvigheid, diabetes, hartkwalen en kanker. Door zijn onderzoek besefte hij dat de gevestigde ideeën, zowel over caloriearme voeding voor gewichtsverlies als ‘gezonde voeding’ tegen hartkwalen, vele haken en ogen vertoonden.
Klik op het boek om te bestellen.

In dit boek wordt een programma uiteengezet dat berust op ketonentherapie en eetwijze. Deze methode wordt gesteund door tientallen jaren medisch en klinisch onderzoek en is succesvol gebleken in het herstellen van cognitieve functies en het verbeteren van zowel de gezondheid van de hersenen als de algehele gezondheid. Je ontdekt hoe je symptomen kunt voorkomen ­ en zelfs terugdraaien ­ die samenhangen met de ziekte van Alzheimer, Parkinson, amyotrofische laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS), de ziekte van Huntington, epilepsie, diabetes, beroerte en allerlei vormen van dementie.
——

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..

Bruin vet is een donker gekleurd weefsel dat in verband wordt gebracht met snelle warmteontwikkeling. Terwijl wit vet energie opslaat, verbruikt bruin vet energie. In de afgelopen jaren is de interesse voor bruin vet aangewakkerd, omdat het wordt geassocieerd met een verhoogd metabolisme en zelfs een middel kan zijn om obesitas en diabetes type 2 te bestrijden. Menselijke baby’s hebben relatief veel bruin vet. Dit bruine vetweefsel verbrandt calorieën om ze warm te houden, omdat ze niet kunnen rillen.

Naarmate we ouder worden, neemt de behoefte aan bruin vet af en daarom hebben volwassenen gewoonlijk aanzienlijk minder bruin vet dan baby’s en tieners. In plaats daarvan wordt het bruine weefsel vervangen door wit weefsel dat ons dik maakt. Het activeren van bruin vet bij volwassenen kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Gecontroleerde blootstelling aan kou, een belangrijk onderdeel van de Wim Hof-methode, wordt in verband gebracht met de activering van bruin vet. 
——

Pas je leefstijl aan, hoe je dit doet lees je hier…..
——

Dieet Diabetes.
Is VOEDING de doorslaggevende factor?
De behandeling van diabetes. 

Praktisch advies voor de bestrijding van een moderne epidemie.

Door Tom Cohan, MD.In Amerika en andere Westerse landen is diabetes zo veel voorkomend, dat alleen al de aanwezigheid er van in enigerlei land of bevolking, een kenmerk geworden is voor het daar heersen van de civilisatie. Ironisch genoeg, heeft de belofte van de Westerse geneeskunde om een doorbraak daar in te vinden bijna nergens zo erg gefaald dan bij de diabetes. Diabetes kan men herkennen door een hoog suiker- of glucose in het bloed, dat in de urine terecht komt en veroorzaakt dat die te zoet is. Lees hier meer……..
———-

Mike over vegetarisme/rawfood t.o.v. diabetes

Zo bestaat er een documentaire Simply Raw, die ik ook gezien heb. Hier wordt een zestal diabetespatiënten onderworpen aan een regime van 30 dagen rauw veganistisch voedsel. De resultaten zijn indrukwekkend: op 2 patiënten na (waar ik zo op terugkom) kan er vaak al binnen een week gestopt worden met het injecteren van insuline en daalt hun bloedsuikerspiegel, waardoor ze na 30 dagen als genezen kunnen worden beschouwd (ook door hun artsen). Het betreft hier patiënten met diabetes type 2, maar ook enkele met type 1, dat zogenaamd ongeneeslijk is.

Als het dit kan doen met diabetes, kan het dit ook met kanker doen. Er is nl. een duidelijke link tussen diabetes en kanker, zo bestaat er geen enkele kankerpatiënt met een stabiele bloedsuikerspiegel. Waaraan is dit snelle succes te danken? Aan 4 dingen:

– Rauw plantaardig voedsel is basisch en daarmee uiterst ontgiftend.
– Rauw plantaardig voedsel is arm aan voedingsstoffen en vormt daarmee een soort semi-vastenkuurtje, dat eveneens zeer ontgiftend werkt.
– Het gebruikte rauwe plantaardige voedsel is biologisch, onbewerkt en van goede kwaliteit.
– Het allerbelangrijkste is echter: men eet ineens geen grote hoeveelheden bloedsuikerontregelende suiker/zetmeel/koolhydraten en bewerkte plantaardige oliën/vetten meer, de twee grootste boosdoeners in ons moderne voedsel.

Kortom, het is de combinatie van basische, kwalitatief hoogwaardige voeding en het weglaten van bewerkt/geraffineerd gemaksvoedsel, boordevol suikers en vrije radicalen, dat een dergelijk indrukwekkend resultaat op de korte termijn sorteert. Het allerbelangrijkste gezondmakende effect wordt echter teweeggebracht door het weglaten van zetmeel/koolhydraten/suikers en bewerkte oliën/vetten en daarvoor hoef je dus helemaal geen rigoureus veganistisch voedingsarm protocol aan te houden.

De docu laat niet zien hoe het de patiënten op de langere termijn vergaat. Op de langere termijn zuivert de basische plantaardige voeding nl. meer uit je lichaam weg dan er aan bouwstoffen terug in komen. Je komt dan structureel bouwstoffen tekort. Deze bouwstoffen zijn, zoals we weten, vetten en eiwitten, iets waar plantaardige voeding hopeloos in tekortschiet. Vaak halen vegetariërs/veganisten het ‘argument’ aan dat juist de plantenetende dieren het meest gespierd en het sterkst zijn, met het grootste uithoudingsvermogen. Dit is echter geen vergelijk, omdat herbivoren een spijsverteringsstelsel hebben op basis van een veel grotere dikke darm en blinde darm (‘achterdarmvertering’) en bepaalde darmbacteriën, waardoor ze zeer effectief in staat zijn om vet- en eiwitarm plantaardig voedsel alsnog om te zetten in vetten en eiwitten. Wij mensen kunnen dit niet en iedereen die beweert dat dit wel het geval is lijdt aan ‘gorilla-syndroom’.

Ikzelf heb uit eigen ervaring het uitmergelende effect van rauwe plantaardige voeding ervaren. Poekie eveneens. Recentelijk postte ik in een andere topic nog over het korte-termijn effect van een ex-fruitarian tegenover het lange-termijn effect. Ik weet niet hoe goed je Engels is, maar dit citaat spreekt boekdelen:

‘My initial experience (1972 through early 1973) with 100% raw fruitarianism, after I got past the first major cleansing stages, was very positive indeed: my physical health improved, the need for sleep decreased, I had lots of energy (some of the time), and I had a pleasant “light” or “euphoric” mental feeling that I thought was a spiritual feeling at the time. Things went well for a while, and my spirituality seemed to grow as well. However, there were trouble signs, even in 1972–emaciation, constant hunger, frequent weakness, and intermittent fatigue.’

Vrijwel meteen deden er zich bij deze persoon al problemen voor. Lees ook de rest van de citaten die ik in deze post heb geknipt en geplakt, deze dienen als waarschuwing van iemand die het kan weten! En Tom Billings staat niet alleen met zijn ervaringen. Zo is er ook Lierre Keith, die het fantastische boek The Vegetarian Myth schreef. Van haar een treffend citaat dat ik in het Nederland heb vertaald:

‘Na zes weken veganisme had ik mijn eerste ervaring met hypoglykemie, hoewel ik niet zou weten dat dit de benaming hiervoor was totdat achttien jaar voorbij waren gegaan en het mijn leven was geworden. Na drie maanden stopte ik met menstrueren, wat een aanwijzing had moeten zijn dat dit misschien niet zo’n goed idee was.’

Lees ook de andere citaten in deze post, opnieuw als waarschuwing! Dan is er nog de Brit John Nicholson, die het boek The Meat Fix (vlees als remedie) schreef. Lees hier twee door mij vertaalde citaten uit zijn boek, waarin hij beschrijft hoe hij ’thuiskwam’ door het eten van vlees.

OK, dat punt is nu dus duidelijk. Wat je dus ook van het begin af aan kunt doen is EN-EN. EN je elimineert zoveel mogelijk koolhydraten/zetmeel/suiker en bewerkte plantaardige oliën/vetten uit je voedingspatroon EN je geeft je lichaam de noodzakelijke dierlijke vetten en eiwitten. Er is GEEN ENKELE reden waarom je je zou moeten beperken tot het eten van planten met een onverteerbare cellulosewand die je aanzet tot regelrechte hongersnood!

Vandaar ook die opgezette buik: je lichaam kan de cellulose niet verteren en moet zich dan bedienen van fermentatie (gisting/rotting) d.m.v. anaërobe bacteriën, die het prima doen in deze verstikkende, onverteerde voedselbrij en die gassen produceren, waardoor je buik opzet. En het zijn anaërobe fermentatieprocessen die de primaire oorzaak zijn van kanker, zoals Otto Warburg al in 1925 ontdekte! Dus hoezo is dit een anti-kankerdieet? Niet op de lange termijn! Kankerpatiënten kunnen kortstondig profiteren van het zuiverende effect van dergelijke protocollen, maar op de lange termijn werkt het juist kanker in de hand! Wat te denken van al die fruitsuikers die kankercellen blijven voeden?

Ik zou nog terugkomen op de 2 diabetespatiënten in de film Simply Raw die niet genazen op het rauwe veganistische protocol van 30 dagen. Een ervan was een alcoholist die zijn verslaving niet wist te overwinnen en stiekem ging drinken. Ik durf gerust te zeggen dat juist het bloedsuikerverlagende effect van de rauwe voeding hem aanzette tot meer drinken. Hij kreeg nl. geen stabiliserende vetten en eiwitten! Waarom denk je dat zoveel mensen in de shoarmatent belanden na een avondje flink zuipen?

De meest interessante patiënt was echter een Amerikaanse Indiaan. Halverwege de maand kreeg deze arme man vreselijke buikpijn en hij voelde zich ronduit belabberd. Hij is uiteindelijk de enige geweest die voortijdig afhaakte, omdat hij dit strenge protocol simpelweg niet trok. Hier op dit forum weten we dat natuurvolkeren genetisch niet zo zijn verpest door eeuwenlange consumptie van bewerkt en koolhydraatrijk voedsel, waardoor de ‘schok’ die modern westers voedsel in hun lichaam teweegbrengt vele malen groter is. Om die reden had deze man ook diabetes, een lot dat vele moderne Indianen treft (maar helaas ook bijv. Aboriginals en Maori’s). Wat die man nodig had, was het voedsel van zijn voorouders: een hoofdzakelijk carnivoor voedingspatroon, aangevuld met wat besjes en andere plantaardige voedingsmiddelen. Wat hij kreeg was rauw, veganistisch konijnenvoer, wat een zo mogelijk nog heftigere schok in zijn lichaam teweegbracht!

Nogmaals: het is helemaal niet nodig om dergelijke drastische en beperkte protocollen te volgen. Je kunt gewoon eten wat je nodig hebt, zonder angst en zonder schuldgevoel. Waar jij nu last van hebt zijn de lange-termijngevolgen van rauwe plantaardige ‘voeding’: te weinig maagzuur, verstoorde darmflora, zwakke (bij)nieren, etc. Uiteindelijk neem je je eigen beslissingen, maar m.i. doe je er verstandig aan om zo ver mogelijk uit de buurt van die Jan Dries te blijven en weer langzaamaan jezelf opnieuw op te bouwen, op basis van voedsel dat ons al miljoenen jaren voedt!
Mike
——-

Diabetes is suikerziekte, waaruit je al kunt opmaken dat suiker ziekmakend is. Diabetes wordt veroorzaakt door een te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit maakt het bloed dik en stroperig, o.a. door glycatie (versuikering) van eiwitten in het bloed die eiwitplakkaten kunnen vormen, waardoor zelfs complete aders verstopt kunnen raken. Ziedaar je aderverkalking, aderplaque en zelfs acute hart- en herseninfarcten, die dus NIET worden veroorzaakt door verzadigd vet en cholesterol.

Je voelt waarschijnlijk al aan dat dit allemaal niet bevorderlijk is voor een soepele en effectieve doorstroming van het bloed. De extremiteiten (handen en voeten) zijn de plekken waar naar toe het bloed de langste weg moet afleggen. De kans is dan het grootst dat er onvoldoende bloed de extremiteiten bereikt en daarmee dus ook onvoldoende lichaamswarmte en voedingsstoffen.

Dit verklaart waarom zoveel mensen koude handen en/of voeten hebben. Ook kunnen de handen en/of voeten een zeer bleke kleur hebben, een teken dat er onvoldoende bloed naartoe stroomt. Nog niet zo lang geleden hebben we hier gehad over dystrofie (zie hieronder). Dit betekent letterlijk: slechte voeding. Bij diabeten kan dit zelfs leiden tot voetgangreen, een vorm van atrofie (afsterven door gebrek aan voeding). Het heeft dus te maken met de aanvoer (via het bloed) van voedingsstoffen naar de extremiteiten.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen is zuurstof. Gebrekkige zuurstoftoevoer schept een anaëroob milieu waar schimmels en bepaalde bacteriën zich prettig voelen. Deze zullen zich vervolgens tegoed doen aan de overtollige glucose en gif- en afvalstoffen in het vervuilde bloed in de extremiteiten en in aantal groeien. Dit kan leiden tot regelrechte kolonisatie van deze locaties. Het lichaam heeft dan nog maar 1 mechanisme achter de hand dat ook te maken heeft met doorstroming en dat is lymfevloeistof. Deze verzamelt zich rondom de geïnfecteerde locaties en is gevuld met witte bloedlichaampjes, waaronder zeer krachtige macrofagen die hun uiterste best zullen doen de balans weer te herstellen.

Zo zie je maar weer dat het lichaam precies weet wat het doet en hoe onverstandig het vaak is om in dit soort processen te willen ingrijpen door ze te verstoren of te onderdrukken.
Mike
——–

Nederlanders zijn structureel uitgedroogd. En de ‘experts’ maar beweren dat koffie niet vochtafdrijvend is en granen goed voor je zijn. Voor wie wil luisteren even een korte les. Stimulerende middelen als koffie en brood zijn verzurend, bloedsuikerverhogend en vochtafdrijvend. Dit creëert een dagelijkse paniekreactie in je lijf. De alvleesklier schiet gelijk te hulp door insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen. Daarnaast ontstaat er stress waardoor de bijnieren het hormoon cortisol gaan produceren. Een teveel aan gierende hormonen is ook ongezond en dus ontwikkelen de cellen insulineweerstand waardoor er op termijn nog meer insuline moet worden ontwikkeld door de alvleesklier om de boel te stabiliseren. Dit is een vicieuze cirkel die leidt tot candidiasis, diabetes en vele andere klachten. Constante productie van stresshormonen leidt tot een algehele ontregeling van je hormonale stelsel dat weer in verbinding staat met je zenuwstelsel (nu weet je ook waarom je van teveel koffie gaat trillen).

Er zijn niet voor niets zoveel schildklierproblemen onder Nederlanders. Struma, een opgezette schildklier, steekt opnieuw de kop op. En wat bieden de ‘experts’ als oplossing? Gejodeerd tafelzout en…brood! Wordt het nu duidelijk waarom de meest voorkomende kankersoorten in Nederland hormonaal van aard zijn? Kanker, diabetes, hart- en vaatziekte en alle andere moderne welvaart-ziektes zijn niets meer dan het gevolg van structurele ondervoeding en uitdroging, waarbij de cellen simpelweg niet de voeding krijgen die ze nodig hebben. Dit leidt tot een algemene verzwakking van het immuunsysteem en, uiteindelijk, het in elkaar storten ervan. Dat laatste noemen we kanker, maar ondervoeding en uitdroging vormen de basis voor alle zogeheten ‘auto-immuunziektes’.
Mike

Komt uit dit schrijven van Mike.
——

GAPS BOEK VERTALING NAAR NEDERLANDS
Het boek van Dr. Natascha Campbell-McBride, Gut and Psychology Syndrome (GAPS) is vertaald naar het Nederlands, je kunt het hier bestellen.

Meer en meer onderzoek laat zien dat een verstoorde darmwerking en daarmee een verstoord immuunsysteem aan de basis ligt van veel ziekten en klachten. Het GAPS dieet boek is dan ook interessant voor iedereen die graag meer wil weten over darmgezondheid. Het boek is speciaal interessant voor 4 groepen mensen:

1) Iedereen die te maken heeft met klachten en aandoeningen die met het functioneren van je hersenen te maken hebben, zoals:
*Autisme
*ADHD
*ADD
*Dyspraxie
*Dyslexie
*Schizofrenie (psychosen)
*Depressie
*Migraine
*Etc.

In het boek staan twee aparte hoofdstukken over epilepsie en eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia.

2) Iedereen met klachten en ziekten die te maken hebben met een verstoord immuunsysteem, zoals:
*Eczeem
*Astma
*Allergieën en voedsel-overgevoeligheid
*Hooikoorts
*Etc.

3) Iedereen met darmklachten en darmziekten, zoals:
*Prikkelbare Darm Syndroom (spastische darm)
*Chronische diarree
*Verstoppingen (obsitaptie/constipatie)
*Ziekte van Crohn
*Colitis Ulcerosa
*Coeliakie (vooral als je niet voldoende herstelt op een glutenvrij dieet)
*Lekke darm (leaky gut)

4) Iedereen met een auto-immuunziekte of een ziekte met een sterke auto-immuuncomponent, zoals:
*Reuma: verschillende soorten, denk aan ziekte van Bechterew, syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis, fibromyalgie, etc.
*Psoriasis
*Blaaspijnsyndroom
*Diabetes type 1
*Endometriose
*Ziekte van Grave
*Hashimoto’s
*Lupus
*Ziekte van Lyme (chronisch)
*Ziekte van Menière
*MS
*PANDAS
*Vitiligo
*Etc.

Lees hier meer over de vertaling van dit boek.

Hier onder een goed boek waarin diabetes wordt uitgelegd:

‘Syndroom X’  van Jack Challem en Burton Berkson
Wat is syndroom X? Het is een resistentie tegen insuline – het hormoon dat nodig is om
voedsel in energie om te zetten – in combinatie met een hoog gehalte aan cholesterol of
triglyceriden, een hoge bloeddruk of te veel lichaamsvet. Syndroom X doet je voortijdig
verouderen en doet het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk,
overgewicht, oogziekte, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, diabetes, de ziekte
van Alzheimer, kanker en andere ziekten, die met leeftijd in verband staan, toenemen.